Algarve zavŕšila rovinatá časovka: GC pre Martíneza, ktorý porazil aj Gannu, etapu berie Küng

19.2.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
5. 19.2. rovinata etapa ciel rovina Lagoa > Lagoa 24,4 km Kung
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 270 nastúpaných metrov (© voltaaoalgarve.com)
Portugalský etapák zakončila rovinatá časovka na 24 kilometrov, ktorá mala rozlúsknuť tesné celkové poradie. Na jeho čele sa dnes ráno nachádzal Tom Pidcock (Ineos), ktorý mal náskok iba niekoľko sekúnd pred dvojicou zdatných časovkárov Illanom Van Wilderom (Soudal) a Joaom Almeidom (UAE). Iba polminúty strácali poslední dvaja majstri sveta v časovke Tobias Foss (Jumbo) a Filippo Ganna (Ineos), ktorí si takisto brúsili zuby na celkový titul. 
Z prvej polovice štartového poľa bol prekvapivo najrýchlejší Edward Theuns (Trek). Belgičan porazil aj Steffana Bisseggera (EF), ktorý bol jedným z veľkých favoritov dnešného dňa. Klasikára Treku zosadil z trónu až Kasper Asgreen (Soudal), ktorý zastavil časomieru na hodnote rovných 31 minút, čo bol už seriózny výsledok. Čelo celkového poradia malo štartovať až po 16:00 nášho času. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Asgreenov čas padol až prekvapivo rýchlo, keď sa v cieli objavil český talent Matthias Vacek (Trek). Ten Dána porazil o osem sekúnd a zasadol na kreslo pre priebežne vedúceho pretekára. Výborný výkon vicemajstra sveta U23. Ani Vacek ale na čele dlho nevydržal, o ďalších 15 sekúnd jeho čas vylepšil Nils Politt (Bora).
Nemcov čas vydržal útoky Runeho Herrogodtsa (Intermarché), Jonathana Castrovieja aj Laurensa De Plusa, až ho napokon zosadil z trónu Thymen Arensman (všetci Ineos). Holanďan zaznamenal čas 30:06, takže sa zaradil už medzi adeptov na etapový triumf. Medzi jeho najväčšie hrozby patrili Stefan Kung, Filippo Ganna, Tobias Foss či Rémi Cavagna, ktorí už boli na trase.
Ako prvý z najväčších favoritov sa do cieľa dorútil Rémi Cavagna (Soudal), ktorý skutočne jasne porazil aj Arensmana. Ani Francúz sa na čele dlho neohrial, Stefan Kung (Groupama-FDJ) ho porazil o tri sekundy. Foss ani Ganna na Švajčiara nemali, no umiestnili sa na štvrtom a treťom mieste a čakal ich posun v GC.
Výborný čas zaznamenal Daniel Martínez (Ineos), ktorý udržal za sebou aj Gannu aj Fossa. Kolumbijčanov kolega v žltom drese medzitým takmer spadol, ale zachránil sa vďaka svojmu majstrovstvu. Nič to ale nemenilo na tom, že Pidcock na medzičasoch strácal žltý dres. Nedarilo sa ale ani Almeidovi či Van Wilderovi, a tak Ineos mohol byť pokojný. 
Tom Pidcock stratil cez minútu na víťaza etapy Stefana Kunga a tak prepustil žltý dres kolegovi Danielovi Martínezovi. Kolumbijčan nebol v dobrej forme na začiatku roka v Argentíne a nepresvedčil ani na portugalských kopcoch, no udržal sa na dostrel v GC a v časovke z ničoho nič udrel. V etape skončil štvrtý, iba s minimálnou stratou na špecialistov a zo siedmeho miesta tak vyskočil na víťazný stupienok. 
V celkovom poradí doplnili Martíneza na pódiu jeho kolega Filippo Ganna a Illan Van Wilder. Pidcock klesol až na siedmu priečku. Bodovačka i horské poradie smerujú do Dánska zásluhou Magnusa Corta (EF) a Kaspera Asgreena. Biely dres dnes ubránil mladý britský talent tímu DSM Oscar Onley, zatiaľ čo tímovému poradiu dominoval Ineos.
Výsledky etapy
1. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:29:34 20
2. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 00:04 15
3. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:10 10
4. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 00:16 5
5. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:29 3
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:32
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 20:00:26
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:02
3. VAN WILDER Ilan Soudal Quick-Step 00:15
4. FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:22
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:26
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:40
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop