Valencia: Vlasov, Hart ani Bilbao nedokázali prekonať Cicconeho, a tak všetkých vyškolil Costa

5.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Valencia: Vlasov, Hart ani Bilbao nedokázali prekonať Cicconeho, a tak všetkých vyškolil Costa
Rui Costa (Alessandro Volders / @cyclingmedia_agency)

5. 5.2. zvlnena etapa ciel rovina Paterna > Valencia 93 km Costa
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 1120 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
Preteky vo Valencii ponúkajú nevyspytateľné terény, takže sa veľmi ťažko odhadovalo, akoby to mohlo v záverečný deň dopadnúť. Organizátori nachystali kratučkú, ale veľmi intenzívnu etapu dlhú 93 kilometrov, ktorá vo svojej polovici šla cez krátky, ale za to brutálny kopec La Frontera (5,2 km; 9,0 %). Vyzeralo to tak, že to aspoň na papieri nemôžu vydržať šprintéri, hoci z tých elitných tu po odstúpení Girmaya (bolesti hlavy) ostali len Olav Kooij s Alexandrom Kristoffom. Hoci bol z kopca dlhý zjazd, očakávalo sa, že sa rýchlici nevrátia späť. No a to bola živná pôda pre rôzne úniky. Už v 3. etape to zvládla takáto partia.
O príslušnosť v úniku bol v úvode etapy veľký boj, hoci nebolo zďaleka isté, že to bude práve partia z celodenného úniku, ktorá sa pobije o etapový triumf. Skôr sa čakalo, že to bude niečo, čo sa vytvorí v stúpaní na kopec, alebo až v záverečnej polhodine. Hoci sme boli v Španielsku, vpredu sa po viacerých zmarených pokusoch rôznych ľudí objavila talianska trojica, a to Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) a Davide Gabburo (Green Project). Vzhľadom na charakter etapy nedostali viac než dve minúty náskoku.
Aj preto, keď sa začalo stúpanie La Frontera (5,2 km; 9,0 %), v balíku sa pritvrdilo tempo a náskok čela rýchlo klesal. Aktívna bola najmä Bora pre Alexandra Vlasova. Ruský pretekár vyhral tieto preteky vlani, hoci tu bola mierne lepšia konkurencia ako tento rok. Teraz ale bol "až" štvrtý v celkovom poradí, teda bez pódia. Vlasov aj zaútočil. Chytili sa ho len vedúci muž Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Tao Hart (Ineos-Grenadiers) a jeho kolega Thymen Arensman. Ostatní ľudia z Top 10 rýchlo zmizli. No keď Vlasov šiel dlho sám v čele skupiny favoritov bez toho, aby ho niekto vystriedal, štvoricu si napokon došli ešte Pello Bilbao (Bahrain Victorious) a Marc Soler (UAE Team Emirates).
Šestica dobehla posledného z úniku Battistellu a do zjazdu sa vrhlo spolu sedem ľudí. Keďže však do cieľa ostávalo ešte 43 kilometrov a tu prakticky neboli domestici, bolo nepravdepodobné, žeby mali taký veľký záujem ťahať, že do cieľa prídu spolu len v takejto malej skupine. Iniciátor Vlasov tam mal všetkých troch ľudí pred ním v poradí, čo pre neho nebolo dobré. Aspoň že mu občas vystriedal aj Arensman, lebo Hartovi tento stav vyhovoval.
Ako prvý si partiu zásluhou zjazdu došiel Rui Costa (Intermarché), po ňom Brandon McNulty (UAE). A vyzeralo to tak, že by to mohol byť koniec. Táto deviatka ťahala, samozrejme, nie všetci. No čoraz bližšie k cieľu sa za nimi spájala väčšia a väčšia skupina, kde to režíroval Bahrain Victorious. Tam bolo asi 25 ľudí. Dlho sa naťahovali na 20-30 sekundách odstupu. Ak by dostal niekto vpredu defekt, bolo by po všetkom. Medzi skupinami neboli mechaničáky.
Deväť kilometrov pred páskou bola rýchlostná prémia, kde to bola poriadna "junácka pasovačka" a vyzeralo to tak, že Ciccone prešiel cez čiaru až štvrtý, teda nezískal bonusy, no Bilbao tri, Hart dve a Vlasov jednu sekundu. Zmeny v poradí nenastali, no priblížili sa všetci trošku k Cicconemu. Začínalo sa taktizovať a papierovo v najlepšej pozícii bol Bilbao, ktorý vôbec neťahal a mal teda šancu trochu šetriť pred špurtom. Stále mohol vyhrať preteky. Navyše jeho kolegovia stále makali v druhej skupinke.
Vlasov pochopil, že v špurte asi nebude mať na to, aby vyhral, a tak nemá čo stratiť, ak bude atakovať. Nasledoval ho v pokusoch aj Soler, no začali predvádzať veľkú cukatúru, ktorá sedela veľkej skupine za nimi, ktorá ich videla pred sebou. Potom zrazu prišiel brutálny nástup Ruia Costu, ktorý dal úplne všetko do ataku už dva kilometre pred páskou. Chytil sa ho len Arensman, no nepomohol mu ani sekundu, keďže mali za sebou jeho kolegu Harta. Costa napriek tomu porazil Arensmana a napokon prišli do cieľa s takým prekvapujúcim náskokom, že sa Portugalčan zo šiesteho miesta rovno dostal na čelo a vyhral celý etapák. Nečudo, že v cieli tomu nemohol uveriť.
Za nimi finišovali pre GC nezaujímaví Battistella so Solerom a Ciccone dostal napokon 21 sekúnd, Bilbao 23 a ostatných už na páske došla skupina, ktorá mala stratu 30 sekúnd. Preteky tak vyvrcholili šokujúcim záverom, v ktorom si mamutí náskok dokázal vybudovať veterán Costa, ktorý už prekvapujúco vyhral jednu z jednorazoviek na Malorke a teraz pre tím Intermarché zhrabol rovno dve víťazstvá, ako sa to oficiálne počíta. Niekdajší majster sveta celkovo naposledy vyhral ešte Abu Dhabi Tour v roku 2017 (dnes už UAE Tour) a asi úplne všetci ho už posielali do dôchodku.
Na bedni ho doplnili Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) s Pellom Bilbaom (Bahrain Victorious). Rozplynul sa teda Cicconeho sen o prvom veľkom celkovom víťazstve. Napokon z pódia vypadol Teo Hart, ktorý v závere trochu záhadne stratil až minútu. Nezachytili sme, či nespadol v poslednej zákrute, no v neoficiálnych výsledkoch mal stratu, ktorá ho odsúvala až na desiatu priečku. Totálnym sklamaním to skončilo aj pre Vlasova, ktorý dokonca dostal až minútu a pol, teda vypadol z Top 10. V oficiálnych výsledkoch to naozaj vyzeralo tak, že Vlasov s Hartom v závere spadli, takže napokon ich rozhodcovia vrátili vyššie - Harta na tretiu pódiovú priečku, Bilbao teda klesol na štvrtú a Vlasov na piatu priečku. Ten ich pád ale znamenal iba to, že pri najlepšom by došli s Cicconem, kde sa už bonifikácie nebrali.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Ruia Costu etapy aj pretekov (víťaz)
"Som nesmierne šťastný. Zmena tímu priniesla pre mňa obrovskú motiváciu. Tím mi od prvého dňa, čo som prišiel, veril a na Malorke nám všetko parádne vyšlo. Tu som, samozrejme, nemyslel, že by som mohol vyhrať, ale snažil som sa čo to šlo. Ten posledný kopec bol veľmi ťažký, musel som ísť vo svojom rytme. Som rád, že sa mi podarilo vrátiť späť v zjazde. Potom to bolo náročné, lebo som si myslel, že nás tá veľká skupina dobehne, no nestalo sa, lebo robili sme tam dobre. No a v závere som to musel skúsiť. Nechcel som čakať do poslednej chvíle, lebo môžete dostať kŕče, hocičo. Samozrejme, vôbec som nečakal, že by som mohol až vyhrať celkovo. Už tá etapa by mi stačila (smiech). Teraz idem domov a teším sa na Algarve."
Výsledky etapy
1. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 02:07:16 20
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:00 15
3. BATTISTELLA Samuele Astana Qazaqstan Team 00:07 10
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:07 5
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:21 3
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:23
7. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:21
8. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:30
9. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:30
10. FRAILE Omar INEOS Grenadiers 00:30
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 19:10:06
2. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:16
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:19
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:23
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:25
6. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:34
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:40
8. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:45
9. ARANBURU Alex Movistar Team 00:46
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:46
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop