Reakcie po 12. etape: Vingegaard ani Bardet nemali dobré nohy, Thomas kritizoval správanie fanúšikov

14.7.2022, 20:20 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Reakcie po 12. etape: Vingegaard ani Bardet nemali dobré nohy, Thomas kritizoval správanie fanúšikov
Tom Pidcock (© A.S.O. / Pauline Ballet)

tdf2020 banner update
Druhý deň v Alpách priniesol ďalšie veľkolepé cyklistické divadlo. Tom Pidcock si pochvaľoval atmosféru aj spoluprácu s Chrisom Froomom. Louis Meintjes si chce užiť druhé miesto a možno ešte zabojuje o celkové poradie. Jonas Vingegaard ani Romain Bardet dnes nemali dobré nohy. Tadej Pogačar očakával od Dána protiútoky a Geraint Thomas skritizoval fanúšikov na L'Alpe d'Huez. 
Hrdinom dnešného dňa je Tom Pidcock. Britský univerzál už v doterajšom priebehu Tour predvádzal skvelé výkony, ale väčšinou pracoval pre kolegov Thomasa a Adama Yatesa. Včera ale nakúpil takmer desať minút na víťaza a preto si dnes mohol nastúpiť do úniku. Vlaňajší víťaz Brabantského šípu bol silnejší ako Froome, Ciccone alebo Meintjes a okrem zisku etapového víťazstva sa vrátil do Top 10. „Vyhrať etapu na L'Alpe d'Huez nie je zlé, však?" pousmial sa pred kamerami Eurosportu a pokračoval. „To je moja Tour de France. Aj keby už nič iné nestalo, tak by mi to nevadilo. Je to úžasné. Je to prvá Tour a hneď som získal etapové víťazstvo, čo nie je zlé. Dnes som sa chcel dostať do úniku. Ja som včera stratil dostatok času nato, aby dostal voľnosť. Vyhrať etapu na Tour je jedna z najúžasnejších cyklistických skúsenosti. Je to neuveriteľné, keď idete medzi fanúšikmi. To nemôžete zažiť inde, ako na Tour de France. Byť s Chrisom bolo skvelé. Dorazil som si skupinu s ním v klesaní a potom sme dobre spolupracovali. Je to legenda tohto športu a íst s ním na L'Alpe d'Huez je úžasné. Možno nie je taký silný, ako v minulosti, ale stále je to Chris Froome," adresoval slová uznania tretiemu mužovi etapy. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Prvým porazeným v cieli bol Louis Meintjes. Juhoafričan nedosiahol na etapový triumf, ale v priebežnom poradí sa posunul o tri miesta na 13. priečku a môže tak naďalej bojovať o umiestnenie v Top 10. Ôsmy muž Tour z ročníkov 2016 a 2017 sa ako prvý po etape postavil pred kamery Eurosportu. „Mám za sebou pár ťažkých dní a je skvelé, že som opäť pretekal o víťazstvo. Neviem, čo urobilo rozdiel medzi mnou a Pidcockom. V tej chvíli, keď nastúpil, som si myslel, že to je ideálne. Rátal som s tým, že ho opäť dorazím, keď spomalí a budeme hrať hru o víťazstvo. Ja som sa naozaj snažil ostať za ním pár desiatok metrov za ním, aby som ho dostal do červených čísel. Lenže on potom zrýchlil a bol silnejší. Uvídime, či mi získaný čas pomôže v súboji o GC. Teraz si chcem užiť to druhé miesto. Možno sa opäť zameriam na celkové poradie," povedal šiesty muž Critérium du Dauphiné.    
Po mimoriadnom výkone boli fanúšikovia zvedaví aj na to, či Jonas Vingegaard nedoplatí na vynaložené úsilie zo stredy. Vedúci muž poradia žiadne problémy nepripustil a Pogačara sa v závere držal ako kliešť. Druhý muž Critérium du Dauphiné má za sebou ďalšiu dôležitú previerku v ceste za celkovým víťazstvom. „Bola to veľmi náročná etapa, podobne, ako včera. V doline bolo veľmi teplo. Ako som očakával, Tadej párkrát zaútočil, ale zakaždým so ho mohol nasledovať a som spokojný. Po včerajšku som dnes nemal najlepšie nohy. Necítil som sa zle, ale všetci trpeli a ja som nerozmýšľal nad útokmi, povedal Dán pre belgický portál Sporza a vyjadril sa aj k fanúšikom. „Boli skvelí a aby som bol úprimný, správali sa lepšie, ako som očakával. L'Alpe d'Huez som už videl v televízii a nebolo takmer kde bicyklovať. Dnes to nebolo také zlé. Všetci ma podporovali, ale dobrým spôsobom," pochválil správanie fanúšikov. 
- reklama -
- reklama -
Pred Tadejom Pogačarom bola dôležitá previerka. Včera totiž nestačil viacerým konkurentom, ale dnes opäť patril medzi najlepších. Slovinec v záverečnom stúpaní viackrát vyskúšal Vingegaarda, ale Dán zakaždým reagoval. „Po včerajšku som si nebol na sto percent istý, ako to pôjde dnes, ale cítil som sa dobre. Očakával som, že Jumbo ovládne preteky, pretože majú veľmi silný tím. Keď som útočil, Jonas nikdy nepodnikol protiútok, čo by som si želal. On ma jednoducho nasledoval a ja som nebol dosť silný preto, aby som ho utrhol," hodnotil etapu pre portál Cyclismactu a vrátil sa aj k včerajšiemu zlú dňu. „Viem, čo sa stalo včera a už sa to nebude opakovať. Vynaložil som príliš veľa energie v stúpaní na Galibier. V minulosti som sa už v takej pozícii ocitol a teraz som to ja, kto by mal útočiť. Jonas je samozrejme skvelý, ale obaja budeme bojovať až do konca. Dám do toho všetko, čo budem môcť," nevzdáva boj o žltý dres najlepší mladý jazdec.
Fantastický deň má za sebou Geraint Thomas. Víťaz Okolo Švajčiarska nebol taký silný ako Vingegaard a Pogačar, ale vlastným tempom sa vždy dotiahol ku majiteľom žltého a bieleho dresu a napokon nestratil ani sekundu. Celkový víťaz z roku 2018 sa tak posunul na pódium a na druhú priečku stráca iba štyri sekundy. „Trochu strácam zrýchlenie v nástupoch. V jednej zo serpentín som si musel pribrzdiť, inak by som spadol. V tom výjazde na L'Alpe d'Huez to bolo šialené. Ľudia tam na mňa siahali. Je fajn, že nás podporujú, ale niekedy je toho priveľa," posťažoval sa na správanie fanúšikov a pokračoval. „Je skvelé vidieť Toma, ako vyhráva. Je to druhý Brit po mne, ktorý tu vyhral. Je to obrovský talent. Dnes mal šancu ísť do úniku. Bol to skvelý deň. Bolo to našim plánom. V Jumbe ho veľmi sledovali, ale on si počkal na šancu. Na vrchole Galibieru si nastúpilo pár ľudí a tak odišiel. Tušili sme, že je najlepším vrchárom v tej skupine. Čo sa týka mňa, cítim sa dobre. Snažím sa nenechať vniesť do nástupov," povedal jeden z trojice domácich jazdcov v Top 10 do kamery Eurosportu. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Spomedzi domácich nádejí bol dnes lepší Romain Bardet. Víťaz Tour of the Alps sa neudržal s najlepšími, ale svoje straty dokázal limitovať a do cieľa prišiel len o devätnásť sekúnd neskôr, ako Vingegaard, Pogačar a Thomas. „Dnes som nemal dobrý deň. Nebol som úplne v pohode. V poslednom kopci som bojoval a napokon som nezostal ďaleko za nimi. Odpadol som v momente, keď som mal byť viac na čele. Možno by ma to zachránilo, ale jednoducho boli silnejší. Za podporu fanúšikov som bol veľmi šťastný. Mal som dosť ťažké nohy po včerajšku a to teplo mi tiež veľmi nevyhovovalo. Nechal som na trati úplne všetko, čo je aj zásluha fanúšikov. Bol to naozaj rýchly výjazd. Mohol som sa pokúsiť zostať v tej skupine, ale mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Radšej som si vystúpil z toho tempa a snažil som sa prísť čo najbližšie k favoritom. Taká bola moja dnešná stratégia. Budem sa snažiť, aby som sa udržal v GC. V závere som nemal bidony a mal som vysoký tep, preto som už musel ísť vlastné tempo. Nemohol som s tým nič urobiť," povedal druhý muž z roku 2016 pre kamery Eurosportu. 
Výsledky 12. etapy
1. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 04:55:24 120
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 00:48 50
3. FROOME Chris Israel - Premier Tech 02:06 25
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 02:29 15
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:23 5
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:23
7. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 03:23
8. MAS Enric Movistar Team 03:26
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 03:26
10. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 03:32
142. SAGAN Peter TotalEnergies 35:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 46:28:46
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:26
4. BARDET Romain Team DSM 02:35
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 03:44
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 03:58
7. GAUDU David Groupama-FDJ 04:07
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 07:39
9. MAS Enric Movistar Team 09:32
10. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 10:06
139. SAGAN Peter TotalEnergies 02:34:18
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 313
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 159
3. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
5. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 116
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 114
8. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 43
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 35
5. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
6. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 46:31:08
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:17
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 53:45
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:00:04
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:04:03
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 01:07:04
 
Náš eshop