Nádhernú piatu etapu v Ománe vyhral Froome pred Contadorom

15.2.2013, 08:45 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
Hlasy o odstúpení Petra Sagana sa, žiaľ, potvrdili a piaty deň Ománu sa už šiel bez dvojnásobného víťaza etapy a aktuálneho držiteľa zeleného dresu. Kvôli zlému zdravotnému stavu, problémom s prieduškami a teplotou, mu lekári neodporúčili štart, a tak sa Peter radšej pošetril, aby neprišiel o ďalšie dôležité preteky.
 
 
5. ETAPA zvlnená ciel rovina Al Alam Palace > Boshar 144 km

víťaz: Froome

 
 
Od začiatku bolo na ceste veľa aktivity. Újsť skúšali viacerí jednotlivci aj skupinky. Napokon sa vpredu usadila veľmi silná deväťčlenná skupina Zdeněk Štybar, Matteo Trentin (obaja OPQS), Greg Van Avermaet (BMC), Mikel Irizar (RadioShack), Jésus Hernandez (Saxo), Andrij Grivko (Astana), Andreas Schillinger (NetApp), Alexandr Kuščinskij (Kaťuša) a Sébastien Minard (Ag2r). Najvyššie postaveným v celkovom hodnotení bol jednoznačne Štybar, ktorému pred etapou patrilo 17. miesto so stratou 1:56. Pelotón si dával na túto skupinu veľký pozor, takže náskok sa nevyšplhal nad tri minúty. Prvú šprintérsku prémiu vyhral pochopiteľne Zdeněk, ktorý má šprintérske danosti aj najväčšiu vôľu zbierať bonifikácie. Tým sa v celkovom poradí posunul o jedno miesto.
 
Na hranici stého kilometra sa predsa podarilo úniku získať náskok mierne cez tri minúty. Balíku šéfovalo iba Sky, ktoré malo čo robiť. Vtedy borci dorazili na okruh so zaujímavým kopcom, ktorý mali pretekári absolvovať trikrát. Tempo Sky, pre lídra pretekov Frooma, bolo obdivuhodné, počas prvého výstupu skresali náskok o viac než minútu, no stálo to neprimerane síl u šprintérov, ktorí húfne odpadli už v prvom kopci. Za únikom dokonca v jednom momente ostalo iba 22 pretekárov! Aj "nebeský tím" stratil viacerých členov na prácu a neprehľadnú situáciu využil Alberto Contador s Vincenzom Nibalim k ataku. Začínalo to byť extra zaujímavé. Alberto mal dokonca v úniku svojho dvorného partnera Jésusa Hernandéza. Bol to poriadny chaos s heslom "zachráň sa, kto môžeš".
 
V zjazdne po druhom stúpaní sa únik, Contador, Nibali a prví prenasledovatelia s Froomom zišli dokopy. Bolo tam zhruba tridsať jazdcov. Okrem pretekárov z úniku, Pišťoľníka, Žraloka a Frooma sme, žiaľ, nevedeli, kto ďalší tam je, resp. nie je. Na programe bol ešte tretí výstup s vrcholom 13 km pred cieľom. Pod posledným výstupom na Bousher Alamrat správy hovorili o osemnástich ľuďoch vpredu, teda znova sa to rozdelilo. Na čele nechýbala top päťka poradia Froome, Evans, Contador, Nibali aj Rodríguez. V tvrdom kopci sa borci opäť začali deliť a Contador sústavne útočil. Chytiť sa ho snažil Evans, ale nevydržal to. Dokonca Froomovi začali dochádzať sily. Ako prvý šprintérskou prémiou na vrchole kopca prešiel Alberto, čím sa dostal na druhé miesto celkového poradia. V zjazde sa vytvorila skupina Contador, Froome, Rodríguez. Evans s ďalšími prenasledovateľmi strácali rádovo pár sekúnd. Víťaz poslednej Vuelty dokonca viackrát atakoval aj na záverečnej rovine. Tak to skúsil Froome. Zároveň spolu s Puritom sledovali situáciu za sebou a už videli prichádzajúceho Evansa so skupinou. Krásne cyklistické momenty v Ománe. Šprint vrchárov vyhral Chris Froome! Contador bol druhý, Rodríguez tretí. Štyri sekundy za nimi došla Evansova skupina so Štybarom, Nocentinim či Pozzovivom. Z čelných pozícií pretekov v posledných kilometroch nenápadne vypadol Nibali, ktorý stratil dnes až 34 sekúnd rovnako ako Peter Velits, ktorého klasifikovali na 20. mieste.
 
Nastali viaceré posuny v poradí. Froome si udržal vedenie. Na druhom mieste nahradil Evansa Contador. Rodríguez sa dostal na štvrtú priečku, Nocentini na piatu. Nibali klesol zo štvrtej na siedmu pozíciu. Peter Velits je dvadsiaty.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka FROOME Christopher SKY PROCYCLING 3h 29' 19''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 00''
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. IMPEY Daryl ORICA GREENEDGE + 00' 04''
5. vlajka ŠTYBAR Zdeněk OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 04''
8. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM + 00' 04''
20. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 34''
DNS vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING nenastúpil
 
 
 
 

 
 
 
ĎALŠIE ETAPY OKOLO OMÁNU 2013:ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6
 
 

 
 
oman-2013-5
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop