MS: V mužskej časovke striehnu na premiérový titul Dumoulin a Dennis

11.10.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Časovka jednotlivcov v hlavnej mužskej kategórii je jednou z najsledovanejších súťaží na majstrovstvách sveta. Pre časovkárskych špecialistov je to vrchol sezóny, preto očakávame napínavý súboj medzi tými najlepšími cyklistami.
 
 
Na trati len rovina, ale s vysokými teplotami
 
Všetci favoriti individuálnej časovky sa zúčastnili aj v TTT a dôvod bol jednoduchý. Trasa obidvoch disciplín je úplne identická. Každý z kandidátov na medailu tak bude perfektne oznámený s profilom a dôležitými úsekmi, ktoré rozhodnú o držiteľoch najcennejších kovov. Oproti minulému roku je dĺžka ITT kratšia o necelých štrnásť kilometrov (tentoraz je pripravených 40 km), ale stále je to zaujímavá porcia kilometrov, keďže dlhšia časovka bola len na olympijských hrách a majstrovstvách Európy.
 
Štartovať sa bude technickou pasážou v okolí Športového komplexu Lusail, kde sa nachádza množstvo zákrut. Po trinástich kilometroch sa cyklisti dostanú na priamočiaru cestu, ktorá ich privedie do mesta Doha a ktorá bude takisto merať trinásť kilometrov. Na tomto úseku sa pôjde úplne naplno a práve tu musia pretekári so silným motorom a s najlepšou formou položiť základy svojho úspechu.
 
V samotnej Dohe sa budú jazdci jemne krútiť, až kým nedorazia na umelý ostrov Perla Kataru. Časovka vyvrcholí na pomerne technických siedmich kilometroch, kde sa nachádzajú dve nepríjemné zákruty. Trasa je úplne rovinatá, rozhodovať bude len to, ako si favoriti rozložia sily a akú vysokú rýchlosť dokážu udržať čo najdlhšie. Na začiatku a konci trošku spomalia pretekárov technické úseky, ale profil je navrhnutý pre špecialistov. Dôležitým faktorom budú vysoké teploty na trati, v TTT prekračovali úroveň 35 stupňov. Preto bude veľmi dôležité, ako sa kandidáti na medailu vysporiadajú s týmito náročnými podmienkami a ako budú narábať so svojou energiou.
 
 
dumoulin 2016 casovka SweetSpot
Tom Dumoulin vo svojom živle na Tour of Britain (© SweetSpot)
 
 
Dumoulin a Dennis túžia po prvom zlate
    
V tomto ročníku mal najlepšiu časovkársku formu Tom Dumoulin. Holandský pretekár zameral svoju pozornosť na OH a MS a svoje ambície perfektne potvrdil na Gire a Tour de France, kde vyhral tri ITT a porazil ho len Chris Froome v horskej časovke na TdF. Jeho skvelú formu však zabrzdil pád a zlomenina zápästia na francúzskej GT, preto na olympijských hrách nedokázal zastaviť suverénneho Fabiana Cancellara, ale aj strieborná medaila bola vzhľadom na okolnosti veľkým úspechom.
 
Dumoulin má tak na majstrovstvách sveta druhú šancu, aby sa dostal na časovkársky trón. Aj keď sa na konci sezóny v záverečných pretekoch trošku sťažoval na únavu, sme presvedčení o tom, že na štarte sa predstaví v plnej sile a poriadne motivovaný. Pretekár tímu Giant - Alpecin urobí všetko pre to, aby získal zlatú medailu a v nasledujúcej sezóne sa mohol pokojne sústrediť na svoj prejav na trojtýždňových pretekoch.
 
Na veľkú časovkársku medailu stále čaká Rohan Dennis, ale treba povedať, že na posledných veľkých pretekoch mal vždy na trati smolu. Na minuloročnom svetovom šampionáte dostal defekt a sľubne rozbehnuté podujatie zakončil na piatom mieste. V Riu mal takisto mechanické problémy a bez týchto komplikácii by sa takmer určite dostal na pódium.
 
V tejto sezóne sa stal austrálskym časovkárskym šampiónom a vyhral dve kratšie ITT v Kalifornii a na Enecu. Dennis v minulosti nedokázal nastaviť to správne tempo v príliš dlhých časovkách, ale štyridsať kilometrov a úplne rovinatý profil sú presne tie parametre, ktoré mu sadnú. Preto bude veľmi odhodlaný, aby konečne získal jeden z najcennejších kovov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minuloročnej časovky v Richmonde
 
 
Tony Martin bol naučený na výraznejšie úspechy v časovkách, než aké dosiahol v aktuálnom ročníku. Na svoje prvé víťazstvo v ITT musel čakať až do nemeckého šampionátu, ale potom mu ruže nekvitli na Starej dáme a olympijských hrách. Pozitívny impulz však dostal na Okolo Británie, kde najlepšie zvládol pätnásť časovkárskych kilometrov, ale tou hlavnou vzpruhou bol triumf v tímovej časovke, kde bol hlavným architektom úspechu celku Etixx - Quick-Step.
 
Nemecký jazdec má na svojom konte tri tituly svetového šampióna v ITT, ale posledné veľké víťazstvá dosiahol v ročníku 2014, keď dokázal dominovať v dlhých časovkách na Tour de France a aj Vuelte. Martin má však stále chuť získavať úspechy v jazde proti chronometru, aj preto sa vrátil k svojmu pôvodnému časovkárskemu posedu, ktorý mu priniesol najväčšie triumfy. A po zlatej medaile v TTT bude chcieť dokázať, že v tejto disciplíne ešte nepatrí do starého železa.
 
 
Zaskočí niekto hlavných favoritov?
 
Na minuloročnom šampionáte sme videli prekvapujúce výsledky na najvyšších priečkach a hlavným hrdinom sa stal Vasil Kirijenka. Bieloruský jazdec výborne načasoval svoju formu do Richmondu, ale v sezóne 2016 v dúhovom drese nepredviedol nič významné. V niektorých pretekoch sa dokázal umiestniť v časovke v Top 10, ale na Tour bol zviazaný tímovými povinnosťami a v dvoch ITT nemohol ísť naplno. Mohol sa ukázať na olympijských hrách, ale tam obsadil iba sedemnáste miesto. Budeme zvedaví, či podobne ako v minulom roku si necháva to najlepšie až na svetový šampionát.
 
Zálusk na medailu si musí robiť Jonathan Castroviejo, pretože sa na štarte predstaví ako úradujúci európsky majster v ITT. Španielsky reprezentant predvádzal v ostatných veľkých pretekoch kvalitné výkony v časovke, ale len v Plumelci sa mu podarilo získať medailu, no hneď tú najcennejšiu. Castroviejo vie, že má výbornú príležitosť, aby sa presadil aj na svetovom šampionáte, takže bude veľmi hladný po úspechu. Výsledok Movistaru v tímovej časovke by sa na jeho výkone nemal prejaviť.   
 
 
castroviejo 2016 itt spanielsko movf
Jonathan Castroviejo sa stal majstrom Európy (© Movistar Team)
 
 
Medzi najlepšími bude chcieť finišovať aj Jos van Emden. Ďalší holandský zástupca má radšej krátke časovky, ale na úplne rovinatej trase sa môže ukázať svojimi tempárskymi kvalitami. Vo svojej najlepšej forme patria medzi silných jazdcov v ITT aj Bob Jungels a Primož Roglič. Obidvaja to potvrdili predovšetkým na Gire.
 
Luxemburský jazdec tam vynikajúco zvládol obidva ťažké testy proti chronometru, ale ten najlepší výsledok dosiahol pred niekoľkými dňami, keď sa stal svetovým šampiónom v TTT. A podobný úspech vždy motivuje k lepším výkonom. Na druhej strane Primož Roglič dokonca vyhral časovku na Gire, takže ak sa správne pripravil na MS, v Dohe môže vybojovať ďalší pekný úspech v časovke.
 
Na dvoch dobrých jazdcov sa bude spoliehať britská reprezentácia, Alex Dowsett a Stephen Cummings sú dostatočne skúsenými pretekármi, aby sa mohli objaviť na vysokých priečkach. Taylor Phinney sa po ťažkom zranení len postupne dostáva na svoju najlepšiu úroveň, ale aj tak bezpochyby patrí medzi najlepších časovkárov na svete.
 
Do tejto spoločnosti sa začína tlačiť 24-ročný belgický jazdec Victor Campenaerts, ktorý predviedol kvalitné výkony na domácom šampionáte, Vuelte a majstrovstvách Európy. Na ťažké časovky sa vie dobre pripraviť Maciej Bodnar. Poľský jazdec sa dostal do Top 10 v minulom roku v Richmonde a nedávno v Riu, preto ani v Dohe nemôže mať iné ciele ako umiestnenie v najlepšej desiatke.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop