Okolo Katalánska: Cháves skúšal šťastie, no chýbalo mu 500 metrov, vyhral Ciccone pred Rogličom, ten zostal lídrom

21.3.2023, 15:40 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
2. 21.3. rovinata etapa ciel rovina Mataró > Vallter 166 km Ciccone
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2330 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Už druhá etapa na pretekoch Okolo Katalánska mohla poriadne napovedať, ktorý z adeptov na celkové víťazstvo má najlepšiu formu. Merala 166 kilometrov, pričom dve tretiny boli skoro po rovine. No záverečná tretina etapy bola poriadne náročná. Najskôr sa im do cesty postavil Coll de Coubet (9,2 km - 5,5 %), po ktorom nasledovalo cieľové stúpanie Vallter (11,4 km - 7,6 %). Najlepší vrchári tak dostali kopec priestoru na to, aby si pomerili svoje sily. 

Úvodnú etapu vyhral a najcennejší dres mal dnes na sebe Primož Roglič, a aj dnes v závere ho malo byť poriadne vidieť. Logicky bol preto najvážnejším kandidátom na zisk etapového vavrínu. Jeho najväčšími súpermi mali byť aspoň na papieri Remco Evenepoel a Mikel Landa. Z lepších vrchárov na podujatí štartujú aj Joao Almeida, Giulio Ciccone, Jai Hindley, Richard Carapaz, Adam Yates, Romain Bardet alebo Michael Woods.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Jedno bolo isté už na štarte, dnes nebolo reálne, aby sa z výhry v etape tešil člen celodenného úniku. Napriek tomu sa do neho dostala osmička cyklistov, a to Ewen Costiou z Arkéa Samsic, Vadim Pronskij z Astany, Julen Amezqueta z Caja Rural - Seguros RGA, Xabier Mikel Azparren z Euskaltel - Euskadi, Simon Carr z EF Education-EasyPost, Francisco Galván z Equipo Kern Pharma, Christopher Juul-Jensen z  Jayco AlUla a Simone Petilli z Intermarché - Circus – Wanty. 
Pelotón a prevažne pretekári Jumbo - Visma držali skoro celú polovicu dňa únik na dostrel. Až tesne pred kopcom Coll de Coubet im umžonili poodísť viac. Osmička v čele tak získala až päť minút k dobru. V kopci Coll de Coubet sa nič dramatické v čele neudialo. Vedúca skupina zostala po kope. Plný počet bodov na vrchole stúpania získal Petilli (Intermarché), ktorý vyhral aj úvodnú horskú prémiu na začiatku etapy.  
Costiou (Arkéa), Pronskij (Astana), Amezqueta (Caja Rural), Azparren (Euskaltel), Carr (EF Education), Galván (Equipo), Juul-Jensen (Jayco) a Petilli (Intermarché) sa pomaly blížili pod cieľové stúpanie. Napriek tomu, že každý jedinec v úniku pracoval v čele skupiny, pelotón sa ku ním každým metrom priblížoval. Na rýchlostnú prémiu v meste Camprodon, ktorú vyhral Carr, prišiel pelotón o dve minúty neskôr ako únik. Vtedy chýbalo prejsť k cieľovému kopcu už len 10 kilometrov.
Na méte 19 kilometrov pred cieľom už zoskupenie Jumbo - Visma v hlavnej skupine letelo a v ľavotočivej zákrute, kde sa cesta zužovala, viac ako päť cyklistov spadlo. Na zemi skončil aj Elissonde (Trek) a držal si zápästie. S jeho pokračovaním na podujatí to nevyzeralo ružovo. Felline (Astana) tiež spadol veľmi tvrdo a nechýbalo veľa, aby spadol z mosta. Ostatní členovia pádu sa rýchlo pozviechali, vysadli na bicykle a pokračovali v pretekoch.  
Celodenný únik sa rozdelil ešte pred cieľovým stúpaním. Vpredu najskôr zostali Carr (EF Education), Petrelli (Intermarché), Juul-Jensen (Jayco) a Galván (Equipo). Pod cieľový kopec si však priniesli iba 40 sekúnd, takže bola len otázka času, kedy ich hlavné pole pohĺti. Hneď ako sa cesta naklonila smerom hore v čele zostali len Carr a Petrelli. Juul-Jensen a Galván sa snažili udržať za nimi, no nemali žiadnu šancu.
Netrvalo dlho a Carr (EF Education) ušiel aj poslednému súperovi z celodenného úniku. Petrelli (Intermarché) sa od neho odpojil 10 kilometrov pred cieľom. V tom čase pelotón strácal 50 sekúnd a zmeniť to chceli pretekári Bahrajnu Victorious, ktorí sa naskladali do čela balíka a začali z neho trhať slabé kusy. Vypadol aj Almeida (UAE), ktorý mal technické problémy a musel vymeniť bicykel. Bahrajn totiž nespomalil a stále išiel tvrdé tempo. Jeden z favoritov bol tak mimo hru. 
Almeida (UAE) sa však nechcel vzdať a snažil sa vrátiť do skupiny favoritov. Z nej pokračoval exodus a jeho súčasťou boli aj Bernal (Ineos), De la Cruz (Astana) a šokujúco aj Carapaz (EF Education). Na vrchol bolo treba prejsť ešte osemtisíc metrov, teda poriadna porcia kilometrov. Také skraty favoritov čakal len málokto. Medzičasom spanilá jazda Carra (EF Education) skončila. Balík ho dobehol šesť a pol kilometrov pred páskou.  
Keď Carra (EF Education) obiehala skupina favoritov, jeho tímový kolega Cháves dostal krídla a nastúpil. Za ním vyrazil iba Kuss (Jumbo), ostatní cyklisti zostali v pokoji a pokračovali v tempe, ktoré diktoval Bahrajn Victorious. Kuss sa dlho nevetral medzi Chávesom a skupinou, po kilometri sa vrátil k Rogličovi. V momene, keď sa zdvihol Cháves zo sedla sa do skupiny vrátil Almeida (UAE). Bardet (DSM) mu dobré nohy mohol iba závidieť, pretože on zo skupiny favoritov práve odpadol. 
Náskok Chávesa (EF Education) v čele sa neustále zväčšoval. Štyritisíc metrov pred cieľom mal k dobru už 36 sekúnd. Vtedy začali favoriti chápať, že sa musí niečo zmeniť. Haig (Bahrajn) sa vytratil z čela skupiny a slova sa ujal Masnada (Soudal), no strata skupiny sa nezmenšovala. O dva kilometre neskôr sa na to už Landa (Bahrajn) nedokázal pozerať a zaútočil. Evenepoel (Soudal) reagoval, rovnako aj Roglič (Jumbo). Ataky nakoniec nerozdelili skupinu, no zmazali nejaké sekundy z náskoku lídra. 
Esteban Cháves bojoval ako lev, no do posledného kilometra si priniesol iba sedem sekúnd. Bola to zásluha najmä Remca Evenepoela, ktorý tlačil na pílu. Za ním najskôr zostali len Primož Roglič, Giulio Ciccone a Mikel Landa. Evenepoel dotiahol Chávesa päťsto metrov pred cieľom, vtedy už bolo v skupine viacero cyklistov, lenže Belgičan kontroval útokom. Tentokrát zo skupiny odviezol Cicconeho a Rogliča. Toto trio si nakoniec zašprintovalo o víťazstvo a najsilnejší bol Ciccone. Roglič skončil druhý, Evenepoel tretí. 
Famóznu bitku predviedli najlepší vrchári v úplnom závere. Giulio Ciccone však neplytval silami zbytočnými útokmi a snažil sa len držať za svojimi súpermi. Správal sa nenápadne, no múdro. Ustrážené sily potom mohol vrhnúť do šprintu, v ktorom pokoril aj Primoža Rogliča. Je pravda, že v úplnom závere by ho Slovinec možno obehol, kebyže mu Ciccone neskrížil cestu. No ten tak urobil z úplného vypätia síl a nie nejakého taktického rozmaru. 
Primož Roglič nebol ďaleko od ďalšieho víťazstva v tejto sezóne, no nakoniec mu chýbalo pár centimetrov. Udržal si však najcennejší dres, čo je pre neho dobrá správa. Remco Evenepoel a Giulio Ciccone na neho strácajú šesť sekúnd, štvrtý Mikel Landa už 27 sekúnd. Rovnaké manko má aj Joao Almeida. Michael Woods, Jay Hindley a Esteban Cháves strácajú 31 sekúnd. V najlepšej desiatke sú ešte Cian Uijtdebroeks so stratou 41 sekúnd a Marc Soler, ktorý na lídra stráca 46 sekúnd. Ostatní cyklisti už nakúpili viac ako minútu.
Výsledky etapy
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 4:13:37
2. ROGLIč Primož Jumbo - Visma 00:00
3. EVENEPOEL Remco Soudal - Quick-Step 00:00
4. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 00:11
5. YATES Adam link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:11
6. ALMEIDA João UAE Team Emirates link ikonka 00:11
7. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 00:15
8. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:15
9. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:15
10. UIJTDEBROEKS Cian Bora - Hansgrohe link ikonka 00:15
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIč Primož Jumbo - Visma 8:01:38
2. EVENEPOEL Remco Soudal - Quick-Step 00:06
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:06
4. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 00:27
5. ALMEIDA João UAE Team Emirates link ikonka 00:27
6. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:31
7. HINDLEY Jai Bora - Hansgrohe link ikonka 00:31
8. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 00:31
9. UIJTDEBROEKS Cian Bora - Hansgrohe link ikonka 00:41
10. SOLER Marc UAE Team Emirates link ikonka 00:46
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
3 20 153 km: Alt de Can Bordoi (2,8 km; 5,1 %)
1 20 48 km: Coll de Coubet (9,2 km; 5,5 %)
hc 20 cieľ: Vallter (11,4 km; 7,6 %)
 
Náš eshop