Reakcie na zlomenie Pogačara: Vingegaard priznal, že túto etapu mali v Jumbe vyhliadnutú mesiace, Pogačar avizuje odvetu

13.7.2022, 19:30 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
tdf2020 banner update
Jumbo rozpútalo v prvej alpskej etape veľkú šou a Pogačara dostalo do takej krízy, ktorú ešte nikdy v živote nezažil. Opäť sa ukázalo, že súčasná cyklistika je nevyspytateľná a nikto nie je neporaziteľný. Vingegaard priznal, že na túto etapu mysleli mesiace, ale je mu jasné, že Pogačar teraz bude útočiť každý deň. Slovinec to aj avizuje. Jumbu zložil poklonu i Thomas.
Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Charly Lopez)
Mnohí fanúšikovia dnešnú etapu označili za revanš/odvetu za La Planche pred dvoma rokmi, keď Pogačar vyfúkol triumf Rogličovi. Jonas Vingegaard využil úžasnú robotu tímu a po dojazde musel vysvetľovať taktiku Jumba, ktorá bola veľmi atraktívna. "Od Telegraphu sme tvrdo pretekali a nastupovali. Chceli sme rozpútať peklo s myšlienkou, že čím ťažšie to bude, tým väčšie rozdiely prídu. Napokon som získal naozaj veľa, no bez tímu by sa mi to určite nepodarilo. Bol som fakt prekvapený, že rozdiel bol napokon taký veľký," vravel na tlačovej konferencii.

"Priznám sa, že o tejto etape sme premýšľali mesiace a vedeli, že musíme zaútočiť veľmi skoro, mať silného človeka v úniku a prosto nastupovať. Primož v tom zohral veľkú rolu, ukázal, akým tímovým hráčom je. Ja som sa cítil dobre a podarilo sa mi vyhrať. Granon bol brutálny. V posledných dvoch kilometroch to bola taká bolesť, že som len túžil byť za páskou, ale musel som bojovať o sekundy až do konca," vravel novinárom.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Rozrozprával sa aj o tom, že už v Jumbe nemohli dotretice skončiť druhí a museli to risknúť. "Nevšimol som si, žeby Tadej mal nejaké problémy, skúsil som to a zrazu to šlo. Bolo to z našej strany aj dosť riskantné a ja som už druhý na Tour skončil, Primož vlastne tiež, takže skrátka sme museli niečo vymyslieť. Ukázali sme fantastickú robotu a našu silu. Poviem ešte takú perličku, že pred pár týždňami keď sme si boli prejsť alpské stúpania tohto ročníka, tento záverečný kopec som nešiel, radšej som si nasadol do auta a pozrel si ho z neho. Brutálny kopec," dodal už so smiechom.
"Myslím si, že Tadej bude útočiť každý deň. Keď bude existovať šanca, Tadej určite bude útočiť. Stopercentne už zajtra. Je to najlepší cyklista sveta. To, že som mu vzal dres, je niečo nepredstaviteľné. Až do Paríža to bude strašne ťažké, ale snáď výborné pre fanúšikov. Urobíme všetko, čo bude v našich silách," ukončil tlačovú konferenciu, ktorej prepis sme získali vďaka L'Equipe.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Výreční boli aj kolegovia novej dánskej superhviezdy. "Chceli sme dostať Jonasa pred Tadeja Pogačara a to sa nám podarilo. Museli sme v pretekoch poriadne pritvrdiť, samozrejme, na to slúži tím. Van Aerta, Laporta, Benoota... všetkých sme dnes zapojili do bitky. Vedeli sme, že záverečné stúpanie sadne Vingegaardovi dokonale, a bolo skvelé počuť v rádiu, že to dokázal. Toto bol ešte len prvý veľmi ťažký deň. Našťastie sa môžeme spoľahnúť na silný tím. Nesmieme sa však nechať rozptýliť, lebo u Pogačara nikdy neviete," charakterizoval etapu Steven Kruijswijk pre Sporzu.
Ďalší neuveriteľný výkon odviedol Wout Van Aert, ktorý bol v úniku a v závere prišiel pomôcť tímu. Aj on hovoril o taktike Jumba. "Bol to skvelý deň, na ktorý sme boli pripravení. Chceli sme skrátka získať žltý dres. Začali sme atakovať s Primožom a chceli vidieť Pogačarov tím trpieť. Ja som mal byť v tom čase v úniku, čo sa mi podarilo. Najprv som dokonca odchádzal s MVDP, tak to bolo vtipné. Získal som aj ďalšie body do zeleného dresu, ale hlavne, že sme získali ten žltý," povedal podľa oficiálneho webu pretekov.
Wout Van Aert (© A.S.O. / Charly Lopez)
Problémy Tadeja Pogačara boli šokujúce. Sám si myslel, že je "v pohode", ale zrazu sa to zlomilo. "Na začiatku etapy som cítil, že mám dobré nohy. Na Galibieri som dosť útočil. Jazdci z Jumba sa ma snažili zastrašiť, celé Jumbo bolo veľmi silné. Na Col du Granon som ale zrazu pocítil niečo zlé. Na Vingegaardov atak som nedokázal zareagovať. Bolo mi zle, asi som mal nedostatok cukru. Teraz je rad na mne, aby som zaútočil. Hoci som stratil tri minúty, neprestanem bojovať," povedal 23-ročný Slovinec, ktorý prišiel v porovnaní s Dánom o masívny čas.
Neskôr z neho novinári z CyclingUpToDate dostali ešte pár ďalších slov. "Ťažko sa nám kontrolovalo, kto šiel do úniku. Už nie sme v plnom počte. Napokon sa to podarilo Van Aertovi a Laportovi, dnes mali výbornú taktiku. Trpel som až do konca a nemal som najlepší deň. Chcem sa však dostať do Paríža s vedomím, že som do toho dal všetko a nič neľutujem. Ani zďaleka sa to neskončilo. Dnes získal tri minúty Vingegaard, zajtra sa to možno podarí mne," dodal s typickým usmievavým úškrnom Pogačar.
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Charly Lopez)
Smolu na veľkú bitku o žltý dres mal Nairo Quintana, ktorý musel v tejto vysokej nadmorskej výške niečo skúsiť a "šiel ako za mladi". Bojoval aj o etapový triumf a to ešte nevypadol z poradia. Práve naopak, na druhú pozíciu, teda vyrovnanie jeho kariérneho maxima, aktuálne stráca len 21 sekúnd. Samozrejme, Tour je len na začiatku. "Dnes sme šli celkom rýchlo. Celý deň som mal dobrého tušáka a na konci som sa pokúsil dostať do čela. Vingegaard bol jediný, ktorý sa odo mňa dokázal odtrhnúť, aby vyhral etapu, takže celkovo mám dobré pocity," povedal 32-ročný Kolumbijčan podľa Wielerflits.
Hoci svet sledoval najmä súboj mladíkov o žltý dres, Francúzi jasali z výkonu Romaina Bardeta, ktorému okrem domácich priaznivcov veril asi málokto. Po jeho útoku sa objavilo aj pár memečiek s tým, že nebude mať šancu, no vyšplhal sa do cieľa tretí a v GC sa dostal na druhú priečku veľmi tesne pred trojicu Pogačar, Thomas, Quintana. "Bol to ťažký deň. Ako sme očakávali, udiali sa prvé veľké zmeny v GC. No nečakali sme, že na Col du Telegraphe to bude až také drsné. Chris Hamilton ma však dokázal dostať späť dopredu. Potom to už bolo o nohách. S dneškom som spokojný. Zajtra však čakáme ďalšiu veľkú bitku," povedal redaktorovi z Cyclismactu.
Col du Galibier (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Neprehliadnuteľné výkony predvádza na tejto Tour aj ďalší podceňovaný veterán Geraint Thomas, ktorý najdlhšie vzdoroval Vingegaardovi s Pogačarom a do cieľa napokon prišiel štvrtý. Rovnaká pozícia mu patrí aj celkovo, hoci rozdiely sú minimálne. "Keď som na poslednom stúpaní po ataku Vingegaarda dobehol Pogačara, myslel som si, že to bude dobré. Potom však spomalil, tak som šiel cez neho. Dnes to bolo zvlášť ťažké. Jonas je neuveriteľný a vidíme, že Pogačar predsa len nie je neporaziteľný. Myslím si ale, že Pogačar zajtra zareaguje. Neviem povedať, či etapu vyhrá, ale určite niečo skúsi. Už to ale bude mať pod palcom Jumbo. Jonas má k dobru už vyše dve minúty. Je veľmi silný a má okolo seba tiež silný tím," povedal novinárom z L'Equipe Thomas.
- reklama -
- reklama -
Výsledky 11. etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 04:18:02 120
2. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:59 50
3. BARDET Romain Team DSM 01:10 25
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:38 15
5. GAUDU David Groupama-FDJ 02:04 5
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 02:10
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:51
8. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 03:38
9. KRUIJSWIJK Steven Jumbo-Visma 03:59
10. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 04:16
128. SAGAN Peter TotalEnergies 36:25
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 41:29:59
2. BARDET Romain Team DSM 02:16
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:26
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 02:37
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 03:06
7. GAUDU David Groupama-FDJ 03:13
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 07:23
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 08:07
10. MAS Enric Movistar Team 09:29
136. SAGAN Peter TotalEnergies 02:01:44
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 304
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 148
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 114
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 109
8. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 43
2. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 30
4. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 30
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 18
6. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 18
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 41:32:21
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 08:50
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 29:30
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 43:47
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 48:20
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 58:11
 
Náš eshop