Dunkerque: V stredu triumf 20-ročného Grégoira z Groupamy, Sagan po silnom závere do kopca štvrtý

17.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dunkerque: V stredu triumf 20-ročného Grégoira z Groupamy, Sagan po silnom závere do kopca štvrtý
Peter Sagan (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

2. 17.5. zvlnena etapa ciel rovina Compiègne > Laon 170 km Grégoire
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy, 1830 nastúpaných metrov (© 4joursdedunkerque.com)

Profily etáp 4 dni Dunkerque vyzerajú pomerne dramaticky, ale organizátori ich robia v  mierke, ktorá nie je štandardom prestížnejších pretekov. Všetko v 2. etape sa odohralo medzi 50 a 200 metrami nad morom, hoci tam povolaní našli až vyše 1800 nastúpaných metrov. Začínalo sa v Compiégne, kde štartuje Paríž - Roubaix, a v cieľovom meste Laon boli nachystané dve náročné krátke stúpania. Prvé dlhé 600 metrov, no pri sklone až 9,8 %, no a po následnom prudkom zjazde naletel balík pod cieľový kopec dlhý 1900 metrov pri sklone 4,1 %.
Za bývalých čias by to bola perfektná etapa s puncherským a technickým dojazdom pre Petra Sagana. Slovenskí fanúšikovia veľmi verili, že sa aj dnes pustí do boja o pekné umiestnenie, hoci si to vyžadovalo naozaj dobrú formu. Miestne francúzske médium informovalo, že aj keď bol včera desiaty, na pódium prišiel, keďže získal fanúšikovsku cenu.
Otázkou bolo, či to dokážu zvládnuť niektorí šprintéri, alebo vyhrá niekto podobného typu ako Benoit Cosnefroy alebo Romain Grégoire. Šlo sa už bez dvojice šprintérov, ktorí spadli v závere úvodnej etapy - mimo boli Arnaud de Lie (Lotto) aj Gleb Syrica (Astana).
Do úniku sa vypravilo šesť ľudí - Tuur Dens (Flanders), Ceriel Desal (Bingoal), Pier-André Coté (Human), Logan Currie (Bolton) a kontinentálna dvojica Samuel Leroux (Roubaix) - Damien Girard (Nice). Nedostali veľa priestoru, iba tri a pol minúty, ktoré boli medzi nimi a pelotónom veľmi dlho, celé hodiny.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Situácia sa zmenila 50 km pred cieľom, keď začalo silnejšie fúkať a pelotón sa ocitol na bočnom vetre. TotalEnergies patrilo medzi tímy, ktoré chcú balík rozdeliť a aj Peter Sagan sa objavil krátko na čele. Znamenalo to, že dnes robí pre Anthonyho Turgisa. Úniku tento úsek vzal veľkú časť náskoku. No ešte sa to upokojilo a konvoj čakala posledná hodina na severe Francúzska.
Únik bojoval strdnato, darilo sa mu držať ešte minútu náskoku 15 km pred cieľom, no boli tam ešte tie dva krátke kopce, ktoré ich mali výrazne zabrzdiť. To sa aj stalo, už v prvom z nich boli takmer dobehnutí srdnatou prácou TotalEnergies na čele výrazne okresaného pelotónu. Následne sa podairlo mierne odskočiť z balíka šestici pretekárov s favorizovanými Turgisom aj Cosnefroyom, ktorí ale nespolupracovali dobre a napokon boli docvaknutí asi 50-člennou skupinou.
Vpredu ešte stále ostávali Desal, Coté a Currie, ale už ich favoriti pred sebou videli a nabehli do záverečného stpúpania. Tam ako prvý atakoval Victor Lafay z Cofidisu. Docvakol si čelné trio, no dvesto metrov pred páskou sa okolo nich prehnal brutálnym spôsobom Romain Grégoire z Groupamy-FDJ. Za ním s odstupom finišoval Ethan Vernon (Soudal), Benoit Cosnefroy (Ag2r) a ako štvrrtý mal pekný silný finiš Peter Sagan (TotalEnergies).
Pre 20-ročného Grégoira, ktorý bol veľkým súperom Martina Svrčka v juniorských časoch, je to prvý profesionálny triumf a získal ho veľmi štýlovo, keď mal jasne najsilnejšie nohy i správne načasovanie. Len potvrdzuje, že je veľkým puncherským talentom. Za ním finišovala zmes šprintérov s klasikármi. Slovenských fanúšikov musí tešiť, že i napriek tomu, že na vetre trochu pomáhal Turgisovi, napokon bol Peter najsilnejší z Totalu a finišoval štvrtý. Je to druhé najlepšie umiestnenie Petra v aktuálnej sezóne. Lepšie dopadol len v jednej z etáp v San Juane, kde bol v špurte druhý. Zdá sa, že prichádza forma.
Vďaka zisku bonifikácií počas etapy sa do čela celkovej klasifikácie trochu šokujúco dostal Samuel Leroux z Roubaix Lille Métropole. Petrovi patrí 11. priečka. Všetko už ale bude inak zajtra, keď sa bude jazdiť 16-kilometrová časovka. Peter už roky nešiel časovku naplno, boli by sme zvedaví, ako by sa s ňou vysporiadal, ak by tentoraz urobil výnimku.
Výsledky etapy
1. GRÉGOIRE Romain Groupama-FDJ 03:59:05
2. VERNON Ethan Soudal Quick-Step 00:00
3. COSNEFROY Benoît AG2R Citroën Team 00:00
4. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
5. LAFAY Victor Cofidis 00:00
6. THOMAS Benjamin Cofidis 00:00
7. CHARMIG Anthon Uno-X Pro Team 00:00
8. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:00
9. VAN AVERMAET Greg AG2R Citroën Team 00:00
10. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LEROUX Samuel Van Rysel-Roubaix Lille Métropole 08:30:32
2. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:01
3. GRÉGOIRE Romain Groupama-FDJ 00:01
4. VERNON Ethan Soudal Quick-Step 00:05
5. COTÉ Pier-André Human Powered Health 00:05
6. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:07
7. COSNEFROY Benoît AG2R Citroën Team 00:07
8. CURRIE Logan Bolton Equities Black Spoke 00:07
9. LE BERRE Mathis Team Arkéa-Samsic 00:08
10. TURGIS Anthony TotalEnergies 00:08
11. SAGAN Peter TotalEnergies 00:09
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop