Miláno - San Remo: Van der Poel zaútočil na Poggiu a sólo zvíťazil, na pódiu aj Ganna a Van Aert, Sagan 44.

18.3.2023, 13:35 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Miláno - San Remo: Van der Poel zaútočil na Poggiu a sólo zvíťazil, na pódiu aj Ganna a Van Aert, Sagan 44.
Triumf Mathieua van der Poela (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

so 18.3. zvlnena etapa ciel rovina Abbiategrasso > San Remo 294 km MVDP
profil pretekov, 2100 nastúpaných metrov (© milanosanremo.it)
Úvodný a najdlhší monument sezóny, to je Miláno - San Remo. Tento rok sa konala jeho 114. edícia. Na štarte stálo 175 cyklistov z 25 zoskupení. Medzi nimi nechýbal ani Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), obhajca minuloročného triumfu. Peter Sagan (TotalEnergies) mal pred sebou poslednú účasť na pretekoch. Osemnásobný majster Slovenska nepatril do úzkeho okruhu kandidátov na víťazstvo, ale dopredu sme ho nemohli odpisovať.  
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Alexandre BalmerJan Maas (2x Team Jayco AlUla), Mirco MaestriSamuele Rivi (2x EOLO-Kometa), Alessandro TonelliSamuele Zoccarato (2x Green Project-Bardiani-CSF Faizané), Alexander Riabushenko (Astana Kazachstan), Negasi Haylu Abreha (Q36.5 Pro Cycling Team) a Alois Charrin (Tudor Pro Cycling Team). Pred Passo del Turchino mali náskok dvoch minút a päťdesiatich sekúnd. 
Do vedúcej skupiny dostali svojho zástupcu štyri Pro tímy. Dvoch pretekárov v úniku mal tím Jayco. Ten pred pretekmi prišiel o Michaela Matthewsa. Tretí muž z rokov 2015 a 2020 mal pozitívny test na koronavírus. Pre otras mozgu z Tirreno-Adriatico neštartoval ani Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers). Pelotón viedli cyklisti Alpecin-Deceuninck, Jumbo-Visma a Trek-Segafredo. Z pretekov odstúpil druhý muž z prvej etapy na Okolo Slovenska Gleb Syritsa (Astana Kazachstan). 
Pred vrcholom Passo del Turchino došlo k pádu. Na zemi skončili Julian AlaphilippeYves Lampaert (2x Soudal - Quick Step), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck), Jonathan Milan (Bahrain - Victorious) aj Harrison Wood (Cofidis). Dvojnásobný majster sveta vyviazol bez zranení a pokračoval ďalej. O niekoľko minút neskôr spadol aj Maciej Bodnar (TotalEnergies). Poliak si odniesol niekoľko odrenín. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Náskok vedúcej skupiny klesol na deväťdesiat sekúnd. K udávaniu tempa v balíku sa pridali aj jazdci UAE Team Emirates. Peter Sagan sa nachádzal v prvej polovici pelotónu, ktorý spomalil a únik začal opäť zvyšovať časovú výhodu. 117 kilometrov pred cieľom mal trojminútový náskok. Maciej Bodnar sa stal ďalším odstupujúcim jazdcom. Zastúpenie na dnešnom monumente mala aj česká cyklistika v podobe Pavla Bittnera (DSM). 
Pre Bittnera to bol prvý monument v kariére. Vedúca skupina spolupracovala, ale pelotón jej nenechával veľký náskok. 95 kilometrov pred cieľom si pelotón prevzal ďalšie občerstvenie. Mimochodom, v úniku jazdiaci Negasi Haylu Abreha bol prvým etiópskym pretekárom, ktorý sa postavil na štart Miláno - San Remo. Náskok úniku klesol na dve minúty. Pelotón naďalej viedli jazdci Alpecinu, Jumba, Treku a UAE.
S blížiacim sa stúpaniami Capo MeleCapo CervoCapo Berta sa do čela pelotónu tlačilo čoraz viac tímov. Účastník úniku Alessandro Toneli štartoval na úvodnom monumente už po šiestykrát. Mirco Maestri, ďalší jazdec vo vedúcej skupine, absolvoval Miláno - San Remo po piatykrát. Mechanické problémy musel riešiť víťaz Okolo Slovenska 2017 Jan Tratnik (Jumbo-Visma). 
Šesťdesiat kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina už len deväťdesiat sekúnd k dobru. Ťahať pelotón začali aj jazdci Bory - hansgrohe. Na Capo Mele odpadol z úniku CharrinPeter Sagan sa nachádzal na čele pelotónu. Spoločnosť mu robili Daniel Oss a druhý muž vlaňajšieho ročníka Anthony Turgis. Náskok úniku klesol na minútu. Na Capo Cervo sa vedúca osmička nerozdelila.  
- reklama -
- reklama -
Na zemi skončil Alex Aranburu (Movistar). Španiel tu v rokoch 2020 a 2021 skončil na siedmom mieste. Po niekoľkých kilometroch sa vrátil späť. Na Capo Berta si z úniku vystúpil Abreha. Nasledovali ho Riabushenko a Zoccarato. Z pelotónu vypadol Mark Cavendish (Astana). Na ľavej strane balíka došlo k ďalšiemu pádu. Spadli Cesare BenedettiSam Bennett (2x Bora), Nils Eekhoff Pavel Bittner (2x DSM).  
Do vedúcej skupiny sa vrátil Zoccarato, ale únik mal už len pätnásťsekundový náskok. Pretekári sa blížili k prvému kľúčovému stúpaniu Cipresse. Tesne pred ním skončil na zemi Jan Tratnik. 27 kilometrov pred cieľom únik kapituloval. Tempo prezvali jazdci Ineosu a Lotta. Neskôr ich podľa papierových predpokladov vystriedali pretekári UAE. Na konci balíka bojoval Arnaud De Lie (Lotto). 
Scenéria San Rema (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Naopak, Peter Sagan prežil Cipressu v pelotóne. Ten bol naďalej početný. V zjazde si vytvorili drobný náskok Søren Kragh AndersenMathieu Van der Poel (2x Alpecin) a Matteo Trentin (UAE), ale po chvíli sa vrátili späť. Následne atakoval Nils Politt (Bora). Štrnásť kilometrov pred cieľom bol Nemec dobehnutý. Pred nájazdom na Poggio prevzali tempo EF Education a Ineos. 
Na začiatku Poggia natiahol balík Bahrain - Victorious. Peter Sagan sa nachádzal na konci pelotónu. Osem kilometrov pred cieľom zaútočili Tim Wellens a Tadej Pogačar, ale skupina favoritov sa nerozdelila. Napokon sa utrhla malá skupina a Slovinec opäť atakoval. Stíhali mu iba Filippo Ganna, Mathieu Van der Poel Wout Van Aert. Za nimi šli Matej MohoričMads Pedersen Søren Kragh Andersen.   
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Pri prejazde cez vrchol atakoval Van der Poel, vytvoril drobný náskok a druhú skupinu ťahal Van Aert. 2400 metrov pred cieľom sa začal striedať s Gannom Pogačarom. Lenže ich snaha bola márna a Mathieu Van der Poel si prišiel po veľký triumf. Druhý s pätnásťsekundovou stratou skončil Filippo Ganna, tretí finišoval Wout Van AertTadej Pogačar skončil štvrtý a šprint tretej skupiny o piatu priečku vyhral Søren Kragh Andersen. Táto partia stratila 26 sekúnd. 
Peter Sagan skončil na 44. mieste s odstupom 58 sekúnd. Kľúčové okamihy pretekov sa podľa papierových predpokladov odohrali na PoggiuTim Wellens vytvoril pôdu pre útok Tadeja Pogačara, lenže Slovinec nebol natoľko silný, aby sa osamostatnil na čele. Spoločne s ním sa na čele udržali Filippo GannaMathieu Van der Poel Wout Van Aert. Druhý menovaný sa pri prejazde cez vrchol utrhol, čo sa ukázalo ako rozhodujúci krok a priniesol Alpecinu tretie víťazstvo v sezóne. 
Trio na ním už nenašlo dostatok síl na jeho dostihnutie. Filippo Ganna patrí medzi príjemné prekvapenia pretekov. Talian nepatril medzi najlepších vrchárov na štartovej listine, ale na Poggiu dokázal sekundovať Pogačarovi a v závere ešte uchmatol druhé miesto. Pokračuje tak vo výborných výkonoch, ktoré predvádza od začiatku sezóny. Medzi najlepšími podľa očakávania figuroval aj Wout Van Aert. 
Víťaz bodovačky na Tour de France v poslednom zjazde nedokázal stiahnúť stratu na svojho veľkého rivala. Vysoký štandard zajazdili Matej MohoričMads PedersenJasper Stuyven aj Anthony Turgis, ktorí sa dostali do Top 10. Tesne za ňou skončil Julian Alaphilippe. Na najlepších tentoraz nestačili Caleb Ewan ani Biniam GirmayPeter Sagan sa pri svojej derniére pohyboval medzi najlepšími až do Poggia, ale na útoky favoritov už nereagoval. TotalEnergies ale po druhýkrát v rade dostal svojho pretekára do elitnej desiatky.
Pódium (© LaPresse / Tano Pecoraro)
vyjadrenie ikonky ciernaMathieu Van der Poel (víťaz)
"Bol to skvelý scenár. Už na Cipresse som bol na výbornej pozícii. Veľmi sa neútočilo, pretože fúkal protivietor. Na Poggiu som sa cítil dobre. Svoj útok na konci Poggia som plánoval. Našťastie, získal som tam drobný náskok. Sú to jedny z pretekov, ktoré som chcel naozaj vyhrať. Spôsob, ako som zvíťazil, bol nad moje očakávania. Naozaj som sa koncentroval na tieto preteky. Sústredil som sa na ne od začiatku tréningového procesu na ceste. Potreboval som niekoľko pretekárskych dní, aby som sa dostal na Top úroveň. Myslím, že sa mi to celkom podarilo."
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 06:25:23 500
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:15 400
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:15 325
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:15 275
5. ANDERSEN Søren Kragh Alpecin-Deceuninck 00:26 225
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:26 175
7. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:26 150
8. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:26 125
9. TURGIS Anthony TotalEnergies 00:26 100
10. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:26 85
44. SAGAN Peter TotalEnergies 00:58 10
Zobraziť kompletné poradie
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
profil záverečných kopcov (© milanosanremo.it)
 
Náš eshop