Valenciana: V 1. etape triumf Girmaya, ktorý ukázal, kto je rýchlejší v súboji s Kooijom

1.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Valenciana: V 1. etape triumf Girmaya, ktorý ukázal, kto je rýchlejší v súboji s Kooijom
Biniam Girmay a jeho triumf (© Getty Sport / Movistar Team)

1. 1.2. zvlnena etapa ciel rovina Orihuela > Altea 190 km Girmay
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2050 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
Volta a la Comunitat Valenciana sú preteky, ktoré posledné roky otvárajú sériu prestížnych etapákov pred začiatkom klasikárskej jari, ale aj kolotoča európskych etapákov World Tour. Jazdí sa v regióne, ktorý sa oficiálne volá Valencijské spoločenstvo, odtiaľ pochádza aj názov pretekov. Je to jedno zo sedemnástich autonómnych spoločenstiev v rámci Španielska s metropolou Valenciou na východe Pyrenejského poloostrova.
Roky tu jazdia aj veľké hviezdy rozbiehať sezónu. Tento rok medzi nich patria ľudia ako Mohorič, Vlasov, Landa, Bilbao, Girmay a ďalší, no treba povedať, že z troch najlepších celkov na Grand Tours, teda Jumba, UAE a Ineosu tu chýbajú tie najväčšie osobnosti. Zaujímavé je, že kým vlani tu bolo pätnásť celkov najvyššej ligy, tentoraz iba desať. Súvisí to so širšími možnosťami súťažného kalendára po utlmení pandémie. Preteky vôbec neprilákali šprintérov, ktorí sa môžu vyblázniť inde, takže v rovinatých etapách to sľubovalo nepredvídateľné koncovky.
Jedna taká etapa sa črtala prvý deň, hoci vo svojom profile mala dva slušné kopce, z ktorých sa ale veľa zjazdovalo a očakávalo sa, že by to mohli zvládnuť ľudia ako Alexander Kristoff či Olav Kooij, ktorí boli jedinými vyhlásenými šprintérmi v štartovke. A takéto etapy tradične vyhovujú aj ľuďom ako Biniam Girmay, Matej Mohorič, Fred Wright či Edward Theuns. Veľa sa čakalo od Intermarché, ktoré malo veľmi dobrý vstup do sezóny na Malorke a viacero ľudí odtiaľ prišlo aj sem. No ako to býva v úvodoch sezón, mohol vyskočiť a prekvapiť ktokoľvek.
Etapa mala pokojný charakter. Keďže sme ešte nemali rozdiely v celkovom poradí, únik dostal len malý priestor troch minút, ale už v prvom kopci vyše 60 km pred páskou bol dostihnutý. Boli tam Héctor Carretero (Kern Pharma), Riccardo Lucca (Green Project), Ward Vanhoof (Flanders - Baloise), Ander Okamika (Burgos-BH) a Xabier Isasa (Euskaltel - Euskadi).
Vrcholom prvého stúpania Coll de Rates už teda prešiel ako prvý pelotón, a tak bolo zaujímavé sledovať, kto sa zapojí do boja o vrchárske body. Bol to Marc Soler (UAE), ktorý bol najaktívnejší, za nim už prešli vrcholom jazdci Bahrainu - Victorious, ktorí ťahali. Okrem nich bolo vidieť vpredu aj dresy Intermarché, Ineosu, Astany a Bory.
Pri výjazde na druhé stúpanie Alto de Bernia (8,5 km; 4,3 %) už malo viacero pretekárov problémy držať sa v hlavnom poli a odpadol aj Alexander Kristoff. Nebolo to ešte definitívne, keďže nasledovalo ešte veľa zjazdárskych pasáži a otázne bolo aj to, ako to bude vyzerať vpredu, teda, či bude mať prečo pelotón tlačiť na maximum. No Bahrain . Victorious ťahal razantne až balík osekal zhruba na polovicu. Za to taký Olav Kooij (Jumbo) sa tam stále držal. Možno aj preto Mohoričova družina pracovala tvrdo na čele. No do prejazdu vrcholom sa ho nestriasla. Vrcholom prešla ako prvá partia červených dresov, kde sa zamiešal Soler a poistil si vrchársky dres.
Po najdlhšej pasáži zjazdu, keď už bolo jasné, že sa pelotón zásadne nepreriedil, si už potrebovali jazdci z Bahrainu Victorious trochu odpočinúť, a to prinieslo zopár nástupov, no Jumbo s Movistarom to chytali. Za balíkom nešli mechanické vozidlá, rozhodcovia ich nepúšťali cez rôzne menšie skupinky vzadu, no neboli tam zásadné mená. Tých 50 najlepších bolo vpredu. Iniciatívu prebralo Jumbo - Visma, za týchto okolností mal papierovo Olav Kooij vyhrať o tri dĺžky bicykla, hoci taký Fred Wright by si zaslúžil uspieť za tú veľkú snahu jeho kolegov.
Pred príjazdom do cieľového mesta Altea ešte zaútočil Joan Bou z Euskaltelu. Cítil, že za ním nie je mohutná sila šprintérskych tímov a poslední domestici z Jumba i Movistaru sú dosť unavení. To bola pravda, ale potreboval by niekoho k sebe, aby mal väčšiu šancu. Vybudoval si desať sekúnd, no celý čas ho pred sebou súperi videli, takže bol ľahkou korisťou.
Aj keď sa zdalo, že to má Jumbo pod kontrolou, v závere sa nechali trochu zavrieť, narvali sa tam ďalšie tímy a skončilo to trochu chaosom, kde sa najlepšie zorientoval a aj na výkon jednoznačne zvíťazil Biniam Girmay (Intermarché-Circus). Zdalo sa, že ide skoro, ale udržal to perfektne. Olav Kooij (Jumbo-Visma) mal podobnú štartovaciu pozíciu, no jednoducho nebol rýchlejší, ešte že sa vôbec dostal na druhé miesto. Dnes na Eritrejčana skrátka nemal.
Za touto dvojkou nepochopiteľne finišovali traja borci Movistaru, čo sme už dávno na pretekoch kategórie ProSeries nevideli. Poradie bolo Garcia Cortina, Rojas a Aranburu. Buď sa nedohodli, ako bude ten záver vyzerať, alebo niekto dohodu porušil. Ak by si to ideálne rozbehli, možno mohli aj vyhrať. Najviac sklamaní ale budú v Jumbe, ktoré sa snažilo v závere robiť, čo sa dalo, no ukázalo sa, čo je aj logické, že táto partia okolo Bouwmana či Oomena nevie režírovať takýto záver a rozbiehať špurty.
Zdá sa, že Biniam Girmay odštartoval ďalšiu skvelú sezónu. Na Malorke mu narobil problémy Ethan Vernon, ktorého si pamätáme z vlaňajšieho Okolo Slovenska, ale dnes to bolo v menšej konkurencii pre neho jasnou záležitosťou. Začína trochu pripomínať Petra Sagana. Budeme zvedaví, ako to bude pokračovať. Intermarché má po dnešku už štyri víťazstvá, čo je najviac spomedzi tímov World Tour.
Výsledky etapy
1. GIRMAY Biniam Intermarché-Circus-Wanty 04:38:11 20
2. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00 15
3. GARCÍA CORTINA Iván Movistar Team 00:00 10
4. ROJAS JosÉ Joaquin Movistar Team 00:00 5
5. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00 3
6. SOTO Antonio Euskaltel-Euskadi 00:00
7. BATTISTELLA Samuele Astana Qazaqstan Team 00:00
8. BARCELÓ Fernando Caja Rural-Seguros RGA 00:00
9. BENDIXEN Louis Uno-X Pro Cycling Team 00:00
10. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop