Prológ Okolo Romandie prekapujúco vyhral Zijlaard z Tudoru

23.4.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
P 23.4. rovinata etapa ciel rovina Payerne > Payerne 2,2 km cieľ: 17:30
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
mapa prológu, 12 nastúpaných metrov (© tourderomandie.ch)

Preteky v Romandii sú skvelou skúškou pred Tour de France a pamätáme si sériu štyroch triumfov v rade cyklistu, ktorý v jednom roku vyhral Romandiu aj Tour (Evans, Wiggins, 2x Froome). Neskôr tu víťazili aj ďalší borci, ktorí majú viacero GT triumfov ako Quintana, Roglič či Thomas. Štartová listina aktuálneho ročníka je aj pre veľa jarných pádov hviezd chudobnejšia, a tak priam vystrelilo do pozornosti meno top favorita Juana Ayusa.
Ak by po Baskicku vyhral aj tu, bol by to veľmi výrazne dvihnutý prst pre konkurentov pred Tour. Vyzvať ho chceli ľudia ako Carlos Rodríguez, Egan Bernal, Richard Carapaz, Aleksandr Vlasov, Giulio Ciccone, bratia Yatesovci, Enric Mas, Brandon McNulty alebo Thymen Arensman. Bolo tu množstvo špičkových vrchárov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ani jednému z nich sa ale nedávali top šance v úvodnom prológu dlhom 2280 metrov so 14 zákrutami. Vyžadovalo si to veľmi dobré technické zručnosti, plus tie šprintérske. Vzhľadom na náročnosť tohto týždňa sem ale žiadni top rýchlici neprišli. Najviac sa asi dalo veriť dvojici Ineosu Magnus Sheffield - Ethan Hayter, ale pokojne mohol prekvapiť aj niekto iný. Bolo to o sekundičkách.
Z prvej polovice štartového poľa predviedol celokm jasne najlepšiu jazdu 24-ročný Holanďan Maikel Zijlaard z tímu Tudor Pro Cycling. S časom 2:55 nasadil latku pekne vysoko. Priemerku mal 46,9 km, čo bolo na takú technickú trasu slušné. Z ľudí na celkové poradie šli v prvej polovici Španieli Enric Mas (Movistar) a Juan Ayuso (UAE), no stratili päť, resp. šesť sekúnd na Zijlaada. Dlhšie bol za ním druhý Julian Alaphilippe (Soudal) s odstupom dvcoh sekúnd, za ním to už bolo "nasekané".
Ethan Hayter rolu favorita nezvládol. Riskoval. Raz takmer zavadil o bariéru, no potom najmä neodhadol rýchlosť v jednej zo zákrut a vyletel mimo trať. Bola to už jeho druhá nevydarená krátka časovka. Problémy mal aj v Baskicku. No a rovnako to dnes nevyšlo ani Magnusovi Sheffieldovi. Napokon sa už len medzi Zijlaada a Alaphilippa dostal Cameron Scott z Bahrain - Victorious, ktorý teda bral druhé miesto.
Zvíťazil veľmi prekvapujúco Maikel Zijlaard, pre ktorého to je prvé profesionálne víťazstvo a pre jeho tím Tudor v aktuálnej sezóne ešte len štvrté, hoci druhé vo WT, keďže De Kleijn vyhral špurt etapy na Paríž - Nice.  Zijlaard bol pred rokom a pol šiesty v prológu Okolo Slovenska v Petržalke, ale žeby sa dokázal presadiť v takejto konkurencii, to klobúk dole. Medzi favoritmi vznikli len malé rozdiely. Väčšina stratila od päť do dvanásť sekúnd.
Výsledky etapy
1. ZIJLAARD Maikel Tudor Pro Team 02:55
2. SCOTT Cameron Bahrain Victorious 00:01
3. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:02
4. GODON Dorian Decathlon Ag2r La Mondiale 00:03
5. OLIVEIRA Ivo UAE Team Emirates 00:03
6. VAN DIJKE Tim Visma | Lease a Bike 00:03
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop