MSR 2021: V ITT šampiónkami Kurnická a Jenčušová, Svrček juniorom nedal šancu

17.6.2021, 09:30 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
MSR 2021: V ITT šampiónkami Kurnická a Jenčušová, Svrček juniorom nedal šancu
Slovenskí šampióni (© Ján Melicher)

št 17.6. rovinata etapa 08:30   Podlužany > Podlužany 15 km Kurnická
Spoločný šampionát v Bánovciach začal tradične časovkou junioriek. Dievčatá trasu dobre poznali z minulých rokov, hoci časť trate bola nanovo vyasfaltovaná. Šli 15 kilometrov so štartom aj cieľom v Podlužanoch.
V slovenskej časti nastúpilo osem junioriek. Majstrovsský titul si vybojovala Tereza Kurnická z polodomáceho tímu ŠG Slávia Trenčín. Rovinatú trať zvládla za 21 minút a 18 sekúnd s priemernou rýchlosťou 42,2 km/h. V porovnaní s Češkami bola druhá. Striebro získala Laura Lukáčová tiež zo Slávie ŠG Trenčín s odstupom 1:06. Bronz vybojovala Jana Mácsaiová zo Spartaku Tlmače (+1:53).
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Terezy Kurnickej (majsterka SR)
"Na časovku som sa dosť tešila. Štartovali sme pomerne skoro ráno, takže nebolo až také teplo. Išlo sa mi celkom dobre, no na ľahkých prevodoch, čo bolo na obrátkach ťažké - strieľali mi prevody, našťastie som to dokázala zajazdiť aj s tým. Samozrejme, som veľmi spokojná a teším sa."
fotogaleria ikonkaMalá fotogaléria z ITT junioriek (© Ján Melicher / SZC)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4

št 17.6. rovinata etapa 09:05   Podlužany > Podlužany 20 km Jenčušová
Majsterkou Slovenska medzi ženami sa suverénne stala Nora Jenčušová. Prvoročáčka z BePinku potvrdila svoje obrovské nadanie na túto disciplínu a na 20-kilometrovej trati prekonala druhú Janku Keseg Števkovú (Outsiterz) o 58 sekúnd s časom 28:38. Pred tradičné reprezentantky sa na tretiu priečku dostala Nikola Čorbová z Pro Cycling Bratislava, pre ktorú je to jasne najväčší úspech v jej cyklistickej kariére.
Rýchlejšia ako Jenčušová bola ešte Češka Nikola Nosková, ktorá jazdí za World Tour tím SD Worx s dvojnásobnou majsterkou sveta Annou van der Breggenovou. Jenčušová bola majsterkou SR v tejto disciplíne aj posledné dva roky, ale ešte v kategórii junioriek. Na vlaňajších ME bola v časovke ôsma najrýchlejšia.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nory Jenčušovej (majsterka SR)
"Trať bola rýchla. Sama som nevedela, čo od časovky čakať. Tento rok som nebola ani ma riadnom preteku, kde by som si mohla časovku vyskúšať. Plus som prvý rok v ženách, takže pocity pred štartom boli všelijaké. No napokon som spokojná. Do poslednej chvíle som nevedela ako na tom som, v cieli som sa bála, že som mohla ísť rýchlejšie. Ale napokon to vyšlo a som spokojná."
fotogaleria ikonkaMalá fotogaléria z ITT žien (© Ján Melicher / SZC)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4

št 17.6. rovinata etapa 10:40   Podlužany > Podlužany 20 km Svrček

Na rovnakej trati ako ženy súťažili aj juniori. Na dvadsiatich kilometroch sa neočakávali príliš veľké rozdiely, ale to by nemohol štartovať Martin Svrček. Náš veľký talent z talianskeho tímu Franco Ballerini prešiel trať rýchlosťou takmer 49 km/h a s časom 24:55 zdolal nie len všetkých Slovákov, ale takmer o minútu aj českého majstra Štěpána Teleckého (Favorit Brno).
Svrček bol o 2:04, resp. 2:09 rýchlejší ako dvojica zo Slávie Trenčín Lukáš Sokolík - Martin Jurík, ktorá si rozdelila striebro a bronz. Aj ďalej boli rozdiely veľmi tesné - dve sekundy na medailu chýbali Adamovi Grossovi (Cycling Academy Trenčín) a deväť ďalšiemu cyklistovi, ktorý pôsobí v zahraničí, Tomášovi Sivokovi (Willebrord Wil Vooruit).
Martin Svrček šiel v kombinéze Vini Zabú (© Ján Melicher)
Keďže boli rozdiely veľmi tesné, o to väčšie prekapenie je, ako dokázal Svrček odskočiť. Favoritom bezosporu bol. Získal už svoje deviate víťazstvo v tejto sezóne - sedem zaznamenal na talianskych regionálnych juniorských pretekoch, jedno na Slovenskom pohári. Propomíname, že je ročník 2003, teda budúci rok už bude mužom.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Svrčka (majster SR)
"Som veľmi spokojný, hlavne s tým ako som sa nastavil a počas časovky som veľmi presne vedel čo robím. V druhej polovici som dokázal  ešte zrýchliť. Čo sa trate týka, fajn, v podstate to bola čistá rovina."
fotogaleria ikonkaMalá fotogaléria z ITT juniorov (© Ján Melicher / SZC)
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
Fotografia 1 z 4
 
Náš eshop