Okolo Algarve: V horskom dojazde na Alto de Fóia sa presadil Magnus Cort a vedie GC

16.2.2023, 13:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
2. 16.2. rovinata etapa ciel rovina Sagres > Alto da Fóia 186 km Cort
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 3400 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
Druhá etapa Okolo Algarve mala vyselektovať kandidátov na celkové poradie. Na pretekárov čakal horský dojazd na Alto de Fóia (7,7 km; 6,1 %), kde najprudšie sklony dosahovali deväťpercentné gradienty. V žltom drese nastúpil na štart Alexander Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team), ale Nór nemal žiadnu šancu udržať prvé miesto aj po dnešnej previerke. Medzi favoritov na etapové víťazstvo patrili Joao Almeida (UAE Team Emirates) alebo Daniel Martínez (Ineos Grenadiers). 
Do úniku sa prepracovali Matthew Gibson (Human Powered Health), Rafael Lourenco (AP Hotels and Resorts - Taviria), Tomas Contte (Aviludo - Louletano - Loulé Concelho), Gaspar Goncalves (Efapel Cycling), Antonio Ferreira (Kelly / Simoldes / UDO) a Joao Matias (Tavfer-Ovos Matinados-Mortágua). Päťdesiat kilometrov pred páskou mali náskok minúty a päťdesiatich sekúnd. 
V pelotóne udávali tempo zástupcovia tímu Uno-X. Ich najsilnejším vrchárom v zostave bol víťaz Tour de l'Avenir spred dvoch rokov Tobias Halland Johannessen. Okrem už spomínaných jazdcov patrili medzi ašpirantov na etapový triumf aj Jai Hindley (Bora - hansgrohe), Bauke Mollema (Trek - Segafredo), Warren Barguil (Arkéa Samsic), Tobias Foss (Jumbo-Visma) alebo Rui Costa (Intermarché - Circus - Wanty). 
Štyridsať kilometrov pred páskou mala vedúca skupina deväťdesiat sekúnd k dobru. Okrem Lourenca mali všetci pretekári v ňom desaťsekundovú stratu. Na čele pelotónu sa už otáčali aj zástupcovia Bory, DSM a Tudoru. Na udávaní tempa sa podieľal aj Čech Pavel Bittner (DSM), ktorý dnes obliekal biely dres. Na čele sa utrhol Goncalves. Pridal sa k nemu Matias a predné priečky balíka začali okupovať aj jazdci Ineosu. 
K vedúcej dvojici sa pridali Lourenco Ferreira. Zadné koleso menil Miles Scotson (Groupama - FDJ), keďže dostal defekt. Na čele sa osamostatnil Matias. Po chvíli ho ale doplnil zvyšok úniku, kde už neboli Gibson Contte. Napokon ostali pred balíkom iba Goncalves Lourenco, ale bolo otázkou času, kedy sa aj oni zaradia do hlavnej skupiny. Mechanické problémy musel riešiť Thymen Arensman (Ineos).
Holanďan sa postupne vracal späť, ale takmer ho zrazilo neutrálne mechanické vozidlo. Gaspar Goncalves bol najsilnejším jazdcom z úniku, ale 28 kilometrov pred páskou sa aj on zaradil do balíka. Z pelotónu podľa papierových predpokladov odpadával Alexander Kristoff. Hlavná skupina začala stúpať na Picotu (6,4 km; 6,4 %). Ineos viedol pelotón so šiestimi pretekármi. Balík sa okresal na priblížne tridsať jazdcov. 
Na vrchole získal šesť bodov Kasper Asgreen (Soudal - Quick-Step). Dán následne prevzal tempo pelotónu, keďže pracoval pre Ilana Van Wildera. 7700 metrov pred cieľom začalo cieľové stúpanie na Alto de Fóia. Z balíka vypadol aj druhý muž z Liége-Bastogne-Liége Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck). Tempo balíka začal udávať Ineos, ktorý tam mal piatich zástupcov. Päťtisíc metrov pred páskou šiel pelotón pohromade. 
Michal Kwiatkowski (Ineos) neúnavne ťahal a jeho tempo neudržal Johannessen. Nasledoval ho Milan Vader (Jumbo). Naopak, naďalej tam ostával Magnus Cort (EF Education-EasyPost). Do posledného kilometra vstúpila zhruba 25-členná skupina. Tesne pred cieľom začala ťahať Bora a napokon musel o víťazstve rozhodnúť fotofiniš. Ten prisúdil triumf Magnusovi Cortovi. Druhý skončil predčasne oslavujúcu Ilan Van Wilder
Za ním preťal pásku Rui Costa. Bez straty dokončili etapu aj Valentin Madouas (Groupama - FDJ) a Jai Hindley (Bora - hansgrohe). Záverečný výstup na Alto de Fóia viedli jazdci Ineosu, ale britskej zostave sa nepodarilo rozbiť skupinu favoritov a medzi nimi sa udržal aj Magnus Cort. Víťaz etapy na vlaňajšej Tour de France patrí skôr medzi odolných klasikárov, ale dnes držal krok s elitnými vrchármi. Nebol to od neho prvý podobný výkon. 
S dvojsekundovou stratou prišli do cieľa Tom PidcockBauke MollemaTobias FossJoao Almeida alebo Warren Barguil. Dvanásť sekúnd dostali Stefan Küng aj Sébastien Reichenbach. Dnešný víťaz si zajtra oblečie žltý dres. Najlepším mladým pretekárom je po dnešku Frederik Wandahl z Bory, ktorý dostal sedem sekúnd. Zajtra budú v permanencii šprintéri, keďže ich čaká rovinatá etapa. 
Výsledky etapy
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 05:07:05 20
2. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:00 15
3. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:00 10
4. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:00 5
5. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:00 3
6. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:02
7. CONCI Nicola Alpecin-Deceuninck 00:02
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:02
9. VERMAERKE Kevin Team DSM 00:02
10. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:02
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 09:56:20
2. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:04
3. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:06
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:10
5. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:10
6. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:12
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:12
8. CONCI Nicola Alpecin-Deceuninck 00:12
9. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:12
10. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:12
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 109,1 km - Casais: dĺžka 3,9 km; sklon 4,9 % 
3 20 77,1 km - Alferce: dĺžka 5,8 km; sklon 6,5 % 
2 20 13,7 km - Picota: dĺžka 6,4 km; sklon 6,4 % 
1 20 Cieľ - Alto de Fóia: dĺžka 7,7 km; sklon 6,1 %
profil záverečného stúpania (© voltaaoalgarve.com)
 
Náš eshop