V Alpách uvidíme Nibaliho alebo Frooma, cyklisti zdolajú až 13-tisíc výškových metrov

19.4.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Po vydarenom vlaňajšom ročníku organizátori Tour of the Alps ponúkli ďalšiu masívne horskú edíciu. Síce oproti minulému roku ukrojili skoro o tisíc výškových metrov, atraktivite podujatia to určite neuškodí. Spomedzi zvučnejších mien by sa v Alpách mali predstaviť Vincenzo Nibali, Chris Froome, Pello Bilbao a Rafal Majka. Práve z nich by sa mal zrodiť celkový víťaz.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video
 
 
Kurz budú udávať opäť hory
 
Vlaňajší ročník alpskej prehliadky žal veľký úspech a ohlasy. Päť náročných dní, počas ktorých cyklisti zdolali viac ako 14-tisíc výškových metrov ovládol Thibault Pinot. Ďalšia kapitola pretekov nebude ochudobnená o poriadnu horskú nálož, organizátori sa rozhodli na stôl vyložiť podobné karty. Trasa podujatia sa zmenila, vypadli z nej dlhé stúpania ako Serrada (19,8 km – 5,4 %), Passo Redebus (15,7 km – 6,2 %) a Passo della Mendola (15,2 km – 6,4 %), ale do iteneráru si našli cestu rovnaké, ak nie aj náročnejšie previerky.
 
Ešte prvý deň budú mať cyklisti šancu aklimatizovať sa na nové prostredie a pripraviť sa na ďalšie štyri veľmi ťažké dni. Na úvod ich totiž čaká vôbec najjednoduchšia etapa, v ktorej budú krúžiť po dvoch okruhoch v okolí mesta Kufstein. Celkovo v prvý súťažný deň pretekári prejdú niekoľko brdkov, z ktorých len jeden môže dostať do problémov adeptov na celkové víťazstvo. Výstup na Hintherthiersee nebude dlhý, kopec meria len dva kilometre, ale jeho sklon dá zabrať aj tým najlepším. Nebude však najväčšou výzvou v tomto ročníku podujatia.
 
 
fotogaleria ikonkaCelkový profil pretekov (© Vitesse / La Flamme Rouge)
celkovy profil
 
 
Už v utorok všetkých zúčastnených čaká doslova peklo a jeden z monumentov 43. edície. Organizátori ohodnotili túto etapu piatimi hviezdičkami, a pridelili jej honor kráľovskej. Viac ako tritisíc výškových metrov a hlavne kopec Jaufenpass (15,1 km – 7,5 %), to budú nástrahy, ktoré poriadne preveria kvality vrchárov a môžu zásadne prehovoriť do boja o celkové víťazstvo. Po drastickom dni príde na rad ďalšia kopcovitá skúška s cieľom na Baselga di Piné (10 km –  4,4 %), kde sa o svoju chvíľku slávy môže pobiť aj celodenný únik.
 
Posledné dve etapy budú rovnako náročné. Predposledný deň bude hrať kľúčovú úlohu Passo Predaia (10 km – 7,5 %), teda ďalší symbol tejto edície. Jeho vrchol bude len 19 kilometrov pred cieľom a z neho sa bude skoro už iba klesať, takže do výhody sa tu budú snažiť dostať vrchári, ktorí excelentne zjazdujú. Na záver cyklistov čaká ďalšia drastická previerka a dva mohutné kopce. Na Klobensteine (17,2 km – 4 %) ešte veľa aktivity asi neuvidíme, ale stúpanie Jenesien (9,5 km – 8,5 %) bude poslednou šancou zmeniť celkového víťaza podujatia. Všetci sa tu pokúsia dohnať zameškané.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© Vitesse / La Flamme Rouge)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Kraľovať by mali dve mená
 
Minulý rok sa na hraniciach Rakúska a Talianska preháňalo až deväť World Tour tímov. Z tohto pohľadu bude 43. ročník pretekov Okolo Álp ochudobnený a menej atraktívny, pretože účasť sem potvrdilo len päť celkov z rodiny najelitnejších. V štartovom poli bude chýbať dokonca obhajca vlaňajšieho prvenstva, tím Groupama - FDJ. Spomedzi celkov s najvyššou licenciou sa tu predstaví Ag2r La Mondiale, Bahrajn - Merida, Bora - hansgrohe, Astana a Sky.
 
Medzi najväčšie hviezdy podujatia bude bezpochyby patriť Vincenzo Nibali, ktorý bude súťažiť po prvýkrát od konca marca, kedy absolvoval prvý monument v sezóne, Miláno - San Remo. Nibali už na Tour of the Alps dvakrát ovládol celkové hodnotenie. Práve jemu je šitá na mieru druhá etapa, či predposledný deň, v ktorom by mohol predviesť svoje zjazdárske kvality. Záležať tak bude na forme, s ktorou sem príde. Ak bude dobrá, pravdepodobne nebude veľa jazdcov, ktorí by ho mohli zastaviť na ceste za tunajším tretím triumfom.
 
 
nibali 19 v pelotone san remo rcsff
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Najväčšími vyzývateľmi „Žraloka z Mesiny“ budú určite pretekári z tímov Sky a Astany. Najzvučnejšie meno z nich má samozrejme Chris Froome, lenže Brit sem prichádza otvoriť dlhú prípravu na Tour de France, takže z jeho strany ešte žiaden dominantný výkon asi neuvidíme. Naopak, Pello Bilbao by mohol pridať ďalší cenný úspech pre svoj celok, ktorý v tomto roku na podujatiach v horách zbiera jedno víťazstvo za druhým. Po ruke bude mať silnú partiu do hôr. Bez šance nebude ani Rafal Majka z Bory – hansgrohe, ktorému by mal pomáhať Juraj Sagan
 
Kvalitu do Álp posielajú aj kontinentálne tímy. Veľké veci na domácej ceste budú chcieť predviesť chlapci z Tirol KTM Cycling Team, ktorí sa pravidelne budú pokúšať dostať svojho jazdca do celodenného úniku. Väčšie ambície budú zdobiť pro-kontinentálne celky z Talianska, Španielska a Francúzska. Lídrom Arkéa – Samsic bude Brice Feillu, víťaz vrchárskej etapy na Tour de France. Spomenúť treba ešte Alexa Aranbura alebo Jona Aberasturiho z Caja Rural, či Enrica Barbina z Bardiani CSF a Baska Mikela Bizkarru z Euskadi - Murias. Na podujatí bude štartovať aj niekdajší víťaz Okolo Poľska, konkrétne Moreno Moser, alebo aj kolumbijská Manzana Postobón. Z rodiny Quintanovcov sem pricestuje Dayer
 
 

 
 
1. 22.4. zvlnena etapa ciel rovina Kufstein > Kufstein 144 km cieľ: 15:35
2. 23.4. rovinata etapa ciel rovina Reith im Alpbachtal > Schenna 179 km cieľ: 15:40
3. 24.4. rovinata etapa ciel rovina Salorno > Baselga di Piné 106 km cieľ: 14:15
4. 25.4. rovinata etapa ciel rovina Baselga di Piné > Cles 134 km cieľ: 15:40
5. 26.4. rovinata etapa ciel rovina Caldaro > Bolzano 148 km cieľ: 15:45
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop