Sociálne siete po Granone: Z rybára až do žltého dresu, takmer rekordný Galibier či dokonalý únik 

14.7.2022, 08:30 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Sociálne siete po Granone: Z rybára až do žltého dresu, takmer rekordný Galibier či dokonalý únik 
Jonas Vingegaard na pódiu v žltom (© A.S.O. / Charly Lopez)

tdf2020 banner update
Jedenásta etapa tohtoročnej Tour sa zapíše do historických análov Starej dámy. Úžasnú horskú previerku režírovalo Jumbo-Visma. Jeho nespočetné útoky na žltý dres Tadeja Pogačara rozmetali preteky a divákom ponúkli najkrajšie divadlo na Tour za dlhé roky. Priniesli sme vám už reakcie hlavných aktérov a širšej verejnosti hneď po etape, no na fantastickú etapu zaznievali ohlasy až do nasledujúceho rána. 
Vingegaardov príbeh sa dostáva do povedomia 
Najpútavejším príbehom dňa bol pochopiteľne súboj o žltý dres, ktorý napokon ukoristil Jonas Vingegaard. Dánov osobný príbeh je pritom nemenej zaujímavý. Zatiaľ čo Tadej Pogačar je rodeným cyklistom a od malička pretekal, či už na ceste alebo v MTB, nový majiteľ žltého dresu bol veľmi dlho hobíkom. Bicykloval sa len pre radosť, popri práci v továrni na ryby, keďže aj sám je vášnivým rybárom. Medzi amatérmi jeho výkonnosť až príliš vynikala, no a tak začal pretekať profesionálne.
V roku 2017 ho angažoval dánsky kontinentálny tím ColoQuick, v ktorom odjazdil dve sezóny, no a počas celej tejto doby ešte pracoval s rybami každý deň a na bicykli jazdil iba ráno. Dokázal však zaznamenať niekoľko výsledkov, vďaka ktorým si ho vyhliadlo Jumbo-Visma, kam prestúpil na sezónu 2019. Už v debutovej sezóne vyhral kráľovskú etapu na Okolo Poľska, no vyhorel hneď v ďalšej etape. O rok neskôr sa vrátil a umiestnil sa v Top 10, no a zároveň aj odjazdil svoju premiérovú Grand Tour, keď na Vuelte podporoval Rogliča ako domestik na úpätia kopcov. 
- reklama -
- reklama -
Rok 2021 bol preňho prelomový. Skvelé výsledky na jar ho katapultovali až do zostavy na Tour de France, no a po Rogličovom vypadnutí po páde prebral líderské žezlo v holandskom tíme. Dokončil na druhom mieste, päť minút za víťazným Pogačarom. Úžasný úspech, no Jonas chcel viac. V tejto sezóne už bol jedným z lídrov Jumba, no v hierarchii tímu možno stále trocha za Rogličom. 
Primožove problémy na kockách v prvom týždni ho ale postavili do pozície lídra a Jonas ju využil. Ešte pred piatimi rokmi iba amatér, Vingegaard predviedol zlepšenie o svetelné roky s každou ďalšou sezónou... A teraz ho delí jedenásť dní od dobytia cyklistického sveta. 
...a navyše získal pre tím Jumbo odvetu a zlomil dnes Tadeja Pogačara, rovnako ako pred dvomi rokmi Tadej Rogliča v pamätnej časovke na La Planche des Belles Filles.
Tadej Pogačar sa však dnes za svoj výkon hanbiť nemusí, veď odjazdil skvelé preteky. Po vzore Bernarda Hinaulta mu ale bol osudný výjazd na Col du Granon, kde rovnako ako Francúz kedysi stratil Maillot Jaune. Môžeme si byť ale istí, že sa pokúsi úder vrátiť. 
Problémom by však mohla byť sila jeho tímu, ktorý výrazne ničí prítomnosť Covidu "v kabíne". Absencia Bennetta a Laengena je citeľná, dobre dnes nevyzerali ani McNulty či Bjerg, Hirschi sa trápi už od štartu v Kodani, no a Rafal Majka mal už pozitívny test, zatiaľ však s príliš malou náložou vírusu, než aby bol infekčný. Jeho výkon to ale ovplyvňovať môže a v ďalších dňoch nebudú prekvapením ani ďalšie odstúpenia v tíme UAE. 
...ak neodstúpi samotný Pogačar. Koniec-koncov, ľahšie by tým vysvetlil dnešný kolaps. 
Fantastickê jazdy dnes predviedli aj Geraint Thomas a Romain Bardet. Ich najväčšie chvíle slávy prišli v minulej dekáde, no na tejto Tour dávajú obaja o sebe poriadne vedieť a vyzerá to tak, že proti sebe zabojujú o pódium. Bardet dnes takmer predviedol historicky najlepší čas na Galibieri, no napokon na rekord o 14 sekúnd nestačil. Bol ale rýchlejší ako Jonas s Tadejom, keďže do stúpania prišiel so stratou polminúty a vrchol preťal v tesnom závese za dvojicou. 
Ak si ešte spomínate, hneď po štarte etapy sme videli nevídanú spoluprácu odvekých rivalov Wouta Van Aerta a Mathieuho Van der Poela, pri ich spoločnej snahe dostať sa do úniku dňa. Áno, to bola rovnaká etapa, ako tá kde Vingegaard utrhol Pogačara. Epický štart epického dňa. Hviezdny únik sa okamžite stal populárny na sociálnych sieťach, hoci ako sa ukázalo, pre Mathieuho to bol akýsi posledný výstrel na tejto Tour. 
Okrem spomenutých hlavných príbehov etapy sa odohralo ešte mnoho ďalších, menších. Napríklad Geraint Thomas mal opäť svoje typické Oakley okuliare, Magnus Cort sa aj s požehnaním Jonathana Vaughtersa odviazal pri propagácii Palacu alebo zaujalo aj odhodlanie tímu Lotto Soudal stiahnuť kompletný tím ku Calebovi Ewanovi, aby ho dostali cez Alpy a Austrálčan tak mohol vyhrať tú vysnenú etapu na Champs-Elyseés
No a na záver nezabúdajme... Dnes sa ide znova. A na pelotón čaká ešte náročnejší deň, s možno najikonickejším stúpaním v cyklistike vôbec. 
Výsledky 11. etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 04:18:02 120
2. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:59 50
3. BARDET Romain Team DSM 01:10 25
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:38 15
5. GAUDU David Groupama-FDJ 02:04 5
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 02:10
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:51
8. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 03:38
9. KRUIJSWIJK Steven Jumbo-Visma 03:59
10. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 04:16
128. SAGAN Peter TotalEnergies 36:25
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 41:29:59
2. BARDET Romain Team DSM 02:16
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:26
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 02:37
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 03:06
7. GAUDU David Groupama-FDJ 03:13
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 07:23
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 08:07
10. MAS Enric Movistar Team 09:29
136. SAGAN Peter TotalEnergies 02:01:44
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 304
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 148
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 114
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 109
8. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 43
2. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 30
4. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 30
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 18
6. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 18
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 41:32:21
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 08:50
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 29:30
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 43:47
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 48:20
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 58:11
 
Náš eshop