Reakcie na 10. etapu: Cort šiel v závere na limite, Kämna odovzdá zo seba všetko, aby udržal pozíciu v GC

12.7.2022, 22:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
Desiata etapa Tour priniesla ďalší strhujúci boj o etapové víťazstvo aj zmeny v priebežnom poradí. Magnus Cort priznal, že v stúpaní mal na mále a tešil sa z toho, že sa mu opäť podarilo vyhrať etapu na Tour. Nick Schultz napriek druhému miestu povedal, že mal zlé nohy, ale pomohli mu spolujazdci. Športový riaditeľ Bory Torsten Schmidt dúfal v zisk žltého dresu, ale napriek tomu, že sa to nepodarilo, nepovažuje dnešnú etapu za zlú.
Magnus Cort (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Z prvých desiatich etáp strávil polovicu z nich v úniku. Reč je o Magnusovi Cortovi. Dánsky klasikár nepatril medzi najsilnejších vrchárov vo vedúcej skupine, ale spolupráca s Albertom Bettiolom a fakt, že na záverečnom stúpaní sa nikto nedokázal odčleniť, ho priviedli k záverečnému šprintu a k druhému etapovému víťazstvu v tejto sezóne. "Je to neuveriteľné. Ešte nechápem, čo sa stalo. V tom stúpaní som veľmi dlho šiel na limite. Bettiol šiel výborne. Zaútočil v dobrý čas, tak, aby som v tej skupine nemusel pracovať. V závere som už začal takmer strácať na skupinu, ale nakoniec sa to zišlo a jednoducho som začal šprintovať. Je to veľké víťazstvo. Chcel som tu vyhrať etapu. Tour je to najväčšie podujatie. Už som tu raz etapu vyhral a je veľký úspech, že sa to podarilo zopakovať. My sme chceli vyhrať etapu a skúšame to každý deň, takže pre celý tím je to dôležité víťazstvo." povedal víťaz ôsmich etáp na Grand Tour pár minút po príchode do cieľa pred kamerami Eurosportu. 
Pred kamery francúzskej televízie sa postavil aj športový riaditeľ EF Education Tom Southam. „My sme ho presvedčili, aby nechodil do úniku kvôli bodov, ale kvôli tomu, aby mohol vyhrať etapu. Dnes to bola skvelá etapa pre únik. Je skvelé, že sa tam dokázal dostať. Moji pretekári robili všetko, čo sme im doteraz povedali. Bolo skvelé, že sme tam mali dvoch pretekárov. Stále som mu hovoril, že sa môže vrátiť späť, aj keď mal pätnásťsekundovú stratu a on to dokázal," povedal dvojnásobný majster Veľkej Británie a vyjadril sa aj k výkonu Bettiola. „Dnes ráno sme týchto dvoch pretekárov určili pre únik. Oni sa tam dokázali dostať. Alberto vyrazil skoro, pretože Magnus je trochu rýchlejší a ukázalo sa, že to bola dobrá stratégia. Ráno sme museli riešiť pokazený autobus. Prišli sme neskoro na štart, ale všetko je v poriadku," dodal. 
- reklama -
- reklama -
Tím BikeExchange má na konte už jedno etapové víťazstvo, o čo sa postaral Dylan Groenewegen. Dnes mohol ďalší triumf do austrálskeho zoskupenia priniesť Nick Schultz. Bývalý pretekár Caja Rural držal krok s najlepšími a v závere mu zostali sily aj na šprint, ale Cort bol o niekoľko centimetrov lepší. „S druhým miestom som spokojný, ale ak mám byť úprimný, som aj poriadne naštvaný. Nemám každý deň príležitosť nato, aby som vyhral etapu na Tour de France. Budem to skúšať ďalej a uvidím, kam sa dostaneme. Bol to ťažký deň. Ak mám byť úprimný, po oddychovom dni som mal naozaj zlé nohy. Našťastie som mal chlapcov, ktorí sa snažili mi pomôcť, aby som sa dostal do úniku. Keď som sa tam dostal, bál som sa, že sa nebudem cítiť dobre, ale našťastie som mal so sebou Jacka Bauera, ktorý odviedol skvelú prácu. Držal únik pohromade a udával tempo. Musel som si sadnúť a pokúsiť sa opäť nájsť dobré nohy. Pokúsil som sa vydať zo seba to najlepšie v poslednom stúpaní. Bolo to takmer dokonalé, ale poznáme Magnusa Corta. Už predtým vyhral etapy na Grand Tour a dnes bol lepší," uznal kvality súpera pre oficiálnu stránku zoskupenia. 
Svoj pohľad na dianie ponúkol ďalší účastník úniku Benjamin Thomas. Práve jazdec Cofidisu 420 metrov pred cieľom dotiahol do čela skupinu, v ktorej bol aj neskorší víťaz. Bývalý pretekár Groupamy - FDJ napokon obsadil siedmu priečku a zopakoval tak svoje umiestnenie z Lausanne. „Lennard Kämna v závere taktiež odviedol skvelú prácu, aby zalepil tú medzeru. Všetci sa tam po sebe pozerali  a ja som nechcel zaváhať ako v Lausanne. Nechcel som zopakovať tú chybu. Začal som špurtovať, ale potom ma chytili kŕče a už som nemal energiu na šprint. Bola to naozaj ťažká etapa. Množstvo pretekárov dnes chcelo vyhrať. Všetci vedeli, že o víťazstvo sa bude bojovať v úniku a dnes to bol ideálny deň pre únik. Ja som sa tam pokúsil dostať, čo sa mi podarilo. Bohužiaľ, v posledných kilometroch som sa necítil veľmi dobre. Keď súperi začali nastupovať vrátane Dylana Van Baarleho, už som nemal odkiaľ vziať energiu. Išiel som tak, ako sa mi dalo. Bohužiaľ, nevyhral som," povedal najlepší Francúz v dnešnej etape pred kamerami Eurosportu.  
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 10. etapy
V závere etapy sa nebojovalo iba o etapové víťazstvo, ale aj o žltý dres. Lennard Kämna strácal pred etapou osem minút a 43 sekúnd. Túto stratu sa podarilo vedúcej skupine zmazať, ale UAE Team Emirates v balíku napokon zabral a Nemec sa tak posunul „iba" na druhú priečku v priebežnom poradí. Pred kamery Eurosportu sa postavil športový riaditeľ Torsten Schmidt. „Našim cieľom bolo vyhrať etapu. Lennard to už dokázal na Gire a je to skvelý pretekár do únikov. Keď sme mali veľký náskok pred pelotónom, tak tá skupina prestala pracovať. Začali sme dúfať v zisk žltého dresu. Bolo to naozaj veľmi blízko. Je to trochu škoda, ale nebol to zlý deň pre nás," povedal Schmidt a nevyhol sa ani otázke, či sa tím bude snažiť Kämnu udržať v GC. „Teraz máme pred sebou dva ťažké dni v Alpách, takže dnešok sa na ňom určite podpíše. Taktiež vstupujeme do druhej polovice Tour. Je naozaj ťažké súdiť, ako sa zotaví z dnešného dňa. Rozhodne sa nevzdáme. Teraz je, samozrejme, vo veľmi dobrej pozícii a myslím si, že odovzdá všetko zo seba, aby sa na tejto pozícii udržal," prognózoval bývalý športový riaditeľ Kaťuše.  
Ďalší krok na ceste za tretím titulom v rade urobil Tadej Pogačar. Napriek tomu, že zo zostavy UAE Team Emirates vypadol po pozitívnom teste George Bennett a zo začiatku sa trápil ďalší kvalitný domestik Marc Hirschi, prežil Slovinec deň bez komplikácii a na záver zvíťazil v šprinte hlavnej skupiny. Pogačar v rozhovore pred kamerami Eurosportu vyzdvihol výkon Kämnu. „Je to jeden z najlepších pretekárov pre úniky. Je to silný pretekár a dnes mi skoro vzal dres, čo by pre neho bolo fajn. V prvej časti etapy sme šli vlastné tempo a neskôr sme trochu poľavili. Prišli tam iné tímy. Každý trochu ťahal a napokon nám to o niekoľko sekúnd stačilo," povedal líder pretekov. 
- reklama -
- reklama -
Slovo k dnešnej etape dostal aj generálny manažér a športový riaditeľ v jednej osobe Jose Antonio Fernandez. „Celý deň bol pre nás stresujúci. Toto je prosto Tour de France. Je naozaj škoda, že sme prišli o Bennetta, ale našťastie máme množstvo kontrol aj v rámci tímu a dokonca máme stroj na PCR testy. Takže sa necítime ohrození, ale George mal zrazu pozitívny test. Museli sme ho izolovať a poslať domov," vyjadril sa k odstúpeniu Bennetta a odpovedal na otázku, či sa obávali straty žltého dresu. „My sme vedeli, že Lennard Kämna môže ísť do žltého dresu. Bolo nám vlastne jedno, či ten žltý dres udržíme, alebo nie. Takto sa to vyvinulo a my si s tým poradíme zajtra. Kontrolovať pelotón bolo komplikované. My sme museli ísť potrebné tempo, ale neskôr prišli ďalšie tímy na čelo a ukrojili niečo z náskoku. My sme chceli, aby Mikkel Bjerg neodovzdal všetkú energiu a dnes sme nechceli použiť ani Rafala Majku ani Brandona McNultyho. Chceli sme, aby pracovali naši jazdci iba v závere, keby sa niečo dialo," dodal dlhoročný športový riaditeľ pre Eurosport, ktorý pracuje v tíme od roku 2018. 
Všetci adepti na celkové poradie prišli do cieľa v hlavnej skupine. To platí aj o Romainovi Bardetovi. Druhý muž v roku 2016 po odstúpení z Gira predvádza solídne výkony aj na Tour a po desiatich etapách mu patrí siedma priečka. Na pódium stráca rovnú minútu. „Všetci sa už pripravujú na nasledujúce dve etapy. Je potrebné povedať, že štarty etáp sú veľmi rýchle. Ani dnes som nečakal, že to bude trvať tak dlho, kým odíde únik. Tie útoky boli nekonečné, takže všetci do nasledujúcich etáp pôjdu s boľavými nohami. Je škoda, že preteky sú tak poznačené koronavírusom. Tie pravidlá všetci dodržiavajú, ale čo sa dá robiť? Čo sa týka tej demonštrácie, neviem, čo sa tam stalo,"  povedal tretí muž z roku 2017 pre kamery Eurosportu.
Výsledky 10. etapy
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 03:18:50 120
2. SCHULTZ Nick BikeExchange-Jayco 00:00 50
3. SÁNCHEZ Luis León Bahrain Victorious 00:07 25
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:08 15
5. VAN BAARLE Dylan INEOS Grenadiers 00:10 5
6. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Wanty - Gobert 00:15
7. THOMAS Benjamin Cofidis 00:18
8. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:20
9. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:22
10. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:22
129. SAGAN Peter TotalEnergies 26:22
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 37:11:28
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:11
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:39
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:17
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:25
6. GAUDU David Groupama-FDJ 01:38
7. BARDET Romain Team DSM 01:39
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
9. MAS Enric Movistar Team 01:50
10. SÁNCHEZ Luis León Bahrain Victorious 01:50
133. SAGAN Peter TotalEnergies 01:25:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 284
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 149
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 139
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 114
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 102
7. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 19
2. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 18
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 14
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
5. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 8
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 37:11:28
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:46
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 07:36
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 19:22
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 21:29
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 34:14
 
Náš eshop