V Baskicku sa chystá ďalšia vrchárska šou, Astana priváža super tím

5.4.2019, 19:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Baskicka pokračuje v sérii náročných týždňových etapákov, kde rozhoduje o titule vrchárska výkonnosť. Aj tentoraz budú lákadlom strmé stúpania a kvalitná konkurencia, ktorá v poslednom čase ponúka atraktívnu cyklistiku. Na titul budú predovšetkým útočiť vo forme jazdiaci Adam Yates, Alaphilippe, Quintana a na podujatie priváža mimoriadne silnú zostavu Astana.
 
 
baskicko 18 podium tbmf
Vlaňajšie pódium pretekov (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Strmé prevýšenia na každom kroku
 
Prudké kopce sa objavia v programe každej jednej etapy a na cyklistov čaká naozaj vyzývavý súťažný blok. Baskicko ponúka perfektnú príležitosť, ako sa vhodným spôsobom naladiť na prichádzajúci ardenský týždeň. Preteky odštartujú krátkou časovkou, ale nebude to záležitosť pre špecialistov na túto disciplínu, lebo v druhej časti sa vynorí stúpanie La Antigua (2,3 km; 9,7 %) s maximami pod dvadsiatimi percentami. Hneď úvodná previerka tak môže vytvoriť pekné rozdiely medzi favoritmi.
 
Zaujímavo zvlnená druhá etapa bude prechádzať po typickom baskickom profile, a keďže v cieli je pripravený šprint do 8-percentného kopca, svoju akceleráciu môžu vytiahnuť aj kandidáti na titul. Aj na konci tretieho dňa, v meste Estibaliz, sa nachádza cieľová páska na stúpaní, no jeho parametre sa nachádzajú na úrovni štyroch percent a na túto koncovku si môžu trúfať aj odolní šprintéri. Nudiť sa nebudeme ani vo finále štvrtej etapy. Len štyri kilometre pred páskou vrcholí krátky, ale výbušný kopec, kde sa pred vrcholom objaví aj prevýšenie desať percent, a to znamená, že sa môžeme tešiť na útočný príjazd do cieľa.
 
Koncovku predposledného dňa budú všetci dôverne poznať, cieľový kopec Alto de Arrate (5 km; 8,8 %) je známou súčasťou týchto pretekov. Každý bude vedieť, že na jeho sklonoch sa len ťažko vytvoria veľké rozdiely medzi favoritmi, ale silný útok aj tak dokáže zamiešať poradím v klasifikácii. Tá sa rozhodne až úplne na konci pretekov, kde bude striehnuť krátka etapa s tromi prudkými kopcami. Finálnemu predstaveniu bude náramne svedčať atak z väčšej vzdialenosti, keďže na Azurki, Karakate a Asensio sa nachádzajú aj dvojciferné sklony. V Baskicku tak uvidíme ostrý súboj až do samého konca a v priebehu celého trvania podujatia očakávame atraktívne súboje najlepších o dôležité sekundy.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© itzulia.eus)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Mimoriadne silnú Astanu vyzvú vrchári vo forme
 
Pri pohľade na štartovú listinu púta svojou kvalitou predovšetkým Astana, ktorá spojila do jednej čaty všetkých svojich najsilnejších cyklistov, a keď predvedie tímový a sústredený výkon, súperi môžu byť postavení pred neriešiteľný rébus. Jakob Fuglsang bol veľmi silný na strmých kopcoch na Tirrene a opäť bude pripravený deklarovať svoju fazónu. To isté sa týka Alexeja Lutsenka, ktorý sa tiež nebude chcieť držať v úzadí, keď stále jazdí vo vynikajúcej forme. Ion Izagirre vyhral ťažkú etapu na P-N, LL Sánchez tam obsadil deviate miesto v GC, takže kazašský tím bude musieť smerovať len za celkovým titulom. Vzhľadom na toľkých kvalitných jazdcov bude pre nich výhodné, že preteky štartujú časovkou, ktorá ihneď vytvorí medzi nimi hierarchiu. Ich tímová sila sa môže prejaviť najmä v posledných etapách, kde môžu na náročnom teréne výrazne udrieť na pelotón a spôsobiť ťažké chvíle svojim hlavným súperom.
 
Dve druhé miesta v poradí na Tirrene a v Katalánsku musia znamenať, že Adam Yates momentálne patrí k vrchárom s najlepšou výkonnosťou. Britský pretekár je dostatočne výbušný, aby si mohol vychutnať najťažšie baskické stúpania a vyzvať tam ostatných favoritov na vzájomný súboj. Veľmi mu pomohlo, že v ITT sa objaví prudký kopec, preto po časovke nebude rátať značné straty. S väčšinou svojich súperov sa už stretol na predchádzajúcich pretekoch, preto bude vedieť, čo má od nich očakávať a akú taktiku proti nim zvoliť. Jeho šance na úspech ešte vzrastú, keď predvedú kvalitný výkon aj Nieve s Hamiltonom, a to najmä v záverečných etapách.
 
 
yates a 18 detail na tlacovke rcsf
Adam Yates (© Gian Mattia D'Alberto/LaPresse)
 
 
Po krátkej pauze sa vracia do hry Julian Alaphilippe a bude chcieť nadviazať na to najlepšie, čo predvádzal v Baskicku pred rokom. Momentálne preteká s ohromným sebavedomým a budeme to opäť sledovať vo výbušných alebo v útočných koncovkách, kde môže zbierať potrebné bonusové sekundy. Vyhovovať mu bude aj pripravená časovka, no budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť na konci pretekov, keď bude počas dňa v ponuke niekoľko nepríjemných kopcov. V predchádzajúcej edícii v tomto smere vyhorel a najťažšie etapy nezvládol ani nedávno na Tirrene. Alaphilippe má formu ako hrom, ale konkurencia bude pripravená využiť každé jeho prípadné zaváhanie. Na najťažšie previerky sa chystá jeho kolega Enric Mas, ktorý v Katalánsku nabral súťažnú istotu a teraz bude chcieť zabojovať o ďalší úspech v GC. Nie je natoľko výbušný ako Alaphilippe, no privíta tvrdú bitku v kopcoch, preto Deuceninck - Quick-Step môže spokojne hrať dvomi kartami.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinuloročný Alaphilippe na prudkom baskickom finále
 
 
V Movistare sa prvýkrát stretnú v tomto ročníku Nairo Quintana a Mikel Landa. Prvý menovaný má za sebou úspešný súťažný blok a v kopcoch sa prezentuje vynikajúcim spôsobom. Uvidíme, ako si poradí s baskickými kopcami, ktoré sa viac hodia pre dynamickejšie typy vrchárov, ako je on, ale v takejto forme si jednoducho musí trúfať na tie úseky, kde vyskočí sklon na dvojciferné hodnoty. Landa sa rozjazdil po zranení na Coppi e Bartali, kde uchmatol jednu etapu, a jeho výkonnosť by mala naberať stúpajúcu tendenciu, no proti rozbehnutým súperom to nebude mať jednoduché.
 
Na svižných profiloch si príde na svoje Daniel Martin, ktorý sa vždy rád zapojí do aktívnej cyklistiky na útočnej trase. Dobrý výsledok by už potreboval Geraint Thomas. Poslednému víťazovi Tour však nevyšlo celkom podľa predstáv sústredenie vo vysokej nadmorskej výške, ktoré musel predčasne opustiť, preto sme zvedaví, ako sa zlepšila jeho forma oproti Tirrenu. V Baskicku nikdy predtým neštartoval a na výbušnom teréne bude musieť vytiahnuť perfektný výkon, aby sa presadil v silnej konkurencii. Tú bude tvoriť aj Michael Woods, šiesty muž z Katalánska, ktorý sa mimoriadne rád pohybuje na prudkých kopcoch a dokáže na nich vyvinúť poriadnu rýchlosť. Kvalitu štartového poľa umocňujú ešte Teuns, Gaudu, George Bennett, Mollema alebo Oomen.
     
 
1. 8.4. rovinata etapa ciel rovina Zumarraga > Zumarraga 11,2 km cieľ: 17:30
2. 9.4. zvlnena etapa ciel rovina Zumarraga > Gorraiz 150 km cieľ: 17:30
3. 10.4. zvlnena etapa ciel rovina Sarriguren > Estibaliz 191 km cieľ: 17:30
4. 11.4. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > Arrigorriaga 164 km cieľ: 17:30
5. 12.4. rovinata etapa ciel rovina Arrigorriaga > Arrate 150 km cieľ: 17:30
6. 13.4. rovinata etapa ciel rovina Eibar > Eibar 118 km cieľ: 17:30
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop