Z Dukly odchádzajú skúsenosti Tybora, Haringa či Bašku, mladučký tím povedie Kubiš

6.12.2022, 00:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Z Dukly odchádzajú skúsenosti Tybora, Haringa či Bašku, mladučký tím povedie Kubiš
Lukáš Kubiš (© Ján Melicher)

Minulý týždeň sme písali o novom slovenskom kontinentálnom tíme RRK Group - Pierre Baguette i ďalších Slovákoch, ktorí sa dostali na súpisky tímov tretej ligy UCI. Dnes dostáva priestor Dukla Banská Bystrica, ktorá prechádza najväčšími zmenami od presunu z Trenčína do Banskej Bystrice.
Tím športových riaditeľov Martina Fraňa a Maroša Kováča skončil s tradičným modelom kombinácie skúsených harcovníkov s mladučkými pretekármi. Po 17 rokoch v Dukle končí na pozícii pretekára Patrik Tybor, ktorý bol už v posledných sezónach často zranený, veľa času trávil na operačnom stole a jednoducho za tými najlepšími cyklistickými rokmi zaostával. Fraňo ho ešte napísal na UCI súpisku, teda nie je vylúčené, že ešte mladý tím povedie na niektorých menších pretekoch ako "hrajúci kapitán", no najmä sa bude zaúčať na pozícii mechanika.
Patrik Tybor (© Igor Stančík)
Po dlhodobých zdravotných problémoch už od čias Bory nedokáže v kariére pokračovať Erik Baška. Napriek tomu, že uzavrel dlhšiu zmluvu a tím sa veľmi tešil z jeho príchodu i prínosu, jednoducho to nejde. „Snažili sme sa dať Erikovi priestor a čas. Riešil svoje problémy s odborníkmi, absolvoval mnohé odbery krvi s rozbormi v zahraničí, upravil stravovanie, dal si pauzu, no neustále mal zdravotné problémy, najmä v maximálnych zónach. Je to príklad pretekára, ktorý sa s covidovými následkami nedokázal vysporiadať. Obrovské sklamanie pre nás, čo sme si od jeho príchodu veľmi veľa sľubovali, ale aj pre neho samého. Je to tak ako to je a pre zdravotné problémy ukončuje svoju kariéru, čo je obrovská škoda, no i také veci život prináša,“ povedal k "ságe Baška" Fraňo.
Menším prekvapením je odchod Martina Haringa, ktorý celú kariéru strávil po Fraňovom boku už od Železiarni Podbrezová, no ešte sa rozhodol na sklonku kariéry (na Štedrý deň bude mať 36 rokov) vyskúšať niečo nové a podpísal práve s tímom RRK Group - Pierre Baguette. "Nebudem popierať, že je to emotívny odchod, veď sme boli cyklisticky spolu takmer dvadsať rokov," spomína hlavný športový riaditeľ. Do tímu Borisa Horvátha a už aj Juraja Sagana prešli i dvaja mladíci Adam Foltán s Tobiasom Vančom. No a pre zdravotné problémy nemohol s cyklistikou pokračovať Lukáš Ungvarský.
Martin Haring (© Ján Melicher)
V Dukle ostáva pätica pretekárov - Martin Chren a Lukáš Kubiš už postupne prerástli do elitnej kategórie, a ako dvadsaťtrojkári Pavol  Rovder, Filip Lohinský i Samuel Tuka. V závere sezóny bol na skúške Dávid Kaško, ktorý výkonmi i prístupom presvedčil, a tak bude najstarším členom budúcoročnej súpisky, hoci má len 25 rokov. Písali sme už o menšom prekvapení pri prestupe Simona Nagya. Tím testoval aj Denisa Hozu, ktorý prestupuje z Cykloklubu Havířov a súčasťou tímu bude aj prvoročák Jakub Galovič z CyS - Akadémie Petra Sagana. Priemerný vek deväťčlenného tímu tak bude iba 21 rokov.
Hlavným sponzorom tímu bude naďalej dodávateľ bicyklov, ale aj rôznych komponentov, spoločnosť Merida, rovnako dlhodobý partner portálu Cycling-Info.sk. Pretekári budú jazdiť na modeloch Reacto a Scultura, rovnakých ako tím Bahrain - Victorious.
Dávid Kaško (© Igor Stančík)
"Jednoznačným lídrom bude Lukáš Kubiš, ktorý už mnohokrát ukázal svoje kvality na MSR. Mal však smolný záver sezóny, ktorá mala byť pre neho zlomová a kľúčová. Najprv choroba na Tour de l'Avenir a potom smolná operácia len tri dni pred MS, jeho poslednými v kategórii U23. Stále je však v hľadáčikoch väčších tímov. Verím, že smolu prekonal a budúca sezóna bude úspešná," dúfa Fraňo.
 
Náš eshop