MS: Medzi ženami brali kovy iba Holanďanky, juniorský titul znova pre Evenepoela

25.9.2018, 13:00 | Preteky vo svete | L. Timko, J. Janoťák
ms 2018 logo
 
 
po 24.9. rovinata etapa 10:08 Wattens > Innsbruck 19,8 km Ammerlaan
 
itt juniorky profil
profil časovky, 192 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Individuálny program svetového šampionátu tradične začal časovkou junioriek. Všetky najrýchlejšie dievčatá z minulého roka prešli do kategórie žien, takže sa v Innsbrucku konal súboj nových mien, no tradičných krajín. Zo zisku zlatej medaily sa teší Rozemarijn Ammerlaanová z Holandska, ktorá tak nadviazala na úspechy svojich krajaniek v tejto disciplíne, najmä majsteriek sveta Ellen Van Dijkovej či Annemiek Van Vleutenovej. Iba o sedem sekúnd na dvadsaťkilometrovej trati zaostala Talianka Camilla Alessiová, ktorá štartovala hneď ako prvá a vyše hodiny ju nedokázala žiadna súperka prekonať. Bronz putuje do Veľkej Británie zásluhou Elynor Backstedtovej. Pretekárky potrápilo aj počasie, najmä v prvej časti trate bola vozovka mokrá.
 
 
ms 18 itt juniorky vitazka trat bettinif
Rozemarijn Ammerlaanová (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Slovenky na na šampionátoch umiestňovali tradične medzi poslednými, a tak ich SZC do Richmondu, Dohy ani Bergenu neposlal, ale v Rakúsku dostali šancu pretekári vo všetkých disciplínach, a tak sme zaznamenali 42. pozíciu Petry Machálkovej so stratou 2:51 a jej kamarátku z CyS Akadémie Petra Sagana Radku Paulechovú klasifikovali na 44. pozícii s mankom 3:04. Štartovalo 46 dievčat.
 
Popoludní budeme mať na trase časovky mužov U23 Babiča so Štočkom.
 
 
 
po 24.9. rovinata etapa 10:40 Wattens > Innsbruck 27,7 km Bjerg
 
itt casovky profil
profil časovky, 262 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Po vlaňajšom šoku, keď sa majstrom sveta v časovke U23 o obrovskú minútu stal iba prvoročák Mikkel Bjerg, už tohtoročný triumf Dána nikoho neprekvapil. Jazdec amerického Hagens Berman Axeon preletel 27,8 km za 32 minút a 31 sekúnd. Na druhú pozíciu odsunul Belgičana Brenta Van Moera, ktorý štartoval v prvej vlne a dlho viedol, no borec, ktorý pred pár dňami absolvoval aj Okolo Slovenska, bol pomalší o 33 sekúnd. Tradične silnú dánsku školu potvrdil bronzovou pozíciou Mathias Norsgaard, ktorý jazdí za kontinentálny Riwal. On dostal od svojho krajana 38 sekúnd. Pre nás môže byť zaujímavá aj šiesta pozícia Nóra Tobiasa Fossa, ktorý vyhral súťaž do 23 rokov na Okolo Slovenska.
 
 
ms 18 itt u23 ilustrak bettinif
Ilustračný záber počas časovky (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Od Slovákov sme znova nemohli čakať žiadne zázraky. Matúš Štoček obsadil 53. pozíciu so stratou 3:21 a Adrián Babič bol ešte o 21 sekúnd pomalší. Patrila mu 59. priečka. Naši teda viac-menej ostali medzi exotickými pretekármi. Potvrdili, že v časovke za svetom výrazne zaostávame. Matúš sa hlavne pripravuje na piatok, takže mu budeme držať palce v pretekoch s hromadným štartom.
 
 
 
ms 18 itt u23 vitaz bettinif
Mikkel Bjerg môže ešte dvakrát vyhrať (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
ut 25.9. rovinata etapa 10:10 Wattens > Innsbruck 27,7 km Evenepoel
 
itt casovky profil
profil časovky, 262 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Svoj súboj s chronometrom majú za sebou aj juniori. Z víťazstva sa tešil najväčší favorit a super talent nielen belgickej, ale aj svetovej cyklistiky, Remco Evenepoel. Nová posila Quick-Stepu Floors suverénnym spôsobom vyhrala európsky šampionát a ešte dominantnejší výkon podala dnes v Innsbrucku. Evenepoel na trati doslova letel a konkurenciu porazil takmer o celú minútu a pol. Druhý medzi juniormi skončil Lucas Plapp, ktorý potvrdil, že austrálska časovkárska škola patrí medzi tie najlepšie. Na stupne víťazov sa dostal aj Talian Andrea Piccolo
 
 
enverpoel 18 itt bettinf
Remco Evenepoel (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Časovku juniorov absolvovali aj dvaja slovenskí pretekári. Lepším z dvojice Adam Foltán a Lukáš Kubiš bol prvý menovaný. Foltán na svetový šampionát cestoval ako slovenský majster a svoje postavenie dokázal v Rakúsku uhájiť. V cieli mu patrila 56. pozícia, pričom na víťaza stratil päť minút a 46 sekúnd. Kubiš rovnakú trasu prešiel o niečo pomalšie a musel sa uspokojiť so 63. miestom. Lukáš na Evenepoela na takmer 28 kilometroch stratil šesť minút a 59 sekúnd. Reprezentačný tréner Milan Novosad oboch nominoval iba na túto disciplínu. V pretekoch s hromadným štartom nás budú reprezentovať prvoročáci Gajdula s Bugárom. Za to podľa našich informácií Blaško s Foltánom budú v kariére pokračovať v Česku. Upísali sa tímu Topforex-Lapierre.
 
 
 
enverpoel 18 duhovy bettinf
Remco Evenepoel (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
ut 25.9. rovinata etapa 10:40 Wattens > Innsbruck 27,7 km Van Vleutenová
 
itt casovky profil
profil časovky, 262 nastúpaných metrov (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 
Medzi ženami opäť mútili vodu holandské pretekárky, ktoré zviedli veľký súboj o zlato. Titul z Bergenu prišla do Innsbrucku obhajovať Annemiek Van Vleutenová, ktorá chýbala na európskom šampionáte a na tom svetovom chcela ukázať, že je najlepšou holandskou časovkárkou. Van Vleutenová vyrazila na trať ako posledná a od začiatku nasadila vysoké tempo, v prvej časti trati získala na priebežne druhú pretekárku cez dvadsať sekúnd. Potom prišiel kopec, kde trošku strácala, ale záverečné kilometre opäť zvládla prejsť v excelentnom tempe. Nakoniec cieľovú pásku preťala o takmer 29 sekúnd skôr ako druhá Anna van der Breggenová, ktorá po Richmonde a Bergene získala už tretiu striebornú medailu v tejto disciplíne na svetových šampionátoch. Holandské stupne víťazov doplnila európska šampiónka Ellen van Dijková, ktorá si oproti vlaňajšku polepšila o dve pozície.
 
 
ms 18 itt zeny podium bettinif
ženské pódium (© Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto)
 
 
Jediná slovenská pretekárka v štartovom poli, Tatiana Jaseková, v Innsbrucku pokračovala vo výkonoch z európskeho šampionátu. Podobne ako v Glasgowe, tak aj teraz časovka Jasekovej nepriniesla lepší výsledok. Slovenka pri svojej premiére na MS skončila svoje vystúpenie na 48. mieste, pričom jej strata na vedúcu ženu bola šesť minút a 48 sekúnd. V sobotu sa okrem Tatiany predstaví v akcii aj Tereza Medveďová.
 
 
 
itt mapa
mapa časoviek (© innsbruck-tirol2018.com)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop