Posledná 6. etapa pre Bouhanniho, celkovým víťazom Ománu Froome

16.2.2013, 08:55 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
Po piatej etape sa nám v červenom drese ešte viac uchlácholil Chris Froome a získal pre seba aj zelený dres. Posledná etapa sa konala prakticky na rovine, takže sa už žiadne výrazné posuny nedali očakávať. Bojovať sa ale dalo o zelený dres. Etapové víťazstvo by však Kittelovi ešte nestačilo, potreboval by aj dva ďalšie body z prémií. Boli sme tiež zvedaví, či sa pokúsia špurtovať aj Contador či Rodríguez, ktorí mali tiež šancu na bodovaciu súťaž.
 
 
6. ETAPA zvlnená ciel rovina Hawit Nagam > Matrah Corn. 144 km

víťaz: Bouhanni

 
 
O dnešný únik sa postarala trojica Gatis Smukulis (Kaťuša), Wesley Kreder (Vacansoleil) a Andrea Di Corrado (Bardiani). Každý z nich bol veľmi ďaleko v celkovej klasifikácii, takže pelotón si mohol dovoliť pustiť ich na vyšší časový rozdiel. Už po hodine pretekania mali borci vpredu náskok viac než šesť a pol minúty. Dnes prvá šprintérska aj vrchárska prémia neboli podstatné. Prvú vyhral Di Corrado, druhú Smukulis. Aj po 50 kilometroch ostával náskok na hranici 6:30. Na občerstvovacej zóne už klesol na 4:30. Ostávalo 60 km do cieľa. Ani v ďalších minútach sa nič podstatné nemenilo. Náskok klesal a šprintéri sa sústredili na šetrenie síl pred záverom.
 
froome-omanÚnik bol dostihnutý a klasický priebeh záveru narušil maličký kopec tri kilometre pred cieľom, cez ktorý sa nepodarilo dostať Kittelovi a viacerým ďalším šprintérom. Pelotón sa tak rozdelil na viac častí, no s malými odstupmi. Napokon si po víťazstvo prišiel Nacer Bouhanni z FDJ, aktuálny majster Francúzska. Talentovaný pretekár s marockými koreňmi si pripísal prvý triumf v sezóne. Na druhom mieste došpurtoval Matt Goss (Orica), tretia pozícia sa ušla Taylorovi Phinneymu (BMC). Zatiaľ poslabší Elia Viviani (Cannondale) si pripísal štvrté miesto. Petra Velitsa klasifikovali na 68. mieste vez straty.
 
Chris Froome (Sky) sa prvý raz v profesionálnej kariére dočkal celkového víťazstva. Prekonal aj také legendy ako druhý Contador a tretí Evans. Peter Velits si tentoraz z Ománu odnáša dvadsiate miesto. Zelený dres si ponechal rodák z Kene a biely dres pre pretekára do 25 rokov si ukoristil Kenny Ellison z FDJ. Žeby ďalšia francúzska nádej po Rollandovi, Royovi a Jaennesanovi? Tímovú klasifikáciu vyhralo BMC.
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 3h 24' 20''
2. albansko GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. vlajka PHINNEY Taylor BMC RACING TEAM + 00' 00''
4. vlajka VIVIANI Elia CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
5. vlajka BOŽIČ Borut ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
68. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
 
 

 
 
 
ĎALŠIE ETAPY OKOLO OMÁNU 2013:ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5
 
 

 
 
oman-2013-6
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop