Kuurne-Brusel-Kuurne: Van Aert si po profesorskom výkone pripísal ďalšiu klasiku. Martin Svrček s premiérou na kockách

25.2.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
ne 25.2. zvlnena etapa ciel rovina Kuurne > Kuurne 196 km Van Aert
profil pretekov, 1800 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po aktraktívnom štarte jarnej klasikárskej kampane na včerajšom Omloope dnes prišlo na rad Kuurne - Brusel - Kuurne. Ďalšia obľúbená belgická jednorazovka mala priaznivejší profil pre šprintérov ako Omloop, no zároveň ponúkala aj možnosti pre klasikárov na rozdelenie štartového poľa. Stalo sa to napríklad v roku 2017, kedy tu vo svojej top forme vyhral Peter Sagan z malej elitnej skupiny.
Po včerajšom debakli chceli ostatné tímy odvetu proti tímu Visma. Holandská zostava bola však aj dnes jasným favoritom a s obhajcom titulu Tiesjom Benootom, Woutom Van Aertom, Christophom Laportem, Dylanom Van Baarlem, Matteom Jorgensonom, včerajším víťazom Janom Tratnikom a klasikárskym supertalentom Perom Strandom Hagenesom sem priniesla tím, na ktorý by sa zrejme nechytal ani Quick-Step v najlepších rokoch.
Potrápiť ich na bergoch chcel určite Lidl s Jasperom Stuyvenom a Tomsom Skuijnšom, Bahrain Victorious s Matejom Mohoričom či UAE s Timom Wellensom. Pidcock a De Lie dnešok vynechali. Na šprint zasa dnes vsádzali Jasper Philipsen (Alpecin), Biniam Girmay (Intermarché), Axel Zingle (Cofidis) či Luke Lamperti (Soudal). Na posledného menovaného mal dnes pracovať aj Slovák Martin Svrček, ktorý dnes zažíval veľkú premiéru na kockových jednorazovkách.
V týchto pretekoch je často veľmi výhodné byť v úvodnom brejku. Posledných šesťdesiat kilometrov pretekov je totižto rovinatých a klasikári to tak musia na kopcoch ako Kluisberg či Hotond otvoriť pomerne ďaleko pred cieľom, vďaka čomu sa často spoja s únikom a ťahajú to potom spolu na dlhej rovine až do cieľa.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nebolo tak divu, že o pobyt v celodennom brejku bol veľký boj. Až po vyše hodine prestrelky na čele balíka sa oddelila pätica pretekárov, no ani tá nedostávala nič zadarmo a dlho operovala iba s náskokom dvadsiatich sekúnd. 116 kilometrov pred cieľom prišlo v pelotóne k pádu, v ktorom boli aj Hagenes a Girmay. Po ňom sa balík nadelil na niekoľko častí a ešte pred začiatkom oficiálneho prenosu sa tak diali na trati dôležité momenty.
V polovici pretekov sa nachádzala kombinácia ťažkých kopcov Le Bourliquet (1,3 km; 6,2 %) a Mont Saint Laurent (1,2 km; 7,3 %), kde preteky explodovali. Visma roztrhala čelnú skupinu s Van Baarlem a Laportem, čo využil na útok 88 kilometrov pred cieľom Wout Van Aert. Pridali sa k nemu Wellens, Oier Lazkano (Movistar) a prekvapivo aj Laurence Pithie (Groupama - FDJ).
Silná štvorica sa vzdialila zvyšku favoritov a rýchlo naberala náskok. Zaujímavé bolo, že Visma sa necítila úplne bezpečne s rýchlym šprintérom Pithiem vpredu a Van Aertovi poslala zozadu na pomoc Mattea Jorgensona. Ten sa aj s pomocou Mohoriča snažil preklenúť 50-sekundovú medzeru, no to bola ťažká úloha.
Keď bolo jasné, že to nezvládnu, na predposlednom stúpaní Cote du Trieu (1,2 km; 7,1 %) zobral veci do svojich rúk samotný Van Aert. Belgický fenomén zaútočil a zbavil sa novozélandskej hrozby. Lazkano to horko-ťažko uvisel, Wellens nemal sebemenší problém. Trojica pokračovala smer Kuurne spolu. Pithie sa prepadol k Jorgensonovi a Mohoričovi, no po poslednom bergu sa ich strata vyšplhala až nad dve minúty.
Za dvomi trojicami sa ako každý rok po bergoch poskladal veľký pelotón, no v tejto edícii musel dobiehať vskutku obrovskú stratu 3:30. Asi dvadsať kilometrov sa o serióznu stíhačku pokúšali pretekári Alpecinu a Intermarché, no do pretekov sa dostať späť nedokázali. Z kapitulujúceho balíku sa vzdialila aj tretia trojica, tentokrát v zložení Fred Wright (Bahrain Victorious), Vito Braet (Intermarché) a Victor Campenaerts (Lotto).
Trojica vpredu vzorne spolupracovala a postarala sa o to, že si dnes rozdelí kompletné pódium. V poslednej polhodine pretekov sa ešte vzadu predsa len zmobilizovali Jayco a Bora. Začali ťahať a pohltili tretiu i druhú trojicu na trase. Až štyri kilometre pred cieľom musel Van Aert na niečo prvýkrát reagovať. Atak Tima Wellensa si ale vychutnal.
Trio prišlo na posledný kilometer pokope. Veľmi taktický záver zvládol bezchybne Wout Van Aert, ktorý si pripísal do palmarés ďalšiu klasiku. Druhý prišiel Tim Wellens a tretí Oier Lazkano. Šprint hlavného pola o štvrté miesto vyhral Christophe Laporte pred Nilsom Eekhoffom (Dsm). 
Tím Visma I Lease a Bike tak opäť ukážkovo zvládol svoju úlohu najväčšieho favorita a po druhýkrát za sebou získal z otváracieho víkendu double. Radi budú aj v UAE Emirates. Aj bez Pogačara sa im podarilo byť v sobotu i nedeľu pre nadupanú zostavu Vismy najväčšími súpermi. Premiéru na kockách si dnes odkrútil Martin Svrček. Do cieľa neprišiel. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta (víťaz)
"Boli to ťažké preteky, ale mal som šťastie na silných kolegov vpredu. Plán bol jasný, ujsť na bergoch a s vetrom v chrbte to potom udržať až do Kuurne. Moji spolujazdci urobili pri delení skvelú prácu, ani som sa nepozeral dozadu a vedel som, že to musí byť úplne rozbité za nami. Bol som prekvapený, že sme sa po mojom útoku ocitli vpredu iba traja. Záver bol ale o to jednoduchšší, kontrolovať dvoch nie je také ťažké akoby ich tam bolo viac. Som rád, že som vyhral túto klasiku hneď na môj prvý pokus."
Výsledky
1. VAN AERT Wout Team Visma | Lease a Bike 04:21:01
2. WELLENS Tim UAE Team Emirates 00:00
3. LAZKANO Oier Movistar Team 00:00
4. LAPORTE Christophe Team Visma | Lease a Bike 01:23
5. EEKHOFF Nils dsm-firmenich PostNL 01:23
6. JEANNIÉRE Emilien TotalEnergies 01:23
7. LAMPERTI Luke Soudal Quick-Step 01:23
8. TAMINIAUX Lionel Lotto Dstny 01:23
9. MAYRHOFER Marius Tudor Pro Team 01:23
10. STUYVEN Jasper Lidl - Trek 01:23
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
fotogaleria ikonkaParametre stúpaní
 
 
Náš eshop