Peter Sagan dostane v Innsbrucku extra miestenku (zmeny v kvalifikácii na MS a ME)

6.5.2018, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Medzinárodná cyklistická únia aj Európska cyklistická únia opäť upravili kvalifikačné kritériá na svoje vrcholné podujatia. Na svetovom šampionáte sa zníži počet pretekárov v najelitnejších tímoch a vo všetkých kategóriách dostane posledný svetový šampión extra miestenku.
 
Po vlaňajšej veľkej zmene kvalifikačného systému, keď sa prestalo získavať miestenky cez World Tour ale cez nový Svetový rebríček, došlo tento rok k miernym úpravám. Najlepších desať krajín už nebude môcť postaviť deväť, ale iba osem pretekárov. Naopak, jedno miesto dostali krajiny v tretej desiatke rebríčka, ktoré si polepšili na štyroch. Veľký skok príde od 31. pozície. Táto krajina získa už iba jedno miesto. Zároveň sa v UCI rozhodli vrátiť do hry štatút extra miestenky pre aktuálneho svetového šampióna. Peter Sagan sa teda nebude počítať do našej kvóty. Vzhľadom na to, že Slovensko je aktuálne na 14. pozícii, je takmer isté, že sa do Top 20 zmestíme a budeme teda môcť v Innsbrucku postaviť siedmich pretekárov. Zdá sa teda, že vzhľadom na charakter pretekov by sa do zostavy mohli dostať Tybor, Čanecký a Haring.
 
 
sagan 2017 ms podium tri bohfst
Peter Sagan s tretím titulom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Počet pretekárov na štarte ale nenavýši iba Sagan, s extra miestenkami sa roztrhlo vrece. Rakúšania ako domáci jazdci dostali rebríčkovú imunitu a tak či onak nastúpia šiesti. Zároveň získajú extra miesto aj aktuálny olympijský víťaz i všetci kontinentálni šampióni. Avšak, pri nich je tu jedno obmedzenie, a to také, že žiadna krajina nesmie postaviť viac ako osem ľudí, teda tieto výnimky sa aplikujú iba u krajín mimo Top 10. Jedine majster sveta by mohol byť deviaty.
 
Miestenku získa päťdesiat krajín podľa poradia národov v UCI World Ranking k 12.8.2018:
Od 1. do 10. miesta - 8 jazdcov
Od 11. do 20. miesta - 6 jazdcov
Od 21. do 30. miesta - 4 jazdci
Od 31. do 50. miesta - 1 jazdec
- spolu 200 cyklistov
 
 
bergen 2017 spurt bohfst
Špurt na MS v Bergene (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Pre časovku ostáva v platnosti pravidlo, že každá krajina môže nasadiť dvoch pretekárov, ale aj tu sa pridáva extra miesto pre Toma Dumoulina i kontinentálnych šampiónov a Fabian Cancellara by mohol štartovať spolu s dvoma krajanmi až štyri roky, ale ako vieme, olympijský víťaz kariéru ukončil. Šušká sa, že tentoraz možno skúsime do boja proti chronometru nasadiť lepšieho z dvojice Tybor - Čanecký, no zatiaľ je to predčasná záležitosť. Musel by mať tento pretekár výbornú formu.
 
Medzi dvadsaťrojkármi sa systém kvalifikácie nemení, teda cesta vedie cez kontinentálny rebríček a Slováci potrebujú skončiť do 27. miesta v UCI Europe Tour (rátajú sa ale body zo všetkých pretekov, teda aj z Afriky), aby mohli postaviť trojicu nádejí. Tu sme momentálne mimo, rovnako ako vlani, no tentoraz to nevyzerá až tak beznádejne. Aktuálne strácame iba pätnásť bodov a až tak veľa z prvej polovice minulej sezóny neobhajujeme. Šancu na prekĺznutie do Top 27 vidíme asi 50 na 50. Zaujímavosťou je, že Česi sú až pod nami, hoci majú výkonnostne lepších jazdcov.
 
 
bellan 2017 me
Juraj Bellan vlani na ME (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
V kategórii juniorov došlo k menšej zmene. Krajiny mimo najlepšej dvadsiatky v rebríčku národov už nemôžu postaviť troch, ale iba dvoch juniorov. To bude zrejme aj náš prípad, pretože sa tu rátajú body iba z Ncupov a na to potrebujeme cca. 40 bodov, čo zrejme nezískame. Vlani sa to ale duu Štoček - Blaško podarilo. V tejto sezóne zatiaľ body nemáme. V kategórii žien budeme môcť postaviť tri pretekárky, juniorky až štyri. Vzhľadom na náročnosť šampionátu ale rozhodne toľko žien do Innsbrucku nevyšleme.
 
 

 
 
Elitné Majstrovstvá Európy sa od tohto roka konajú v rámci Európskych hier, ktoré budú pre cestných cyklistov 12. augusta v Glasgowe. Na rovinatej trati sa očakáva súboj šprintérov. Kvalifikačný systém je rovnaký ako na MS, teda dvesto pretekárov podľa nasledujúceho kľúča:
Od 1. do 10. miesta - 8 jazdcov
Od 11. do 20. miesta - 6 jazdcov
Od 21. do 30. miesta - 4 jazdci
Od 31. do 50. miesta - 1 jazdec
 
 
kristoff 18 podium rcsf
Alexander Kristoff v drese európskeho šampióna (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Toto poradie krajín však vznikne spočítaním bodov Svetového rebríčka s Europe Tour k 1. júlu 2018. Odhadom budeme niekde okolo dvadsiatej pozície, teda na pomedzí šiestich a štyroch ľudí. Podstatnejšie však je, že podľa našich neoficiálnych informácií Bora - hansgrohe neráta s uvoľnením svojich pretekárov na túto akciu. To, či to tak naozaj bude, sa dozvieme v lete. Ak by sa tak stalo, Ján Valach by v Škótsku ako za starých čias viedol jazdcov Dukly. Ženu môžeme postaviť jednu. Pravdpodobne pôjde tá, alebo jedna z tých, ktoré tam budú štartovať na dráhe.
 
Európsky šampionát pre U23 a juniorov sa koná v Brne (časovky) a Zlíne (preteky) v polovici júla. UEC sa rozhodla kvalifikačné kritériá absolútne uvoľniť a vo všetkých kategóriách môže krajina nasadiť šesť pretekárov. Neďaleko za naše hranice na zvlnený okruh teda pravdepodobne pošleme okolo šestnásť reprezentantov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop