Reakcie po 1. etape: Alaphilippe apeloval na fanúšikov, Sagan je v poriadku, Van Aerta prekvapila sila víťaza

26.6.2021, 21:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Julian Alaphilippe v koncovke prvej etapy ukázal svoju silu, dlho však neveril, že by mu mohol nástup priniesť vytúžený úspech. Michael Matthews mal v cieli zmiešané pocity, Mathieu Van der Poel sa za svoj výkon nehanbil. Peter Sagan upokojil svojich fanúšikov. 
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Thomas Maheux)

Víťazom prvej etapy sa stal Julian Alaphilippe, ktorý vyhral etapu v drese majstra sveta. Alaphilippe v cieli nešetril slovami chvály na adresu svojich kolegov. „Bol to môj sen a s tímom sme to chceli dokázať. Je to úžasný pocit, skvelá tímová práca,“ radoval sa v cieli. Francúz v cieli priznal, že v koncovke si dlho neveril, aj keď ju mal premyslenú. „V závere som to chcel skúsiť týmto spôsobom, zaútočiť ďaleko pred cieľom. Snažil som sa držať výkon, ale začal som veriť až asi kilometer pred cieľom, keď bol ten náskok už dosť veľký."

Julian Alaphilippe pritom dlho premýšľal, či sa zúčastní na tohtoročnej Tour de France. Príliš sa mu nechcelo opustiť domov. „Pred pár dňami bolo ťažké opustiť domov, keďže som sa stal otcom. Som však tu a viem, na čo som tu.“ V závere hodnotenia etapy Alaphilippe apeloval na fanúšikov, aby boli opatrnejší. On sám skoro prišiel o šancu zabojovať o etapu kvôli pádu. „Spadol som a následkom toho som stratil čas. Našťastie som sa dokázal vrátiť včas. Všetci sme radi, že diváci sú späť, ale každý z nich musí zostať mimo cesty. Vyzývam preto všetkých, aby boli opatrní,“ dodal na záver.   
- reklama -
- reklama -

Druhé miesto v etape obsadil Michael Matthews, ktorý mal v závere dobré nohy. Po etape uznal kvalitu víťaza. „Cieľom bolo dnes zvíťaziť, ale bol tu len jeden chlapík silnejší ako ja. Alaphilippe to robí často, je to jeho spôsob ako vyhrávať preteky,“ uviedol Matthews, ktorý neskrýval zmiešané pocity. „Myslím, že mám zmiešané pocity. Samozrejme, že chcete vyhrať etapu, ale je tiež pekné začať Tour s pódiovým umiestnením,“ uzavrel hodnotenie dnešnej etapy. 

Primož Roglič medzi novinárov neprišiel. Z tábora Jumbo – Visma etapu zhodnotil Robert Gesink. „Samozrejme, že sme sa snažili vyhnúť hektickému tempu. To bola moja úloha a tiež Tonyho,“ opísal tímovú taktiku. Celý tím poznačil incident, pri ktorom skoro všetci jazdci tímu skončili na zemi. „Tony narazil do diváka a takmer celá naša posádka bola na zemi. Je to nesmierne smutné, že sa niečo také stane kvôli fotke. Bolo to pre nás hrozné, pre všetkých v našom tíme. Možno by bolo dobré, ak by ľudia začali premýšľať o tom, čo idú urobiť na kraji cesty,“ ukončil hodnotenie Gesink. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy

Veľmi ťažký deň má za sebou Peter Sagan, ktorému sa na ceste do cieľa etapy nevyhli viaceré problémy. "Bola to ťažká etapa plná napätia a pádov. Bol som v prvom veľkom páde, ale neutrpel som žiadne vážne zranenie,“ zhodnotil Peter Sagan pre oficiálnu stránku tímu. „Stratil som nejaký čas a minul som veľa energie, aby som sa vrátil späť do prednej skupiny. Tour de France sa ešte len začína a my budeme bojovať každý deň," uzavrel hodnotenie dnešnej etapy sedemnásobný majster Slovenska. 

Medz tými, ktorí dnes prehrali bol aj Mathieu Van der Poel, ktorý po etape priznal, že nemal nohy na to, aby dobehol víťaza. „Nemal som nohy. Snažil som sa medzeru zalepiť, ale potom som vybuchol a nemohol som pokračovať v útoku,“ opísal posledné kilometre zo svojho pohľadu. Van der Poel ďalej uznal, že sa za dnešný výkon nemusí hanbiť. „Dnešný výsledok nie je žiadna hanba. Nebol som skvelý, ale bol som tam, kde som mal byť,“ povedal pre portál Wielerflits. Ani Van der Poel nešetril slovami chváli na adresu Alaphilippa. „Mojim plánom bolo zavesiť sa na neho, ale bol dnes suverénne najrýchlejší,“ pokrčil plecami a zmizol v autobuse. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Wout Van Aert, ďalší zo skupiny cyklistov, ktorí dnes mali tie najvyššie ambície, netajil, že podobný scenár očakával. „Stalo sa to, čo som očakával. Skorý útok Alaphilippa ma neprekvapil,“ boli prvé slova Van Aerta. Belgičana skôr prekvapila sila francúzskeho súpera. „Vzlietol ako raketa, zatiaľ čo som bol na hranici svojich možností. Nasledovať ho bolo nemožné,“ krútil hlavou. Van Aert v závere pomáhal. „Posledný jeden a pol kilometra som odjazdil ako pomocník Primoža Rogliča. Je to náš líder.“ 

Jedným z hrdinov dnešnej etapy bol Ide Schelling, ktorý získal cenu pre najbojovnejšieho cyklistu a tiež sa obliekol do bodkovaného trička. „Stále tomu nemôžem uveriť, naozaj mám tento dres,“ pýtal sa novinárov. K samotnej etape ponúkol pár postrehov, napríklad, že počas dňa si všimol, že nie je najrýchlejším jazdcom medzi utečencami. „Bolo skvelé, že sa mi podarilo byť vo vedúcej skupine. Na prvých dvoch prémiách som si všimol, že jeden alebo dvaja súperi boli silnejší ako ja. Potom som si pomyslel, že to musím napraviť. V rukáve mám vždy niekoľko náhradných plánov, takže ma napadlo prekvapiť útokom na začiatku stúpania a to fungovalo,“ uzavrel dnešné reakcie jazdec, ktorý mal na stupni víťazov najväčší úsmev.
Ide Schelling (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Výsledky 1. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 04:39:05 120
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 00:08 50
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:08 25
4. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:08 15
5. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:08 5
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:08
7. GAUDU David Groupama-FDJ 00:08
8. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 00:08
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:08
10. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:08
73. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 03:17
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 04:38:55 25
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 00:12
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:14
4. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:18
5. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:18
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:18
7. GAUDU David Groupama-FDJ 00:18
8. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 00:18
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:18
10. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:18
73. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 03:27
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 50
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 43
3. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 20
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 20
5. HAIG Jack Bahrain Victorious 18
6. EWAN Caleb Lotto Soudal 17
8. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 15
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 3
2. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 2
3. PEREZ Anthony Cofidis 2
4. VAN POPPEL Danny Intermarché-Wanty-Gobert 1
5. CAMPENAERTS Victor Team Qhubeka NextHash 1
6. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:39:13
2. GAUDU David Groupama - FDJ 00:00
3. HIGUITA Sergio EF Education - Nippo 00:00
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
5. HAMILTON Lucas Team BikeExchange 00:30
6. VAN MOER Brent Lotto Soudal 00:38

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop