Reakcie po nedeli: Kussa hnala túžba vyhrať doma, Pogačara potešila návšteva rodičov, Nibali na Tour skončil

12.7.2021, 08:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
tdf2020 banner update
Sepp Kuss po najväčšom úspechu v kariére povedal, že mal veľkú motiváciu, chcel vyhrať doma. Alejandro Valverde prezradil, že nepoznal trasu tak dobre ako víťaz a preto nezvíťazil. Jonas Vingegaard vyhlásil, že mu rola lídra nerobí vrásky na tvári. Vincenzo Nibali z pretekov odstúpil kvôli olympiáde.  
Sepp Kuss (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Pätnástu etapu ovládol Sepp Kuss, ktorý v nedeľu predviedol rozumnú jazdu a v závere demonštroval svoju silu. Američana motivovala skutočnosť, že sa nachádzal doma. „Je to úžasné. Úprimne povedané, na tejto Tour som si toho veľa vytrpel. Cítil som, že mi niečo v nohách chýba. V nedeľu som vedel, že etapa končí tam, kde bývam. Preto mi naozaj nechýbala motivácia a nakoniec som mal veľmi dobré nohy,“ tešil sa po etape Kuss. Jazdec Jumbo – Visma videl v poslednom kopci známe tváre, dodalo mu to sily. „Moja priateľka a jej rodina boli v poslednom stúpaní a podporovali ma a tiež chcem pozdraviť svojich rodičov, dlho som ich nevidel. Bol to náročný deň v úniku a posledné stúpanie som poznal celkom dobre. Wout odviedol pod kopcom úžasnú prácu a po práci šampióna ako on musíte prácu dokončiť,“ uviedol v rozhovore pre francúzsku televíziu. 

Zopár slov k včerajšej etape povedal aj Steven Kruijswijk, ktorý tiež účinkoval v celodennom úniku. „Chceli sme sa dnes ísť ukázať, ale tiež chrániť Jonasa. Bolo dobré, že sme sa nachádzali pred Jonasom, pretože sme mu v prípade potreby mohli pomôcť, mohli sme ho počkať. Nakoniec to všetko dobre dopadlo,“ opísal pre webovú stránku tímu. Kruijswijk ďalej porozprával o morálke v tíme. „Etapa na Mont Ventoux a toto etapové víťazstvo sú pre tím dobrými správami, máme v tíme vysokú morálku. Hovorí to o našom tíme niečo, napriek tomu, že jazdíme iba s piatimi ľuďmi, môžeme bojovať o etapové víťazstvá. Sme v pohode. Je škoda, že náš hlavný cieľ s Primožom sa nepodaril, ale otrepali sme sa z toho,“ ukončil svoju reakciu pre oficiálnu stránku tímu.  
- reklama -
- reklama -

Blízko k etapovému prvenstvu bol Alejandro Valverde, lenže v záverečnom stúpaní mu chýbali znalosti terénu, ktoré mal víťaz etapy. „Nedeľu sme mali trochu viac slobody, mohli sme ísť do úniku a tak som si do neho naskočil. Podarilo sa mi dostať dopredu, skúsil som preto vyhrať etapu, ale v takejto skupine to bolo ťažké. Myslím si, že aj druhé miesto je dobré, aj keď víťazstvo je samozrejme lepšie. Kuss agresívne zaútočil a získal 15 – 20 sekúnd, pre mňa bolo veľmi komplikované dotiahnuť sa na neho. Bolo vidieť, že Col de Beixalis poznal veľmi dobre, či už išlo o výstup alebo zostup, urobil všetko perfektne. To sa o mne nedá povedať, v zjazde som mal problémy v niektorých zákrutách. Chcel som vyhrať, ale dôležitejšie bolo nespadnúť. Pri takomto zjazde si môžete veľmi ublížiť,“ uzavrel hodnotenie etapy pre portál cyclismactu.net bývalý majster sveta.

Sklamanie nebolo vidieť ani na tvári Wouta Poelsa, pretože sa mu v etape podarilo splniť hlavný cieľ. Získal dostatok bodov, aby sa opäť obliekol do bodkovaného dresu. Poels si v cieli nevedel vynachváliť svoju taktiku v etape. „Išlo sa mi dobre, musel som bojovať na všetkých stúpaniach. Bolo to veľmi náročné, ale moja taktika fungovala veľmi dobre, som veľmi šťastný,“ povedal Poels. Nový líder horskej súťaže sa obáva, že by ho mohol vyzliecť z dresu belgický majster. „Myslím si, že mojim najvážnejším súperov v boji o bodkovaný dres bude Wout Van Aert, je impozantný. Posledný týždeň bude ťažký, odteraz je mojím cieľom bojovať o tento dres. Som šťastný, že nás čaká deň voľna, budem si môcť dobiť baterky,“ poznamenal člen tímu Bahrajn Victorious. 
Wout Poels a Wout Van Aert (© A.S.O. / Charly Lopez)

Svoju reakciu ponúkol aj Tadej Pogačar, ktorého neprekvapili útoky súperov. „Dnešná etapa bola veľmi tvrdá, najmä na to, že to bol posledný deň druhého týždňa na Tour de France. Očakával som útoky. Ineos nasadil vysoké tempo pomerne skoro. Napriek tomu som sa cítil dobre a vôbec som sa neobával o to, že by mi mohol niekto ujsť. Stačilo mi držať krok s ostatnými adeptami na celkové víťazstvo, a to sa mi podarilo,“ vyhlásil pred novinármi. Slovinec po etape pochválil aj svoj tím, pretože mu v etape nič nechýbalo. „Môj tím pracoval veľmi dobre, priniesli mi všetko, čo som chcel. Kľúčom bolo, aby som mal neustále vodu. Bol to jeden z najteplejších dní na Tour.“ Pogačara potešilo, že videl svojich rodičov. „Keď som ich uvidel, na chvíľu som zabudol, že všetci trpíme,“ uviedol pre Sporzu. 

Po ťažkej etape nebolo jazdcom príliš do reči. Spomedzi favoritov sa pred novinármi zastavil aj Jonas Vingegaard. „Snažil som sa útočiť, ale nikto z favoritov sa nezdal byť silnejší ako ostatní, ale aspoň som sa snažil. Do cieľa sme prišli spolu, ale ešte zostávajú dve ťažké etapy, pokúsim sa v nich urobiť maximum,“ opísal etapu a svoje ambície. Vingegaard odpovedal aj na otázky ohľadom role lídra. Priznal, že ide o novú skúsenosť, ale tlak necíti a preto si kvôli tomu neláme hlavu. „Z mojej strany beriem dni jeden po druhom a uvidíme, kam ma to zavedie. Ak to bude na pódium, bude to pódium, ak skončím desiaty, budem desiaty. Potreboval som pár dní na to, aby som sa aklimatizoval na vodcovskú rolu. Tlak sa zmenil, ale myslím si, že sa mi darí dobre,“ povedal Dán pre cyclismactu.net.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Jedným z porazených v nedeľňajšej etape bol Guillaume Martin. Francúz sa pred novinármi neskrýval a dodal, že podobný kolaps vo svojom podaní čakal. „Očakával som to. Čakal som, že po včerajšom dni v úniku budem dnes trpieť. Zlomil som sa v stúpaní na Port d'Envalira. V zjazde som sa snažil vrátiť, ale nie som taký dobrý zjazdár. Je to veľmi frustrujúce, pretože sme klesali v dvojici a hore sme sa mohli dotiahnuť, len sme tú zákrutu nevytočili správne. Potom sme minuli veľa energie, celý zjazd bol komplikovaný. Síce pociťujem miernu frustráciu, určite nie som sklamaný. Dal som zo seba všetko, takže nemôžem byť sklamaný.“ Martin tiež dodal, že neprišiel na Tour vyhrať žltý dres, pretože na to nemá. „Každopádne som nečakal, že vyhrám Tour. Som na inej úrovni ako jazdci v celkovej klasifikácii. Jednoducho moja úroveň nestačí na celkové víťazstvo,“ uzavrel svoju reakciu.

Včerajšiu etapu si vytipoval tiež Nairo Quintana, ktorý chcel nielen zbierať body na prémiách, hlavne chcel prísť do cieľa na prvom mieste. Bol však v oslabení. „Veľmi som chcel vyhrať túto etapu, jej trasu som dokonale poznal, cesty, priesmyky, snažil som sa to využiť. Veľmi ma potešili a povzbudili fanúšikovia tímu Arkéa - Samsic a veľké množstvo Kolumbijčanov, ktorí fandili pri ceste. Na úvodných stúpaniach som bol v priamej konfrontácii so súpermi, ktorí boli obklopení niekoľkými spoluhráčmi. Vo finále som sa pokúsil niečo zmeniť, cítil som, že môj čas môže prísť v stúpaní Port d'Envalira, nachádzali sme sa vo výške dvetisíc metrov nad morom. Snažil som sa získať čo najviac bodov. Veľmi sa mi páči v Pyrenejach, dúfam, že moje dobré nohy, ktoré som mal dnes, budú spoľahlivé aj v ďalších etapách,“ uviedol Quintana v rozhovore po etape. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy

Svoje ambície v úniku mali aj členovia tímu Groupama – FDJ. Jedným z nich bol David Gaudu, ktorý v krátkosti vysvetlil, prečo jeho kolegovia pracovali v čele úniku. „Mojim cieľom v etape bolo dostať sa do úniku, podarilo sa nám dostať do čela troch jazdcov. Pretože sa v skupine stále útočilo, rozhodli sme sa obetovať Bruna, ktorý sa posadil do čela skupiny. Chceli sme upokojili situáciu v úniku, chceli sme zobrať opraty pretekov do svojich vlastných rúk. Myslím si, že to bolo jediné, čo sme v tejto situácii mohli urobiť. Bruno odviedol skvelú prácu až do Puymorensa, potom ho v Port d'Envalira nahradil Valentin,“ vysvetlil novinárom. Viac však ku pätnástej etape nepovedal a zmizol v tímovom autobuse. 

Zásadnou správou posledných hodín bolo odstúpenie Vincenza Nibaliho. Jazdec Trek – Segafredo svoju pozornosť upiera už na olympijské preteky. „Dnešok bol tvrdý celý deň, nielen vo finále. Pre nás to bola dobrá etapa, boli sme vpredu so Julienom a Kennym, ktorí ma celý deň dobre podporovali. V poslednom stúpaní sa predviedli najlepší vrchári z úniku. Mne to nevyšlo, ale nakoniec si myslím, že to bol dobrý deň. Pretekali sme agresívne, tak, ako to robíme od začiatku. Bola to moja posledná etapa pred odchodom z podujatia. Myslím, že to bol pre mňa perfektný spôsob, ako dosiahnuť svoju najlepšiu formu, ktorú budem chcieť ukázať v Tokiu,“ uzavrel Nibali svojou reakciou svoje pôsobenie v 108. ročníku Tour a tiež naše reakcie po pätnástej etape.
Výsledky 15. etapy
1. KUSS Sepp Jumbo-Visma 05:12:06 120
2. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:23 50
3. POELS Wout Bahrain Victorious 01:15 25
4. IZAGIRRE Ion Astana-Premier Tech 01:15 15
5. GUERREIRO Ruben EF Education-NIPPO 01:15 5
6. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 01:15
7. GAUDU David Groupama-FDJ 01:15
8. MARTIN Daniel Israel Start-Up Nation 01:22
9. BONNAMOUR Franck B&B Hotels p/b KTM 01:22
10. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 01:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 62:07:18 25
2. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 05:18
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:32
4. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 05:33
5. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 05:58
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 06:16
7. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 07:01
8. MAS Enric Movistar Team 07:11
9. MARTIN Guillaume Cofidis 07:58
10. BILBAO Pello Bahrain Victorious 10:59
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark Deceuninck - Quick-Step 279
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 207
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 174
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 159
5. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 135
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 103
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POELS Wout Bahrain Victorious 74
2. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 66
3. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 64
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 64
5. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 41
6. ELISSONDE Kenny Trek-Segafredo 27
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 62:07:18
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:32
3. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 21:15
4. GAUDU David Groupama-FDJ 27:15
5. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 57:26
6. DONOVAN Mark Team DSM 01:22:49

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop