Katalánsko: V sobotu Evenepoel skúšal zaujímavý únik, ale Roglič nespolupracoval, vyhral opäť Groves

25.3.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Martorell > Molins de Rei 183 km Groves
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2610 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Organizátori pretekov Okolo Katalánska museli mierne zmeniť itinerár šiestej etapy. Dôležité bolo, že vypadol z itinerára kopec Alt de Fontpineda (3,3 km; 6,3 %), ktorý mal vrcholiť 13 km pred cieľom. Pelotón neodbočil k nemu, ale šiel rovno do cieľa v Molins de Rei, čo etapu skrátilo zo 183 na 174 kilometrov. To zvýšilo význam iného kopca Alt de la Creu d’Aragall (6,4 km; 6,1 %), ktorý sa posunul 27 km pred cieľ a očakávali sa tu rozdiely.
Etapa bola veľmi zvlnená, no práve pre ten kopec nemal únik až takú veľkú šancu na úspech než ak by v itinerári chýbal. I tak ale bol oň veľký záujem a dlho žiadna skupina neodchádzala. Keď už prichádzala rýchlostná prémia na 65. kilometri, nebola šanca dostať sa dopredu, lebo Soudal si chcel zašpurtovať na prémii a Remco Evenepoel skúsiť zmazať niečo z desaťsekundového manka. No bol to práve líder Primož Roglič (Jumbo-Visma), ktorý si vzal tri sekundy, Remco len dve, takže zámer sa nepodaril.
Potom prišlo k pádu Egana Bernala (Ineos Grenadiers), po ktorom musel odstúpiť. Veľmi nepríjemná správa pre Ineos, Kolumbijčana aj jeho fanúšikov, ktorí by ho po mesiacoch útrap radi videli naspäť v skvelej forme. Nešťastie to nevyzeralo hrozivo. Napokon až za polovicou etapy odišiel únik, kde bolo šesť ľudí, ale už logicky nemohli dostať väčší náskok, ktorý sa nedostal ani k dvom minútam. Boli tam Fausto Masnada (Soudal), Carlos Verona (Movistar), Geoffrey Bouchard (Ag2r), Oscar Onley (DSM), Simone Velasco (Astana) a Jonas Gregaard (Uno-X).
V kopci Alt de la Creu d’Aragall bola skupina dostihnutá a v pelotón sa začal deliť. Najprv len zozadu, no bolo otázkou času, kto sa skúsi minimálne zviditeľniť nejakým nástupom. Bol to Marc Soler z UAE Team Emirates. Bol síce štvrtý v celkovom poradí, no nebol jednotkou tímu, takže mohol si dovoliť niečo vyskúšať, zatiaľ čo sa mohol Joao Almeida šetriť na prípadný záver. Pelotón ho i pustil na tridsať sekúnd.
Necelých päťsto metrov pred vrcholom nastúpil Remco Evenepoel, no celkom sme tomu nerozumeli. Bolo to mimoriadne neskoro. Primož Roglič si ho postrážil. Spoločne prešli vrcholom kopca s odstupom 15 sekúnd na Solera a maličkým náskokom na stále dosť početný pelotón, ktorý ich videl pred sebou. Remco pokračoval v oduševnenom zjazde zrejme s víziou, že sa uvidí, čo bude dole, pretože zjazd, aj keď nie prudký, mal až 12 kilometrov. Po jeho skončení teda ostávalo do cieľa iba 14.
Mladý Belgičan zjazdoval naozaj dobre a podarilo sa im doraziť Solera presne 20 km pred páskou. No Roglič sa stále len viezol a tak trochu sa mohol tomu smiať, lebo bolo jasné, kto bude v tejto situácii favorit na poslednej šprintérskej prémii i v cieli, no to by musel Remco udržať vetchý náskok asi 15 sekúnd pred viac ako 50 ľuďmi v pelotóne.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dokonca sa to znížilo na šesť sekúnd a Marc Soler nevydržal Evenepoelovo tempo, čiže bol pohltený balíkom, no svetový šampión ukazoval, prečo si zaslúžil dúhu. Dokázal už z takmer beznádejnej situácie vykľučkovať, zabral a naspäť zvyšoval náskok. Ťažil aj z toho, že vzadu tímu Bahrain Victorious nikto nechcel pomôcť. Nezmobilizovalo sa ani UAE po dobehnutí Solera a dosť neskoro sa k práci pridali Alpecin s Ag2r. 12 km pred cieľom mala čelná dvojka pol minúty výhody.
Roglič absolútne nespolupracoval, nemal prečo, takže Evenepoel konečne pochopil, že to nebude mať cenu, lebo týmto atakom nemôže vyhrať - etapu ani celkové poradie. Darmo frustrovane prosil. Zrazu zvesil nohy a zámerne ešte aj pred šprintérskou prémiou. Dobehnutí boli 700 metrov pred prémiou a sám Remco ešte potom vyšpurtoval po tri bonifikačné sekundy. Aj ich získal, Roglič len krútil hlavou a vzal si dve, Almeida jednu. Takže opäť bolo medzi vedúcim Rogličom a druhým Evenepoelom desať sekúnd tak ako na začiatku etapy.
Nasledovali nejaké platonické ataky ľudí mimo poradia, ale Jumbo a Alpecin s Cofidisom si všetko pochytali a špurtovalo sa. No ešte necelých päť kilometrov pred cieľom mal defekt Kaden Groves, najväčší favorit z Alpecinu-Deceuninck. Dokázal sa vrátiť späť, dokonca prepracovať aj naspäť dopredu úplne na poslednú chvíľu. Ešte mal aj chladnú hlavu, správne načasovanie a špurt. Vyhral druhý raz tento týždeň. Úžasný výkon! Druhý bol opäť Bryan Coquard (Cofidis) a tretí Ide Schelling z Bory.
Remco Evenepoel chcel, samozrejme, aj špurtovať. Tlačil sa tam, ale zle. Zahájil špurt veľmi skoro, jeho kolegovi rozbiehačovi nevyšlo potiahnuť ho ešte ďalej, a aj keď má supermanské schopnosti, timing je v špurtoch veľmi dôležitý. Plus po tom všetkom, čo tam dnes nechal, mu to vyšlo len na piatu pozíciu. Roglič sa ho snažil strážiť, bol na zadnom kolese, ale keď videl, že to Remcovi nevyjde, odfúkol si a posledné desiatky metrov vypustil.
Po tomto bláznivom dni boja Evenepoela s Rogličom prakticky od štartu do cieľa sa paradoxne vôbec nič nezmenilo v celkovom poradí, ktoré naďalej vedie jazdec Jumbo-Visma o desať sekúnd. Almeida sa opäť o pár sekundičiek vzdialil, no to nie je zásadné pre nikoho. Evenepoel dnes vyčerpal obrovské množstvo síl, no skončilo to pre neho veľkou frustráciou. Dá sa povedať, že taká je cyklistika. Roglič nemal prečo s ním spolupracovať a čokoľvek riskovať.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Kadena Grovesa (víťaz)
"To bolo veľmi náročné víťazstvo, musím povedať, som za neho veľmi rád. Asi 7,5 km pred cieľom som začal cítiť, že asi mám defekt zadného kolesa, no bol taký pomalý, nevedel som, že čo mám robiť. Hlásil som to tímu a hovoril, že už asi nie je čas, že skúsim dôjsť na tom, ale športoví riaditelia mi povedali nech si rýchlo vymením bicykel so Xandrom Meurissem. Našťastie sme ich počúvli, zastavili, nasadol som na jeho bicykel a mal čo robiť, aby som si to došiel naspäť, veď už sa šiel úplný šrot. Veľmi ťažké to bolo. Nicola Conci mi ešte v samom závere pomohol na čelo, takže to vyšlo veľmi veľmi tesne. Ďakujem všetkým za úžasnú robotu!"
Výsledky etapy
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 03:50:32
2. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
3. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 00:00
4. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:00
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:00
6. KRON Andreas Lotto Dstny 00:00
7. GODON Dorian AG2R Citroën Team 00:00
8. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:00
9. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:00
10. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 25:19:52
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:10
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:07
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 01:54
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:55
6. WOODS Michael Israel - Premier Tech 01:59
7. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 02:02
8. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:07
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 02:28
10. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 02:49
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 36 km: Alt de la Creu d’Aragall (6,4 km; 6,1 %)
3 20 13 km: Alt de Fontpineda (3,3 km; 6,3 %)
 
Náš eshop