Na BinckBank Tour uvidíme štyri rovinaté etapy a časovku, favoritmi domáci jazdci

10.8.2019, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Už v pondelok sa začne jubilejný pätnásty ročník vyhľadávaného belgicko-holandského podujatia. BinckBank Tour aj v tomto roku nadviaže na odkaz z posledných edícii, teda opäť budú hrať prím prevažne šprintéri a v celkovej klasifikácii zas klasikári. Na preteky pricestovali veľké hviezdy z oboch táborov, tešiť sa môžeme na Grega Van Avermaeta alebo Dylana Groenewegena.
 
 
Štyri možnosti pre šprintérov, rozhodnú posledné dni
 
Podujatie BinckBank Tour je obľúbenou zástavkou pre klasikárov, ktorí sem prichádzajú nielen s ambíciami pobiť sa o niektorý z etapových vavrínov, ale tiež o celkové víťazstvo. Trasa pretekov totiž býva prevažne rovinatá a v známom prostredí z jarných klasík, nikdy cyklistov nečakajú dlhé stúpania. Hlavne preto medzi celkovými víťazmi nájdeme mená ako Tim Wellens, Zdeněk Štybar alebo Niki Terpstra. Nadchádzajúci ročník bude tiež skoro rovnako náročný ako ten minulý, opäť bude ponúkať prevažne rovinaté etapy, ale na svoje si prídu aj klasikári a špecialisti na časovku.
 
Úvodné tri kapitoly sú klasifikované ako rovinaté, keďže dokopy jazdci neprejdú ani tisíc výškových metrov. Jedinými prekážkami tak budú úseky na kockách, ktoré však nie sú extra náročné. Celé podujatie odštartuje v meste Beveren a prvou cieľovou destináciou bude Hulst. Po úvodnej previerke bude nasledovať druhá, s už tradičným koncom v Ardooie. Finále by malo byť v réžii šprintérov, lenže samotná koncovka bude technicky náročnejšia, na čo môžu doplatiť nielen niektorí šprintéri, ale aj favoriti na celkové víťazstvo.
 
 
jungels 19 kbk solo dqsf
Vlaňajšie pódium pretekov (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Po bláznivejšom finále bude čakať cyklistov najjednoduchší deň. V tretej etape všetci zúčastnení absolvujú 167 kilometrov, pričom ich nebude čakať ani jeden kopec ani jeden úsek po mačacích hlavách. Záver taktiež nebude nijako ťažký, hoci menší rozruch môže spôsobiť zlatý kilometer, na ktorom sa bude bojovať o bonifikačné sekundy. Organizátori ho umiestnili skoro na konci, takže tlačenica a nervozita v čele balíka bude veľká. Vpredu totiž nebudú operovať iba šprintérske celky, ale aj jazdci, ktorí si na konci podujatia budú chcieť obliecť najcennejšie tričko.
 
Potom už príde na rad prvý náročnejší test. Štvrtá etapa preverí formu každého cyklistu, pretože pelotón prejde cez kopec ako Mur de Saint-Roch, a to až trikrát. Jeho priemerný sklon je viac ako jedenásť percent a prudké bude tiež stúpanie Taverneux. Bude to vôbec prvá šanca pre adeptov na celkové víťazstvo striasť sa šprintérov, no tí sa k slovu dostanú hneď v ďalší deň. Piata etapa bude pre najrýchlejších mužov v pelotóne vôbec posledným pokusom ukázať sa, pretože po nej už budú nasledovať záverečné dve kľúčové etapy, v ktorých nebudú mať veľkú šancu zvíťaziť.
 
Podobne ako vlani, ani tentoraz nebude v programe podujatia chýbať časovka. Usporiadatelia ju zaradili na predposledný deň, minulý rok ju pretekári absolvovali už v druhom dni. Tento rok cyklisti strávia na koze o niečo menej času, pretože trať časovky je kratšia. Nemeria ani deväť kilometrov a nie je technicky náročná. Získať veľké kvantum času na súperov bude nemožná úloha, napriek tomu špecialisti na túto disciplínu môžu premiešať karty aj v celkovom poradí. Rozhodujúcou kapitolou by mala byť tá posledná. Skoro dve tisícky výškových metrov a hlavne cieľové stúpanie definitívne rozhodne o víťazovi.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© binckbanktour.com)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Vlaňajší šampión chýba, na štarte budú stáť iní
 
Niekedy sa stane, že minuloročný víťaz nepríde obhajovať svoje víťazstvo. Matej Mohorič má aktuálne v nohách Tour de France a aj preteky Okolo Poľska, teda veľmi ťažké obdobie. Na svoj zatiaľ najväčší úspech v kariére preto neprišiel nadviazať. Iní šampióni z predchádzajúcich rokov však na štart prišli. Jedným z najväčších adeptov na celkové víťazstvo bude Tim Wellens, ktorý je svojím spôsobom už „špecialista“ na BinckBank Tour. Vlani bol tretí, rok predtým druhý. Líder Lotto Soudal však už vie, aké je vyhrať na belgicko-holandskom etapáku. Podarilo sa mu to v rokoch 2014 a 2015 a trasa by mu mala vyhovovať aj v tomto roku. Po ruke bude mať silný výber a po tragédii aj veľkú motiváciu. To isté bude platiť aj v prípade Tiesja Benoota
 
Ďalším bývalým šampiónom, ktorého meno figuruje v štartovke, je Zdeněk Štybar. Český klasikár na jar prežil veľmi úspešné obdobie, vyhral ako Omloop Het Nieuwsblad, tak aj rovnomennú jednorazovku E3 BinckBank Classic. Odvtedy však na nejaký výraznejší úspech čaká, a mohol by sa ho dočkať práve v nadchádzajúcom týždni. Štybar je jazdec, ktorý sa nebojí atakovať ďaleko pred cieľom a práve vo štvrtej etape by mohol prísť jeho čas. Ak by len predsa nemal dosť dobrú kondíciu, keďže má za sebou dlhšie obdobie bez súťažnej záťaže na ceste a pred klasikou v Londýne celý mesiac nesúťažil, v Quick-Stepe sa môžu spoľahnúť na kvality Philippa Gilberta alebo Boba Jungelsa.
 
 
jungels 19 kbk solo dqsf
Bob Jungels (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Konečne sa zapísať medzi víťazov niektorého z podujatí. To bude cieľ, s ktorým prichádza na BinckBank Tour Greg Van Avermaet. Belgičan ako člen poľského zoskupenia už dokázal vyhrať dve etapy, ale ani raz na sebe nemal najcennejší dres alebo nefiguroval ako celkový víťaz pretekov. Nedarilo sa mu podľa predstáv ani na jeho obľúbených klasikách, s výnimkou tretieho miesta na E3 BinckBank Classic skončilo jeho predstavenie na jar fiaskom. Teraz si bude chcieť všetko vynahradiť a zdá sa, že formu na to má. Na posledných pretekoch v San Sebastiáne finišoval na druhej pozícii, čo je dobrý odrazový mostík. Ak v súboji s chronometrom nezapíše veľké straty, určite bude miešať kartami v popredí.
 
Pomýšľať na víťazstvo budú môcť aj ďalší špecialisti na jarné klasiky. Oliver Naesen taktiež patrí medzi cyklistov, ktorí už na tomto podujatí čo-to dokázali. Jazdec Ag2r La Mondiale sa sympaticky prezentoval na klasike v Londýne, kde obsadil ôsmu pozíciu. Úplne odpísať nemožno ani Sepa Vanmarcka, aj keď jeho výsledky v tomto roku nebudia veľký rešpekt. Vanmarcke práve na E3 nešťastne spadol a zranil sa, odvtedy akoby hľadal pohodu na bicykli. Teraz by však mohol dosiahnuť dobrý výsledok. Zaujímavú zostavu sem vysiela Sunweb. Søren Kragh Andersen nie je úplne najrýchlejším mužom, ale vlani mu toto podujatie chutilo. Teraz bude dúfať, že naň dokáže nadviazať. Spomedzi bývalých víťazov sa tu predstaví aj Lars Boom, no už má najlepšie roky za sebou a určite o výhru bojovať nebude.
 
 
jungels 19 kbk solo dqsf
Sep Vanmarcke (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Prišli sem aj skvelí šprintéri, vyčnievajú Groenewegen a Bennett
 
Atraktívny itenerár prilákal na štart aj veľké množstvo šprintérov. Až štyri etapy by mali skončiť v hromadnom dojazde a ukázať sa v nich by sa malo až deväť zvučných šprintérskych mien. Papierovo najsilnejším, a zároveň najrýchlejším, by mal byť Dylan Groenewegen, víťaz jednej etapy na tohtoročnej Tour de France a celkovo už jedenástich individuálnych etáp v práve prebiehajúcej sezóne. Holanďan od Tour neabsolvoval ani jedny preteky, iba európsky šampionát, takže prichádza na BinckBank Tour dostatočne oddýchnutý a pripravený zveľadiť svoju víťaznú zbierku. Po boku bude mať svojho obľúbeného rozbiehača Mika Teunissena.
 
Hromadné koncovky však nebudú len o jednom mene. Veľké ambície bude mať určite Sam Bennett, o ktorom v tejto sezóne platí, že na každom etapáku, na ktorom štartoval, dokázal vyhrať aspoň raz. Jedine na Okolo Romandie sa mu to nepodarilo, keďže predčasne odstúpil. Svoje eso do šprintov budú mať aj v Quick-Stepe, a to v podobe Álvara Hodega. Aj keď v tejto sezóne nedosahuje také výsledky, aké by chcel, teraz môže v jeho prospech hrať, že neštartoval ani na jednej Grand Tour. Ďalším veľmi rýchlym pretekárom bude Arnaud Démare, lenže v ideálnych podmienkach nedokáže vyprodukovať takú rýchlosť ako Groenewegen alebo Bennett.
 
Do pozornosti treba dať ešte ďalších rýchlych pretekárov. Phil Bauhaus už niekoľkokrát vo svojej kariére predviedol, že vie zdolať aj zvučnejšie mená. Sacha Modolo, Kristoffer Halvorsen a Jakub Mareczko nepatria do skupiny najlepších šprintérov na planéte, lenže o ich rýchlosti sa tiež nedá pochybovať. Životnú šancu predviesť sa dostane Jasper Philipsen, ktorý bude jednotkou svojho celku do hromadných dojazdov, a ktovie, ako sa mu bude dariť v celkovej klasifikácii. Philipsen už na Tour zaujal nielen svojimi rozbiehačskými schopnosťami, ale aj svojou rýchlosťou. Teraz dostáva konečne poriadnu možnosť potvrdiť svoj potenciál.
 
 
1. 12.8. rovinata etapa ciel rovina Beveren > Hulst 167 km cieľ: 16:20
2. 13.8. rovinata etapa ciel rovina Blankenberge > Ardooie 169 km cieľ: 16:30
3. 14.8. rovinata etapa ciel rovina Aalter > Aalter 167 km cieľ: 16:25
4. 15.8. zvlnena etapa ciel rovina Houffalize > Houffalize 96 km cieľ: 16:50
5. 16.8. rovinata etapa ciel rovina Riemst > Venray 191 km cieľ: 16:25
6. 17.8. rovinata etapa ciel rovina Den Haag > Den Haag 8,4 km cieľ: 16:40
7. 18.8. zvlnena etapa ciel rovina St-Pieters-Leeuw > Geraard. 178 km cieľ: 16:20
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop