Dejisko šampionátu láka nielen svojím krásnym okolím, ale aj bohatou históriou

22.9.2018, 16:00 | Magazín C-I.sk | Juraj Janoťák
Mesto Innsbruck, alebo tiež "brána do Álp", sa milovníkom zimných športov vôbec nemusí predstavovať. Predovšetkým lyžiari toto centrum radi navštevujú, veď lyžiarske strediská sa vypínajú priamo nad mestom a vedie k ním lanovka z jeho centra. Teraz zákutia Innsbrucku, ale aj tamojšej krásnej prírody, príde spoznávať cyklistická smotánka.
 
 
innsbruck 18 ilustrak 2
Ilustračný záber (© Barbara Plattner)
 
 
Zbombardovaná perla Álp
 
Hlavné mesto rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko je piatym najväčším mestom v Rakúsku. Ročne ho navštívia milióny turistov. Svojou návštevnosťou tak môže konkurovať aj Viedni. Innsbruck, v preklade „most cez rieku Inn“, leží v údoli rovnomennej rieky a dlhodobo pôsobil ako dôležitá obchodná križovatka. Teraz slúži hlavne na rekreáciu a celoročné príjmy získava z cestovného ruchu, ktorý tu je na vysokej úrovni. V zime sa tu dá lyžovať, v lete je v kurze turistika, aj tá cyklistická.
 
Prvé písomné zmienky o Innsbrucku pochádzajú z 12. storočia, ale miesto pod mohutnými štítmi alpských vrchov bolo osídlené už pred troma tisícročiami. Svedčia o tom archeologické vykopávky, ktoré v okolí „brány do Álp“ prebehli v posledných rokoch. Zlatý vek tohto mesta sa začal písať od roku 1420. Práve vtedy si v Innsbrucku postavil svoje sídlo cisár Maximilián I. Habsburský a ďalších dvesto rokov v ňom žili jeho nasledovníci. Vďaka tomu dostalo mesto gotický a renesančný ráz.
 
V období prvej a druhej svetovej vojny sa v Innsbrucku a jeho okolí často bojovalo. Až 22-krát bol Innsbruck bombardovaný spojeneckými vojskami, pri ktorých boli zničené aj niektoré historické pamiatky. Následne bol ako jedno z mála rakúskych miest zaradené do francúzskej okupačnej zóny, keďže bol oslobodený americkými vojakmi, nie ruskými, ktorí oslobodili väčšiu časť Rakúska.
 
 
innsbruck 18 ilustrak 1
Ilustračný záber (© Innsbruck Tourismus / Tom Bause)
 
 
Centrum športu
 
Veľké príbehy písal Innsbruck aj po vojnách. V rozmedzí dvanástich rokov až dvakrát hostilo hlavné mesto Tirolska najväčší športový sviatok, Olympijské hry. Najlepší svetoví športovci tu zavítali už v roku 1964. Vtedajší program zimných hier spočíval len z jedenástich disciplín. Najúspešnejšou krajinou sa stal Sovietsky zväz, ich športovci získali jedenásť zlatých medailí. Domáci Rakúšania vybojovali len štyri najcennejšie kovy, až tri boli z lyžiarskych disciplín. 
 
Druhýkrát, a zatiaľ naposledy, sa v Innsbrucku konala olympiáda v roku 1976. Pôvodne hry malo hostiť americké mesto Denver, ale z finančných dôvodov svoju kandidatúru na poslednú chvíľu zrušilo. V Rakúsku sa opäť darilo športovcom zo Sovietskeho zväzu, tentokrát sa domov vracali s trinástimi zlatými medailami. Najúspešnejšou športovkyňou však bola reprezentantka Nemeckej spolkovej republiky Rosi Mittermaierová, ktorá v zjazdovom lyžovaní získala dve zlatá a jedno striebro.
 
Innsbruck je centrum športu v Rakúsku. Na svoje si tu prídu všetci športoví fanúšikovia. V meste sídli hokejový tím HC TWK Innsbruck, účastník nadnárodnej rakúskej súťaže, či futbalový FC Wacker Innsbruck, ktorý pôsobí v najvyššej rakúskej lige. Pre svoj hornatý kraj sa v Innsbrucku často konajú aj najväčšie rakúske cyklistické preteky, naposledy tu pelotón zavítal pred dvomi rokmi a z etapového vavrínu sa tešil domáci Lukas Pöstlberger ešte v drese Tirol Cycling Team.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop