BinckBank Tour: V šprinte štvrtej etapy bol najrýchlejší Theuns, Sagan štvrtý

10.8.2017, 12:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 10.8. zvlnena etapa ciel rovina Lanaken > Lanaken 155 km Theuns
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
etapa 3
profil etapy (© Cronoescalada.com)
 
 
Ďalšia etapa s jednoduchým profilom ponúkala poslednú šancu pre šprintérov. Väčšina z nich nebola so svojím pôsobením na podujatí spokojná, ale dnes si mohli vylepšiť náladu. No určite ich nepotešila skutočnosť, že pršalo a že sa museli znovu pripraviť na hektický finiš. Peter Sagan sa zatiaľ nemohol sťažovať na vývoj pretekov, po dvoch triumfoch viedol bodovaciu súťaž a vybudoval si dobrú pozíciu v klasifikácii. 
 
Videli sme veľmi rýchly štart etapy, trvalo približne štyridsať kilometrov, kým sa vytvorila vedúca skupina. Dovtedy sa nasadilo značné tempo, niektorí pretekári dokonca stratili kontakt s pelotónom. Na čele balíka sa pre zmenu útočilo a v jednom momente sa objavili vpredu takí borci ako Küng, Van Avermaet alebo Gallopin, ale podobná skupina nemohla dostať povolenie odísť.
 
Brejk sa vytvoril až po prvej špeciálnej šprintérskej prémii, keď prekvapujúco atakoval André Greipel (Lotto-Soudal) s Nilsom Polittom (Kaťuša-Alpecin) a potom túto dvojicu doplnil Pim Ligthart (Roompot). Na čele pretekov sme boli svedkami netradičnej situácie, keď sa ukázal v brejku šprintérskej etapy jeden z najrýchlejších jazdcov na svete André Greipel. Nemecký borec však neprežíva najlepšie obdobie, čo priznal aj po včerajšej etape, a v šprintérskych koncovkách sa jednoducho trápi. Naposledy sa tešil z víťazstva na Gire, čo bolo pred tromi mesiacmi, a možno aj takýmto nevšedným spôsobom si chcel prinavrátiť dobré pocity.
 
Podobne ako v predchádzajúcich dňoch utečenci nedostávali veľký priestor, ich náskok len zľahka prekročil dve minúty. V balíku na tom pracoval najsvedomitejšie tím BMC. V druhej časti etapy jazdil na čele pelotónu aktívne Bora - Hansgrohe, pretože Peter Sagan tu predvádza perfektné šprinty a jazdí vo veľkej pohode. V nepríjemných podmienkach jazdila vpredu celá nemecké zostava a sekundoval jej jeden zástupca z tímu Sky. Potom aj britská partia posilnila svoju čatu na čele balíka, bolo vidno, že dnes majú vysoké ambície.
 
Vedúca trojica ešte stihla prebehnúť cez zlatý kilometer, bez boja ovládol všetky tri šprinty Pim Ligthart, ale 25 kilometrov pred cieľom bol únik zlikvidovaný. Túto situáciu chceli mať pod kontrolou viaceré celky, ktoré sa natlačili dopredu, aby udržali svojich lídrov mimo problémov a zabránili prípadným novým útokom.
 
Napriek tomu si vybudovali menší náskok Alex Dowsett (Movistar) a Dion Smith (Wanty Groupe). Dokázali sa vzdialiť aj na 25 sekúnd, ale pelotón zostal koncentrovaný a štyri kilometre pred páskou ich dobehol.
 
Potom sa pokúsil nachytať balík Yves Lampaert z Quick-Stepu a belgický jazdec poriadne vystrašil najrýchlejších jazdcov v balíku, ale nakoniec bol chytený tesne pred páskou. V ďalšom napínavo špurte sa presadil Edward Theuns z Trek - Segafredo. Druhý skončil Marko Kump (UAE Emirates), potom preťal pásku Tim Merlier (Vérandas). Peter Sagan obsadil štvrtú priečku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále štvrtej etapy
 
 
Koncovku štvrtej etapy ovplyvnil Yves Lampaert, ktorý statočným útokom takmer prekvapil šprintérov, a bol dolapený v hodine dvanástej. Po jeho ataku zostal pelotón dezorganizovaný a najrýchlejší jazdci začali špurtovať takmer bez pomoci kolegov a túto situáciu dokázal využiť Edward Theuns, ktorý si našiel pred páskou tú správnu cestičku a vysokú rýchlosť udržal až do cieľa. Belgický jazdec vybojoval svoje prvé víťazstvo vo WT, v minulom roku vyhral etapu na Baloise Belgium Tour. 
 
Tím UAE Emirates potešil Marko Kump, ktorý predviedol podobný výkon, akými sa prezentoval na začiatku roka na Tour Down Under, a pre pro-konti celok Vérandas Willems-Crelan je vždy výborným výsledkom, keď sa v takejto silnej konkurencii dostane na pomyselné pódium. Dnes im urobil radosť 24-ročný Tim Merlier. V závere vypadli z balíka Viviani, Kittel, Démare, ktorí sa tu neukazujú v dobrom svetle, a svoju momentálnu dispozíciu dnes vyriešil svojským spôsobom André Greipel.
 
Peter Sagan bol vo finále zavretý, a kým si našiel cestu pomedzi ostatných jazdcov, musel sa v cieli uspokojiť so štvrtou pozíciou. Na konci bol rýchly Dylan Groenewegen, ale holandský borec doplatil na to, že nezačal šprintovať z potrebnej pozície. V celkovom poradí nenastali žiadne zmeny, Peter Sagan drží delenú tretiu priečku, čo je veľmi dobré pred tromi rozhodujúcimi etapami. Už v tej zajtrajšej očakávame aktívnejšiu jazdu aj zo strany favoritov na celkový titul. Michael Kolář aj dnes finišoval bez časovej straty.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Edwarda Theunsa (víťaz)
"Dnes som sa cítil veľmi dobre. Po minuloročnom páde na Tour de France som prežíval ťažké obdobie, ale tvrdo som pracoval, aby som sa vrátil späť. Ešte som musel podstúpiť jednu operáciu po jarných klasikách, ale odvtedy sa cítim týždeň čo týždeň lepšie. Nedávno, počas TdF, som absolvoval vysokohorské sústredenie, a výsledky sa začínajú prejavovať."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (4. miesto)
"Máme za sebou ďalší rýchly, mokrý a ťažký deň. Tím odviedol perfektnú prácu pri kontrole utečencov, dobehli sme ich vlastne iba my. Podľa očakávania vyvrcholila etapa hromadným špurtom, kde som obsadil štvrté miesto. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Maciej zostáva druhý, ja s Dumoulinom sme na tretej priečke, ale strácame len päť sekúnd na lídra. V nasledujúcich etapách sa môže stať čokoľvek, my budeme bojovať každý deň."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrico Poitschke (DS Bora)
"Chlapci opäť predviedli kvalitnú jazdu a bolo to pre nás ťažké, lebo iba tím Sky chcel kontrolovať únik. Na týchto pretekoch sa zišla silná konkurencia, takže aj štvrté miesto Petra Sagana je dobrým výsledkom. Myslím si, že zatiaľ sa preteky vyvíjajú správnym smerom. Maciej je na druhej pozícii, Peter je hneď za ním a navyše je lídrom bodovacej súťaže."
 
 
Výsledky
1. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 3:24:23 50
2. KUMP Marko UAE Team Emirates 00:00 20
3. MERLIER Tim Vérandas Willems-Crelan 00:00 8
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00  
5. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
6. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00  
7. CORT NIELSEN Magnus ORICA - Scott link ikonka 00:00  
8. SARREAU Marc FDJ link ikonka 00:00  
9. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00  
10. VANMARCKE Sep Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00  
57. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 11:39:31 8
2. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe 00:04  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:05  
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:05  
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 00:08  
6. BOOM Lars Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:10  
7. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
8. BRÄNDLE Matthias Trek - Segafredo link ikonka 00:14  
9. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:17  
10. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:17  
97. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 01:12  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Pelotón zostáva v Belgicku v provincii Limburg, no ani to nemusí znamenať, že sa na trati objavia povestné krátke kopce. Všetko dôležité sa odohrá v blízkosti mesta Lanaken, okolo ktorého sú pripravené tri rôzne kruhy, ale ani na jednom z nich nenájdeme terénne prekážky. Posledné kolo meria 27-kilometrov, cez ktoré sa prebehne dva razy, a aj keď tu uvidíme mierne zvlnený profil, hromadný špurt balíka by nemal byť ohrozený. Posledný kilometer je plochý a priamočiary, čo bude príležitosť pre najrýchlejších jazdcov v štartovom poli. Zlatý kilometer štartuje 33 kilometrov pred cieľom.       
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop