Okolo Valencie: V 3. etape vyhral Simone Velasco, okresaný pelotón nedokázal chytiť únik

3.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 3.2. zvlnena etapa ciel rovina Bétera > Sagunto 145 km Velasco
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1640 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
Zvlnená etapa obsahovala v druhej časti dve hodnotené stúpania a najmä posledný kopec na trati mohol okresať zloženie pelotónu. Stúpanie El Garbi (4,6 km; 7 %) síce nebolo dlhé, ale úvodné dva kilometre dosahovali priemerný sklon v okolí jedenástich percent, čo malo ovplyvniť zloženie pelotónu. Jeho vrchol sa však nachádzal 28 kilometrov pred cieľom, preto bol na trati priestor na preskupenie.

Medzi favoritov etapy patrili odolní jazdci, ktorí sú zároveň rýchli na cieľovej páske. Etapový triumf mohli získať Pello Bilbao, Diego Ulissi, Ivan Cortina, Alex Aranburu alebo Biniam Girmay, ktorý však musel podať veľmi dobrý výkon na záverečnom kopci.
 
Do úniku sa dostalo päť jazdcov. Lawson Craddock (Jayco), Simone Velasco (Astana), Bob Jungels (Bora), Jonas Gregaard (Uno-X) a Sander de Pestel (Flanders – Baloise) a predstavovali dobrú kvalitu, ktorá mohla potrápiť kandidátov na dnešné víťazstvo, ktorí jazdili v pelotóne. Najmä Craddock, Jungels a Velasco nemohli dostať na čele pretekov príliš veľký priestor.
Náskok vedúcej skupiny sa pohyboval pod štyrmi minútami, v balíku pracovali najmä Movistar a Intermarché pre Aranburuho a Girmaya. Na prvej horskej prémii získal najviac bodov Jungels a v balíku atakoval Marc Soler z UAE Emirates, ktorý získal na svoju stranu okolo pol minúty. Španielsky jazdec bol však v zjazde chytený.
V stúpaní  El Garbi zaútočil Craddock a osamostatnil sa na čele pretekov. Pelotón zrýchlil, tempo zvýšili UAE Emirates a Ineos a následne atakoval Thomas Gloag z Jumbo - Visma.
Craddock vyhral horskú prémiu, za ním z pôvodného úniku zostali Jungels, Velasco, Gregaard, ktorí strácali okolo 30 sekúnd. Gloag na vrchole zaostával o minútu, ale hlavný balík nemal veľkú stratu na britského pretekára a Gloaga napokon chytil. Tempo pelotónu neudržali Girmay a Cortina, hlavná skupina strácala na Craddocka 1:20 min.
V klesaní Jungels, Velasco, Gregaard dobehli Craddocka, ale americký jazdec potom z vedúcej skupiny vypadol. Balík strácal minútu a viedol ho tím Bahrain pre Freda Wrighta. V hlavnej skupine začal pracovať aj Movistar. Vedúca trojica bojovala o svoju šancu až do samého konca a napokon udržala za sebou hlavný balík.
Etapu vyhral Simone Velasco pred Bobom Jungelsom a Jonasom Gregaardom. Balík prišiel do cieľa so stratou troch sekúnd.
Po poslednej horskej prémii sme sledovali dramatickú naháňačku medzi 3-členným únikom a hlavnou skupinou. Na čele pretekov predviedol hrdinský výkon najmä Bob Jungels, ktorého časovkárske schopnosti udržali únik v hre o víťazstvo. Luxemburskému jazdcovi však už chýbali na páske sily, aby získal etapový triumf. Najlepší šprint predviedol Simone Velasco, pre ktorého to bolo štvrté víťazstvo v kariére.
Po stúpaní El Garbi vypadli z balíka Grmay alebo Cortina, ale záujem o chytenie vedúcej skupiny prejavili Bahrain s Movistarom, no nepodarilo sa im to. Šprint o štvrté miesto vyhral Alex Aranburu z Movistaru, na výhru mu však chýbali tri sekundy. Na líderskej pozícii v GC zostal Giulio Ciccone z Treku.
Výsledky etapy
1. VELASCO Simone Astana Qazaqstan Team 03:13:47 20
2. JUNGELS Bob BORA-hansgrohe 00:00 15
3. GREGAARD Jonas Uno-X Pro Cycling Team 00:00 10
4. ARANBURU Alex Movistar Team 00:03 5
5. ROJAS JosÉ Joaquin Movistar Team 00:03 3
6. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:03
7. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:03
8. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:03
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:03
10. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 12:30:50
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:03
3. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:06
4. ARANBURU Alex Movistar Team 00:10
5. CHARMIG Anthon Uno-X Pro Cycling Team 00:10
6. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:10
7. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:10
8. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:10
9. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:10
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:16
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop