Reakcie: Mohorič sa cítil ako zločinec, Pogačar musel vysvetľovať otázky o bicykli, Merckx sa mýlil, Cavendish ho ešte neprekonal

16.7.2021, 21:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
tdf2020 banner update
Bahrain Victorious predvádza na Tour skvelé výkony, no pred dvoma dňami sa musel vysporiadať s nečakanou policajnou raziou. Tento okamih mal v mysli aj dnešný víťaz Matej Mohorič, ktorý musel vysvetľovať cieľové gesto. Tadej Pogačar zas musel vysvetľovať zvláštne zvuky údajne vychádzajúce z jeho bicykla.
Tím Bahrain Victorious trápia v súčasnosti problémy s políciou. Tá v uplynulých dňoch vykonala nečakanú raziu v izbách jazdcov tohto tímu a zaistila niektoré predmety, vrátane mobilného telefónu Dylana Teunsa.
Matej Mohorič (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Červenočierni predvádzajú na Tour skvelé výkony a aj v piatok sa radovali z etapového prvenstva. Postaral sa oň slovinský majster Matej Mohorič, ktorý v cieli zaujal vykonaným gestom. Slovinec musel vysvetľovať: "Myslel som predovšetkým na to, čo sa stalo pred dvoma dňami. Cítil som sa ako zločinec, keď nám polícia prehľadávala a kontrolovala naše izby. Na jednej strane je fajn, že sa kontroluje, či všetko prebieha v súľade s pravidlami a fair play, na druhej strane ma to zaskočilo," vravel Mohorič a podotkol, že polícia v ich izbách nič nenašla, "nemáme, čo skrývať. Riadime sa podľa pravidiel," povedal Mohorič, ktorému polícia podľa jeho slov prezerala aj rodinné fotografie.
O čosi jednoduchšie sa mu následne rozprávalo o emotívnom triumfe: "Vedel som, že mám dobré nohy a tiež som vedel, že to bude náročná etapa. S chalanmi s úniku sme sa rozhodli ísť zozačiatku veľmi vysoké tempo. Vedeli sme, že v pelotóne nebude veľa tímov s ambíciou ťahať," vravel. "Pre víťazstvo som dnes spravil všetko, čo bolo v mojich silách a vyšlo to. Stále tomu nemôžem uveriť. Chceli sme byť dneska v každom početnom úniku, zvlášť v takom, v ktorom by boli Deceuninck a Alpecin. Najskôr sa k nám pripojila veľká skupina a nemal som tam žiadnych kolegov. Tak som bol trochu sklamaný. Ale nevzdával som sa, ani keď som šiel na hrane. Skúsil som pošetriť trochu sily a v závere som si strážil útoky súperov. Bol som veľmi unavený, pretože bolo opäť horúco, no našťastie som bol schopný udržať tempo súperov a v závere som zlomil ich odpor."
- reklama -
- reklama -
Článok zo švajčiarskych novín Le Temps citoval troch nemenovaných jazdcov, ktorí vyjadrili obavy zo "zvláštnych zvukov“ vychádzajúcich zo zadných kolies bicyklov štyroch tímov, vrátane tímu UAE Emirates. To je podľa všetkého dôvod policajnej razie v tíme Bahrain Victorious, no podozrenie padlo aj na žltého Tadeja Pogačara. "Neviem. Nepočujem žiadny hluk," povedal Pogačar. "Nepoužívame nič nezákonné. Všetko sú to materiály Campagnolo, Bora. Neviem, čo mám na to viac povedať,“ vyjadril sa Slovinec.
K Tadejovi sa v krátkosti vyjadril aj legendárny Eddy Merckx: "Vidím v ňom nového kanibala. Jednu Tour už vyhral a smeruje za druhým triumfom. Je mimoriadne silný a ak sa mu nič nestane, môže pokojne vyhrať aj viac než päťkrát," povedal bývalý belgický profík, ktorý sa pred štartom etapy zvítal aj s Markom Cavendishom. Zaželal mu veľa šťastia a predpovedal, že Brit dnes jeho rekord prepíše. Zatiaľ sa tak nestalo.
Mark Cavendish a Eddy Merckx (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Blízko vytúženého víťazstva bol domáci Cofidis, ktorý čaká na etapový triumf na Starej dáme už dlhých trinásť rokov. Naposledy sa radoval Sylvain Chavanel, Christophe Laporte bol tentokrát druhý. "Dnes som to chcel skúsiť. Veril som si a to aj napriek tomu, že sa do úniku vydala silná partia chalanov. Preteky som dobre kontroloval a snažil sa nerobiť zbytočné chyby, ktoré by ma vo výsledku stáli veľa energie. Keď zaútočil Mohorič, skúsil som ho nasledovať, no nedokázal som sa k nemu dostať. Bol jednoducho silnejší a víťazstvo si zaslúžil. Ja nič neľutujem. Pre výhru som spravil všetko a druhé miesto je tiež pekné, aj keď neskrývam sklamanie," vyjadril sa Laporte.
Na lepší výsledok si trúfal aj klasikár nemeckého tímu. Nils Politt si opäť dobre vyhliadol etapu, v ktorej uspel únik, no tentokrát sa musel skloniť pred silnejšími borcami. "Bol to naozaj náročný deň. Priemerná rýchlosť sa vyšplhala na takmer 49 km/h, a to za protivetra. Štart bol pomerne hektický s dvoma pádmi a následne sa po 50 kilometroch opäť začalo útočiť," opísal priebeh Politt, "na rozdiel od predchádzajúcej etapy, keď som bol v úniku, som bol tentoraz sám a bola to veľká skupina, takže som musel niečo vyskúšať skôr ako až na konci. Bolo to tiež dosť kopcovité, čo som sa aj snažil využiť. Bol to tvrdý boj, všetci boli na limite a myslím si, že skončiť piaty je napokon celkom dobrý výsledok," vyjadril sa Nemec.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Davide Ballerini patril v úniku k papierovo najsilnejším. Profil etapy mu sedel, no napokon skončil až trinásty. "Od začiatku sa šlo veľmi rýchlo a bolo aj teplo. Našim plánom bolo počkať, čo sa stane po šprintérskej prémii. Tempo v balíku sa zvýšilo a oddelila sa početná skupina. Chceli sme byť jej súčasťou, a preto som sa rozhodol byť vpredu," komentoval taktiku taliansky pretekár, "cítil som sa dobre a niekoľkokrát som si snažil vypracovať medzeru, no nebolo to jednoduché. Všetci si ma dobre strážili a nikam ma nepustili. Všetky tieto snahy sa následne prejavili tým, že som už nedokázal odpovedať na útoky súperov. Nevyšlo nám to, ako sme dnes chceli, ale celkovo to pre mňa bola veľmi dobrá skúsenosť a verím, že ešte prídu ďalšie dobré chvíle," zakončil Ballerini.
Výsledky 19. etapy
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 04:19:17 120
2. LAPORTE Christophe Cofidis 00:58 50
3. PEDERSEN Casper Team DSM 00:58 25
4. TEUNISSEN Mike Jumbo-Visma 00:58 15
5. POLITT Nils BORA-hansgrohe 01:08 5
6. THEUNS Edward Trek-Segafredo 01:08
7. VALGREN Michael EF Education-NIPPO 01:08
8. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Wanty-Gobert 01:08
9. TURGIS Anthony Team TotalEnergies 01:08
10. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 01:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 79:40:09 25
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:45
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 05:51
4. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 08:18
5. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 08:50
6. MAS Enric Movistar Team 10:11
7. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 11:22
8. MARTIN Guillaume Cofidis 12:46
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 13:48
10. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 16:25
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark Deceuninck - Quick-Step 304
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 269
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 216
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 186
5. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 163
6. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 155
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 107
2. POELS Wout Bahrain Victorious 88
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 82
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 68
5. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 66
6. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 56
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 79:40:09
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:45
3. GAUDU David Groupama-FDJ 18:42
4. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 37:21
5. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 01:03:01
6. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 02:08:44

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop