Vrcháske podujatie Okolo Katalánska pridalo do programu ITT, Sagan ide nabrať formu

21.3.2021, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Katalánske preteky nemôžu ponúknuť nič iné len kopce. Dva horské dojazdy a kopcovité profily prilákali dobrú vrchársku konkurenciu.  V silnom zložení sa predstavia Ineos, Jumbo - Visma alebo Movistar, trasa sedí Joaovi Almeidovi. Peter Sagan využije týždňové podujatie na zveľadenie výkonnosti.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Známe cieľové kopce osvieži ITT
Hneď v prvej etapa sa objaví stúpanie prvej kategórie, ale Port de Santa Fe del Montseny (12,2 km; 4%) sa nachádza ďaleko pred cieľom a neprehovorí do výsledkovej listiny etapy. Posledná horská prémia Port de Collsacreu (3,8 km; 5,6 %) sa vynorí 16 kilometrov pred cieľom a môže vyprodukovať útoky z balíka alebo okresať hlavnú skupinu o menej odolných jazdcov. Časovka jednotlivcov, ktorá sa v  predchádzajúcich ročníkoch neobjavila v itinerári, prebehne na zvlnenom teréne a bude vyhovovať špecialistom na túto disciplínu. Jej zaradenie na začiatok pretekov má motivovať k následnému útoku favoritov v kopcoch.
Potom budú nasledovať dve najdôležitejšie horské etapy. Najskôr sa bude finišovať na stúpaní Vallter 2000 (11,4 km; 7,5 %), ktoré je tradičnou súčasťou podujatia. Kopec je síce najťažší v prvej polovici, ale na sklonoch sedem percent môžu favoriti útočiť kdekoľvek. Štvrtá etapa bude ešte náročnejšia vrchárska výzva s tromi ťažkými kopcami. Finálne stúpanie Port Ainè (18,4 km; 6,7 %) je dlhé, vyčerpávajúce a najsilnejším cyklistom poskytuje ideálny útočný priestor na vytvorenie kľúčových rozdielov v GC. Posledné štyri kilometre dosiahnu priemer osem percent.
video v clanku ikonka ciernaFinále na Vallter 2000 v roku 2019

     
Piaty deň sa odohrá na kopcovitom profile. Keďže v celkovom poradí budú už vytvorené značené rozdiely, môže sa presadiť únik, ale na poslednom kopci Port de Monserrat (7,3 km; 6,7 %), ktorý vrcholí 25 kilometrov pred páskou, môžu atakovať aj jazdci na celkové poradie. Po predchádzajúcich dvoch horských etapách bude pelotón unavený a Port de Monserrat je zaujímavým kopcom na útočenie. Predposledná etapa ponúkne zvlnenú trasu a štrnásť kilometrov pred cieľom sa vynorí Alt El Collet (2,9 km; 3,3 %). Horská prémia nie je náročná, obsahuje kilometer s priemerom cez päť percent, a po jej prekonaní môžeme sledovať hromadný dojazd pelotónu. Finále pretekov sa uskutoční na tradičnom barcelonskom okruhu so stúpaním Montjuic (2,7 km; 4,3 %), kde sa útočí o etapový triumf, ale medzi jazdcami na GC sa nevytvárajú potrebné rozdiely.
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© voltacatalunya.cat)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Movistar a Ineos s útočnými zostavami
Domáci Movistar budú zastupovať Alejandro Valverde, Enric Mas a Marc Soler, ktorí bývajú vždy motivovaní na španielskej pôde. V kopcovitých etapách budú tlačiť na súperov, aby získali čas v klasifikácii, a ITT ich bude k tomu ešte viac nabádať. Najlepším časovkárom je Enric Mas a keď bude jazdiť v dobrej forme, do rozhodujúcich kopcov sa môže dostať na sľubnej pozícii v GC. Forma Marca Solera stúpa, skončil jedenásty na Tirrene, a Alejandro Valverde má to najlepšie už za sebou, ale spoločne s obidvoma spolujazdcami môže v horách rozbehnúť útočné predstavenie.
Svoje vrchárske kapacity využije tím Ineos. Thomas, Adam Yates, Carapaz a Porte predstavujú mimoriadnu silu a s takouto zostavou musí britský cieliť za celkovým triumfom. Thomas s Yatesom majú za sebou niekoľko dobrých pretekov. Prvý menovaný môže využiť svoje časovkáske schopnosti, Yates bol druhý na UAE Tour, kde na cieľových kopcoch sekundoval vynikajúcemu Pogačarovi. Na Richarda Carapaza čaká súťažná premiéra v ročníku a Richie Porte prichádza na preteky po páde v prvej etape na P-N.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ani v tíme Jumbo - Visma nešetrili na vrchárskej zostave. Kuss, Gesink, Tolhoek budú podporovať lídrov Georgea Bennetta a Stevena Kruijswijka. Obaja nedosiahli najlepšie výsledky na Paríž - Nice, no tentoraz budú jazdiť sami na seba a budú chcieť využiť silnú vrchársku podporu svojho tímu v obidvoch horských etapách. Kruijswijk predviedol kvalitný výkon v časovke na P-N, z čoho môže vyťažiť aj na katalánskom podujatí. Dva dlhé cieľové dojazdy budú vyhovovať jeho vytrvalostným schopnostiam a spoločne s Bennettom môžu dostať súperov pod tlak, keď sa budú obaja nachádzať na čele pretekov na konci horských etáp.
Sebavedomý prístup očakávame od Joaa Almeidu. Portugalský jazdec už absolvoval UAE Tour a Tirreno, čo ho dostalo do výbornej formy. Ako veľmi dobrý časovkár bude zbierať benefity v ITT a potom v kopcoch nebude pod tlakom, aby musel získavať čas na konkurenciu.  Dlhé stúpania mu sedia a na ich konci dokáže ešte zrýchliť, preto bude pripravený bojovať o najvyššie miesta v GC. Krátka časovka a dva horské dojazdy sú vyhovujúce aj pre Hugha Carthyho, ale britský jazdec sa doteraz predstavil len na dvoch francúzskych jednorazovkách. Klasických vrchárov budú na podujatí reprezentovať Quintana, ktorý predviedol silný výkon na Tirrene na Prati di Tivo, Ciccone, Cháves, Simom Yates, Hamilton, Poels alebo Hindley. Ak chcú byť títo jazdci úspešní, musia v horách útočiť, a najväčšie predpoklady majú na to spomínaní Quintana alebo Simon Yates, ktorí môže na cieľových kopcoch získať vysoké miesto v poradí. Na štarte sa objaví aj Chris Froome a budeme zvedaví, aký smer nabrala jeho výkonnosť po 47. mieste na UAE Tour.
Chris Froome (© LaPresse/Fabio Ferrari)
V tíme Bora - hansgrohe absolvujú premiéru v sezóne Lennard Kämna a Wilco Kelderman, ktorých kondícia bude otázna. Obidvaja sú dobrými čaovkármi a uvidíme, ako na tom budú v kopcoch, pretože momentálne sa predvádzajú v horách mimoriadne kvalitné výkony. Na katalánskom podujatí sa predstaví aj Peter Sagan a prvýkrát v kariére si vyskúša mieste kopcovití profily. Vynechanie klasík E3  a G-W jasne naznačujú, že po ochorení na koronavírus potrebuje nazbierať čo najviac súťažných kilometrov, aby mohla jeho výkonnosť stúpať. Profily nie sú príliš vhodné pre klasikára, ktorý sa potrebuje dostať do formy, ale jeho výkon na MSR naznačuje, že jeho výkonnosť naberá kvalitnú podobu. Môže sa dostať do nejakého úniku alebo zapojiť sa do koncovky šiestej etapy. Zaujímavou výzvou môže byť pre neho hneď prvý deň.

1. 22.3. rovinata etapa ciel rovina Calella > Calella 178 km cieľ: 17:00  
2. 23.3. rovinata etapa ciel rovina Banyoles > Banyoles 18,5 km cieľ: 17:00  
3. 24.3. rovinata etapa ciel rovina Canal Olimpic > Vallter 2000 203 km cieľ: 17:00  
4. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Ripoll > Port Ainé 166 km cieľ: 17:00  
5. 26.3. rovinata etapa ciel rovina Pobla de Segur > Manresa 201 km cieľ: 17:00  
6. 27.3. zvlnena etapa ciel rovina Tarragona > Mataró 194 km cieľ: 17:00  
7. 28.3. zvlnena etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 133 km cieľ: 14:15  
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop