Na Roubaix po dávke šťastia triumf Van der Poela. Jumbo s množstvom smoly, Sagan skončil opäť po páde

9.4.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Na Roubaix po dávke šťastia triumf Van der Poela. Jumbo s množstvom smoly, Sagan skončil opäť po páde
Mathieu Van der Poel v cieli (© A.S.O. / Pauline Ballet)

ne 9.4. rovinata etapa ciel rovina Compiegne > Roubaix 257 km MVDP
profil pretekov, 29 úsekov pavé (© letour.fr)
Po štyroch rokoch sa Paríž-Roubaix vrátilo do svojho tradičného termínu. Sedem dní po monumente Okolo Flámska prichádza pre mnohých čas na odvetu. Čo sa im nepodarilo v Belgicku, pokúsia sa dosiahnuť na ikonickom Pekle severu. 30 sektorov po mačacích hlavách poriadne preverí najlepších klasikárov súčasnosti a na velodróme v Roubaixe sa dnes môže tešiť len skutočne silný a odolný pretekár. 
O favoritoch sme bližšie písali v našom preview TU. V rýchlosti teda iba spomeňme, že najsilnejšími celkami sú Jumbo-Visma, v ktorého zostave sú aj najlepší dvaja pretekári minulej edície Dylan Van Baarle a Wout Van Aert, a Alpecin-Deceuninck, v ktorého drese jazdí zrejme najsilnejší pretekár podľa doterajšieho priebehu jarnej kampane, Mathieu Van Der Poel. Všetci ostatní ich dnes chceli zaskočiť. Derniéru na kockách dnes absolvoval Peter Sagan (Total), ktorý tak uzatvoril obrovskú kapitolu svojej kariéry.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na klasike klasík, ako sa francúzsky monument často označuje, je veľmi výhodné byť už v skorých brejkoch. V minulých edíciách sa to veľakrát potvrdilo a unikajúci jazdci došli skutočne ďaleko, takže nebolo prekvapením, že pelotón doslova explodoval útokmi hneď po odmávaní ostrého štartu pri výjazde z Campiegne. Mimochodom, jazdilo sa dnes za ukážkového slnečného počasia, príjemnej teploty a iba veľmi slabého vetra.
Do úniku sa hneď od začiatku tlačili napríklad Oliver Naesen (Ag2r), Anthony Turgis a Edvald Boasson Hagen (2x Total), Oier Lazkano (Movistar), Gianni Vermeersch (Alpecin) a ďalšie silné klasikárske mená. Bohužiaľ, už tradične sme sledovali aj veľa pádov. Smolu mal najmä Ineos, keďže na zemi sa ocitli Sheffield, Tarling aj Rowe. 150 kilometrov pred páskou bol v menšom páde aj náš Peter Sagan a bohužiaľ sa pre neho podľa viacerých zdrojov rozlúčkové preteky opäť skončili predčasne.
Únik sa nedokázal vytvoriť počas prvých dvoch hodín pretekov, až sa napokon výraznejšie vzdialilo kvarteto Jonas Koch (Bora), Derek Gee (Israel), Sjoerd Bax (UAE) a Juri Hollmann (Movistar). Vypracovali si minútu a pol náskoku tri hodiny pred dojazdom na velodróm v Roubaix. Na čele pádmi zredukovaného pelotónu jazdili najmä tímy Alpecin a Ineos. Jumbo bolo rozsiate po celom pelotóne, čo bolo s blížiacim sa Arenbergom celkom prekvapivé.
Zlá pozičná jazda Jumba bola vysvetlená približne 110 kilometrov pred cieľom, keď museli Van Aert i Van Baarle riešiť mechanické problémy. Po defektoch Sénéchala a Asgreena bol v zlej pozícii aj tím Soudal, naopak Alpecin a Trek zatiaľ prechádzali pretekmi dobre a pred prvou dôležitou pasážou pretekov jazdili na čele balíka.
- reklama -
- reklama -
Pred sektorom Haveluy á Wallers z pelotónu zaútočilo pomerne silné kvintento v zložení Anthony Turgis (Total), Jens Reynders (Israel), Luke Durbridge (Jayco), Miles Scotson (Groupama-FDJ) a Madis Mihkels (Intermarché). Zdecimovaný pelotón tentokrát nemal na to reagovať a zaujímavá pätica skutočne začala naberať náskok. 
Sto kilometrov pred cieľom následne z ničoho nič zaútočilo Jumbo. Wout Van Aert a Christophe Laporte dupli na plyn ešte pred Arenbergom a odpovedať dokázali iba Stefan Küng (Groupama-FDJ) a Mathieu Van Der Poel. Neuveriteľná akcia najväčších favoritov vyše dve hodiny pred odjazdom.
Hviezdna skupinka rýchlo doskočila Turgisovu skupinu a hneď na začiatku Arenbergu dobehli aj únik. V pelotóne došlo na prvom päťhviezdičkovom úseku k veľkému pádu, v ktorom zostal aj napríklad Kasper Asgreen či Dylan Van Baarle. Laporte dostal vzápätí defekt a plán Jumba dostal veľkú trhlinu. Zozadu zaútočili zaskočení favoriti Mads Pedersen a Filippo Ganna. 
S Dánom a Talianom sa do skupiny na čele dostali aj Max Walscheid (Cofidis) a Van Der Poelovi kolegovia Gianni Vermeersch a Jasper Philipsen. Situácia sa teda totálne otočila a zrazu bol v pole position Alpecin. Chudák Laporte vymenil defekt, no jazdil tridsať sekúnd za prvou skupinou a tridsať sekúnd pred pelotónom v zemi nikoho. Úplne tak plytval silami a vôbec si nepomáhal.
Po chaose v Arenbergu sa teda na čele usadila 85 kilometrov pred cieľom skupina v zložení Wout Van Aert, Stefan Küng, Mathieu Van Der Poel, Gianni Veermersch, Jasper Philipsen, Mads Pedersen, Filippo Ganna, Jonas Koch, Sjoerd Bax, Juri Hollmann, Max Walscheid a nevedno ako sa tam dostali i Laurenz Rex (Intermarché) a John Degenkolb (DSM). Laporte sa pomaly vracal do pelotónu, ktorý ale strácal už cez minútu.
Skupina vpredu sa až nečakane dobre striedala, s výnimkou Van Aerta a jazdcov z pôvodného úniku spolupracovali všetci. Preteky boli zrejme vybavené, vzadu v pelotóne sa ešte snažil Ag2r a Soudal ale vyzeralo to odovzdane. Strata sa už šplhala k dvom minútam. Napokon ale karty zamiešalo rozhodnutie Jumba, ktoré sa nasypalo na čelo balíka a snažilo sa ešte zvrátiť nepriaznivý vývoj pretekov. Tohtoročné Roubaix bolo mimochodom dosiaľ jasne najrýchlejšie v histórii.
Jumbo však nemalo dostatok mužov na sťahovanie čela a po chvíli to Nathan Van Hooydonck skúsil sám. Bol to posledný, pomerne zúfalý pokus holandskej zostavy pomôcť Van Aertovi na čele. Onedlho Belgičana doplnili aj Laporte a Florian Vermeersch (Lotto). Trio začalo sťahovať a z takmer dvoch minút sa dostali na stratu 1:10. Van Aert tak aspoň získal nepriestreľný argument prečo nestriedať.
Z čela postupne vypadli pretekári z pôvodného úniku. 50 kilometrov pred páskou Alpecin vyskúšal zaútočiť, keď Jasper Philipsen elegantne odpojil Van Der Poela, no Küng a Van Aert sa nenechali zaskočiť. V nájazde do druhého päťhviezdičkového sektora Mons-en-Pévele zaútočil Max Walscheid, načo však opäť odpovedal protiútokom Van Der Poel. Za Holanďanom zostali iba Van Aert, Philipsen, Pedersen, Küng, Ganna a Degenkolb. 
Po výjazde z Mons-en-Pévele po tretíkrát v rade zaútočil Van Der Poel. Tentokrát odpovedal už iba Van Aert, ale Holanďanovi nestriedal. Zvyšok ich opäť dobehol. Van Aert si teda dnes na súboj jedného proti jednému až tak neveril. Sedmička na čele sa však jasne dištancovala od zvyšku sveta. Laporte, Van Hooydonck a obaja Vermeerschovci jazdili za nimi so stratou už takmer dvoch minút, balík už mal stratu presahujúcu 180 sekúnd.
28 kilometrov pred páskou dostal defekt Jasper Philipsen, ale bez problémov sa vrátil naspäť. Podobný problém riešil opäť aj Christophe Laporte v druhej skupine. Pomaly sa vedúca sedmička už blížila na tretí a posledný päťhviezdičkový sektor Carrefour de l'Arbre. Preteky sa po kľudnej dvadsaťkilometrovej jazde blížili do finálnej rozhodujúcej pasáže.
Na tom úseku prišiel útok Mathieuho Van Der Poela, ktorý sa však pritom dostal do kolízie s Johnom Degenkolbom. Nemec sa ocitol na zemi a útokom odpovedal Wout Van Aert. Belgičan však pri vlastnom rozhodujúcom úseku dostal defekt a Mathieu Van Der Poel sa prehnal okolo neho a sólo mieril smer velodróm v Roubaix.
Za ním spolupráca už viazla. Van Aert, Philipsen, GannaKüng a Pedersen už bojovali iba o druhé miesto. Na poslednom skutočnom sektore Willems á Hem Van Aert ešte raz zaútočil a zbavil sa aspoň Gannu a Künga. Philipsen a Pedersen však zostávali pevne na jeho zadnom kolese. Onedlho to skúsil znova a zbavil sa aj Pedersena, no Alpecin zostával v skvelej pozícii.
Mathieu Van Der Poel si už nenechal vziať druhý monument v sezóne a podarilo sa mu do svojej zbierky pridať už tretí rôzny monument. V posledných kilometroch to už bola iba spanila jazda Holanďana. Pre druhé miesto si prišiel jeho kolega Jasper Philipsen, ktorý v závere porazil Wouta Van Aerta. Štvrtý Pedersen, piaty Küng, šiesty Ganna. Smoliar Degenkolb prišiel ešte siedmy.
Alpecin tak získal v tomto ročníku Pekla severu vzácnu kombináciu 1.-2., hoci nutno povedať, že sa im to podarilo s veľkou dávkou šťastia. Ktovie, ako by veci dopadli keby Christopha Laporteho a hlavne Wouta Van Aerta nezastavili defekty v Arenbergu a na Carrefour de l'Arbre.
Bohužiaľ, slzami skončila kocková derniéra Petra Sagana na najvyššej úrovni. Slovenský šampión skončil krvavý po páde na druhom kockovom sektore dňa a jeho posledná klasikárska kocková kampaň v živote sa teda skončila smutným spôsobom.
Pódium (© A.S.O. / Pauline Ballet)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mathieuho Van der Poela (víťaz)
"Je úžasné, že sa nám podarilo skončiť ako prvý a druhý. Mal som jeden z najlepších dní na bicykli v živote, cítil som sa veľmi silný. Po páde Degenkolba mi odskočil Van Aert, ale potom dostal defekt. Je to veľmi nešťastné, mohli sme ísť spolu do cieľa a asi by to vyzeralo inak, ale v cyklistických pretekoch je dôležite mať šťastie. Dnes som ho mal ja."
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 05:28:41
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:46
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:46
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:50
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:50
6. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:50
7. DEGENKOLB John Team DSM 02:35
8. WALSCHEID Max Cofidis 03:31
9. REX Laurenz Intermarché-Circus-Wanty 03:35
10. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 04:11
DNF SAGAN Peter TotalEnergies odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
výpis úsekov pavé
 
 
Náš eshop