Klasiku Danilith Nokere Koerse ovplyvnilo množstvo pádov, Merlier obhájil víťazstvo pred Theunsom, Svrček pracoval na čele balíka

15.3.2023, 15:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
st 15.3. zvlnena etapa ciel rovina Deinze > Nokere 194 km Merlier
profil pretekov, 1200 nastúpaných metrov (© nokerekoerse.be)
Martin Svrček mal na programe ďalšiu klasiku na mačacích hlavách v drese Quick Stepu. Na účastníkov Danilith Nokere Koerese čakalo 22 kockových sektorov. Okrem belgického zoskupenia figurovalo na štartovej listine ďalších sedem World Tour tímov. Medzi najväčších favoritov patrili obhajca víťazstva Tim Merlier (Soudal - Quick Step), Sam Welsford (DSM), Piet Allegaert (Cofidis) alebo Pascal Ackermann (UAE Team Emirates). 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Alex Colman (Team Flanders - Baloise), Ludovic Robeet (Bingoal WB), Enekoitz Azparren (Euskaltel - Euskadi), Adam De Vos (Human Powered Health), Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke), Etienne Van Empel (Team Corratec) a Johan Geens (Tarteletto - Isorex). Šesťdesiat kilometrov pred cieľom mali náskok sedemdesiat sekúnd. 
Z pelotónu sa utrhol Andreas Goeman (Tarteletto - Isorex). V balíku udávali tempo jazdci Alpecinu a Quick Stepu. Goeman bol na trinástom sektore dobehnutý. Na čele hlavnej skupiny sa pohyboval aj Svrček. Z vedúcej skupiny pre defekt zadného kolesa vypadol Colman. Vpredu mal evidentné problémy s tempom Van Empel. Účastník Giro d'Italia 2020 napokon opustil vedúcu skupinu.
44 kilometrov pred cieľom mal únik takmer minútový náskok. Na čele pelotónu sa začal otáčať aj domestik tímu Flanders - Baloise. Neskôr sa pridali aj jazdci DSM a Q36.5 Pro Cycling Team. Na pätnástom sektore sa utrhol ich pretekár a štvrtý muž z Paríž - Roubaix Tom Devrient. Na zemi skončil pretekár Bingoalu WB. Ďalší pád prišiel o chvíľu neskôr, tentoraz spadli Samuele Zambelli (Corratec) a Tom Van Asbroeck (Israel Premier Tech). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V pelotóne sa začalo atakovať a na šestnástom sektore natiahol balík Sep Vanmarcke (Israel Premier Tech). Balík ostal pohromade. Z pretekov odstúpil Van Empel. Vanmarcke opäť zvýšil tempo, dobehol Devrienta a nasledoval ďalší útok Arjena Livynsa (Lotto Dstny). Tieto útoky nepomáhali vedúcej skupine, ktorá mala iba pätnásťsekundový náskok.
Belgičan, ktorý tri roky reprezentoval Bingoal, sa vrátil do pelotónu tridsať kilometrov pred cieľom. O kilometer neskôr sa vedúca skupina stala súčasťou balíka. Ďalší útok podnikol Victor Campenaerts (Lotto), ale úspešný nebol a o chvíľu neskôr skončil na zemi. Našťastie, rýchlo sa pozbieral a s odreninami pokračoval na konci hlavnej skupiny. Následne si drobný náskok vytvorila desaťčlenná skupina. 
Táto skupina sa po niekoľkých minútach vrátila späť. Vpredu zostal iba Jasper De Buyst (Lotto). V pelotóne ho stíhali jazdci UAE Emirates a Quick Stepu vrátane Svrčka. Pretekári mali pred sebou posledné štyri úseky s mačacími hlavami. V balíku začali pracovať aj zostavy Intermarché a Israelu. Dvanásť kilometrov pred páskou sa De Buyst vrátil späť. Hneď nato zaútočil Campenaerts a na zemi skončil Livyns
Šesťčlenná skupina s Campenaertsom si vytvorila malý náskok, ale dlho sa pred balíkom nezdržala. Ďalší útok podnikol Samuel Watson (Groupama - FDJ). Brit si vytvoril pätnásťsekundový náskok. Na zemi skončil Kaden Groves (Alpecin), líder tímu do hromadného dojazdu. 5300 metrov pred cieľom bol Watson dostihnutý. Následne zaútočil Florian Veermersch (Lotto).
Nasledovali ho Sep Vanmarcke, Lindsay De Vylder (Flanders) a Laurence Pithie (Groupama). De Vylder dostal defekt, v balíku došlo k ďalšiemu pádu a pelotón sa rozdelil na dve časti. 1200 metrov pred páskou sa odohrala ďalšia kolízia. trio bolo tesne pred cieľom dobehnuté a suverénne zvíťazil Tim Merlier (Soudal - Quick Step). Druhý skončil Edward Theuns (Trek-Segafredo).
Stupne víťazov doplnil Milan Menten (Lotto Dstny). Veľmi dobrý výsledok dosiahol štvrtý Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck), ktorý je zaradený do farmárskeho tímu belgickej stajne. Top 5 uzavrel Lewis Askey (Groupama - FDJ). Preteky ovplyvnilo množstvo pádov. V závere klasiky hneď dve kolízie preriedili pelotón a o triumf bojovala malá skupina cyklistov, kde nechýbal ani Tim Merlier
Víťaz prvej etapy na Paríž-Nice vyrazil hneď na začiatku záverečného stúpania a nikto sa už pred neho nedostal. Pripísal si už piaty triumf v sezóne. V závere mu vzdoroval Edward Theuns, ale tretí muž Le Samyn už nenašiel sily na to, aby predstihol Merliera. Milan Menten dosiahol tretie pódium v sezóne a dostal Lotto do Top 3 napriek množstvu pádov, do ktorých bol belgický tím zamiešaný. Martin Svrček opäť pracoval pre spolujazdcov a podieľal sa na sťahovaní unikajúcich jazdcov. V závere si vystúpil z pelotónu a napokon obsadil 93. priečku. Ďalšie preteky ho čakajú v piatok, kedy je na programe klasika Bredene Koksijde
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček 
"S dnešnými pretekmi nie som úplne spokojný. Posledné dve kolá som sa nevedel dostať dopredu, ale posledných dvadsať kilometrov som bol vpredu. Urobil som, čo som mal a už som iba prišiel do cieľa."
Výsledky
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 04:19:14 200
2. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00 150
3. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:03 125
4. KIELICH Timo Alpecin-Deceuninck 00:03 100
5. ASKEY Lewis Groupama-FDJ 00:03 85
6. VANMARCKE Sep Israel - Premier Tech 00:03 70
7. BLOUWE Louis Bingoal WB 00:03 60
8. PITHIE Laurence Groupama-FDJ 00:03 50
9. NOPPE Christophe Cofidis 00:03 40
10. BAX Sjoerd UAE Team Emirates 00:03 35
93. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 04:20
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop