Reakcie po 14. etape: Matthews predpokladal, že Bettiola budú bolieť nohy, Pogačar avizuje ďalšie útoky

16.7.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
Najšťastnejším mužom po štrnástej etape bol Michael Matthews. Austrálčan po etape s úsmevom povedal, že dostal strach z množstva vrchárov vo vedúcej skupine a priznal, že dnes chcel veľmi vyhrať. Alberta Bettiola potešil výkon, ale nie výsledok. Louis Meintjes priznal, že chcel získať čo najviac času a boj o etapu ho nezaujímal. Tréner Jumba Frans Maassen bol zaskočený zo skorého útoku Pogačara a majiteľ bieleho dresu nevylúčil ďalšie útoky v zajtrajšej etape.
Michael Matthews (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Michael Matthews ušiel z vedúcej skupiny viac ako päťdesiat kilometrov pred cieľom. Napriek tomu, že Austrálčan podľa papierových predpokladov nepatril medzi najsilnejších vrchárov v úniku, sa v záverečnom stúpaní zbavil Sáncheza, Grossschartnera a napokon aj Bettiola a prišiel si po druhé víťazstvo v tejto sezóne. „Možno ste si to všimli v televízii, ako veľmi som dnes chcel vyhrať," začal svoj rozhovor po etape pre oficiálny prenos. „Dnes som urobil úplne všetko pre víťazstvo. Dostal som sa do úniku a potom som sa snažil piť a jesť. V úniku bolo množstvo vrchárov. Keď som to videl, tak som mal strach (úsmev). Nechcel som, aby som bol v úniku celý deň a nič z toho nemal. Chcel som na cieľové stúpanie prísť s náskokom, preto som skoro vyrazil. Skupina za mnou trochu spomalila a potom ma dorazili ďalší traja pretekári. Potom to už bolo iba o tom, aby sme sa čo najrýchlejšie dostali pod cieľový kopec. Bettiol musel stiahnúť množstvo času na mňa a keď som videl, ako rýchlo ma došiel, tak som vedel, že ho to bude bolieť. Takže som sa snažil držať tempo. Potreboval som ísť vlastným tempom a keď sa to stúpanie trochu zlomilo, tak som ho dorazil a hneď som zaútočil," povedal víťaz bodovačky z roku 2017. Víťazstvo venoval dcére, ktorú má so slovenskou manželkou Katarínou.
Ani Alberto Bettiol nepatrí medzi klasických vrchárov, ale posledné stúpanie spomedzi členov druhej skupiny vyšiel najrýchlejšie. Víťaz etapy na vlaňajšom Gire nebol ďaleko ani od odtrhnutia Matthewsa, ale ten ho napokon zlomil a Talian sa tak musel uspokojiť s druhým miestom. „Vyrazil som ďaleko pred cieľom a dorazil som ho kilometer pred páskou. Ja som naozaj neveril, že bude mať energiu nato, aby ma utrhol. Počul som od športového riaditeľa, aby som skúsil zaútočiť, čo sa mi podarilo. Nanešťastie, Michael dokázal nájsť odpoveď a víťazstvo si zaslúži. Chcel by som poďakovať aj Neilsonovi Powlessovi a Rigobertovi Uránovi, ktorí pre mňa pracovali. Tour de France ani sezóna nie je na konci. Síce som nespokojný s výsledkom, ale šťastný z výkonu," okomentoval etapu jazdec tímu EF Education-EasyPost pre oficiálny prenos. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tretie miesto v dnešnej etape obsadil Thibaut Pinot. Domáci pretekár tak naďalej naháňa vytúžené etapové víťazstvo. „Som veľmi sklamaný. Dnes to bolo naozaj komplikované. Spadol som v úniku, ktorý bol najsilnejší na tejto Tour. Vedel som, že bude ťažké bojovať s každým. Stefan Küng dobre znížil manko na vedúcu skupinu, ale bolo to komplikované. Vpredu boli naozaj silní jazdci a ja som v záverečnom stúpaní nebol najlepší. Naozaj som sa snažil, ale rýchlejšie som liezť nemohol. Nemám čo ľutovať. Nemal som skvelé nohy. Dlhšie kopce mi viac vyhovujú. Chýbal mi kúsok šťastia. Uvidíme, čo prinesú Pyreneje," povedal víťaz etapy na Tour of the Alps pre Cyclismactu.
Dôležitým protagonistom dnešného úniku bol Louis Meintjes. Juhoafričan tentoraz nebojoval o víťazstvo ako pred dvoma dňami, ale na Vingeggarda s Pogačarom získal viac ako dvanásť minút a posunul sa na siedmu priečku v priebežnom poradí. „Uvidím, aké budú výsledky, ale som spokojný. Je to zadosťučinenie aj pre môj tím, ktorý pracoval na rovinách, takže je to fajn. Samozrejme, keď je skupina väčšia a spolupracuje, tak je to lepšie. Jazdci v nej premýšľali o etape, ale ja som chcel získať časový odstup. Stálo množstvo síl dostať sa do úniku. Chceli sme tam mať viac pretekárov z tímu. Potom prišlo niekoľko pokusov, ale vždy to niekto pokrýval a spolupracovalo sa celkom dobre," prehovoril tohtoročný víťaz jednorázovky Giro dell'Appennino pre oficiálny prenos. 
video v clanku ikonka ciernaVideo
Ďalší úspešný deň za sebou má Jonas Vingegaard. Líder pretekov dokázal reagovať na Pogačarové útoky na prvom aj záverečnom stúpaní. Po štrnástej etape tak medzi prvými dvoma jazdcami ostáva nezmenený časový rozdiel dvoch minút a 22 sekúnd. Slovo dostal tréner tímu Jumbo-Visma Frans Maassen. Ten priznal, že útoky Slovinca na začiatku nečakal. „Zo začiatku sme z útoku boli trochu prekvapení, ale prekvapil nás aj fakt, že šiel úplne sám. My sme čakali, že dnes bude útočiť, ale nie úplne na začiatku. Je pravda, že nás dostal pod veľký tlak. Myslím, že takto urobil ťažký deň pre všetkých. Potom sa vpredu objavila skupina, ktorá bojovala o etapu a až za nimi sa bojovalo o žltý dres. Myslím, že to bola pekná bitka ako vpredu, tak aj v hlavnej skupine. Je to dobré pre tento šport," povedal Maassen a odpovedal aj na otázku, či sa obávajú každodenných útokov od Pogačara. „Samozrejme, Pogačar nie je spokojný s druhým miestom. Kedykoľvek bude mať príležitosť, tak zaútočí," dodal pre oficiálny prenos. 
Tadej Pogačar dnes opäť skúšal majiteľa žltého dresu, ale nestiahol ani sekundu zo svojej straty. Na druhej strane, jeho tempo v závere bolo priťažké pre Thomasa a dvojnásobný víťaz Tour zvýšil svoj náskok na Brita na devätnásť sekúnd. Po etape vysvetľoval svoj skorý útok. „Wout Van Aert sa snažil dostať do odchádzajúcej skupiny, tak som vyrazil za ním a keď som zistil, že Jonas Vingegaard tam nie je, tak som pokračoval, aby si to musel dolepovať. Oni majú naozaj silný tím. Pre mňa bolo samozrejme nemožné, aby som sa dostal do úniku. Pre mňa je lepšie byť v situácii, kedy musím útočiť, ale dnes to bol príliš krátky kopec. Zajtra je tá etapa do Carcassonne, možno to opäť skúsime. Cítim sa dobre a náš tím je tiež dobrý, takže sa teším na Pyreneje," podelil sa so svojimi dojmami pre oficiálny prenos. 
- reklama -
- reklama -
Výborne si naďalej počína David Gaudu. Líder Groupamy - FDJ ani dnes spočiatku nepatril medzi najsilnejších jazdcov na záverečnom stúpaní, ale postupne predbiehal súperov a napokon preťal pásku iba sedemnásť sekúnd za prvým a druhým mužom v GC. Paradoxne, v priebežnom poradí spadol na ôsmu priečku, keďže sa pred neho dostal Meintjes, ale stiahol čas na Yatesa aj Bardeta a má totožnú stratu ako jazdec Intermarché. Na Top 5 stráca osemnásť sekúnd. „S touto etapou môžem byť naozaj spokojný. Predomnou prišli do cieľa len dvaja najsilnejší Vingegaard a Pogačar. Záverečné stúpanie mi vyhovovalo. Boli tam tri úseky so sklonom nad 10%. Navyše som napravil etapu na Alpe d'Huez, pretože som tam nedal zo seba všetko. Už sa neviem dočkať, kedy budeme v Pyrenejách," povedal víťaz etapy na Critérium du Dauphiné pre Cyclismactu.
Zajtrajšia etapa bude už šiesta, v ktorej si bodkovaný dres oblečie Simon Geschke. Tretí muž Okolo Romandie patril medzi účastníkov dnešného úniku, kde získal ďalšie tri body a náskok pred druhým Meintjesom navýšil na sedem bodov. „Dnes som si chcel v zbieraní bodov urobiť prestávku a skôr som sa zameral na bodkovaný dres. Celý deň to bolo veľmi ťažké. Boj o únik bol taký dlhý, že sme boli potom veľmi unavení. Keď sa spätne obzriem za etapou, je dobré, že som získal ďalšie tri body. Teplo dnes hralo dôležitý faktor. Našťastie, s teplým počasím sa dokážem vysporiadať lepšie, ako s chladným a vlhkým počasím." povedal nemecký veterán pre oficiálnu stránku pretekov. 
Výsledky 14. etapy
1. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 04:30:53 120
2. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:15 50
3. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:34 25
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:50 15
5. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:58 5
6. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 00:58
7. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 01:06
8. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:12
9. GESCHKE Simon Cofidis 01:12
10. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 01:12
132. SAGAN Peter TotalEnergies 25:32
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 55:31:01
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 02:22
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:43
4. BARDET Romain Team DSM 03:01
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 04:06
6. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 04:15
7. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 04:24
8. GAUDU David Groupama-FDJ 04:24
9. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 08:49
10. MAS Enric Movistar Team 09:58
143. SAGAN Peter TotalEnergies 03:01:36
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 333
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 164
3. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 132
5. CORT Magnus EF Education-EasyPost 129
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 121
10. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. GESCHKE Simon Cofidis 46
2. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 39
3. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 37
4. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 36
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 35
6. LATOUR Pierre TotalEnergies 35
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 55:33:23
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 06:27
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 57:43
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 58:42
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:09:57
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 01:19:05
 
Náš eshop