Reakcie po sobote: Členovia úniku sa zhodli, že nespolupracovali dobre, Declercq prežil najhorší deň na bicykli

10.7.2021, 20:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
V sobotňajšej etape nebolo vôbec jednoduché dostať sa do úniku, bola to veľká lotéria a napokon sa smial skúsený borec, ktorý má dokonca za sebou Giro. V úniku sa podľa Mollemu, Konrada či Martina nespolupracovalo ideálne, a tak to Bauke skúsil skorým nástupom. Konrad nechcel príliš ťahať kvôli Martinovi vpredu, preto bol v momente Mollemovho ataku vzadu a nezareagoval. Pogačar sa Martina neobával, naopak, čaká, že ho teraz budú riešiť súperi, a to UAE pomôže.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy

Bauke Mollema mal výborný štart sezóny, no na Gire to nebolo optimálne. No zatiaľ čo sstatní ľudia z prvej Grand Tour sa vo Francúzsku trápia, či dokonca sú už doma, holandský vrchár dokázal suverénne poraziť únik 14. etapy výkonom, ale aj šikovnosťou, keď odišiel už veľmi ďaleko pred páskou. "Je to skvelé. Dnešok bol superťažký. Trvalo 90 km, kým sa úniku podarilo ujsť. Ako tím sme si nenechali žiaden z brejkov ujsť. Mali sme tam peknú skupinu silných borcov, ale nespolupracovali sme až tak dobre. Cítil som sa dobre a rozmýšľal som, čo takto zaútočiť skoro," popísal vývoj stratégie.
Následne nasadil na sólo únik. "41-kilometrové sólo bolo náročné, ale mal som dostatok sebadôvery na osamelú a vytrvalú jazdu. Vedel som, že tentoraz mám šancu, preto som šiel naplno a snažil sa nestrácať. Keď som mal 50 sekúnd na vrchole kopca, vedel som, že to dám a zvíťazím," vravel pre letour.fr. Jazdec Treku-Segafredo zaznamenal sedemnáste profi víťazstvo a rozšíril zbierku niektorých zaujímavých triumfov, ktorým kraľuje Lombardia spred dvoch rokov. Na Tour už vyhral po úniku aj v roku 2017. Tiež v podobnej etape aj podobnom sóle, ktoré bolo ale "iba" 30-kilometrové.
Bauke Mollema (© A.S.O. / Charly Lopez)

Aktívny bol počas etapy aj Patrick Konrad, ktorý splnil to, čo od neho tím chcel - bol súčasťou silného úniku a bojoval o triumf, no Mollema mu ušiel. Skončil "len" druhý. Viacerí sa vyjadrovali tak, že spolupráca vo väčšej skupine nebola ideálna, Konrad priznal, že aj kvôli nemu, lebo nechcel pomáhať Martinovi v budovaní náskoku na Keldermana. "Bola obrovská bitka o únik, osemdesiat percent pelotónu sa tam chcelo dostať. S G. Martinom v úniku bolo jasné, že som tam nejazdil tvrdé tempo, aby som chránil Keldermana. Keď Mollema zaútočil, bol som na chvoste skupiny a nechápem, že ho nikto nešiel prenasledovať. Nemôžem povedať, že nie som šťastný, ale preferoval by som špurt o víťazstvo. Mollema bol šikovný, kopce mu sedia a bol silný. Už keď mal tridsať sekúnd na nás, nikto sa nechcel potrhať, aby ho dohonil."

O pár centimentrov prehral boj o druhú priečku Sergio Higuita, ktorý mal pred Tour veľké oči a aj je viditeľný, ale asi nebude úplne spokojný s tým, že vypadol z poradia, nie je zatiaľ príliš vysoko vo vrchárskej súťaži a chcel by aj vyhrať etapu. "Bol to jeden z najťažších brejkov na Tour a chvalabohu, že som mal nohy na súboj o etapu. Ale Bauke Mollema je veľmi silný cyklista. Unikol nám, ale vydali sme zo seba dvesto percent, aby sme dosiahli dobrý výsledok. Zajtra bude pre Riga náročná etapa, má veľa skúseností, vie, kde riskovať a kde nie, ale celý tím mu bude k dispozícii, aby obhájil pódium," venoval sa už Kolumbijčan svojmu líderovi v krátkom interview pre rcnradio.com
Špurt Konrada s Higuitom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
O ďalší príbeh sa postaral domáci hrdina Guillaume Martin, ktorý je pri reálnom porovnaní s vrchármi na hrane Top 10, ale bojuje v únikoch s tým, že snáď sa po ňom nepôjde. Dnes získal päť a pol minúty, teda výrazne viac ako v Alpách, kde sa mu za dva dni podarilo vďaka dvom únikom získať len dve minúty. "Bola to veľmi ťažká etapa, od štartu sme sa ani nenadýchli. Minul som veľa energie na to, aby som udržiaval únik nažive. Nerozumeli sme si veľmi. Ku koncu som mal problém s dehydratáciou. Dúfam, že do zajtra si stihnem oddýchnuť. V zjazdovom finiši je ťažké hrať o víťazstvo. Ale bol to dobrý deň a teší ma, ako tím fungoval," vravel redaktorovi Cyclismactu.fr. Zaujímavosťou je, že ani v treťom svojom úniku nepatril medzi tých úplne najsilnejších a o etapový triumf nebojoval. Veľkou otázkou bude, či ho táto vynaložená snaha nebude mrzieť zajtra.

Medzi víťazov dňa patril aj Michael Woods, ktorému sa podarilo dostať cez Quintanu na čelo vrchárskej súťaže, hoci musel súperiť i s Woutom Poelsom. Bolo to medzi nimi tesné. Dvakrát bol lepší na prémii Kanaďan, dvakrát Holanďan. Napokon ale získal Woods o dva body viac, hoci počas etapy aj spadol. "Nie som sklamaný, že som nevyhral. Teším sa, že mám tento dres. Ale veľmi ma škrie ten pád. Skôr moje ego je doudierané, keďže som sa veľmi nezranil. S Woutom sme vedeli, že to bude rovnocenný súboj. Je veľmi veľký rival. Zajtrajšiu etapu veľmi dobre poznám, už teraz sa teším na jazdenie na známych cestách. Dúfam, že som si na zajtra niečo pošetril." Zamýšľaný líder Israelu na celkové poradie (spadol v tretej etape) dobre pomenoval riziko silnej soboty - možné problémy v nedeľu.
Woods, Poels a Cattaneo (© A.S.O. / Charly Lopez)

V polovici etapy to na bodkovaný dres vyzeralo u Woutera Poelsa, ale Woods bol napokon silnejší. V konečnom súboji to ale zrejme bude len čistá kozmetika a rozhodne sa vo väších kopcoch. Pred médiá sa po etape nepostavil. To ale urobil doráňaný Tim Declerq, ktorý spadol v piatok, no Deceuninck ho bude ešte minimálne v dvoch etapách potrebovať: "Bol som v skupine s Bouhannim na začiatku, ale to nevyšlo a Wilfried Peeters mi poradil, aby som s nimi nezostával, ak môžem, a snažil sa dostať do väčšej skupiny a vyhnúť sa problémom. Auto bolo so mnou celý čas a aj vďaka tomu sa mi podarilo sa ochladzovať, s čím som mal dnes trochu problémy. Deň oddychu je viac než vítaný. Najskôr musím prežiť nedeľnajšiu etapu a potom sa v pondelok zotaviť. Dnes som trpel, ale necítim konkrétnu bolesť na tele, len bolesť hlavy, ale to asi kvôli teplu. Doktor na mňa z auta dohliadal. Vravel, že nemusím mať strach a kolegovia Ballerini s Morkovom sa o mňa výborne starali, nosili mi vodu a znižovali tempo skupiny, aby som sa mohol vrátiť. Bol to určite jeden z najťažších dní na bicykli," povedal Belgičan pre dhnet.be. Ako už naznačil, najprv bol medzi najslabšími cyklistami, ktorí odpadli ako prví - Bouhannim i Bolom, no dnes bol limit veľmi zhovievavý, zbytočne až na hranici takmer 49 minút.

Líder celkového poradia prežil ďalší pokojný a spokojný deň. Fanúšikov baví pozitívnymi grimasami a má sa naozaj dobre. "Guillaume Martin ma priveľmi netrápil. Ale teraz mu nesmieme dovoliť príliš veľký náskok, lebo je silný. Ale štyri minúty k dobru sú stále fajn. Teraz to je na iných tímoch, aby ho naháňali, čo bude pre nás celkom užitočné v nasledujúcich dňoch. Teraz sme v lepšej pozícii než pred etapou. Na bicykli som sa cítil výborne. Užíval som si každučký moment pretekov. Som rád, že nikto z mojich kolegov dnes obzvlášť netrpel, len Vegard Stake Laengen, ktorý mal defekt v zlom momente. Všetci moji kolegovia sú silní, hlavne Rafal Majka potom, ako včera spadol. Pozrel som si andorrskú etapu, aj keď tie cesty ešte neviem naspamäť. Samozrejme, že to bude ťažké, ale mám ohľadom zajtrajška dobré pocity. Budem jazdiť defenzívnejšie, lebo mojím prvoradým cieľom je chrániť žlťák. Ale ak sa naskytne príležitosť, pôjdem po nej," vravel podľa oficálneho webu pretekov v cieli Tadej Pogačar.
- reklama -
- reklama -
Výsledky etapy
1. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 04:16:16 120
2. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 01:04 50
3. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 01:04 25
4. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 01:06 15
5. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 01:10 5
6. FRAILE Omar Astana-Premier Tech 01:25
7. GESBERT Elie Arkéa-Samsic 01:25
8. PACHER Quentin B&B Hotels p/b KTM 01:25
9. MEINTJES Louis Intermarché-Wanty-Gobert 01:25
10. CHAVES Esteban Team BikeExchange 01:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 56:50:21 25
2. MARTIN Guillaume Cofidis 04:04
3. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 05:18
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:32
5. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 05:33
6. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 05:58
7. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 06:16
8. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 06:30
9. MAS Enric Movistar Team 07:11
10. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 09:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark Deceuninck - Quick-Step 279
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 187
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 174
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 159
5. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 131
6. BOUHANNI Nacer Arkéa-Samsic 126
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 54
2. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 50
3. POELS Wout Bahrain Victorious 49
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 44
5. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 41
6. ELISSONDE Kenny Trek-Segafredo 27
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 56:50:21
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:32
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 24:44
4. GAUDU David Groupama-FDJ 30:51
5. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 49:04
6. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 01:21:36

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop