Reakcie po Col du Portet: Pogačar prezradil, čo mu povedal Vingegaard, Kelderman vysvetlil, prečo prišiel do cieľa krvavý

14.7.2021, 21:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
tdf2020 banner update
Slovinský cyklista v cieli prezradil, že vedel o tom, že jeho súper klame. Športový riaditeľ Jumbo – Visma zas odtajnil, kvôli čomu Wout van Aert kričal na Jonasa Vingegaarda. Enric Mas si po etape sypal popol na hlavu.    
Viacerí cyklisti označili dnešnú etapu za najťažšiu v 108. ročníku podujatia. Vyhral ju Tadej Pogačar, ktorý zužitkoval výbornú prácu svojho tímu. „Tím od začiatku Tour tvrdo pracuje na obhajobe žltého dresu. Dnešok bol oveľa lepší deň na kontrolovanie úniku ako v predchádzajúcich dňoch. Cítili sme sa dobre, takže sme do toho dali všetko a nakoniec sme uspeli. Som veľmi šťastný,“ povedal v cieli víťaz etapy. Pogačar v závere chcel získať zopár sekúnd na svojich súperov, nepriamo pochválil dánskeho súpera. „Carapaz, Vingegaard a ja sme zjavne v najlepšej forme na tomto podujatí. S Jonasom sme sa snažili získať nejaké sekundy, obaja sa riadime heslom, že čím viac času získame, tým lepšie. Dnes to bolo naozaj dobre,“ tešil sa Slovinec. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy

Viacerí novinári si všimli gesto Tadeja Pogačara, keď obom súperom ukázal, aby mu vystriedali. Slovinec dokonca prehodil pár slov s dánskym rivalom. „Čo sme si povedali? Žiadne tajné veci,“ reagoval na otázku Pogačar s úsmevom a pokračoval. „Povedal mi, že Carapaz blafuje, ja som to tiež videl. Nie je to nič nové a nečakané, je to typ cyklistickej stratégie. Carapaz sa pokúsil zaútočiť, ale chytil som ho. Potom som sa zavesil na jeho zadné koleso,“ ukončil pohľad na spor, ktorý vznikol na ceste. „Celkovo to bolo super ťažké. Bol to fantastický deň. Vyhrávať v žltom drese je niečo, na čo nemám slov,“ ukončil svoje vyjadrenie muž, ktorý zajtra ponesie žltý dres už 12. deň. 

Ďalší fenomenálny výkon predviedol Jonas Vingegaard, bolo z toho druhé miesto. Jazdec Jumbo – Visma po etape tiež komentoval počínanie ekvádorského súpera. „Bol to veľmi ťažký boj. Pogačar bol dnes veľmi silný. Carapaz bol tiež silný, myslím si, že sa s nami trochu hral. Našťastie som sa po jeho útoku dokázal vrátiť a skončiť druhý,“ neskrýval radosť Vingegaard, ktorý však jedným dychom dodal, že ešte nie je rozhodnuté. „Vyzerá to veľmi dobre, ale zajtra bude ešte náročná etapa. Urobím všetko, čo bude v mojich silách, a uvidí sa.“ Pár slov k etape povedal aj športový riaditeľ Jumbo – Visma. „Sme veľmi hrdí na tohto chlapca, ktorý sa neustále zlepšuje. Už je na pódiu. Je to skvelý jazdec. Už teraz patrí medzi najlepších na svete,“ vyhlásil Merijn Zeeman pre Sporzu, ktorý zhodnotil aj atmosféru v tíme. „Je dobrá. Wout kričal na Jonasa cez vysielačku, aby ho povzbudil,“ prezradil Zeeman. 
Favoriti (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Samotný Richard Carapaz, pre ktorého sa ušla „iba“ tretia pozícia v cieli dnešnej previerky, pred novinárov neprišiel a vyjadrenie neposkytol ani pre oficiálnu stránku tímu. Odkaz svojim fanúšikom poslal aspoň prostredníctvom sociálnej siete. O svojej taktike nenapísal skoro nič. „Ísť na sto percent, to je to, kvôli čomu si užívam každý deň na bicykli. Užívam si, že môžem zo seba vydať čo najviac. Dnes som sa snažil vyliezť na vrchol na prvom mieste, ale niekedy sa Vám snaha nevyplatí, skôr vypomstí. Zajtra zo seba vydám viac,“ sľúbil svojim fanúšikom s odhodlaním. Posledné slová smeroval k svojim kolegom z tímu, ktorí dnes pre neho pracovali veľmi obetavo. „Ďakujem chlapci,“ napísal na koniec svojho príspevku.

Domácim hrdinom v Deň dobytia Bastily bol David Gaudu, ktorý finišoval na štvrtom mieste a priblížil sa k najlepšej desiatke v priebežnej klasifikácii. „Som spokojný s mojím výkonom. Nohy sa zo včerajšej etapy celkom dobre spamätali. V závere boli vpredu traja najsilnejší, finišoval som za nimi o viac ako minútu. Bol som na limite, keď zaútočili, a potom som sa nemohol vrátiť k nim, ale nič neľutujem,“ boli jeho prvé dojmy, o ktoré sa podelil s novinármi. „Posledné stúpanie som zvládol dobre, najlepšie ako som mohol. Porazili ma iba lepší cyklisti ako som ja,“ zhodnotil na záver etapu zo svojho pohľadu. Na adresu víťaza použil iba superlatívy. „Tadej Pogačar? Tento rok šéfuje celej Tour. On zaútočil a vyhral etapu v žltom drese. Ukázal, že sa nebojí vystrčiť zuby.“  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Ani Ben O'Connor na Col du Portet nevybuchol a patril skôr k milým prekvapeniam. Samotný pretekár v cieli priznal, že nemal dostatok síl na to, aby sa udržal s najlepšími. Nakoniec skončil piaty. „Cítil som sa dnes naozaj dobre a som hrdý na svoj výkon. Snažil som sa nasledovať Pogačara a Vingegaarda, ale bolo to na mňa príliš ťažké, tak som radšej zostal s Uránom a na konci sa mi podarilo na neho získať pár sekúnd. Som hrdý na svoj výkon,“ pýšil sa Austrálčan pred kamerami francúzskej televízie. O'Connor by vo zvyšných dňoch chcel poskočiť na debnu. „Úprimne povedané, každý vie, že Tadej je o level vyššie. My chceme zabojovať o stupne víťazov, pokúsime sa získať pár sekúnd späť, ak budeme môcť,“ ukončil svoju výpoveď a išiel sa schovať do tímového autobusu. 

Nie všetci cyklisti prežili dnešný deň bez ujmy. Wilco Kelderman sa vysypal v zjazde pred posledným stúpaním. „V poslednej zákrute záverečného zjazdu som išiel zoširoka a spadol som. Myslel som, že to stihnem vytočiť, dokázal som sa jednou nohou oprieť o zem, ale moje predné koleso sa zablokovalo, takže som spadol a takmer som pristál rovno na tvári. Nebolo to príliš prijemné, spadnúť tesne pred posledným stúpaním. Škoda, dnes som mal dobré nohy a trochu ma to vyrušilo. Emu bol pri mne a pomohol mi znova sa dostať do skupiny, hneď ako finálne stúpanie začalo,“ opísal pád zo svojho pohľadu pre oficiálnu stránku tímu. Kelderman by chcel zajtra vylepšiť svoju pozíciu. „Povedal by som, že to bol dobrý deň, vydržal som na svojej pozícii a zajtra to bude ďalší ťažký deň, v ktorom, dúfam, budem môcť bojovať o lepšie miesto.“
Wilco Kelderman (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

Veľmi ťažký deň aj z psychickej stránky prežil Enric Mas, pretože sa mu v kopcoch nešlo veľmi dobre. „Veľmi, veľmi ťažký deň,“ boli jeho prvé slová. „Na žiadnom stúpaní som nedokázal nájsť rytmus, celý čas som trpel. Jedinou časťou etapy, kde som našiel správne tempo, bolo možno posledných desať kilometrov. Miguel sa obetoval, nechal na ceste všetko. Mojou úlohou v tejto časti bolo pokúsiť sa dobehnúť skupinu s Keldermanom, nastal okamih, keď som bol za nimi dvadsať sekúnd, ale nakoniec som sa k nim nedostal.“ Mas si nasypal popol na hlavu, uznal, že dnes sklamal, ale snažil sa zostať v pozitívnom duchu. „Je pravda, že v poslednej časti som síce nebol tak dobrý, ako som mal byť, ale v závere som bol lepší ako na začiatku stúpania. Bol to pre mňa skutočne ťažký deň. K tomu nemôžem už nič viac dodať.“ 

Viacerí cyklisti, ktorí v etape nedosiahli to, čo chceli, sa vyhýbajú novinárskym mikrofónom. Guillaume Martin medzi nich nepatrí. Francúz zostal pozitívny aj po dnešnej mizérii. „Tohtoročná Tour je z môjho pohľadu výnimočná, nič na tom nemení dnešný výbuch. Držal som sa čo najdlhšie ako som mohol, potom som sa snažil zalepiť medzery. Veľkú časť stúpania som absolvoval sám, snažil som sa držať najvyššie možné tempo aké som mohol. Nie som so silami na mizine, zajtra dám všetko zo seba. Vedeli sme to všetci, v takejto etape je Pogačar nedotknuteľný. Zajtra sa budem usilovať o etapové víťazstvo ja. Možno je to bláznivé, ale hlavným cieľom je celková klasifikácia,“ opísal etapu a svoje ciele Martin, v krátkosti okomentoval aj dnešného víťaza. „Myslím si, že musí byť veľmi šťastný, že vyhral etapu v žltom drese. Neviem, či je šéfom, ale je najsilnejším “ reagoval na slová krajana.
- reklama -
- reklama -
Výsledky 17. etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 05:03:31 120
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:03 50
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:04 25
4. GAUDU David Groupama-FDJ 01:19 15
5. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:26 5
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 01:40
7. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:44
8. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 01:49
9. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 01:49
10. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 01:49
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 71:26:27 25
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:39
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 05:43
4. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 07:17
5. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 07:34
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 08:06
7. MAS Enric Movistar Team 09:48
8. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 10:04
9. MARTIN Guillaume Cofidis 11:51
10. BILBAO Pello Bahrain Victorious 12:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark Deceuninck - Quick-Step 287
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 251
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 201
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 178
5. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 135
6. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 126
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POELS Wout Bahrain Victorious 78
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 67
3. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 66
4. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 66
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 64
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 50
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 71:26:27
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:39
3. GAUDU David Groupama-FDJ 15:42
4. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 31:48
5. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 01:02:18
6. DONOVAN Mark Team DSM 01:47:47

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop