Štyri dni Dunkerque: Poslednú etapu vyhral Merlier, Grégoire víťazom pretekov, Sagan ôsmy v GC

21.5.2023, 13:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
6. 21.5. rovinata etapa ciel rovina Avion > Dunkerque 183 km Merlier
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy, 880 nastúpaných metrov (© 4joursdedunkerque.com)
Počas nedele vyvrcholil v poradí už 67. ročník pretekov Štyri dni Dunkerque. Na programe bola šiesta etapa, ktorá ešte mohla zmeniť celkového víťaza podujatia, ale bolo to málo pravdepodobné. Posledná previerka bola rovinatá, aj keď nie úplne. No nejaké stúpania sa nachádzali v jej samom začiatku a záverečných sto kilometrov sa išlo prakticky po placke. Romain Grégoire tak vedel, že mu stačí prísť do cieľa po boku etapového víťaza.

Úspech úniku sa dnes príliš neočakával, papierovo sa mali o etapu pobiť šprintéri. Niekoľko hromadných dojazdov v 67. ročníku pretekov napovedalo, že do užšej skupiny favoritov budú patriť Olav Kooij, Tim Merlier a Gerben Thijssen. Šancu získať etapový vavrín mali aj Paul Penhoët, Cees Bol, Max Walscheid a samozrejme aj Peter Sagan, ktorý skončil štvrtý v druhej etape a šiesty v šiestom dni.  

Do príbehu etapy zasiahol aj celodenný únik. Vytvoril sa krátko po štarte a dostali sa do neho siedmi cyklisti, menovite Mathis Le Berre z Arkéa Samsic, Anthony Turgis z TotalEnergies, Aaron Gate a Tom Sexton obaja z Bolton Equities Black Spoke, Samuel Leroux a Valentin Tabellion obaja z Van Rysel - Roubaix Lille Métropole a Morné Van Niekerk zo St Michel - Mavic - Auber93. Pelotón ich však ďaleko nepustil, 75 kilometrov pred páskou mali k dobru len jednu minútu. 
O necelých 20 kilometrov bola situácia pre utečencov ešte horšia. Ich náskok sa už nemeral na sekundy, ale na metre. La Berre (Arkéa), Sexton (Bolton) a Tabellion (Van Rysel) to zabalili a zaradili sa do balíka. Vpredu tak zostalo kvarteto bojovníkov. Lenže 41 kilometrov pred páskou Turgis (TotalEnergies) a Van Niekerk (St Michel) spadli, takže z celodenného úniku zostali vpredu už iba dvaja cyklisti. Ich púť na výslní sa skončila o štyri kilometre neskôr. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik bol zlikvidovaný ďaleko pred cieľom a otázkou bolo, či pelotón spomalí a nepustí dopredu niekoho ďalšieho. No proti bol celok Uno-X Pro Cycling Team, jazdci tohto zoskupenia sa naskladali na čelo hlavnej skupiny a išli dosť tvrdé tempo. Dlhú chvíľu nechávali pelotón poriadne natiahnutý. Situácia sa upokojila až 25 kilometrov pred páskou, keď sa Uno-X stiahlo spredu a pretekári v pelotóne si mohli pred veľkým finále na chvíľku vydýchnuť. 
Pokojné minúty to neboli, pretože sa ujali taktovky pretekári celku Bingoal WB a tí dusili pelotón ďalších 15 kilometrov. Z čela ich vytlačili až Jumbo – Visma, opäť Uno-X a neskôr sa pridal aj Soudal Quick-Step. Do šprintu však priviedli hlavnú skupinu pretekári Cofidisu, lenže ich líder Max Walscheid záver nezvládol. Úplný opak bol Tim Merlier. Ten si všimol, že Erlend Blikra začal špurtovať ako prvý, zavesil sa za neho a predbehol ho. Tretí skončil Cees Bol. Peter Sagan skončil mimo Top 10 na 11. mieste.
Posledná etapa tak už nezmenila celkového víťaza. Stal sa ním Romain Grégoire, ktorý prišiel do cieľa v balíku. Podujatie vyhral s náskokom 13 sekúnd pred druhým Kasperom Asgreenom a o 15 sekúnd pred tretím Ceesom Bolom. Peter Sagan obsadil v celkovej klasifikácii ôsmu priečku. Dnes si tak polepšil o jednu pozíciu. Predbehol Pera Stranda Hagenesa, ktorý v závere čo-to stratil, pretože vo finále pracoval v čele balíka a v úplnom závere mu chýbali sily. 
Výsledky 6. etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:56:38
2. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Team 00:00
3. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:00
4. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00
5. WALSCHEID Max Cofidis 00:00
6. SELIG Rüdiger Lotto Dstny 00:00
7. FRETIN Milan Team Flanders-Baloise 00:00
8. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:00
9. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00
10. MALUCELLI Matteo Bingoal WB 00:00
11. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Celkové poradie po poslednej etape
1. GRÉGOIRE Romain Groupama-FDJ 21:14:08
2. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 00:13
3. BOL Cees Astana Qazaqstan 00:15
4. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:17
5. VAN MOER Brent Lotto Dstny 00:20
6. VERNON Ethan Soudal Quick-Step 00:24
7. RENARD Alexis Cofidis 00:27
8. SAGAN Peter TotalEnergies 00:36
9. HAGENES Per Strand Jumbo-Visma 00:36
10. WATSON Sam Groupama-FDJ 00:39
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop