Reakcie po štvrtku: Vingegaard sa necítil dobre, napriek tomu nič nestratil, O'Connor si uvedomil svoj úspech

15.7.2021, 21:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
Kto nesledoval osemnástu etapu, stačilo mu povedať, že dopadla rovnako ako sedemnásta. Prvé tri priečky v cieli boli totožné. Pogačar pred novinármi brzdí superlatívy stále rovnako ako po piatej etape, hoci už má obrovský náskok. Vingegaard priznal, že nemal dobrý deň, o to viac ho teší výsledok. Mas si uvedomil, že mal dobré nohy neskoro. Ben O'Connor vraví, že úspech ho nezmení.
V závere Tour to je hlavne o jednom mene, ktorý sa v priebehu pretekov snažil trošku skrývať, upokojovať vášne a nebol až tak v hľadáčiku kamier pri Cavendishových triumfoch, no Tadej Pogačar ovládol Pyreneje a všetky oči sú na ňom. Keď dominujete, prečo nevziať všetko, čo máte na dosah. Na Luz Ardiden si pripísal tretí triumf a zhrabol aj vrchársky dres. Paradoxné je, že to dokázal aj bez toho, aby musel ísť cieľový kopec absolútne naplno.
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Charly Lopez)

"Je to neuveriteľné. Po včerajšku som sa cítil dobre a teší ma výhra. Je to šialené. Cyklistika je pre mňa hrou už od začiatku. Baví ma to a som veľmi šťastný. Polovica víťazstva na Tour je už moja, ale nikdy neviete! Ešte nejaké etapy nás čakajú. Môže sa v časovke stať, že na Vingegaarda stratím šesť minút? Dúfam, že nie. V tejto disciplíne vždy dávam zo seba všetko. Časovka v žltom je nová skúsenosť a už sa jej neviem dočkať. Dnešná etapa bola veľmi ťažká. Už na Tourmalete sa šlo vysoké tempo. Aby som sa sústredil na posledný kopec, odfiltroval som všetko a do záveru som dal maximum," povedal líder pretekov, ktorý však na sto percent rozhodne nešiel. To by v Pyrenejách finišoval sám.
Aj dnes bol druhý Jonas Vingegaard, ktorý si o dve sekundy znova poistil svoju pozíciu v celkovom poradí pred Carapazom. Ostalo v platnosti to, že pretekár, ktorý šiel prvý raz na celkové poradie a ešte len druhú Grand Tour nemal žiadny krízový deň. "Nemal som dnes najlepší deň. Bola to ťažká mentálna bitka. Preto si viete predstaviť, ako ma teší môj výkon. To, že som druhý po poslednej kopcovitej etape na Tour de France je skvelé. Začínal som tu v službách Primoža, ale neodvážil som sa o tomto snívať. Veľká vďaka patrí môjmu tímu, Sepp, Wout a Mike boli úžasní. Zatiaľ to s pódiom v Paríži vyzerá dobre. Ale ako sme na tejto Tour už videli, môže sa to zvrtnúť aj iným smerom. Zajtra musíme prežiť ďalšiu etapu a potom plnou parou vpred do časovky," vravel na tímovom webe, kde sa väčšinu Tour vyjadrovali jeho skúsenejší kolegovia, no už vedenie tímu pustilo ku slovu aj Dána. Zaujímavé je, že najviac času stratil, keď v tretej etape po páde čakal Primoža Rogliča. Nebyť toho, mal by o vyše minútu menšie manko. To by ale na Ekvádorčana mal získať v sobotu bez problémov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Richard Carapaz mal čo robiť, aby si napravil pošramotenú reputáciu a treba povedať, že jeho tím sa snažil. Van Baarle, Hart i ďalší ťahali skupinu favoritov cez Tourmalet aj väčšinu času cez Luz Ardiden. No samotný tretí muž GC jazdil znova za najväčšími súpermi a dopredu tentoraz nevyrazil. Sám vie, že preto prišiel o šancu na druhú priečku, pretože Dán ho v časovke zničí. "Tím dnes preukázal veľkú snahu, čo ma viac než teší. Cieľom bolo vyhrať etapu a snažili sme sa, no súperi boli silnejší. S výsledkom sme relatívne spokojní. Dnes sme nemali čo stratiť. Môže sa stať všeličo, ale podľa mňa je už pódium viac-menej utrasené."
V stredu Enric Mas veľmi trpel a nemal dobrý deň, ale v záverečnej horskej skúške sa udržal favoritov a síce ďalšiu extra pozíciu v GC nezískal (cez Urána by šiel tak či onak) a až na etapový triumf nesiahal, ale predviedol sympatický výkon. "Dnes som konečne bol vo svojej koži, no tie dve etapy, kde som trpel, boli dôležitejšie. Snažil som sa držať sa s trojicou Pogačar, Vingegaard a Carapaz a skúsil som zaútočiť v poslednej časti stúpania. Trochu sa po sebe obzerali, ale keď si Pogačar prehodil prevod, už som vedel, že ma chytí. Prišli sme sa sem postaviť na pódium, momentálne som šiesty a spokojný rozhodne nie som. Snažíme sa čo najlepšie dokončiť Tour de France a ešte stále sú pred nami ťažké dni, hlavne sobotňajšia časovka. Potom si oddýchneme a čo najlepšie sa pripravíme na Vueltu," povedal pretekár, ktorý zrejme skončí na šiestej priečke celkového poradia.
Enric Mas v cieli (© Movistar Team / A.S.O. / Charley Lopez)
Neuveriteľnú Tour zažíva Ben O'Connor, ktorý šiel prvý raz v kariére zabojovať o celkové poradie, no na Top 10 to u neho v Alpách nevyzeralo. Ale naskočil si do úniku, kde ho ľudia z Bory, Movistaru či Astany podcenili, a tak po ôsmej i osemnástej etape stráca na Pogačara rovnakých osem minút a smeje sa zo štvrtej priečky v GC. "Tlačil som sa hore s favoritmi čo najďalej, ako som len mohol. Sedí mi to, mám rád takéto pretekanie, a predsa vidíte, ako tu trpím. Možno nevyzerám, že sa cítim výnimočne, ale to, že som štvrtý, je pre mňa špeciálne. Aj po tomto úspechu budem stále ten istý Ben O´Connor, niektoré aspekty sa zmenia, no niektoré zostanú. Zatiaľ sa neplánujem stať zlým chlapčiskom (smiech)," povedal v televíznom rozhovore britskej ITV.
O niečo trochu podobné ako O'Connor sa v treťom týždni snažil David Gaudu, ktorý sa po vyliečení z choroby dostal do veľmi dobrej formy a tlačil sa dopredu cez úniky, no zaostával už priveľa, aby sa mohol dostať do Top 10. Ukázalo sa však, že tím mu mohol veriť, lebo bol na tom dobre. Dnes ho ale prepadla eufória a síce získal ocenenie najbojovnejšieho, ale hrozne veľa síl investoval do zjazdu, kde ho maximálne prefúklo a dorazila ho krátka rovina. Dnes možno mal na to, aby sa pobil s najväčšími favoritmi, ale nezmenežoval to dobre.
- reklama -
- reklama -
"Tourmalet je jedným z mojich obľúbených stúpaní a Pyreneje sú moje obľúbené hory. Povedal som si, že zaútočím, nech sa deje čokoľvek. Musel som ísť skôr, aby som sa neocitol s Pogačarom a Vingegaardom, ktorí sú vo finále silnejší než ja. Keď som zjazdoval, bol trochu protivietor a bolo to ťažké. Škoda, že Pierre Latour sa ma neudržal v závere. Už sme v tíme len štyria, ale chceme z toho vyťažiť čo najviac. V sobotu máme poslednú možnosť, a to časovku so Stefanom Kungom," vravel Gaudu podľa oficiálnej stránky pretekov.
Úplne bez formy ostal v závere Rigoberto Urán, ktorý síce v Alpách raz nenápadne vypadol zo skupiny, aby sa po pár minútach vrátil, no v Pyrenejách už rátal veľké straty. Skôr sa takáto kríza čakala od O'Connora, Lucenka či Martina, ale napokon to bol práve najskúsenejší borec z tejto partie, ktorý padol dole. Dnes dostal deväť minút tak, že prišiel do cieľa s nevrchárom ako Magnus Cort. Pred novinárov neprišiel. Vyjadril sa k nemu Sergio Higuita pre juhoamerický web infobae.com: "Vravel som Rigovi, že je mojím idolom, vie aj o tom, že od detstva snívam o pretekoch po jeho boku. Sme ľudia a ideme cez rôzne ťažkosti. Telo sa jeden deň správa tak a druhý inak. Žiaľ, dnes si tým prešiel práve Rigo."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky 18. etapy
1. POGAČAR Tadej
UAE Team Emirates
03:33:45 120
2. VINGEGAARD Jonas
Jumbo - Visma
00:02 50
3. CARAPAZ Richard
Ineos Grenadiers
00:02 25
4. MAS Enric
Movistar Team
00:13 15
5. MARTIN Daniel
Israel Start-Up Nation
00:24 5
6. KUSS Sepp
Jumbo - Visma
00:30
7. HIGUITA Sergio
EF Education - Nippo
00:33
8. O'CONNOR Ben
Ag2r Citroën Team
00:34
9. KELDERMAN Wilco
BORA - hansgrohe
00:34
10. VALVERDE Alejandro
Movistar Team
00:40
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej
UAE Team Emirates
75:00:02 25
2. VINGEGAARD Jonas
Jumbo - Visma
05:45
3. CARAPAZ Richard
Ineos Grenadiers
05:51
4. O'CONNOR Ben
Ag2r Citroën Team
08:18
5. KELDERMAN Wilco
BORA - hansgrohe
08:50
6. MAS Enric
Movistar Team
10:11
7. LUCENKO Alexej
Astana - Premier Tech
11:22
8. MARTIN Guillaume
Cofidis
12:46
9. BILBAO Pello
Bahrain Victorious
13:48
10. URAN Rigoberto
EF Education - Nippo
16:25
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark
Deceuninck - Quick-Step
298
2. MATTHEWS Michael
Team BikeExchange
260
3. COLBRELLI Sonny
Bahrain Victorious
208
4. PHILIPSEN Jasper
Alpecin - Fenix
184
5. ALAPHILIPPE Julian
Deceuninck - Quick-Step
155
6. POGAČAR Tadej
UAE Team Emirates
146
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej
UAE Team Emirates
107
2. POELS Wout
Bahrain Victorious
88
3. VINGEGAARD Jonas
Jumbo - Visma
82
4. WOODS Michael
Israel Start-Up Nation
72
5. VAN AERT Wout
Jumbo - Visma
68
6. QUINTANA Nairo
Arkéa - Samsic
66
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej
UAE Team Emirates
75:00:02
2. VINGEGAARD Jonas
Jumbo - Visma
05:45
3. GAUDU David
Groupama - FDJ
18:42
4. PARET-PEINTRE Aurélien
Ag2r Citroën Team
37:21
5. HIGUITA Sergio
EF Education - Nippo
01:03:01
6. MADOUAS Valentin
Groupama - FDJ
02:08:44

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop