Banja Luka: Opäť veľká smola Dukly, Kubišove vypletené koleso zmarilo triumf v súťaži U23

25.4.2021, 14:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Banja Luka: Opäť veľká smola Dukly, Kubišove vypletené koleso zmarilo triumf v súťaži U23
(© organizátor Banja Luka - Belehrad)

1. 22.4. rovinata etapa ciel rovina Belehrad > Šabac 96 km Wolf
2. 23.4. rovinata etapa ciel rovina Obrenovač > Bijeljina 122 km Stosz
3. 24.4. rovinata etapa ciel rovina Bijeljina > Vlasenica 124 km Auer
4. 25.4. zvlnena etapa ciel rovina Prijedor > Banja Luka 163 km Raim
Dukla Banská Bystrica cestuje na preteky pod vedením Maroša Kováča v zložení Patrik Tybor, Ján Andrej Cully, Marek Čanecký, Lukáš Kubiš, Adam Foltán, Martin Chren a Tobias Vančo.
1. 22.4. rovinata etapa ciel rovina Belehrad > Šabac 96 km Wolf
zprofil etapy
profil etapy, 381 nastúpaných metrov (© ridewithgps.com)
V Srbsku a Bosne a Hercegovine sa tradične koná spoločné podujatie vyššej kategórie 2.1, ktoré chce prilákať zaujímavú konkurenciu. Z priebehu pretekov ale, žiaľ, svet neinformujú a sociálne siete im zamrzli pred rokmi. Ani Dukláci nie sú v Európskej únii, informácie budú preto strohejšie.
Tento rok im sem prišli tri Pro tímy Androni aj Bardiani s Viscontim plus Novo Nordisk a silné kontinentálne celky Mazowsie, Adria Mobil, EvoPro či viacero rakúskych celkov. Celkovo 160 pretekárov, teda veľmi bohatý pelotón.
Prvá etapa bola jednoduchá a vyvrcholila špurtom, ktorému v uličkách cieľového Šabacu ušiel výborný tempár Justin Wolf z Bike Aid. V špurte bol najrýchlejší Patryk Stosz z Vostru pred Talianmi Fiorellim a Guardinim. Z Duklákov sa tam snažili natlačiť nováčikovia Tobias Vančo a Adam Foltán. Skončili v druhej desiatke. Lukášovi Kubišovi to v závere nevyšlo. V pelotóne finišovali všetci siedmi Slováci.
Keďže najlepší pretekár do 23 rokov v etape Mika Heming vedie aj súťaž na šprintérskych prémiách a Tobias Vančo bol druhý najlepší z mladíkov, v druhej etape bude obliekať biely dres, a to ako 18-ročný prvoročák na svojich prvých etapových pretekoch medzi mužmi.
Kvôli nedostatku informácií bude najlepší Slovák vo svojom vyjadrení po každej etape opisovať aj priebeh...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tobiasa Vanča (víťaz)
"Dnes sme mali na programe úvodnú etapu UCI 2.1 pretekov. Etapa bola pomerne krátka a rovinatá, s dojazdom na okruhoch v meste. Chalani opäť odviedli skvelú prácu. V každom úniku sme mali zastúpenie a bojovali sme aj na prémiách. Adam vybojoval tretie miesto na jednej šprintérskej prémii. V závere sa podarilo odísť len jednému pretekárovi, ktorého sme už na okruhoch v meste nestihli dobehnúť a prišiel desať sekúnd pred balíkom. Na okruhoch to bolo veľmi chaotické. Bolo tam niekoľko pádov, ktorým sme sa skoro všetci vyhli. Spadol len Maťo Chren. Na posledných troch kilometroch do cieľa sme boli stále vpredu v zostave Ja, Lukáš a Adam. Snažil som sa vytvoriť dobrú pozíciu pre Lukáša a Adama. Nanešťastie do Lukáša niekto zozadu narazil, tým stratil pozíciu a ostali sme vpredu už len ja s Adamom. Z práce na posledných troch kilometroch som bol dosť zničený a už mi neostalo moc síl na poriadny šprint. Vzniklo z toho 15. miesto na páske. Adam došiel hneď za mnou na 17. mieste. Nie je to ideálny výsledok, ale máme pred sebou ďalšie etapy, v ktorých pôjdeme bojovať o lepší výsledok."
2. 23.4. rovinata etapa ciel rovina Obrenovač > Bijeljina 122 km Stosz
zprofil etapy
profil etapy, 342 nastúpaných metrov (© ridewithgps.com)
Druhý deň bol podobný prvému. Opäť sa šla veľmi krátka rovinatá etapa, v ktorej sa očakával šprintérsky dojazd. Počas etapy boli ale Dukláci aktívni a snažili sa zamerať na rýchlostné prémie, kde už mal Adam Foltán bod zo včera. To mu aj pomohlo a výsledkom jeho špurtov na prémiách bol dres lídra tejto súťaže. Na prvej prémii špurtoval tretí a na druhej vyhral. Má tak sedem bodov, práve o ten včerajší jeden viac ako Nemec Wollenberg z Maloja Pushbikers.
V špurte vyhral Poliak Patryk Stosz z Vostru. Zdolal zvučnejšie mená prokontinentálnej minulosti Mihkela Räima a Andreu Guardiniho. Androni a Bardiani opäť ostali s dlhým nosom. V súčasnosti nevedia urobiť dobrý šprintérsky vlak ani na pretekoch s kontinentálnymi celkami.
Zo Slovákov bol najvyššie desiaty Lukáš Kubiš. Chcel sa tam tlačiť aj Adam Foltán, ale zastavili ho technické problémy a ostal mimo Top 20. Ďalší pád v závere postihol Martina Chrena.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maroša Kováča (DS Dukly)
"Dnes to bola opäť krátka etapa s dvoma rýchlostnými a jednou horskou prémiou. Chalani boli aktívni a takmer v každom úniku. Adam Foltán má formu čo predvádzal na rýchlostných prémiách, škoda, že mu to v cieľovom špurte prekazili technické problémy. Smoliar dňa bol opäť Martin Chren. Na cieľových okruhoch mal pád. Našťastie on je v poriadku, ale rám je na odpis. Adam zaslúžene získal dres špurtéra tu v červenej farbe."
video v clanku ikonka ciernaVideo vyjadrenie Adama Foltána
3. 24.4. rovinata etapa ciel rovina Bijeljina > Vlasenica 124 km Auer
zprofil etapy
profil etapy, 1577 nastúpaných metrov (© ridewithgps.com)
Tretia etapa do Vlasenice bola opäť veľmi krátka, no strašne bojovná a mnohí cítili šancu, pretože sa terén mierne dvíhal a tempu naprv v najťažšom kopci a potom aj v samom závere do ďalšieho mierneho mnohí nestačili. Finišovala 35-členná skupina, kde mal najlepšie nohy v závere skúsený Rakúšan Daniel Auer.
Z Duklákov vpredu ostala trojica Kubiš - Tybor - Čanecký a aj keď to v závere nevyšlo ideálne, lebo Lukáš Kubiš si veril viac ako na siedme miesto, Dukla môže byť zatiaľ veľmi spokojná. Na základe súčtu umiestnení i výkonu sa Kubiš dostal do bieleho dresu, Foltán bude zajtra pokračovať v červenom. Dukla je aj štvrtá v súťaži tímov. V celkovom poradí je Kubiš siedmy. Pripomíname, že tu boduje až 25 pretekárov v celkovom poradí, keďže sú to preteky 2.1.
Lukáš Kubiš (© Dukla Banská Bystrica)
Už len to udržať. Posledná etapa bude najdlhšia a hoci rovinatá, mnohí nebudú spokojní s vývojom pretekov, veď napríklad Androni a Bardiani nevyhrali etapu a nemajú ani človeka v Top 5 celkového poradia. Takže určite to bude ešte zaujímavé. Lídrom bude aj zajtra Nemec Justin Wolf, no za ním je blízko hlavne šprintér Stosz, ktorý si na tie štyri bonifikačné sekundy určite verí.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lukáša Kubiša (7. miesto, líder U23)
"Dnešná etapa bola s prívlastkom kráľovská, keďže sa išlo cez dva kopce s dojazdom na tom druhom. Stále sa nastupovalo až napokon odišli dvaja a za nimi ešte štyria, spojili sa a pokračovali v šestke. Mali až dve minúty, ale napokon sa to zišlo. V prvom kopci to nakopilo Bardiani a vpredu sme ostali asi pätnásti, no škoda, že neskôr nás došli viacerí. Cieľový kopec sa išiel dosť ostro, ale cítil som skvelé nohy. V závere som príliš dlho čakal a bolo to siedme miesto. Zajtra nás čaká posledná etapa, tak dúfajme, že to všetko minimálne udržíme - Adam aj ja."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maroša Kováča (DS Dukly)
"Dnes odišla skupina bez nás. Bolo tam šesť ľudí. Mali až dve minúty. V kopci sa tým pádom šiel šrot, takže v prvej skupine ostali iba Lukáš, Patrik a Marek. V špurte sme to chystali na Lukáša, ale nevyšlo mu to ideálne. Ale aj to umiestnenie mu stačilo, aby si obliekol biely dres. Adam ostáva červený!"
4. 25.4. zvlnena etapa ciel rovina Prijedor > Banja Luka 163 km Raim
zprofil etapy
profil etapy, 897 nastúpaných metrov (© ridewithgps.com)

Tak ako sa to už stalo nespočetnekrát, Dukla Banská Bystrica opäť v poslednej etape prišla takmer o všetko. Ako zo zlého sna. Lukáš Kubiš celé preteky bojoval o to, aby mal z najodolnejšej skupiny čo najlepší súčet umiestnení, a tak sa dostal do Top 10 celkového poradia i bieleho dresu pre najlepšieho pretekára do 23 rokov. Mal to jasne v rukách, keď sa všetko lúsknutím prsta stratilo.
V samom závere pretekov sa už v neutrálnej zóne spolu s Andrejom Cullym dostali do hromadného pádu, zodreli sa a zničili kolesá. Napokon sme nemali dobré informácie. Kubiš vyplietol koleso. Čo z toho, že rozhodcovia im pridelili čas víťaza, keď si Lukáš pripísal až 117. miesto v etape a z jedenástej priečky celkového poradia spadol na 23. Medzi ľuďmi, ktorí sa cez neho dostali, bol aj Ukrajinec Ponomar z Androni Giocattoli, ktorému obliekli biely dres. Slovenský cyklista tak skončil v tejto súťaži druhý.
Na šprintérskych prémiách sa nepodarilo bodovať Adamovi Foltánovi a ani on tak nezískal červený dres, ktorý mal dva dni na sebe. Dukláci prišli o množstvo bodov aj prize money, ktoré nie sú na pretekoch 2.1 zanedbateľné. Napokon brali len deväť bodov za 16. Tybora, 22. Čaneckého a spomínaného 23. Kubiša v celkovom poradí.
Etapu a napokon aj celkový triumf získal Estónec Mihkel Räim, ktorý už preteká v tíme Mazowsze Serce, ale ešte vlani obliekal farby Israel Start-Up Nation. Podarilo sa mu vytlačiť z prvej priečky Nemca Wolfa vďaka bonifikáciám. Malou náplasťou pre Duklu bola aspoň tretia pozícia v súťaži tímov, čo je v tejto konkurencii pekný úspech. Lepšie dopadli len Androni a EvoPro, tímy s neporovnateľnými rozpočtami.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tobiasa Vanča k pretekom (prvoročák Dukly)
"Dnešný deň pratril medzi tie na ktoré treba zabudnúť a ísť ďalej. Zo začiatku pretekov nám odišla trojica pretekárov, s ktorými sme sa neskôr naháňali, aby nezobrali body z obidvoch šprintérskych prémií a aby si Adam udržal dres. Body z prvej prémie si rozdelili jazdci z úniku a tak bol Adamov červený dres v uhrození. Únik sme stihli dobehnúť pred druhou šprintérskou prémiou, ale kvôli zle vyznačenej prémií, ktorá bola za neprehľadnou zákrutou Adam nezískal body, a tak sme stratili prvý dres. Nasledovalo posledných 40 kilometrov, z toho 20 kilometrov na okruhoch v meste. Okruh bol na úzkej ceste s mnohými zákrutami a viacerými kanálmi v strede cesty, na ktorých spadlo niekoľko pretekárov.
Dojazd bol neuveriteľne chotický. Padalo sa v každej zákrute. Našťastie sme sa s chalanmi pádom vyhli a na posledných troch kilometroch sme boli stále pozične veľmi dobre. Bohužiaľ na dvoch kilometroch do cieľa, pri boji o pozície, niekto vyplietol Lukášovi zadné koleso, na ktorom nemohol pokračovať a musel meniť bicykel. Tým stratil možnosť o umiestnie v etape.
A keďže sa celkové poradie určovalo podľa umiestnenia v jednotlivých etapách, tak nepomohla ani neutralizovaná zóna na posledných troch kilometroch. Nešťastím sme stratili aj druhý dres a umiestnenie v prvej desiatke v celkovom poradí. Aby toho nebolo málo, Patrik Tybor, ktorý bojoval taktiež o umiestenie v celkovom poradí, dostal na posledných 500 metroch do cieľa defekt a taktiež stratil možnosť o lepšie umiestenie v celkovom poradí. Moje 16. miesto v etape bolo veľmi slabé, aby zakrylo smútok zo straty oboch dresov a umiestnenia v Top 10 na pretekoch kategórie UCI 2.1."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maroša Kováča (DS Dukly)
"Čo na to povedať. Mali sme našliapnuté na veľký výsledok jednotkového podujatia, zostali nám oči pre plač. Opakujúce sa chyby nás pripravili o skvelý výsledok a priniesli kopu zničeného materiálu za tisíce eur. Dosiahnuté výsledky sú len malou náplasťou za vynaloženú snahu, ktorú chalani preukázali v etapách. Nemožno im vytknúť individuálnu bojovnosť, išli do toho naozaj naplno, zároveň veľmi dobre fungovali aj ako tím. Veď v tímovej klasifikácii nás predbehli len dva talianske tímy, prokontinentálny Androni Giocattoli a EvoPro. I taký nevyspytateľný je šport. A obzvlášť cyklistika, najmä etapová cyklistika vie byť hrozne nespravodlivá. Za malú chybu platíte strašne veľa. S tým, čo bolo však už nenarobíme nič. Dôležité je poučiť sa, ísť dopredu a vyhnúť sa chybám. Chalani na výsledky majú. Hlavne mladíci (Tobias, Adam a Lukáš) ukázali, že práca sa vypláca a keď nepoľavia, čaká ich veľká budúcnosť."
 
Náš eshop