MS: Alaphilippe obhájil dúhový dres, na pódiu aj Van Baarle a Valgren, Sagan 26.

26.9.2021, 11:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek, Lukáš Timko
MS: Alaphilippe obhájil dúhový dres, na pódiu aj Van Baarle a Valgren, Sagan 26.
Julian Alaphilippe (© Ján Melicher / SZC)

ne 26.9. zvlnena etapa 10:25 Antverpy > Leuven 268 km Alaphilippe
profil pretekov (© flanders2021.com)
Majstrovstvá sveta vo Flámsku dnes vyvrcholili elitnými pretekmi mužov aj s naším Petrom Saganom. Čerstvý celkový víťaz Okolo Slovenska patril medzi širší okruh favoritov na titul a na trati mu pomáhali Patrik Tybor, brat Juraj Sagan Erik Baška. Poslední dvaja menovaní zároveň bojovali o kontrakt na nasledujúcu sezónu. Dôvod na radosť mal Michael Matthews (Austrália), ktorý dnes oslavoval narodeniny.
Peter Sagan (© Ján Melicher / SZC)
Do úniku sa prepracovali José Tito Hernández (Kolumbia), Joel Levi Burbano (Ekvádor), Pavel Kochetkov (Rusko), Patrick Gamper (Rakúsko), Rory Townsend (Írsko), Oskar Nisu (Estónsko), Kim Magnusson (Švédsko) a Jambaljamts Sainbayar (Mongolsko). 228 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina štyri minúty a štyridsať sekúnd k dobru.
Slovenská reprezentácia (© Ján Melicher / SZC)
V úniku sa nachádzal zástupca WT tímu Bora - hansgrohe Patrick Gamper, ktorý bol aj na Okolo Slovenska. Rusko zastupoval niekdajší jazdec Kaťuše alebo CCC Pavel Kochetkov a medzi kvalitných pretekárov patrili aj Rory Townsend alebo Kim Magnusson. V pelotóne musel riešiť problémy so sedlom Álvaro Hodeg (Kolumbia). Tempo hlavnej skupiny udávali zástupcovia Dánska a Belgicka. 
215 kilometrov pred cieľom došlo v zadnej časti pelotónu ku pádu. Na zemi skončili Andrea Bagioli (Taliansko) aj Ethan Hayter (Anglicko). Únik prišiel na Wijnpers (5,3%; 0,3 km) so šesťminútovým náskokom na balík, kde začali pracovať aj reprezentácie Anglicka, Nemecka či Slovinska. Z pretekov odstúpil Kevin Geniets (Luxembursko). Vedúca skupina sa nerozdelila ani pri druhom prejazde cez Wijnpers
- reklama -
- reklama -
Po sedemdesiatich kilometroch sa v pelotóne nachádzali všetci slovenskí reprezentanti. Náskok vedúcej skupiny sa znížil na štyri minúty a dvadsať sekúnd. Na čele hlavnej skupiny sa začali otáčať aj Švajčiari. V balíku došlo ku ďalšej kolízii. Na zemi skončili Matteo TrentinDavide Ballerini (2x Taliansko) a niekdajší majster sveta Mads Pedersen (Dánsko). Pelotón sa blížil ku Smeysbergu (7,2%; 0,6 km).
Juraj Sagan (© Ján Melicher / SZC)
Tri kilometre po Smeysbergu nasledoval prvý úsek s mačacími hlavami - Moskesstraat (8,8%; 0,5 km). Bicykel musel meniť Christophe Laporte (Francúzsko). Na Smeysbergu atakovali Benoít Cosnefroy (Francúzsko), Remco Evenepoel (Belgicko) a Magnus Cort (Dánsko). Na konci pelotónu jazdil Patrik Tybor a z vedúcej skupiny si vystúpil Joel Burbano
Peter Sagan (© Ján Melicher / SZC)
Útoky z pelotónu pokračovali a trio prenasledovateľov si vybudovalo len pätnásťsekundový náskok. Po Taymansstraate (4,9%; 0,5 km) sa ku skupine Evenpoela pridali Primož Roglič (Slovinsko), Stefan Bissegger (Švajčiarsko), Arnaud Démare (Francúzsko), Brandon McNulty (Spojené štáty americké) alebo Ben Swift (Anglicko), ale pelotón mal len drobnú stratu. V balíku ale začali vznikať diery. 
banner kolekciaCI
V druhej skupine jazdili aj Tim Declerq (Belgicko), Jan Tratnik (Slovinsko), Kasper Asgreen (Dánsko), Pascal Eenkhoorn (Holandsko). Nathan Haas (Austrália), Imanol Erviti (Španielsko) a Marcus Hoelgaard (Nórsko). V balíku začala udávať tempo talianská reprezentácia. Strata pelotónu na skupinu prenasledovateľov sa vyšplhala na jednu minútu. V pelotóne sa opäť padalo, na zemi skončili Andreas Kron, Mads Pedersen (2x Dánsko) alebo Max Schachmann (Nemecko).
Blížil sa druhý prejazd cez Smeysberg. Tam bol opäť aktívny Evenepoel, ale skupina ostala kompletná. Defekt zadného kolesa hlásil Gianni Moscon (Taliansko). Na zemi skončil štvrtý muž Okolo Slovenska Roger Adriá (Španielsko), ktorý sa vracal do pelotónu. Na cyklistov čakal druhý prejazd cez Sint Antoniusberg (5,7%; 0,1 km). Druhá skupina tu znížila náskok úniku na minútu. Pelotón strácal ďalších dvadsať sekúnd.
Nasledoval Keizersberg (6,2%; 0,3 km). Predtým prechádzali cyklisti cez občerstvovaciu zónu a tam skončili na zemi Ryan Gibbons (Južná Afrika) a Iván Cortina (Španielsko). V balíku už chýbali Erik Baška Patrik Tybor. Prvý menovaný strácal takmer minútu, jazdec Dukly Banská Bystrica mal trojminútové manko. 134 kilometrov pred cieľom sa druhá skupina stala súčasťou pelotónu. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Počas ďalšieho prejazdu cez Wijnpers začal zaostávať Matteo Trentin (Taliansko). O chvíľu neskôr bol dobehnutý únik dňa. Do udávania tempa sa pustili Belgičania. Na predných pozíciách jazdil aj Peter Sagan. Na konci pelotónu jazdil Mathieu Van der Poel (Holandsko). O nový únik sa pokúsil Georg Zimmermman (Nemecko), ktorý zaútočil pred ďalším prejazdom cez Keizersberg
Z pretekov odstúpil aj Davide Ballerini (Taliansko). Na Wijnperse atakoval Anthony Turgis (Francúzsko), ale ujsť sa mu nepodarilo. Ďalší pád postihol Mikkela Honoreho (Dánsko) a Johna Degenkolba (Nemecko). V hlavnej skupine už chýbal aj Juraj Sagan. Jeho brat Peter sa pohyboval hneď za belgickou zostavou. Z balíka si začali vystupovať šprintéri a menej odolní jazdci.
Sto kilometrov pred páskou mal pelotón zhruba osemdesiat členov. Spomedzi klasických šprintérov sa tam nachádzal Caleb Ewan (Austrália). Po občerstvovacej zóne sa chcel utrhnúť Nils Politt (Nemecko), ale balík ho nepustil. Celkový víťaz Deutschland Tour to vyskúšal po druhýkrát na Keizersbergu a doplnili ho Remco EvenepoelJan TratnikAndrea BagioliIván GarcíaDylan Van Baarle (Holandsko), Mads Würtz (Dánsko), Robert Stannard (Austrália), Neilson Powless (Spojené štáty americké), Valentin Madouas (Francúzsko) a Rasmus Tiller (Nórsko).
- ponuka z nášho eshopu -
eshop tarmac sl6 v2update
- ponuka z nášho eshopu -
V pelotóne začali pracovať reprezentanti Anglicka. Peter Sagan si prišiel po zásoby vody a z balíka zaútočil Benoít Cosnefroy. Pretekár tímu AG2R z balíka neušiel. V pretekoch už nepokračoval ani Marc Hirschi (Švajčiarsko). Únik aj pelotón čakal predposledný prejazd cez Smeysberg. Náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na päťdesiat sekúnd. Kŕče zastavila Caleba Ewana
Balík začali ťahať francúzski reprezentanti. Spomedzi členov úniku prežívali premiéru na majstrovstvách sveta Stannard Tiller. Opäť útočil Cosnefroy a tentoraz sa k nemu pridal Victor Campenaerts (Belgicko). Po chvíli sa ale dvojica vrátila späť. Moskesstraat rozbil vedúcu skupinu a vpredu ostali EvenepoelVan BaarleMadouasBagioli Powless.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
66 kilometrov pred páskou zaútočil Michal Kwiatkowski (Poľsko), no majster sveta z roku 2014 sa ďaleko nedostal. Únik a pelotón prešli pohromade aj cez Taymansstraat (4,9%; 0,5 km). Na Bekestraate roztrhal balík Julian Alaphilippe a s majstrom sveta dokázali udržať krok Van AertStuyven (2x Belgicko), Colbrelli (Taliansko), Mohorič (Slovinsko) a Štybar (Česko).
Pelotón aj s Petrom Saganom (© Ján Melicher / SZC)
Táto skupina sa pridala k úniku a balík ťahal Asgreen (Dánsko). Vo vedúcej skupine sa nachádzali aj Sénéchal, NizzoloPidcockVan der PoelValgren Hoelgaard. Jej náskok narástol na 45 sekúnd. V pelotóne sa navyše nespolupracovalo. Ujsť chcel Politt, ale ihneď sa za neho zavesili Cosnefroy Campenaerts. Neskôr sa k ním pridal Jan Polanc (Slovinsko). 
Vo vedúcej skupine udával tempo iba Evenepoel a darilo sa mu zvyšovať náskok. Na Sint Antoniusbergu sa únik nerozdelil. Pelotón strácal čoraz viac a bolo jasné, že sa vpredu nachádza budúci majster sveta. Na Keizersbergu si vystúpil Evenepoel a tempo začal udávať Bagioli. Z pretekov odstúpil Asgreen. Ku skupine prenasledovateľov sa pridal aj Guillaume Boivin (Kanada).
Juraj Sagan (© Ján Melicher / SZC)
Na Wijnperse atakoval Alaphilippe, ale po chvíli ho dolepil Van Aert. Aktívne jazdil aj Powless a z úniku si vycúval BagioliSint Antoniusberg priniesol ďalší nástup vlaňajšieho majstra sveta. Za ním šli ValgrenVan BaarleStuyven Powless. Desať kilometrov pred páskou zaútočil Colbrelli, ale úspešný nebol. Alaphilippe si udržiaval desať sekúnd k dobru na druhú skupinu. Skupina so Saganom jazdila s päťminútovou stratou.
Na poslednom prejazde cez Wijnpers sa v druhej skupine utrhol Valgren a sily došli PowlessoviStuyven Van Baarle však vzali posledné sily a Dána dobehli. Vrátil sa aj Američan. Tritisíc metrov pred páskou opäť zaútočil Valgren, ale druhá skupina zostala pokope. Julian Alaphilippe to dokázal a po takmer šiestich hodinách sa mu podarilo obhájiť dúhový dres. Druhý skončil Dylan Van Baarle, stupne víťazov doplnil Michael Valgren.
Julian Alaphilippe (© Ján Melicher / SZC)
Bez medaily tak ostali Jasper Stuyven Neilson Powless. Šiesty skončil Thomas Pidcock, ktorý pred cieľom odišiel z tretej skupiny. Výborný výkon podal siedmy Zdeněk Štybar a do Top 10 sa dostali aj Mathieu Van der PoelFlorian Sénéchal Sonny ColbrelliPeter Sagan prišiel do cieľa v pelotóne, ktorý bojoval o 21. miesto. Trojnásobný majster sveta napokon obsadil 26. priečku.
Julian Alaphilippe dokázal svetu svoju extratriedu. Vo Flámsku pred miliónom fanúšikov z Beneluxu nepustil k slovu Van Aerta s Van der Poelom a obhájil zlato pre seba, Francúzsko i Quick-Step. Zo striebra sa tešil elitný domestik a sympaťák Van Baarle. Valgren zasa po slabšej sezóne našiel formu a vzal bronz. Peter Sagan (ako môžete vidieť nižšie), priznal, že nemal nohy na víťazstvo a pri rozhodujúcej selekcii bol viac vzadu ako mal.
Julian Alaphilippe (© Ján Melicher / SZC)
Prvý podstatný moment dnešných pretekov prišiel 95 kilometrov pred cieľom. Vtedy atakoval Nils Politt a okrem iných sa ku Nemcovi pridali aj Dylan Van Baarle, Neilson Powless či Remco Evenepoel. Holanďan a Američan sa zapojili do boja o medaile a Belgičan sa pre zmenu postaral o vytvorenie náskoku pre vedúcu skupinu. Na Bekestraate sa o slovo prihlásil Julian Alaphilippe a postaral sa o rozdelenie pelotónu, pričom vzadu okrem Petra Sagana ostal aj KwiatkowskiAsgreen alebo Cortina. Už dvojnásobný majster sveta nastúpil ešte raz na predposlednom prejazde cez Sint Antoniusberg a zvyšok pelotónu ho uvidel až v cieli.
 
Spokojné môžu byť aj reprezentácie Holandska aj Dánska. Pre Dylana Van Baarleho aj Michaela Valgrena ide o najväčší kariérny úspech. Aktívnou jazdou sa prezentovali domáci Belgičania, ale napokon nezískali ani medailu. S umiestnením v Top 10 nebudú spokojní ani Taliani a preteky absolútne nevyšli reprezentáciám Španielska, Portugalska alebo Poľska. Spomedzi jednotlivcov predviedli silné výkony už spomínaný Neilsom Powless aj Zdeněk Štybar
pódium (© Ján Melicher / SZC)
Peter Sagan si spočiatku počínal dobre a jazdil v prednej polovici pelotónu. Víťazovi Okolo Slovenska sa vyhýbali aj kolízie, ale na Bekestraate ostal príliš vzadu a napriek snahe Kaspera Asgreena a ďalších pretekárov sa nedokázal vrátiť ku vedúcej skupine. Do boja o štvrtý majstrovský titul sa tak nezapojil. Príležitosť na ďalší veľký úspech bude mať už o týždeň na Paríž - Roubaix. 
Súhrn reakcií pripravujeme. V článku bude aj fotogaléria...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa v TV rozhovore (víťaz)
"Som veľmi veľmi šťastný, musím si to užiť. Obhajoba titulu vyvoláva vo mne obrovské emócie. Bol som dobre pripravený, ale mal som aj ťažké momenty. Trasa mi vyhovovala. V závere som chcel atakom zmenšiť skupinu, a to sa mi podarilo."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana pre Cycling-Info.sk (26. miesto)
"Tak ako sa čakalo, bolo to veľmi rýchle aj technické. Stále dokola sa brzdilo, pridávalo. Bolo potrebné jazdiť vpredu a v tom rozhodujúcom momente mi to nevydalo. Ostal som v druhej skupine a tá už nešla. Šli sme ešte chvíľu s malou stratou, videli sme ich pred sebou, ale každá silná krajina tam niekoho mala a nedokázal sa už zložiť nikto, kto by to došiel. V našej skupine sa už len stále nastupovalo a brzdilo, čo už vždy znamená koniec šanciam. Nebola tam už spolupráca. Aké som mal nohy? Na výhru to nebolo."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Erika Bašku pre Cycling-Info.sk (DNF)
"Na veľkom okruhu som sa zaplietol do pádu. Narazili do mňa zozadu, cesta sa zavrela, pretekári boli cez celú cestu a nedalo sa prejsť. Stratili sme tam veľmi veľa času. Ostalo nás tam vyše dvadsať a aj keď sme sa sformovali do skupiny a ťahali, už sme si to nedobehli. Bol som tam s Pedersenom či Ballerinim. Bohužiaľ.
Šlo sa od začiatku rýchlo, no potom sa trochu spomalilo, keď odišla skupina. Boli aj iné pády, viackrát sme dorážali, ale bolo to v poriadku. Až potom prišiel ten veľký pád."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patrika Tybora pre Cycling-Info.sk (DNF)
"Bolo to dnes o jazde vpredu, no čím bližšie k cieľu, tak tým viac to bola tlačenica na výkonnosť a pozíciu som stratil. Už sa to naťahovalo, ešte aj prišiel pád a už som sa oddelil bez šance na návrat. Škoda, že táto sezóna nebola bohviečo a tak to aj dnes bolo.."
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian Francúzsko 5:56:34 600
2. VAN BAARLE Dylan Holandsko 00:32 475
3. VALGREN Michael Dánsko 00:32 400
4. STUYVEN Jasper Belgicko 00:32 325
5. POWLESS Neilson USA 00:32 275
6. PIDCOCK Tom Veľká Británia 00:49 225
7. ŠTYBAR Zdeněk Česko 01:06 175
8. VAN DER POEL Mathieu Holandsko 01:18 150
9. SÉNÉCHAL Florian Francúzsko 01:18 125
10. COLBRELLI Sonny Taliansko 01:18 100
26. SAGAN Peter Slovensko 06:27 20
DNF KAŠKO Dávid Slovensko odstúpil
DNF SAGAN Juraj Slovensko odstúpil
DNF TYBOR Patrik Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Slováci na štarte:
Patrik Tybor (1987, Dukla Banská Bystrica)
Juraj Sagan (1988, Bora-hansgrohe)
Peter Sagan (1990, Bora-hansgrohe)
Erik Baška (1994, Bora-hansgrohe)
 
Náš eshop