Reakcie po časovke: Lampaert venoval víťazstvo kamarátovi, Ganna sa nevyhováral na defekt, Sagana bavila atmosféra

1.7.2022, 21:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Víťaz úvodnej etapy si v dnešnej časovke veril na dobrý výsledok, no víťazstvo ho prekvapilo. Druhý najrýchlejší muž pred novinármi neskrýval sklamanie, ale na podmienky sa vyhovárať nechcel. Prehru si priznal aj Filippo Ganna. Naopak, Tadej Pogačar bol sám so sebou spokojný. 
Yves Lampaert na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Hrdinom úvodného dňa bol Yves Lampaert z tímu Quick – Step Alpha Vinyl, ktorý na začiatok 109. ročníka Tour de France dosiahol najväčší úspech v jeho kariére. „Prišiel som sem s očakávaním, že urobím výsledok v Top 10, no podarilo sa mi zdolať všetkých najlepších časovkárov na svete. Som obyčajný syn farmára, nečakal som to, neverím tomu. Vedel som, že som dobrý, ale vyhrať prvú etapu na Tour de France je niečo, o čom som ani nesníval. Každý sa v časovke snaží jazdiť čo najrýchlejšie, ale poraziť van Aerta, Van der Poela a Gannu, to je neuveriteľné,“ bola prvá reakcia majiteľa žltého dresu.

Úvodnú etapu nového ročníka Tour poznačili nepriaznivé poveternostné podmienky, no Lampaert sa s nimi dokázal vysporiadať. „Cesta bola stále veľmi mokrá, mal som preto rovnaké podmienky ako ostatní. Cieľovou čiarou som prešiel päť sekúnd pred van Aertom. Možno si tento úspech neuvedomím, kým sa Tour de France neskončí. Myslím si, že môžem byť hrdý,“ pokračoval víťaz etapy, ktorý si v najšťastnejší okamih svojej kariéry spomenul na svojho kamaráta. „Myslím na môjho dobrého priateľa Tima Declercqa, ktorý musel ísť domov kvôli koronavírusu. Chcel som to s ním osláviť. Škoda, že tu nie je,“ uzavrel víťaz Okolo Slovenska z roku 2019.
- reklama -
- reklama -

Druhé miesto v časovke obsadil Wout van Aert z celku Jumbo – Visma, no Belgičan nebol so svojim miestom spokojný. „Jasné, že som chcel vyhrať. V cieli som mal najrýchlejší čas, porazil som už niekoľko zvučných mien. Byť druhý je pekné, ale nič si za to nekúpite. Som veľmi sklamaný z toho, že som skončil druhý,“ boli prvé slova majiteľa zeleného dresu. Van Aert sa na počasie nevyhováral. „Bolo by veľmi hlúpe tvrdiť, že moje umiestnenie bolo spôsobené istými okolnosťami. Myslím si, že všetci sme jazdili na mokrej vozovke, ale Yves bol rýchlejší. Nie som zástancom toho, aby sa takéto veci hovorili po pretekoch. Gratulujem víťazovi, pretože bol veľmi rýchly,“ dodal pre portál Wielerflits.

Dobrý vstup do pretekov mal Tadej Pogačar, ktorý síce časovku nevyhral, ale stratil na neho iba sedem sekúnd. „Pre mňa to bol veľmi dobrý deň. Časovku som si užil napriek dažďu. Zajazdil som veľmi dobrý čas a mám dobrú pozíciu v celkovom poradí. Od začiatku do konca som išiel na plný plyn. Dážď spôsobil, že časovka bola trochu stresujúca. Každopádne v prvých zákrutách som videl, že podmienky nie sú až také zlé a odvtedy som to bral zákrutu po zákrute,“ skonštatoval víťaz posledných dvoch ročníkov. Pogačar bude od zajtra vlastníkom bieleho dresu. „Som veľmi šťastný, že môžem jazdiť v bielom drese. Bol to prvý test na tejto Tour, nebol dlhý, ale bol veľmi náročný. Zajtra bude nervózny deň. Nikdy neviete, čo sa stane. Mám dobrý tím, a budeme musieť byť veľmi opatrní, pretože to bude určite ťažký deň," ukončil svoju reakciu a zmizol v tímovom autobuse. 
Wout van Aert (© A.S.O. / Charly Lopez)
Jedným z veľkého množstva porazených bol aj Filippo Ganna, špecialista na jazdu proti chronometru. Lenže Talian neabsolvoval časovku bez technických problémov a nakoniec v cieli obsadil pre neho iba štvrtú priečku. „Štartoval som skôr, aby som sa vyhol dažďu, no plán mi vôbec nevyšiel. Navyše som dostal defekt v záverečnom kilometri. To však nie je výhovorka, nemyslím si, že som stratil kvôli tomu víťazstvo. Počas celej časovky som cítil bolesť v nohách a snažil som sa limitovať škody. Na mokrej ceste som nemal istotu v zákrutách," opísal svoje pocity a dojmy úradujúci majster sveta v časovke. 

Sklamanie sa dalo čítať aj z tváre Mathieua van der Poela, ktorý po úvodnej previerke priznal, že dúfal v lepší výsledok. „Je skvelé byť vpredu, ale dúfal som, že dnes budem mať lepšie nohy. Urobil som všetko, čo som mohol. Hneď po dojazde som sa bál, že môj čas nebude stačiť na špecialistov ako Ganna alebo van Aert. Škoda,“ krútil hlavu jazdec tímu Alpecin – Fénix pred redaktorom portálu Cyclism'Actu. Van der Poel si po časovke uvedomoval, že nevyužil výhodu, ktorú mal. „Očividne som mal výhodu v tom, že som štartoval skôr, ale cesty boli už mokré, keď som prechádzal. Mojím dnešným cieľom bolo stanoviť dobrý čas, aby sme mohli dúfať, že v ďalších etapách získame žltý dres. Ak nebudem mať veľkú stratu pred etapou na kockách, všetko je možné,“ snažil sa zostať v pozitívnom duchu. 
- reklama -
- reklama -

V uliciach Kodane sa zviditeľnil aj jeden domáci cyklista. Bol ním Mads Pedersen, ktorému len tesne ušlo miesto v Top 5. Reprezentant celku Trek – Segafredo skončil šiesty. „Dnes som urobil všetko, čo som mohol. Nikdy predtým som v časovke neodviedol toľko práce ako dnes,“ hlásil domácim novinárom. Pedersen bol veľmi rád, že mohol súťažiť na domácich cestách. „Som veľmi šťastný, že som mohol jazdiť na Tour de France vo svojej krajine. Atmosféra v Dánsku je úžasná. Je to určite zážitok, na ktorý nikdy nezabudnem. Nakoniec som šťastný aj z výsledku,“ ukončil svoju reakciu dánsky reprezentant. 

Vidieť bolo aj dvoch lídrov celku Jumbo – Visma. Jonas Vingegaard a Primož Roglič skončili tesne za sebou na siedmom a ôsmom mieste. Slovinec na svojho tímového kolegu stratil iba sekundu. Vingegaard ani Roglič po časovke pred novinárov nepredstúpili, no ich výkon zhodnotil Grischa Niermann, športový riaditeľ, na oficiálnej stránke tímu. „Primož a Jonas jazdili dobre. Najdôležitejšie bolo odjazdiť dobrú časovku a nespadnúť. Obom sa to podarilo. Na Pogačara stratili iba pár sekúnd. Vieme s tým žiť, a preto sme spokojní,“ bola stručná reakcia športového riaditeľa.
Scenéria Tour (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Iba na 114. pozícii skončil v časovke Thibaut Pinot. Francúzsky cyklista sa bál príliš tlačiť na pílu, pretože vozovka bola na jeho vkus až príliš mokrá. „Dnes bolo komplikované zabávať sa na ceste. Bola to veľmi technická trať. Na suchu bola obhliadka dobrá, ale na mokre to bolo naozaj veľmi riskantné. Chcel som prejsť technické pasáže dôkladne, a preto som trochu menej riskoval,“ zhodnotil pretekár tímu Groupama – FDJ. Pinot pri hodnotení svojich pocitov bol viac ako optimistický. „Pocity boli fajn, na rovinatých častiach to nebolo až také zlé, takže som spokojný,“ uzavrel. 

Časovku absolvoval aj Peter Sagan, ktorý mal v piatok jedinú úlohu. Nespadnúť. Svoju misiu splnil a na konci dňa mu patrilo 140. miesto. "Nie som nejaký časovkársky špecialista, keby to bol posledný deň, tak by som možno zariskoval, ale dnes som to nemal za potreby,“ povedal po etape pre RTVS. Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže si pochvaľoval atmosféru pri ceste. „Atmosféra sa konečne vyrovnala tomu, čo bolo pred koronou. Uvidíme, ako zajtra vyjde etapa. Hlavne s počasím, či bude fúkať a či to vôbec dôjde do šprintu, alebo prídeme do cieľa v skupinkách," dodal jeden z lídrov celku TotalEnergies.
Twitter o 1. etape:
Výsledky 1. etapy
1. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 15:17 120
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:05 50
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:07 25
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:10 15
5. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 00:13 5
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:15
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:15
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:16
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:17
10. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:20
140. SAGAN Peter TotalEnergies 01:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 15:17
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:05
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:07
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:10
5. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 00:13
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:15
7. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:15
8. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:16
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:17
10. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:20
140. SAGAN Peter TotalEnergies 01:32
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop