Reakcie: Tadej Pogačar je rád, že je už koniec, André Greipel oznámil koniec kariéry

17.7.2021, 21:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
tdf2020 banner update
Posledná časovka v porovnaní s minulým rokom v celkovom poradí šarapatu nenarobila. O víťazovi bolo v podstate rozhodnuté a bojovalo sa už len o druhú, respektíve štvrtú priečku. Tadej Pogačar bol šťastný, že je už koniec. Jeho dominatné výkony chválil aj Richard Carapaz a André Greipel ešte pred jej štartom ohlásil koniec kariéry.
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Charly Lopez)
Wout van Aert sa na túto časovku špeciálne pripravoval a odmenou mu bol zaslúžený triumf. "Je to neuveriteľný pocit. Sú to najväčšie preteky sveta. V porovnaní s tou predchádzajúcou bola táto časovka omnoho rýchlejšia a menej výbušná. To mi vyhovovalo. Bol to skvelý deň, aj napriek tomu, že bolo veľmi horúco. V závere som s napätím čakal ako pôjdu favoriti. Uľavilo sa mi, keď som videl, že za mnou zaostávajú," povedal v cieli van Aert a v krátkosti sa obzrel aj za uplynulými troma týždňami, "bola to náročná Tour pre celý náš tím. Stratili sme nášho lídra a zakončíme to iba vo štvorici. Máme však tri víťazstvá a Jonas skončil celkovo druhý. Som hrdý na náš tím, ako statočne bojoval."
Kaspera Asgreena dnes mnohí podcenili. Za favorita ho neoznačil Chris Froome, Stefan Kung ani Stefan Bissegger. Dánsky pretekár sa napriek tomu vypäl k skvelému výkonu a silnejší bol od neho napokon iba jeden muž. "Na štarte dnes bolo veľa silných jazdcov. Vedel som, že to nebudem mať jednoduché. Umiestnenie na stupni víťazov ma preto teší. Dodáva mi to zároveň motiváciu takto krátko pred štartom Olympijských hier," vravel Asgreen, "úvodné kilometre mali drsný asfalt, boli dosť hrboľaté, takže nebolo ľahké nájsť si správny rytmus. Zameral som sa preto na dva rovinaté úseky. Druhé miesto je pre mňa na konci dňa úspech," vyjadril sa dánsky pretekár pre tímový web Deceunincku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Zajtrajšia etapa bude pre mňa určite poslednou na Tour de France a na konci roka 2021 ukončím kariéru,“ uviedol André Greipel vo videu, ktoré zverejnil jeho tím Israel Start-Up Nation na sociálnych sieťach ešte pred samotným štartom dnešnej časovky.
"Som nesmierne šťastný z toho, čo som dosiahol spolu so svojimi spoluhráčmi a realizačným tímom. Vždy som bol veľmi vďačný za podporu, ktorú som dostával. Bez mojich spoluhráčov, tímu mechanikov a samozrejme mojej rodiny by som nič z toho nedosiahol.  "Keď sa zahľadím do budúcnosti, cítim šťastie. Môžem robiť, čo budem chcieť. Veľa času budem tráviť doma s rodinou. Všetkým v pretekárskom pelotóne prajem veľa šťastia a verím, že v cyklistike ešte v nejakej forme zostanem," rozlúčil sa nemecký šprintérsky veterán.
 
Tadej Pogačar pôsobil počas celej Tour dominantne, napriek tomu priznal únavu a radosť z blížiaceho sa konca: "Som strašne šťastný, že je už koniec. Časovka mi prišla v skutočnosti kratšia ako na papieri. Užíval som si každý kilometer, aj keď som v tej horúčave trpel. So svojím výkonom som spokojný. Vždy sám sebe pripomínam, že musím zo seba vydať maximum a stále na sebe pracovať," vravel v interview po pretekoch, "bol som veľmi motivovaní a vyšlo to. Neviem to porovnať s minulým rokom. Je to úplne rozdielne. Za všetko však vďačím svojmu tímu a rodine," uzavrel Pogačar.
Druhú priečku dnes skvelým výkonom uhájil Jonas Vingegaard. Mladý Dán si na tejto Tour spravil meno a po odstúpení Primoža Rogliča bol viac než dôstojnou náhradou. "Je skvelé byť druhý v celkovom poradí iba deň pred záverečným dojazdom do Paríža. Som na to veľmi hrdý. Trať časovky nebola jednoduchá, napriek tomu, že bola viac menej po rovine. Cítil som sa však veľmi dobre. Po tom, čo nás Primož prvý týždeň opustil, som sa ujal celkového poradia ja a vo výsledku musím byť so sebou spokojný," povedal Vingegaard.
- reklama -
- reklama -
Richard Carapaz chválil Tadeja Pogačara: "Počas celej Tour bol veľmi silný a dominoval. Videl som to z prvej línie. Musím pred ním zložiť klobúk dole. V horských etapách výborne bránil svoju pozíciu a nepripustil žiadne zlyhanie. Patrí mu moje blahoželanie," vyjadril sa.
Lepší výsledok si prial Wilco Kelderman. Štvrté miesto bolo na dosah a ušlo mu napokon len o jedenásť sekúnd. "Nebola to jednoduchá trať. Bola dosť hrboľatá a šlo sa stále hore-dole. Dnes to nebolo ani tak o nastavení konkrétneho tempa, ale skôr o tom, čo vám po troch týždňoch tvrdého pretekania ešte zostalo v nohách. Chcel som zaútočiť na štvrté miesto a chýbalo mi k nemu iba pár sekúnd, takže som prirodzene sklamaný. Zároveň sa však teším aj z piateho miesta," vyjadril sa Kelderman pre tímový web nemeckého tímu, "vedel som, že to bude tesné. Dal som do toho preto všetko, čo bolo v mojich silách. Po pekných umiestneniach z Vuelty a Gira mám teraz jedno aj z Tour de France. Sú to najväčšie preteky na svete a o to viac ma to preto teší. Som šťastný. Bola to úspešná Tour pre celý náš tím," uzavrel Holanďan.
Výsledky etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 35:53 120
2. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step 00:21 50
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:32 25
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:38 15
5. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 00:44 5
6. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 00:49
7. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 00:52
8. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:57
9. CORT Magnus EF Education-NIPPO 01:00
10. VAN BAARLE Dylan INEOS Grenadiers 01:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 80:16:59 25
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:20
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 07:03
4. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 10:02
5. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 10:13
6. MAS Enric Movistar Team 11:43
7. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 12:23
8. MARTIN Guillaume Cofidis 15:33
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 16:04
10. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 18:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark Deceuninck - Quick-Step 304
2. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 269
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 216
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 186
5. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 163
6. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 155
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 107
2. POELS Wout Bahrain Victorious 88
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 82
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 68
5. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 66
6. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 56
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 80:16:59
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 05:20
3. GAUDU David Groupama-FDJ 21:21
4. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 39:09
5. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 01:05:27
6. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 02:11:39

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop