Okolo Slovenska: Na konci sa padalo, víťazom prvej etapy sa stal Kristoff, Baška štvrtý

18.9.2019, 07:00 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, L. Timko
skoda okolo slovenska 560x100 top
1a 18.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Bardejov 138 km Kristoff
Etapy tohto 63. ročníka Okolo Slovenska:
1a1b234
 
profil etapa 1a
profil etapy, 1450 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
 
 
Včerajšie slávnostné otvorenie 63. ročníka Okolo Slovenska hostilo Radničné námestie v Bardejove. Rovnaké miesto sa stalo dejiskom aj slávnostného štartu prvej etapy, ktorá sa išla už skoro ráno, od deviatej hodiny. Úvodná previerka merala 138 kilometrov a previedla pelotón po blízkom okolí Bardejova. Na programe boli dva okruhy, väčší, ktorý meral 40 kilometrov a jazdci ho prešli raz, a menší, ktorý meral 32 kilometrov. Ten cyklisti absolvovali trikrát. Profilovo dostala etapa prívlastok rovinatá, na jej trase bol iba jeden hodnotený kopec.
 
 
banner kolekciaOS
 
 
Ani nie tisícpäťsto výškových metrov bolo predzvesťou, že koniec úvodného testu by mal byť v réžii šprintérskych celkov a ich lídrov na hromadné dojazdy. Najväčším adeptom na zisk prvého vavrínu bol Elia Viviani, úradujúci európsky šampión, ktorý nedávno ovládol jednorazovky v Londýne a Hamburgu, kde čelil azda najsilnejšej možnej konkurencii. Tiež Alexander Kristoff a Arnaud Démare sa radili do úzkej skupiny favoritov na víťazstvo. Rýchlym jazdcom je aj Eduard Grosu a Alois Kaňkovský. Slovenskí diváci sa tešili na Erika Bašku, ktorý mal šprintovať za Boru.
 
 
01
V Bardejove pred začiatkom etapy pršalo (© Igor Stančík)
 
 
Niektoré časti Slovenska sa prebudili do sychravého, daždivého, dňa. Predovšetkým severná časť Slovenska. Zlé podmienky privítali aj pretekárov na štarte v Bardejove. Ešte o deviatej hodine mierne pršalo, no zásadnejším problémom bolo chladné počasie. Teplomer ukazoval iba osem stupňov, takže cyklisti sa museli cítiť skoro ako na Sibíri. Takáto zima nezvykne bývať ani na podujatiach v Nórsku. Ďalším zásadným faktorom úvodnej previerky mohol byť vietor. Podľa predpovede mal fúkať severný, až severozápadný vietor, na začiatku etapy bol dosť silný.
 
 
02
Arnaud Démare pred štartom (© Ján Melicher)
 
Do úvodnej previerky nastúpilo 147 pretekárov. Tesne pod odmávaní štartu na Radničnom námestí si dopredu naskočila štvorica jazdcov. Aj keď si dokázali vytvoriť akú-takú medzeru, dlho sa vpredu neudržali. Bol medzi nimi aj Richard Coma zo Slovenskej reprezentácie. Po troch kilometroch sa začínalo od začiatku. Dlho netrvalo a urvala sa ďalšia šestka pretekárov. Boli to Alexandre Delettre z Delko - Marseille Provence, Kenny Molly z Wallonie Bruxelles, Rasmus Wallin z Riwal Readynez Cycling Team, Anders Skaarseth z Uno-X Norwegian Development, Florian Kierner z Team Felbermayr - Simplon Wels a Erik Fetter z Pannon Cycling Team.
 
 
- inzercia -
os 19 Skoda 560x300
- inzercia -
 
 
Celodenný únik sa vytvoril pomerne skoro. Keďže World Tour tímom ani jeden zo šestice utečencov neprekážal, hlavné pole sa zastavilo a náskok vedúcej skupiny rýchlo rástol. Keď presiahol hranicu dvoch minút, tak sa balík opäť rozbehol a ďalej už vedúcu skupinu nepúšťal. Tá pomaly smerovala k prvej prémii v programe dnešného dňa. Kopec Vaníškovce (0,7 km - 10,7 %) nebol dlhý, ale bol veľmi prudký. Na jeho vrchole sme mali spoznať držiteľa prvého cenného dresu po prvom dni, keďže ďalšie hodnotené kopce na programe neboli.
 
 
10
Celodenný únik tvorilo šesť pretekárov (© Ján Melicher)
 
 
Maximálny počet, šesť, bodov na úvodnej horskej prémii v 63. ročníku podujatia získal Molly (Wallonie), ktorý si tak oblečie bodkovaný dres. Na vrchole Vaníškoviec si ďalšie body pripísali ešte traja muži, a to Kierner (Felbermayr), Delettre (Delko) a Wallin (Riwal). Šestica utečencov zostala po kope, nikto z nej neodpadol. Z Bardejova v tomto čase prichádzali informácie, že v mieste štartu a cieľa panoval tak silný vietor, že organizátori váhali, či môžu postaviť pódium na ceremoniál.
 
 
12
Priebeh kontrolovali WT tímy (© Ján Melicher)
 
 
V klesaní z jediného hodnoteného stúpania sa zrodili prvé technické problémy. Defekty riešila až trojica jazdcov. Ako prvý si musel vymeniť koleso Räim (ICA), po ňom rovnaký problém mal aj Neuman (Elkov) a dieru na zadnom kolese mal aj jeden z borcov Dukly Banská Bystrica. Bol ním Marek Čanecký, ktorý sa však po výmene kolesa rýchlo vrátil na svoje miesto v hlavnom poli. Dôležitou správou bola skutočnosť, že zatiaľ nitko nestratil kontakt s balíkom. 
 
 
- inzercia -
okolo slovenska janom bez basku
- inzercia -
 
 
Už od začiatku etapy sa na čele hlavného poľa striedali predovšetkým jazdci z Groupama - FDJ a Deceuninck - Quick-Step, ktorí nepodceňovali situáciu. Veď v celodennom úniku bolo niekoľko zaujímavých mien. Skaarseth (Uno-X) na domácom Okolo Nórska v silnej konkurencii obsadil šiestu priečku v celkovom poradí, pričom do najlepšej desiatky sa zmestili iba jazdci z World Tour tímov. Tiež Delettre (Delko) a Fetter (Pannon) patria do skupiny zaujímavých pretekárov, prvý by chcel vyhrať Miláno - San Remo. Obaja sú ešte veľmi mladí.
 
 
16
Detailný pohľad na jazdca v úniku (© Igor Stančík)
 
 
Tesne pred prvým prejazdom cez cieľ, teda na konci dlhšieho okruhu, klesol náskok vedúcej skupiny pod dve minúty, ale rozostup medzi oboma skupina zostával prakticky totožný. Prví sa na Radničnom námestí zjavili šiesti utečenci, ktorí si to z neho namierili na kratší okruh, vyrazili na severozápad od Bardejova. O dve minúty neskôr sa rovnakým smerom vybrali aj jazdci v pelotóne. Krizek (Felbermayr) aj na novom bicykli, ktorý si stihol vymeniť. 
 
 
22
Šestica vpredu poctivo spolupracovala (© Igor Stančík)
 
 
Medzera medzi oboma skupina sa rapídne zmenšila vo výjazde z Bardejova. Na silnom vetri šestica utečencov nemala na ružiach ustlané, pričom na čele pelotónu boli poskladané takmer všetky tímy z najvyššej ligy, menovite Groupama - FDJ, Deceuninck - Quick-Step a Bora - hansgrohe. Za nimi sa schovávali Tím CCC a UAE Team Emirates, ale tí svojich jazdcov ešte do čela pracovať nevyslali. Tesne za Bardejovom, v obci Rokytov, bola strata pelotónu na vedúcu skupinu minútu a pol. 
 
 
20
Všetci jazdci dnes uprednostnili oblečenie s dlhými rukávmi (© Igor Stančík)
 
 
Bolo ešte priskoro, aby sa celodenný únik stal minulosťou, veď do cieľa chýbalo prejsť ešte viac ako osemdesiat kilometrov. Aby sa situácia na ceste neskomplikovala, hlavne pre šprintérske tímy, preto prišlo v balíku ku poľaveniu a náskok opäť podrástol na dve minúty. Nasledoval pokojný priebeh etapy, v ktorej nikto nehlásil žiadne problémy, nikto nespadol. Všetci jej účastníci sa pomaly blížili ku šprintéskej prémii, teda k druhému prejazdu štartu a cieľa.
 
 
banner kolekciaCI
 
 
Jazdci na bicykloch pomaly krútili nohami už dve hodiny. V prvej hodine ich priemerná rýchlosť bola 38,5 km/h, čiže išli o niečo pomalšie ako sa očakávalo pred etapou. Svoje v tom zohral aj silný vietor. Ešte pred ukončením druhej hodiny stihli vstúpiť do ďalšieho kola a prejsť jedinú rýchlostnú prémiu v itenerári prvej previerky. Plný počet bodov tentokrát ulovil Kierner (Felbermayr), za ním postupne skončili Skaarseth (Uno-X), Wallin (Riwal), Delettre (Delko) a Molly (Wallonie). Bez bodov tak z úniku skončil iba Fetter (Pannon).
 
 
rýchlostná prémia v Bardejove
Boj o body na jedinej šprintérskej prémii (© Ján Melicher)
 
 
Už ku koncku druhého okruhu sa na čele balíka začali objavovať aj dresy UAE Team Emirates, ich líder, Alexander Kristoff, zatiaľ prechádzal etapou ako nôž maslom. Boli to hlavne ich muži a pretekári Groupama - FDJ, ktorí momentálne tvrdili hudbu v pelotóne. Jeho rýchlosť v Bardejove opäť narástla a v technickej pasáži hlavné pole stiahlo takmer celú minútu. Pri výjazde z mesta mali utečenci k dobru niečo málo cez jednu minútu, stále čelo pretekov obsahovalo šesť mien. 
 
 
34
Záber na jazdcov Dukly Banská Bystrica (© Igor Stančík)
 
 
Síce sa pomaly blížil obed, na teplomeri to vôbec nebolo vidieť. V okolí Bardejova stále panovali nízke teploty. O jedenástej hodine bolo jedenásť stupňov. V tak chladnom počasí pretekári nezvyknú veľa piť, takže dnes často ku svojim mechanickým autám neprichádzali. Za pelotónom panoval kľud. Ani zima však neodradila ľudí, aby prišli podporiť hrdinov 63. ročníka podujatia. Nielen na Radničnom námestí, ale aj okolo ciest stálo veľa divákov.
 
 
26
Dnešný výlet v okolí Bardejova kazilo chladné počasie a vietor (© Ján Melicher)
 
 
Medzičasom hra mačky s myšou pokračovala a náskok utečencov vyšplhal opäť ku dvom minútam. Lenže iba na krátky čas. Na méte 50 kilometrov pred cieľom World Tour tímy už mali vedúcu skupinu na dostrel. Tesne za obcou Kružlov klesol náskok utečencov pod minútu, teda bol najmenší od začiatku celej etapy. Prsty v tom mali jazdci Tímu CCC a Deceuninck - Quick-Step. Svoje vlastné starosti v tomto čase riešil Kubiš (Dukla), ktorého koleso zívalo prázdnotou. Po výmene sa vrátil naspäť do pelotónu.
 
 
27
Niektorí cyklisti si našli čas aj na krátky rozhovor (© Igor Stančík)
 
 
Kombinácia chladu a vetra vôbec nechutila Filutásovi (Pannon), ktorý už dlhší čas okupoval pozície v kolóne mechanických áut a nevedel sa dostať naspäť do pelotónu. Jeho trápenie pokračovalo aj krátko pred nájazdom do posledného okruhu a nakoniec z podujatia odstúpil. Na opačnom fronte, v úplnom čele, sa zas začalo nastupovať. Keďže odstup klesol na 45 sekúnd, Delettre (Delko), Wallin (Riwal) a Skaarseth (Uno-X) sa snažili ešte niečo vymyslieť, vzdialili sa svojim súperom. 
 
 
19
Únik v poslednom kole už pokope nezostal (© Ján Melicher)
 
 
Ostatní traja účastní celodenného trávenia času na vetre už nemali silu, aby sa vrátili do čela. Fetter (Pannon), Molly (Wallonie) a Kierner (Felbermayr) sa krátko po opustení Bardejova precedili hlavným poľom. Molly mohol byť pri tom spokojný, keďže mu víťazstvo na jedinej vrchárskej prémii zaručilo zisk bodkovaného dresu. Za balíkom sa však objavil aj Ista (Wallonie), ktorý dostal defekt a musel preto zastaviť a vymeniť postihnuté koleso. Podarilo sa a Belgičan mohol ďalej pokračovať.
 
 
41
Elia Viviani v drese európskeho šampióna (© Igor Stančík)
 
 
Finále prvej skúšky sa blížilo každým metrom. V prvej tretine záverečného kola došla šťava aj ďalšiemu utečencovi. Z čela odpadol aj Delettre (Delko), takže najdlhšie vydržali vpredu dvaja jazdi zo severu Európy. Skaarseth (Uno-X) a Wallin (Riwal) bojovali spoločne až do konca, teda do méty 11 kilometrov, kedy aj ich už pelotón doslova preletel. Všetko tak nasvedčovalo tomu, že na konci prvej etapy o víťazovi bude rozhodovať šprint. Najväčšie esá do neho strávili deň bez komplikácii.
 
 
pohľad na pelotón
Pohľad na pelotón (© Ján Melicher)
 
 
Potom už koncovku pevne režírovali šprintérske tímy, teda Bora - hansgrohe, Deceuninck - Quick-Step, UAE Team Emirates a Groupama - FDJ, ktoré vygradovali rýchlosť pelotónu, nič nechceli podceniť. Hlavné pole sa začal deliť na niekoľko skupín. Dva kilometre pred koncom zlomil koleso Maciej Bodnar (Bora), ktorý mal šťastie v nešťastí. Už bol v ochrannej zóne, takže v cieli si žiadnu stratu nepripísal, koleso si však musel poctivo vymeniť a musel do cieľa prísť. 
 
 
44
Aj Tím CCC pracoval na čele pelotónu (© Igor Stančík)
 
 
Nasledovalo technické finále, v ktorom bolo dôležité, aby pretekár bol na dobrej pozícii. Všetky vyššie spomenuté celky urobili všetko, aby svojho lídra dostali na potrebné miesto. Preto bola veľká tlačenica na čele a aj sa padalo. Kolízii sa vyhol Alexander Kristoff, ktorý sa v závere pohyboval presne tam, kde mal a nakoniec si prišiel po víťazstvo a aj nacennejší dres. Druhý skončil Michael Mörköv, tretí Elia Viviani. Na konci tuho bojoval aj Erik Baška, ktorý finišoval na štvrtej pozícii.
 
 
kristoff vyhra
Kristoff suverénne triumfoval (© Ján Melicher)
 
 
Bláznivú koncovku nakoniec ovládol Alexander Kristoff, ktorému technické finále sedelo. Nóra celý deň nebolo vidieť, nemusel riešiť žiadne problémy a poctivo šetril energiu do koncovky. V nej sa šikovne dokázal vyhnúť všetkým nepríjemným situáciám a tiež mu vyhovovalo aj krátke stúpanie pred Radničným námestím. Potom to už bolo iba o jeho šikovnosti a rýchlosti. Bol suverénny, Kristoff si tak prišiel po už 79. profesionálne víťazstvo a aj po žltý dres a prvé miesto v bodovacej súťaži.  
 
 
Kristoff v žltom
Alexander Kristoff v najcennejšom drese (© Ján Melicher)
 
 
Dobrý výkon na konci predviedol aj Erik Baška, ani on nezostal trčať v páde a mohol sa pobiť o víťazstvo v etape. Bol z toho slušný výkon a štvrté miesto, vďaka ktorému sa stal lídrom v súťaži o najlepšieho slovenského jazdca. Baška na konci porazil Arnauda Démara. Druhým Slovákom v cieli prvej previerky bol Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica, ktorý obsadil 26. miesto. Lídrom v súťaži do 23 rokov a držiteľom dresu je po prvej etape Edo Maas. Najbojovnejším jazdcom prvej etapy sa stal Anders Skaarseth. Len pre pripomenutie, ďalší účastník úniku, Kenny Molly, je majiteľom bodkovaného dresu.
 
 
Baška v drese
Erik Baška v drese pre najlepšieho Slováka (© Ján Melicher)
 
 
Rozhodcovia nakoniec udelili čas víťaza prvým siedmim pretekárom. Okrem piatich šprintérov boli medzi nimi aj Rudy Barbier a Emils Liepins. Ďalší dvaja, Andrea Peron a Boy Van Poppel mali stratu štyroch sekúnd, Yves Lampaert, Lukas Pöstlberger, Edo Maas a Ramon Sinkeldam osem, Florian Senechal jedenásť, Dušan Rajović dvanásť a ďalších viac ako sto pretekárov malo stratu štrnásť sekúnd. Obeťami prvej etapy boli zo známejších mien Sébastien Reichenbach, ktorý stratil minútu, Emanuel Buchmann so stratou minúty a dvadsať sekúnd a David Gaudu, ktorý stratil až dve minúty. Hlavne Buchmannovi táto nálož poriadne skomplikovala plány.
 
 
66
Majitelia cenných dresov (© Igor Stančík)
 
 
Obeťami pádu boli Jasper Asselman, Niklas Märkl, Maurits Lammertink a František Sisr, ktorým rozhodcovia dali rovnakú stratu, akú mal pelotón. Teda štrnásť sekúnd. Všetci štyria si aspoň podľa dostupných informácii neodniesli z kolízie ťažké zranenia, keďže sa nejednalo o nič hromadné. Pretekári spadli v ľavotočivej zákrute zhruba na desiatej pozícii v balíku na rovnom peknom asfalte a jednotlivo. Všetci štyria spadli na začiatku posledného kilometra, celý incident máme aj na kamerách a objaví sa vo videu. Pokojná prvá etapa tak na konci napísala poriadne dramatickú koncovku.
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Alexandra Kristoffa
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Erika Bašku
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie najbojovnejšieho jazdca
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih z 1a. etapy
 
 
Výsledky etapy
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:21:48 14
2. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 3
4. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
6. BARBIER Rudy Israel Cycling Academy 00:00  
7. LIEPINŠ Emils Wallonie - Bruxelles 00:00  
8. PERON Andrea Team Novo Nordisk 00:04  
9. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:04  
10. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:08  
27. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:14  
42. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 00:14  
55. MALÍK Robert Slovensko 00:14  
70. VARHAŇOVSKÝ Jakub Dukla Banská Bystrica 00:14  
77. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:14  
80. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 00:14  
81. ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:14  
82. BABIČ Adrián Slovensko 00:14  
94. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:14  
96. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 00:14  
99. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 00:14  
109. BERES Stanislav Slovensko 00:14  
115. LAJCHA Juraj Slovensko 00:14  
119. KAŠKO Dávid Slovensko 00:14  
136. SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team 01:57  
145. COMA Richard Slovensko 03:28  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


zlty s
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:21:42 3
2. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:02  
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04  
4. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:06  
5. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:06  
6. BARBIER Rudy Israel Cycling Academy 00:06  
7. LIEPINŠ Emils Wallonie - Bruxelles 00:06  
8. PERON Andrea Team Novo Nordisk 00:10  
9. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:10  
10. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:14  
30. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:20  
45. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 00:20  
58. MALÍK Robert Slovensko 00:20  
72. VARHAŇOVSKÝ Jakub Dukla Banská Bystrica 00:20  
79. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:20  
82. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 00:20  
83. ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:20  
84. BABIČ Adrián Slovensko 00:20  
95. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:20  
97. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 00:20  
100. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 00:20  
110. BERES Stanislav Slovensko 00:20  
115. LAJCHA Juraj Slovensko 00:20  
119. KAŠKO Dávid Slovensko 00:20  
142. SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team 02:03  
145. COMA Richard Slovensko 03:34  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


body s
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 20
2. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 15
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 12
4. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 10
5. KIERNER Florian Felbermayr - Simplon Wels 8
6. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 8
 
 
vrcharsky 2019
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MOLLY Kenny Wallonie - Bruxelles 6
2. KIERNER Florian Felbermayr - Simplon Wels 4
3. DELETTRE Alexandre Delko Marseille Provence 2
4. WALLIN Rasmus Bøgh Riwal Readynez Team 1
 
 
do23 s
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. MAAS Edo Development Team Sunweb 3:21:56
2. KIERNER Florian Felbermayr - Simplon Wels 00:03
3. RAJOVIć Dušan Adria Mobil 00:04
4. KULIKOVSKIY Alexandr Gazprom - RusVelo 00:06
5. HVIDEBERG Jonas Iversby Uno-X Norwegian Development 00:06
6. ZIMMERMANN Georg CCC Team link ikonka 00:06
8. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:06
16. VARHAŇOVSKÝ Jakub Dukla Banská Bystrica 00:06
17. ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:06
24. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 00:06
30. KAŠKO Dávid Slovensko 00:06
34. SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team 01:49
36. COMA Richard Slovensko 03:20
 
 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z 1a. etapy (© Igor Stančík)
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
Fotografia 1 z 69
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z 1a. etapy (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
Fotografia 1 z 43
 
 
Prémie a kopce na trase etapy:
2 20 119,2 km - Vaníškovce: dĺžka 0,7 km; sklon 10,7 % (6-4-2-1)
sprint 20 modry 65,4 km - Bardejov (druhý prejazd cez cieľ) (8-5-3-2-1)
ciel Cieľ - Bardejov (20-15-12-10-8-6-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Na štart sa dostavili všetky hviezdy, ktoré mali, a tak to vyzerá na skvelú koncovku. Okruh a jeho záver je však mimoriadne technický a posledný kilometer môže byť poriadnou mastenicou na kockách. Takéto závery papierovo najlepšie zvláda Quick-Step a všetci budú zvedaví, či sa im to podarí. Elia Viviani sa netajil ambíciou celkovo vyhrať svoje posledné preteky v drese belgického celku, takže dnes by mal poskladať prvú časť mozaiky. Je tu však CCC či ďalšie prokontinentálne celky bez dobrého šprintéra, takže tie sa iste budú pokúšať o nejakú senzáciu. Vôbec by sme sa nečudovali ani skoršiemu ataku Pöstlbergera. Kde inde ako pri tak technickom závere majú takí ľudia šancu. Očakáva sa preto veľmi napätá koncovka s veľmi nejasným záverom a možno aj rozdielmi po trhaní hlavného poľa v samom závere.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Celé podujatie odštartuje v regióne Šariša, v Bardejove. Prvá previerka prevedie pretekárov cez dva okruhy. Prvý, ktorý meria 40 kilometrov, prejdú cyklisti iba raz. Z Bardejova sa pelotón vydá na juh cez obce Hertník, Fričkovce, Osikov, Vaníškovce a Raslavice, kde odbočí na sever na Kobyly. Skoro po celý čas putovania na juh budú cyklisti stúpať, až po Osikov, za ktorým sa cesta na chvíľku preklopí na opačnú stranu. Krátko na to sa nachádza aj jediná horská prémia v itenerári prvej previerky. Úvodné body do horskej súťaže sa budú udeľovať v obci Vaníškovce (0,7 km – 10,7 %). Potom až do Bardejova bude viesť prevažne rovinatý profil. Druhý okruh je kratší, nemeria ani 33 kilometrov a cyklisti ho absolvujú trikrát. Je situovaný severozápadne od Bardejova. Aj na ňom bude pokračovať zvlnený trend, pretože prvá jeho polovica bude naklonená rovina smerom hore, druhá polovica bude naklonená rovina smerom dole. V závere každého z troch kôl sa nachádza krátky brdok, ktorý zohrá kľúčovú rolu na konci prvej skúšky. Posledných tisíc metrov je však v miernom klesaní, takže je to ideálny záver pre šprintérske celky a najrýchlejších mužov v pelotóne.
 
 
mapa etapa 1a
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
dojazd etapa 1a
mapa dojazdu etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
itinerar 1a
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop