Reakcie po Lausanne: Sagan vypúšťa zelený dres a pokúsi sa o úniky, Van Aert ďakuje tímu a Pogačara baví šprintovať

9.7.2022, 21:30 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
tdf2020 banner update
Ôsma etapa napriek predikciám nepriniesla víťazstvo veľkého úniku, ale šprint pelotónu do kopca. Van Aerta opäť podporil celý tím a Belgičan bol veľmi vďačný. Pogačar po etape potvrdil, že je živel a šprintoval, lebo ho to jednoducho baví. Matthews zas priznal, že nebol dosť dobrý. Cattaneo svojmu úniku neveril a Pinot s Borou dúfajú v lepšie zajtrajšky. Pre RTVS poodhalil svoje plány do zvyšku Tour Peter Sagan, ktorý zdá sa vzdáva súboj o ôsmy zelený dres a pokúsi sa o triumf skôr z úniku. 
Víťazom etapy sa stal Wout Van Aert, pre ktorého možno až nečakane veľa práce odvádza celý tím. Dnes ťahali pelotón od začiatku etapy. Je to veľmi prekvapujúce, obzválšť po tom, čo včera Vingegaard ukázal schopnosť konkurovať Pogačarovi. A Van Aert si to veľmi váži. ,,Vedel som, že dnes budem mať veľkú šancu vyhrať. Som rád, že tím urobil všetko, čo bolo v jeho silách. Nesmierne som im za to vďačný. Som tiež rád, že som ich prácu dokázal dokončiť. Bolo to náročné stúpanie. Musel som bojovať, aby som zostal za Tadejom Pogačarom a jeho tímovými kolegami. Vedel som však, že v závere sa profil trochu vyrovná." 
Dojazd 8. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Opäť len druhé miesto sa dnes ušlo Michaelovi Matthewsovi. Austrálčan je vo forme ako v najlepších rokoch, ale má smolu, že na Tour natrafil na megatalenty cyklistiky Pogačara a Van Aerta, ktorí mu doslova vykradli pre Blinga ideálne dojazdy. V cieli sa Matthews nevyhováral a priznal, že jednoducho nebol dosť rýchly. ,,Poučil som sa z minula, kde som čakal príliš dlho a Pogačar ma porazil. Dnes to bol ďalší bláznivý deň, dal som zo seba maximum, tím tiež, ale opäť som druhý. Dúfam, že sa mi raz pošťastí a že budem môcť vyhrať. Do cieľa zostávalo ešte dvesto metrov, videl som, že je tam stále veľa ľudí, Van Aert s Pogačarom boli zavretí, tak som to skúsil skôr a dúfal, že si na nich spravím náskok... No nebol som dostatočne rýchly." 
O víťazstvo v etape sa opäť uchádzal aj Tadej Pogačar. Jeho aktivita sa síce môže zdať ako plytvanie silami, ale Tadej si to nemyslí a cyklistikou sa jednoducho baví. Aj dnes pre tímový web potvrdil, že jednoducho šprintoval, lebo ho to baví. Okomentoval taktiež odstúpenie kľúčového domestika Laengena, ako aj pád zo začiatku etapy. ,,Víťazstvo v závere nebolo tak ďaleko a najmä to bola zábava. Som trocha sklamaný že som nevyhral, no zaváhal som na moment a Van Aert sa okolo mňa prehnal ako blesk. Tretie miesto je ale stále super. Keď som bol malý, mal som drobnú postavu a v šprintoch som bol vždy posledný. Som rád že som z toho vyrástol, baví ma šprintovať. Ako sa dnes ale ukázalo, na pravých rýchlikov stále nemám. Dnes sme sa bohužiaľ museli zaobísť bez nášho obra Laegena, ktorý musel odstúpiť a bude nám veľmi chýbať. Na začiatku etapy som sa aj zaplietol do pádu a išiel som na zem, ale našťastie to bol jeden z najľahších pádov aký som kedy zažil. Všetko je okej a rýchlo sme sa po ňom vrátili." 
- reklama -
- reklama -
Do záveru sa zapojil aj Aleksandr Vlasov a tím Bora-Hansgrohe. Konradovo tempo výrazne zredukovalo skupinu a Vlasov sa po zlom včerajšky dokázal oklepať a zabojovať o víťazstvo. Napokon skončil dnes šiesty, no nemecký tím je spokojný. V cieli za nich dojazd komentoval Rolf Aldag. ,,Aleks sa už cítil oveľa lepšie ako včera, no stále ho bolel chrbát. Ešte potrebuje čas na zotavenie, kým si bude môcť robiť plány na etapy v Alpách. Myslím, že zajtra to bude otázka udržania sa nestratenia času. Potom bude oddychový deň, ktorý budeme musieť využiť. Vo finále sme chceli len ukázať, že sme tam stále boli a stále sme mali tú vôľu bojovať o GC. Taktiež sme chceli zostať v bezpečí, a tak sme boli na čele pelotónu pri stúpaní. Patrick potom odtiahol pôsobivú špic, aby natiahol pelotón a udržal Aleksa v dobrej pozícii. Chceli sme sa vyhnúť akémukoľvek prekvapeniu a zapojiť sa do šprintu, no a fungovalo to dobre", uzatvoril Nemec. 
Etapa dnes mala byť šitá pre únik a nepochybne nejeden jazdec sa chystal na celodenný pobyt v brejku. Príkladom je aj Mattia Cattaneo z Quick-Stepu. Talian však priznáva, že čakal väčší únik a ako náhle ušli len v trojici, neveril svojej snahe. ,,Od začiatku etapy, kedy sme odišli len traja, bolo celkom isté, že nemôžeme hrať o víťazstvo v etape. Dúfal som vo väčšiu skupinu. Bolo to nemožné, ale vydržali sme a som veľmi šťastný, že mám aspoň ocenenie za bojovnosť. Tour sa neskončila, stále sú možnosti vyskúšať to a určite to ešte skúsim. Vždy je dôležité dostať sa na pódium po etape Tour de France, nech už je dôvod akýkoľvek. Pre mňa je to prvýkrát, je to veľmi výnimočné a dúfam, že nie posledný krát som tu ocenený." 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Katastrofálny deň prežil Thibaut Pinot. Francúzsky miláčik sa po nešťastnom páde v strede etapy ešte aj zrazil s masérom Treku, no a z etapy si okrem drobných zranení odváža aj hanbu. Pri incidente z masérom totižto nepozeral pred seba a doslova do neho vpálil, za čo si vyslúžil úder do tváre doslova ako z MMA zápasu. ,,Toto sú dni, ktoré môžu byť na Tour de France a musíte sa s nimi vyrovnať. Dúfam v lepšie dni. Spadne to predo mňa a ja do toho vrazím. Ten pád bolel. A potom, v horúčave, sa snažím posunúť dopredu príliš rýchlo a napálim to do maséra... Tak to je, stalo sa. Nemôžem sa dočkať, kedy sa dostanem do Álp a získam späť nejaké dobré pocity, len aby som si užil trochu viac zábavy na bicykli." 
V etape dnes nehral prvé husle Peter Sagan. V úvode sa Slovák aj zaplietol do pádu, no našťastie mal problémy len mechanického rázu. Pre RTVS po etape potvrdil, že zelený dres je preňho zrejme pasé a taktiež že bude chcieť ísť do úniku. ,,Pevne som dnes veril v únik, ale napokon sa ukázalo, že zjavne chcú stále vyhrávať len tí istí... Na začiatku etapy som chcel byť vpredu, ale tesne som sa zaplietol do veľkého pádu a buchli mi do prehadzovačky, takže som to musel meniť a následne už bol únik fuč. Zelený dres má už len jedného favorita, Van Aert ho vyhrá jednou nohou. Budem chieť ísť do úniku, len je ťažké sa tam dostať a navyše v posledných rokoch už úniky toľko nevyhrávajú..."
Výsledky 8. etapy
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 04:13:06 120
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:00 25
4. KRON Andreas Lotto Soudal 00:00 15
5. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:00 5
6. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:00
7. THOMAS Benjamin Cofidis 00:00
8. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00
9. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 00:00
10. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:00
130. SAGAN Peter TotalEnergies 07:07
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 28:56:16
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:39
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:14
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:22
5. GAUDU David Groupama-FDJ 01:35
6. BARDET Romain Team DSM 01:36
7. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:39
8. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:41
9. MAS Enric Movistar Team 01:47
10. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:59
135. SAGAN Peter TotalEnergies 41:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 264
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 149
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 128
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 102
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 97
6. CORT Magnus EF Education-EasyPost 86
7. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 8
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 6
5. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 5
6. GESCHKE Simon Cofidis 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 28:56:16
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:39
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 07:02
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 14:50
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 16:55
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 19:53
 
Náš eshop