Peter Sagan netradične štartuje na 4 dni Dunkerque, v 1. etape mu špurt nevyšiel, vyhral Kooij

16.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Peter Sagan netradične štartuje na 4 dni Dunkerque, v 1. etape mu špurt nevyšiel, vyhral Kooij
Olav Kooij (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

1. 16.5. zvlnena etapa ciel rovina Dunkerque > Abbeville 197 km Kooij
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy, 1720 nastúpaných metrov (© 4joursdedunkerque.com)
Šesťdňové preteky Štyri dni Dunkerque je presne tým podujatím, kde sme predpokladali štart Petra Sagana ako pretekára TotalEnergies. Domáce preteky pred francúzskymi sponzormi, ktorí chcú vidieť hviezdu tímu. Navyše, Peter tu má lepšiu šancu zabojovať o popredné priečky ako vo väčších podujatiach World Tour.
Pôvodne tu mal štartovať iný Slovák Martin Svrček, ale Soudal Quick-Step sa rozhodol tím postaviť okolo šprintéra Tima Merliera a Martin spolu so Sénechalom zo zostavy vypadli. Ale sledovať sme teda mohli Petra Sagana, ktorý tu štartoval vôbec prvý raz, a to počas veľkého okna medzi jarnými klasikami a záverom prípravy na Tour de France. Mohol si zašpurtovať, ale teoreticky útočiť aj na celkové poradie. V minulosti by mu to veľmi sedelo. Teraz bola otázna jeho forma takto "uprostred ničoho" v máji. Nehrala mu ideálne ani 16-kilometrová časovka vo štvrtok.
- reklama -
- reklama -
Úvodný deň bol zvlnený, pre šprintérov nepredstavovali kopce žiadne riziko. Brdkov bolo dosť, ale ďalej od cieľa. O únik bol veľký záujem, za prvých 45 minút sa ani nedokázal vytvoriť. Napokon odišla partia piatich ľudí, a to Mathis Le Berre (Arkea-Samsic), Alex Colman (Flanders-Baloise), Mael Guégan (Nantes), Damien Girad (Nice) a Kenny Molly (Roubaix Lille). Soudal im nedával veľa priestoru, maximálne tri minúty.
Soudalu na čele pri určovaní tempa pelotónu pomáhalo najmä Lotto a Intermarché. Boli to tímy s favoritmi na triumf po klasickom špurte. Tima Merliera sme spomínali, z Lotta tu bol Arnaud de Lie, za Intermarché víťaz dvoch belgických klasík Gerben Thijssen, no a Jumbo tu malo Olava Kooija. Petrovi pomáhala klasická dvojička Oss - Bodnar, no bol tu i Anthony Turgis, ktorý chcel zabojovať v celkovom poradí.
Práve v TotalEnergies mali záujem aj o bonifikačné sekundy a ešte tesne pred vytvorením úniku bral na prémii tri Turgis, dve Sagan. Zdalo sa, že tú záverečnú prémiu si ešte vezme únik, ktorý mal 35 km pred cieľom náskok 45 sekúnd. Bolo to tak. Pelotón šiel vysoké tempo, no keď zistil, že tá prémia nebude v ich moci, ešte zvoľnil. No únik poriadne pookrial a Le Berre spolu s Mollym sa oddelili od zvyšku a dokázali držať náskok na 40 sekundách. Mimochodom, Molly vyhral pred troma rokmi vrchársku súťaž na Okolo Slovenska ešte v drese Bingoalu.
Francúzsko-belgická dvojica bola dostihnutá šesť kilometrov pred cieľom a tímy si to chystali na špurt. Až v tejto fáze sa prvýraz vpredu ukázali aj dresy Jumba, ktoré predtým nepomáhali. Peter Sagan si držal dobrú pozíciu, najprv za Kooijom, potom za De Liem. Stále sa to miešalo, no napokon bol v rozhodujúcej chvíli príliš vzadu a bez šance rovnako ako Merlier. Vyhral Olav Kooij, ktorý v poslednej chvíli prekonal Maxa Walscheida. Petra klasifikovali na 10. mieste.
Tí najlepší mali šťastie, že sa nezaplietli do pádu, ktorý postihol Arnauda De Lieho. Na zemi bol aj líder Totalu Anthony Turgis, no nevyzeral zásadne zodratý. Prekvapujúco zle to dopadlo pre Soudal, ktorý si oddrel na čele niekoľko hodín, ale záver nezvládol. To isté platí pre Intermarché.
Výsledky etapy
1. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 04:31:38
2. WALSCHEID Max Cofidis 00:00
3. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:00
4. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:00
5. MCLAY Daniel Team Arkéa-Samsic 00:00
6. MALUCELLI Matteo Bingoal WB 00:00
7. THIJSSEN Gerben Intermarché-Circus-Wanty 00:00
8. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Team 00:00
9. ANIOLKOWSKI Stanislaw Human Powered Health 00:00
10. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 04:31:28
2. WALSCHEID Max Cofidis 00:04
3. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:06
4. COLMAN Alex Team Flanders-Baloise 00:07
5. LEROUX Samuel Van Rysel-Roubaix Lille Métropole 00:07
6. LE BERRE Mathis Team Arkéa-Samsic 00:07
7. TURGIS Anthony TotalEnergies 00:07
8. SAGAN Peter TotalEnergies 00:08
9. STEWART Mark Bolton Equities Black Spoke 00:08
10. STEIMLE Jannik Soudal Quick-Step 00:09
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop