Algarve: V piatok nenápadne ušli šiesti favoriti pelotónu a Magnus Cort po úžasnom výkone získal 16 sekúnd

17.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Algarve: V piatok nenápadne ušli šiesti favoriti pelotónu a Magnus Cort po úžasnom výkone získal 16 sekúnd
Záverečný dojazd etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

3. 17.2. rovinata etapa ciel rovina Faro > Taviria 203 km Cort
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 2340 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
Na rozdiel od Andalúzie, kde je všetko jasné pri dominancii Tadeja Pogačara, v portugalskom Algarve nie je zďaleka nič rozhodnuté a každý deň ide aj o bonifikačné sekundy. Tretí deň ale sľuboval pokojnejšiu etapu so šprintérskym záverom, pretože to takto vyhovovalo vedúcemu tímu EF Education, ale napríklad aj Soudalu - Quick-Step, ktorí mali vo svojej zostave Fabia Jakobsena, ktorý je tu najväčším favoritom v rýchlych dojazdoch a zároveň mu prvý špurt nevyšiel.
Najmä tieto dva tímy viedli pelotón 203 kilometrov z Fara do Tavirie. V úniku sa ukázalo šesť pretekárov, no z tých menších tímov, a to Pedro Andrade (Feirense), Fábio Costa (Glassdrive), Goncalo Amado (Tavfer), Aleksandr Grigorjev (Efapel), Guillermo Garcia (Rádio Popular) a Daniel Viegas (Aviludo). Vzhľadom na veľmi dlhú etapu toho mali plné zuby o čosi skôr ako zvyčajne a už hodinu pred páskou sa začali vracať do pelotónu, najdlhšie vydržal Costa.
26 kilometrov pred cieľom bola jediná rýchlostná prémia, vďaka čomu sa už na základe vynovených pravidiel UCI mohlo bojovať o 6-4-2 bonifikačné sekundy. O ne bol slušný záujem a Ineos to cez Kwiatkowskeho s Gannom rozbiehal pre Toma Pidcocka. No mladý Brit bral len tretie miesto, pretože ho najprv prešpurtoval líder pretekov Magnus Cort (EF Education) a napokon aj Rui Costa (Intermarché). Tobias Foss (Jumbo) a Valentin Madouas (Groupama) ostali bez bonusu. Costa sa tak posunul z tretieho na druhú priečku v poradí a Pidcock z 18. na 6. miesto. Treba ale povedať, že ešte pretekárov čaká jeden ťažší dojazd a časovka, takže minimálne tam sa vytvoria ešte nejaké rozdiely.
Boj o prémiu bol taký veľký, že pätica najväčších záujemcov plus rozbiehač Ganna si vytvorili asi sto metrov náskoku pred pelotónom a keď zistili, že tam tá medzera je, Ineos sa rozhodol skúsiť šťastie a s Gannom začali ťahať, aby nasadili do úniku. Zvyšok skupiny sa pridal a zrazu vznikla dvadsaťsekundová medzera. Pelotón bol najprv z toho prekvapený, pretože predtým ťahalo najmä EF a chvíľu im trvalo, kým sa skonsolidovali tak, že ťahali Soudal (pre Jakobsena a v GC Van Wildera), Uno-X (pre Kristoffa a v GC Charmiga) i Bora (pre Meeusa a v GC Hindleyho).
Tých 25 kilometrov to bola obrovská naháňačka, keď sa odstup miesil medzi 10-25 sekundami. Keď sa už zdalo, že definitívne ujdú, zastavilo sa zvyšovanie. Následne sa to zmenšilo a zdalo sa, že bude po úniku. Ten ale zabojoval a vyzeralo to veľmi tesne. Tri kilometre pred páskou sa pridal aj Alpecin k práci v balíku. Kilometer pred páskou im ostávalo šesť sekúnd. To bolo málo, keďže už boli vyčerpaní a tí zozadu vedeli nasadiť k špurtu.
No 400 metrov pred páskou to bol Magnus Cort Nielsen, ktorý našiel zvyšky síl a začal špurtovať ako prvý. Za ním sa vytvoril chaos, balík sa musel najprv prepasírovať cez zvyšných členov úniku a napokon to Dán udržal až do cieľa. Ohromný výkon! Druhý ešte tesne pred Jordim Meeusom z Bory finišoval Filippo Ganna, ktorý toho najviac odtiahol v úniku. Fabio Jakobsen sa opäť v závere po tvrdej práci jeho tímu nezorientoval a nedostal do špurtu.
Cortovi sa teda po bravúrnej jazde dnes podarilo získať 16 bonifikačných sekúnd, čo je naozaj veľmi veľká porcia, o ktorú sa mu oplatilo zaplatiť toľko námahy. V celkovom poradí má teda 18-sekundový náskok pred Costom a 20 sekúnd stráca Van Wilder. Už to pre Dána vyzerá naozaj zaujímavo, pretože v časovke sa mu dá veriť.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Magnusa Corta (víťaz etapy a líder)
"Jasné, že to, čo sa stalo, som nečakal. Plánom bolo zvládnuť etapu s čo najväčším šetrením síl a dopadlo to úplne opačne. Keď Quick-Step došiel únik, tak sme si povedali, že musíme skúsiť ísť na tú prémiu po bonifikácie. Po prémii sme sa tam ocitli s malým náskokom, a borci s Ineosu plus Foss začali ťahať, naznačili mi, že hop-hop, ideme. Tak som sa pridal.Bola to úžasná skupina a fakt ťažkých 25 km. Bola to perfektná tímová časovka (smiech)."
Výsledky etapy
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 05:05:14 20
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:00 15
3. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 10
4. PENHOET Paul Groupama-FDJ 00:00 5
5. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:00 3
6. OLIVEIRA Rui UAE Team Emirates 00:00
7. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:00
8. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:00
9. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00
10. ASKEY Lewis Groupama-FDJ 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 15:01:18
2. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:18
3. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:20
4. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:26
5. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:26
6. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:26
7. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:27
8. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:28
9. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:28
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:28
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 139,7 km - Portela da Corcha: dĺžka 7,4 km; sklon 3,2 % 
3 20 124,8 km - Cachopo: dĺžka 4 km; sklon 5,7 % 
 
Náš eshop