Majstrovský titul z časovky budú na zvlnenej trase obhajovať Kuba aj Jenčušová

22.6.2022, 11:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek, lt
Tradícia striedania národných šampionátov pokračuje a v párny rok vyšla organizácia na českú stranu, ktorá chystá MČR a SR v Kovářove aj mestečku Mladá Vožice. Už zajtra budú pretekári bojovať v časovke. Najprv predstavujeme favoritov k tejto disciplíne.
Elitní muži a muži do 23 rokov majú na programe 39 kilometrov so štartom aj cieľom v meste Kovářov. Cyklisti po štarte odbočia doprava na hlavnú cestu a po zvlnenej trase sa presunú do mesta Milevsko, kde sa v krátkom klesaní klesaní otočia a totožnou cestou sa vydajú naspäť do Kovářova, pričom si to zopakujú ešte raz. Krátke stúpanie po obrátke dosahuje osempercentný sklon. Dve najstaršie mužské kategórie prejdú o deväť kilometrov viac, ako tomu bolo vlani v Podlužanoch pri Bánovciach nad Bebravou. Ženy, juniori a juniorky pôjdu iba jeden okruh. Juniorky štartujú ako prvé od 8:30, posledný Josef Černý vyrazí o 17:00, teda v Kovářove je to program na celý deň.
fotogaleria ikonkaMapa a profil okruhu časovky (© organizátor)
Titul bude obhajovať Kuba, nebudú chýbať ani vlaňajší medailisti 
V Podlužanoch si po premiérový majstrovský dres prišiel Ronald Kuba (Brigetio KSE) a špecialista na aerodynamiku nebude chýbať ani v Kovářove. V tejto sezóne si vyskúšal boj s chronometrom na Merida Road Cupe v Komárne, kde nenašiel premožiteľa. Účastník vlaňajších majstrovstiev Európy a sveta nebude chýbať ani v Kovářove a postaví sa aj na štart pretekov. Vlani bol k nemu najbližšie Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Pre vlaňajšieho majstra Slovenska v ITT do 23 rokov to bude prvá klasická časovka v sezóne, keďže doposiaľ štartoval iba na prológoch a v tímovej časovke na Belehrad - Banja Luka. Má však problémy s kolenom, ktoré ho môžu limitovať. Ján Andrej Cully (Pro Cycling Aone) s profesionálnou kariérou už skončil, ale pri cyklistike ostal a vo štvrtok sa pokúsi vybojovať štvrté pódiové umiestnenie v rade. V Trnave a Mladej Boleslavi si obliekol majstrovský dres, vlani skončil na treťom mieste. 
Vlaňajšie pódium (© Ján Melicher)
Po dvoch rokoch sa bude chcieť na pódium vrátiť Marek Čanecký. Trojnásobný majster Slovenska v ITT pred sezónou zmenil dres a Duklu vymenil za novovzniknutý BRS Kaktus Bike, ktorý sa netají ambíciami na prechod na kontinentálnu scénu. Z Mareka opadol tlak, jazí pre radosť a na výsledkoch je to vidno. Na vysoké umiestnenie bude cieliť aj jeho oddielový kolega a niekdajší jazdec Firefly Tomáš Nagy. Jeho doterajšie maximum je piata priečka z roku 2019 a vlaňajších majstrovstiev. Medzi najlepšími by nemal chýbať ani ďalší člen tímu Samuel Oros, hoci sa potýka s postcovidovým syndrómom. Od prechodu z juniorskej kategórie nechýbal ani raz v Top 10 a pred dvoma rokmi si pri derniére v kategórii do 23 rokov obliekol majstrovský dres. V časovke bude štartovať aj majster Slovenska z roku 2019 do 23 rokov Matúš Štoček (ATT Investments) a Dukla sa bude spoliehať aj na kvality Martina Haringa či vlaňajšieho majstra do 23 rokov Filipa Lohinského. Patrik Tybor sa po zlomenine ešte nedostal do dobrej formy. Prvoročáci môžu len prekvapiť. Martin Svrček sa po zlomenine na časovku neprihlásil.
Medzi ženami bude obhajovať triumf Nora Jenčušová (BePink). Jej najväčšou vyzývateľkou by mala byť veteránka Janka Keseg Števková (Outsiterz), ktorá by v prípade triumfu dosiahla tretí majstrovský titul z časovky v kariére. Bronzovú medailu z vlaňajších majstrovstiev nebude obhajovať Nikola Čorbová a dvojnásobná majsterka Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová) sa tentoraz postaví len na štart pretekov.
Vlaňajšie pódium (© Ján Melicher)
Medzi juniorkami zabojuje o titul poltucet dievčat. V doterajšom priebehu Slovenského pohára sa časovka nejazdila a päť zo šiestich pretekárok sú juniorkami prvý rok, takže víťazku či pódium je veľmi ťažké tipovať. Presilu by mali mať Dohňany - Ivona Pavlisová a Simona Bodoríková, na pódium by sa mohla tlačiť vrchárka Klaudia Varšová, potom je tam vítazka SP Terézia Ciriaková. Veľkou neznámou bude niekdajšia majsterka Európy v stolnom tenise Sára Bilkovičová a štartovú listinu uzatvára Katarína Basárová.
Kategória juniorov po dvoch rokoch spozná nového víťaza, keďže Martin Svrček sa presunul medzi mužov. Bývalý pretekár Slávie Trenčín Martin Jurík (Adria Mobil U19) vlani dosiahol najlepší výsledok spomedzi prvoročákov, keď skončil tretí a tento rok si na Merida Road Cupe v Komárne zmeral sily s Kubom. Na päťnásť kilometrov dlhej časovke zaostal o 31 sekúnd. Ďalším ašpirantom na medailu je Tomáš Sivok (Team Franco Ballerini). Nástupca Svrčka v talianskom tíme odjazdil v tomto rok už tri časovky. Na Tour de l'Eure dosiahol najlepší výsledok, keď skončil na sedemnástom mieste. Tamojšia časovka ale mala iba deväť kilometrov a na druhej priečke v nej skončil ďalší adept na popredné umiestnenie Dominik Dunár (Willebrord Will Vooruit), ktorý napokon celé preteky vyhral. O medailu môžu zabojovať aj Samuel Novák (Borgo Molino Rinascitta Ormele) alebo Richard Riška (CK EPIC Dohňany). Novák aj Dunár sa na vlaňajších majstrovstvách Slovenska medzi kadetmi umiestnili na bedni. 
Štartové listiny nádejte priamo v článkoch k daným časovkám: MUŽI I OSTATNÉ

št 23.6. rovinata etapa 08:30   ČASOVKA JUNIORIEK 20 km víťazka ?  
št 23.6. rovinata etapa 09:10   ČASOVKA ŽIEN 20 km víťazka ?  
št 23.6. rovinata etapa 10:00   ČASOVKA JUNIOROV 20 km víťaz ?  
št 23.6. rovinata etapa 14:18   ČASOVKA MUŽOV 39 km víťaz ?  
so 25.6. preteky 2016 09:00   PRETEKY ŽIEN 99 km víťazka ?  
so 25.6. preteky 2016 09:00   PRETEKY JUNIORIEK 99 km víťazka ?  
so 25.6. preteky 2016 13:00   PRETEKY JUNIOROV 118 km víťaz ?  
ne 26.6. preteky 2016 10:30   PRETEKY MUŽOV 197 km víťaz ?  
 
Náš eshop