Pri pasivite favoritov si žiaru reflektorov uchmatli iní, nečakaným hrdinom Gira Kanaďan. Šprintéri lakomí neboli

2.6.2023, 00:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Pri pasivite favoritov si žiaru reflektorov uchmatli iní, nečakaným hrdinom Gira Kanaďan. Šprintéri lakomí neboli
Derek Gee (© LaPresse/Fabio Ferrari)

Úvodná Grand Tour sezóny je za nami a hoci súboj o celkové poradie veľmi atraktívny nebol, Giro si aj tak našlo svojich hrdinov v únikoch či hromadných dojazdoch. Šprintéri i lovci etáp si popri pasívnej skupine favoritov prišli skutočne na svoje, no a tento obrovský priestor na veľkom javisku, ktorý Giro ponúklo, využil nejeden pretekár aby prerazil medzi cyklistickú elitu a predstavil svoje meno širšej cyklistickej fanúšikovskej verejnosti.
Triumf Cavendisha v Ríme (© LaPresse/Massimo Paolone)

Keďže boj o GC na tomto Gire bol z rôznych príčin od odstúpení, cez zlú stavbu trasy až po neprajné počasie suverénne najhorší na Grand Tours za posledné roky, v úlohe hlavných zabávačov divákov suplovali šprintéri a najmä neprestajne útočiaci hrdinovia, ktorých sme na tomto Gire mali hneď niekoľko.
Z osemnástich etáp s hromadným štartom sme videli presne sedem hromadných dojazdov pelotónu a desaťkrát o víťazstvo bojoval únik. Presne tak, nevideli sme jediný klasikársky dojazd pelotónu a iba v jednej jedinej horskej etape si to o víťazstvo rozdali hlavní favoriti. To však znamená veľa čiastkových príbehov, na ktoré sa teraz pozrieme.


Šprintéri chamtiví neboli

Sedem hromadných dojazdov na jednej Grand Tour je na priemer posledných rokov pomerne vysoké číslo. Je preto neuveriteľné, že ani jeden šprintér sa nedokázal presadiť viackrát a v siedmych dojazdoch sa presadilo sedem rôznych finišmanov. Pred Girom sa pritom predpovedala dominancia Madsa Pedersena a jeho kvalitného vlaku, no Dán stihol pred odstúpením kvôli chorobe vyhrať iba jednu etapu a to isté sa dá povedať o druhom favoritovi s dobrým vláčikom Kadenovi Grovesovi.

Dobré výsledky v slabšej konkurencii sa očakávali od Marka Cavendisha a Fernanda Gaviriu. Tie sa však veľmi nedostavili. Na Gaviriu sa prekvapivo neušlo vôbec a jeho najlepším výsledkom bolo piate miesto, čo je obrovské sklamanie. Cavendish dlho kráčal po rovnakej ceste, no napokon sa aj s pomocou starého priateľa Thomasa vykúpil rozprávkovým dominantným špurtom v Ríme, vo svojej poslednej etape na Gire v kariére.


Po jednom triumfe si ešte pripísali aj ďalší štyria šprintéri. Michael Matthews využil jedinú etapu pre odolných šprintérov a v tej nezaváhal, zatiaľ čo po jednom hromadnom dojazde si ulovili aj vzkriesený Pascal Ackermann a azda najlepší pozostalý šprintérsky vlak Gira tímu DSM, ktorý v sedemnástej etape katapultoval k víťazstvu talentovaného talianskeho mladíka Alberta Daineseho.

Napriek tomu, že si šprintéri triumfy spravodlivo podelili, jeden medzi nimi predsalen vynikal. A bolo to vskutku nečakané meno. Jonathan Milan bol masívnym šprintérskym objavom tohto Gira. Okrem toho že vyhral hneď úvodný šprintérsky dojazd, pridal aj štyri druhé miesta a úplne suverénne ovládol bodovaciu klasifikáciu, takže zo svojej premiérovej Grand Tour si odnáša cyklámenový dres.
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 217
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 164
3. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 101
4. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 101
5. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 95
6. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 91 
Unikajúci hrdinovia hlavnými protagonistami Gira

Desať víťazných únikov je skutočne vysoké číslo, i keď o rekord sa zatiaľ nejedná. Keď si ale zoberieme do úvahy, že na pretekoch boli tri časovky a sedem šprintérskych etáp, zrazu sa nám z toho čísla zatočí hlava. Počas uplynulých týždňov sme videli tvár nejedného opakovane útočiaceho hrdinu častejšie ako Rogliča s Thomasom dokopy.

Medzi tých najviditeľnejších patril vášnivý francúzsky veterán Thibaut Pinot, ktorý v závere kariéry našiel stratenú formu a ešte raz nám na Gire ukázal staré dobré predstavenie v horách s grimasami, divokým gestikulovaním či nelogickým pretekaním. Etapu sa mu napokon tesne vyhrať nepodarilo, no okrem pekného miesta v GC si uchmatol aj modrý dres pre najlepšieho vrchára a s talianskou Grand Tour sa rozlúčil priam ukážkovo.
Konečné poradie vrchárskej súťaže 
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 237
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 200
3. HEALY Ben EF Education-EasyPost 164
4. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 144
5. RUBIO Einer Movistar Team 117
6. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 86

Veľkými súpermi v boji o horské poradie mu boli Ben Healy a Einer Rubio. Oboch bolo vidno vždy keď sa cesta zdvihla do kopca, obaja si uchmatli svoje premiérové etapové víťazstvo na pretekoch veľkej trojky, bavili divákov a zanechali skutočne výborný dojem. Etapu si uchmatol a trojkorunu skompletizoval aj Healyho kolega Magnus Cort, ktorý bol takisto oživením Gira.

Medzi víťazov únikovej lotérie sa zaradili aj Aurélien Paret-Peintre, Brandon McNulty, Filippo Zana, Santiago Buitrago a najmä Davide Bais, ktorý sa presadil z azda najslabšieho víťazného brejku ktorý sme mali možnosť sledovať od Lindemanovej etapy na Vuelte 2015, a to rovno na bájnom Campo Imperatore. Hneď dvakrát sa z úniku presadil Nemec Nico Denz, ktorý v Bore výrazne zdvihol náladu po odstúpení lídra Vlasova. V rúžovom drese sa zase povozili ďalší aktívni borci Andreas Leknessund a Bruno Armilail.


Nie všetci hrdinovia z únikov sa však dočkali vytúženej odmeny. Kardinálnym príkladom je najbojovnejší pretekár uplynulých troch týždňov, Derek Gee. Mladý Kanaďan sa z čista jasna ukázal na druhom najväčšom cyklistickom javisku a dvíhal divákov zo stoličiek. Štyri druhé a dve štvrté miesta v etapách, druhé miesta v bodovacej, šprintérskej, únikovej i horskej súťaži a 22. miesto v celkovom poradí, to je debut ako hrom. Israel síce nevyhral etapu, ale trafil jackpot.

Napriek obrovskej snahe sa etapa neušla ani ďalším aktívnym jazdcom z Israelu ako Simonovi Clarkovi, Sebastianovi Berwickovi či Marcovi Frigovi. Nezadarilo sa ani skúsenej dvojici tímu Trek Bauke Mollema a Toms Skuijnš, no a po niekoľkých neúspešných pokusoch odchádzajú z Gira s prázdnymi rukami aj Warren Barguil, Alessandro De Marchi, Vadim Pronskiy, Alberto Bettiol alebo Vincenzo Albanese.
 
Náš eshop