Okolo Slovenska: Ťažký finiš v Ružomberku využil Grosu, Baška 4., Lampaert do žltého

19.9.2019, 10:25 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, L. Timko
skoda okolo slovenska 560x100 top
2. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Bardejov > Ružomberok 227 km Grosu
Etapy tohto 63. ročníka Okolo Slovenska:
1a1b234
 
profil etapa 2
profil etapy, 2850 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
 
 
Dva dni strávili pretekári v Bardejove a jeho okolí, kde prebehla v utorok tímová prezentácia a v stredu dve úvodné previerky. Dnes už pelotón opustil kraj Šariša a cez hory a doly zavítal na Liptov, do Ružomberka. Na programe 63. ročníka Okolo Slovenska bola totiž kráľovská etapa, počas ktorej cyklisti preliezli cez slovenské veľhory a cez päť vrchov, bolo medzi nimi aj najdlhšie stúpanie v tohtoročnom itenerári podujatia, kopec Štrbské Pleso (9,5 km – 3,2 %). Celkovo vo štvrtok cyklisti prešli 227 kilometrov a na nich absolvovali takmer tritisíc výškových metrov.
 
 
Kristoff sa podpisuje
Alexander Kristoff sa podpisuje pred etapou (© Ján Melicher)
 
 
Najťažšia previerka na Okolo Slovenska v jeho 63. pokračovaní mohla prehovoriť do boja o najcennejší dres. Posledný kopec sa však nachádzal dosť ďaleko od cieľovej čiary, takže medzi favoritmi na zisk etapy sa objavovali tváre do hromadných dojazdov. Rolu najvážnejšieho kandidáta na zisk vavrínu na seba zobral Elia Viviani, ktorý chcel nechať zabudnúť na včerajší neúspech. Alexander Kristoff tiež pokukoval po výhre, lenže včera v časovke spadol, čo ho mohlo v šprinte limitovať. Medzi kandidátov na víťazstvo patrili aj Arnaud Démare, Eduard Grosu a aj Erik Baška. V prípade útočného priebehu mohol v Ružomberku zvíťaziť aj niekto z pomalších jazdcov.
 
 
Štoček sa podpisuje
Aj Matúš Štoček sa prišiel podpísať (© Ján Melicher)
 
 
Do deja dnešného dňa malo výrazne prehovoriť aj počasie, ktoré sa oproti včerajšku príliš nezmenilo. Stále bolo chladno, no novinkou bol dážď, ktorý prišiel nad Bardejov tesne pred začiatkom slávnostného štartu. Ani správy z cieľovej destinácie neboli dobré. Celé poobedie v ňom pršalo a dážď bol hlásený aj okolo štvrtej hodiny, čiže hodinu a pol pred predpokladaným finišom. Zároveň malo byť v Ružomberku veľmi chladno, pocitovo okolo piatich stupňov. Pretekárov tak čakal ďalší deň strávený v teplom oblečení, nechýbali ani dresy s dlhými rukávmi. 
 
 
banner kolekciaOS v3
 
 
Úvodné kilometre priniesli ostrú cyklistiku, doslova sa letelo. Hneď po odštartovaní sa viacerí cyklisti pokúsili dostať do úniku, ale ešte sa nikomu nepodarilo odpútať na dlhší čas. Naskočiť do celodenného úniku sa pokúšali aj muži z Dukly Banská Bystrica, ale jazdci UAE Team Emirates zatiaľ zalepili každú vzniknutú medzeru. Práve preto bol balík poriadne natiahnutý, ale stále pokope, až na jedného pretekára. Na druhej strane pelotónu, teda na jeho konci, sa objavil Wallin (Riwal), jeden zo včerajších utečencov, pretože dostal defekt na prednom kolese, po výmene sa vrátil naspäť.
 
 
kenny molly sa podpisuje
Aktivitou hýril aj Kenny Molly (© Ján Melicher)
 
 
Zrazu sa z ničoho nič vyjasnilo a zdalo sa, že sa vyjasnila aj situácia na ceste. Popri vyzliekaní sa z teplého oblečenia z pelotónu ušlo sedem jazdcov. Lenže ani oni ešte nevytvorili celodenný únik, po chvíľke slnenia sa vrátili do pelotónu. Ďalším odvážlivcom, ktorý chcel zviditeľniť farby svojho celku bol Ján Andrej Cully z Dukly Banská Bystrica, celkovo pretekári jediného slovenského kontinentálneho tímu boli v úvodných minútach poriadne aktívni, stále útočili. Rovnako aj cyklisti z Elkov - Author. Do úniku sa chcel dostať aj Molly (Wallonie), očividne túžil udržať dres pre najlepšieho vrchára.
 
 
úvodné ataky
Vpredu sa objavilo aj sedem jazdcov (© Igor Stančík)
 
 
Pelotón sa pomaly blížil k prvej prémii na programe dnešného dňa. Na šesť bodov na vrchole stúpania Obručné (2,8 km - 5,4 %) si robili chuť Beers (UAE) a Antunes (CCC), ktorí unikli. Za nimi sa ako diví hnali muži z Deceuninck - Quick-Step, z čoho nemali radosť viacerí pretekári, ktorí postupne odpadávali z hlavného poľa. Boli nimi Coma (SVK), Staš (Gazprom), Orosz a Forray (obaja Pannon). To Stachowiak (Voster) si už povedal dosť, a nastúpil do auta. Stal sa tak tretím odstupujúcim pretekárom na podujatí. Ešte včera pelotónu dal zbohom Filutás (Pannon).
 
 
- inzercia -
os 19 Skoda 560x300
- inzercia -
 
 
O svojho pretekára prišla aj Slovenská reprezentácia. Bol ním Adrián Babič, ktorý na dnešný test nenastúpil. Následne panovala na ceste chaotická situácia, rovnako aj na vrchole prvej prémie. Dlho ani rozhodcovia nevedeli, kto vlastne získal plný počet bodov. Nakoniec ich získal Molly (Wallonie), ktorý si upevnil prvé miesto v horskej súťaži. Ďalšie body získali Antunes (CCC), Buchmann (Bora) a Reichenbach (FDJ). Jazdci Deceuninck - Quick-Step tlačili do pedálov čo-to šlo a stále nebol vytvorený celodenný únik. Dostať sa do neho bolo ťažké a pre De Rossiho (Delko) nemožné. Francúz musel vyzuť poškodené koleso a obuť nové.    
 
 
prejazd cez prémiu
Prejazd cez prvú prémiu (© Igor Stančík)
 
 
Až v obci Plaveč sa lov o únik skončil. Dopredu sa dostala trojica jazdcov, konkrétne Rémy Rochas z Delko - Marseille Provence, Martin Salmon z Development Team Sunweb a Idar Andersen z Uno-X Norwegian Development. Po ich nástupe hlavné pole zastavilo a náskok začal rýchlo rásť. Skoro okamžite trio v čele získalo k dobru cez dve minúty. Z pomalšieho tempa pelotónu mali radosť aj ostatní účastníci etapy, Weening (Roompot), ktorý si potreboval upraviť sedlo, a Küng (FDJ), ktorý si vymenil celý bicykel. Keďže sa opäť rozpršalo, vedúci muž a celý jeho tím sa zas začali obliekať.
 
 
Trio vpredu
Celodenný únik mal k dobru až sedem minút (© Igor Stančík)
 
 
Náskok vedúcej skupiny neustále narastal, vyšplhal sa až na hranicu šiestich minút. Cyklisti v hlavnom poli momentálne viac riešili svoje vlastné problémy ako trojicu pretekárov v čele, keďže dážď neustával a všade prítomná zima zanechávala svoje jazvy. Prezliekanie sa neprešlo úplné hladno. Kulikovskij (Gazprom) spadol, ale nejednalo sa o nič vážne. Ostatní pretekári v hlavnom poli sa mu dokázali vyhnúť. Ani Rus nebol otrasený, okamžite vyskočil na svoj bicykel a pokračoval v jazde.
 
 
Sagan sa smeje
Juraj Sagan si našiel čas aj na úsmev (© Ján Melicher)
 
 
Podmienky na ceste boli veľmi náročné. Nielen voda z oblohy a nízke teploty, teplomer ukazoval osem stupňov, ale pred druhou prémiou sa k tomu pridal už aj silný vietor. Rochas (Delko), Salmon (Development Team Sunweb) a Andersen (Uno-X) tak neboli v závideniahodnej situácii. Hriať ich mohla aspoň skutočnosť, že ich pelotón pustil dopredu o celých osem minút. Medzičasom sa trio dostavilo na druhú vrchársku prémiu. Ako prvý na vrchol Stráňovskeho sedla (6,5 km - 2,4 %) vyšiel Salmon, ktorý získal šesť bodov. Druhý bol Andersen a tretí Rochas. Po jeden bod si prišiel Molly (Wallonie).
 
 
- inzercia -
okolo slovenska janom 560x300
- inzercia -
 
 
Niekoľko ďalších minút neprinieslo nič dramatické, zlepšilo sa však počasie. Prestalo pršať. Pretekári sa pomaly blížili ku cieľu. Popritom sa dostali na prvú rýchlostnú prémiu. V Červenom Kláštore pri moste sa zviditeľnil Rochas (Delko), nasledoval Andersen (Uno-X) a Salmon (Development Team Sunweb). Ešte pred týmto bodov náskok utečencov vzrástol na osem minút a pätnásť sekúnd. Krátko na to sa pretekári prehupli do tretej hodiny. V prvých dvoch bola priemerná rýchlosť úniku 42 km/h. Pre úplnosť informácii treba dodať, že Keisse a Vakoč (obaja Quick-Step) získali zvyšné body na prémii. Deceuninck - Quick-Step kontroloval priebeh etapy.
 
 
09
Dnes panovali náročné podmienky (© Igor Stančík)
 
 
Na popredných miestach v pelotóne nechýbali ani Groupama - FDJ a Bora - hansgrohe, ale ich jazdci boli zoradení až za belgickým zoskupením. Zatiaľ im pri diktovaní tempa ešte nepomáhali. Ďalšie okamihy mali čo robiť aj rôzni technici, pretože viacerí cyklisti riešili technické problémy. U Elkov - Author jeden ich reprezentant dostal defekt, ale oprava zariadenia prebehla rýchlo. Dieru na kolese urobil aj Salmon (Development Team Sunweb) v úniku, ktorý však nemal po ruke tímové auto. Pomocnú ruku mu podali z mechanického auta Uno-X Norwegian Development, vymenili mu koleso.
 
 
13
Jazdec Bory čaká svojho športového riaditeľa (© Ján Melicher)
 
 
Na dlhšiu dobu prestalo trápiť pretekárov počasie, stále bolo chladno, osem stupňov, ale prestalo pršať a aj fúkať. Zlepšené podmienky nevyhnali iba divákov ku ceste, ale aj poľnohospodárov, ktorí pred obcou Reľov rozvážali hnoj. Hviezdam svetovej cyklistiky sa tak naskytol pohľad na slovenské poľnohospodárstvo. Viviani , Jungels a Lampaert (všetci Quick-Step), Buchmann, Gatto a Bodnar (Bora),  Gaudu, Démare a Küng (FDJ) a aj Kristoff (UAE) tak mohli porovnať o koľko zaostáva poľnohospodársky priemysel v ich krajinách za slovenským, a či vôbec. K dianiu na ceste treba dodať, že náskok vedúcej skupiny sa začal pomaly zmenšovať.
 
 
banner kolekciaCI
 
 
Hluchšie obdobie prerušil výstup na prvú jednotku v 63. ročníku Okolo Slovenska. Magurské sedlo (3,9 km - 5,2 %) nebolo zas také dlhé, ale Rochas (Delko) v ňom začal zaostávať a vypadol tak z boja o zisk plného počtu bodov na vrchole tretieho hodnoteného kopca. V ňom za dlhší koniec lana ťahal Salmon (Development Team Sunweb), ktorý si tentokrát pripísal desať bodov a na malú chvíľu sa dostal do čela v horskej súťaži. Molly (Wallonie) získal tri body, tak si priebežné vedenie zobral naspäť. Tímový kolega Salmona, Naberman, ktorý bol súčasťou pelotónu, zatiaľ musel vyhľadať mechanickú pomoc kvôli defektu.  
 
 
21
Bitka o body na vrchárskej prémii (© Igor Stančík)
 
 
Na prvom kopci prvej kategórie mali problémy viacerí jazdci. Móricz (Pannon) sa začal trápiť za hlavným poľom, o chvíľu neskôr sa ku nemu pridali ďalší štyria muži. Exodus pretekárov naďalej pokračoval, v kolóne áut sa objavil aj Sinkeldam (FDJ), ale to preto, lebo jazdil na defekte. Vypadávať začalo veľké množstvo cyklistov. Neskôr, keď sa situácia vyjasnila, balík obsahoval iba tridsať mien a za ním sa pohybovali ďalšie dve skupiny. V zjazde sa ale všetko pospájalo. Tak či tak už vznikla nejaká predzvesť toho, ako by mohol pelotón vyzerať po poslednom kopci. Ani v čele sa nič nezmenilo, Rochas (Delko) sa vrátil ku vedúcej dvojičke.
 
 
17
Salmon si vypýtal nový bicykel (© Ján Melicher)
 
 
Móricz (Pannon) sa neprestal trápiť, rovnako ako ďalších desať cyklistov vrátane Kaňkovského (Elkov) a Varhaňovského (Dukla), do pelotónu sa nevedel vrátiť a ešte pred bufetom z pretekov odstúpil. Zvýšená rýchlosť balíka na treťom hodnotenom stúpaní neznamenala len selekcie v ňom, ale aj zníženie straty na čelo, a to o celé dve minúty. Zopár sekúnd Rochas (Delko), Andersen (Uno-X) a Salmon (Development Team Sunweb) stratili aj kvôli posledné menovanému. Nemca neustále trápil bicykel, tak ho tesne pred bufetom vymenil za druhý. Na tom prvom absolvoval polovicu etapy.
 
 
19
Pokyny dostávali aj ďalší jazdci (© Igor Stančík)
 
 
Tempo hlavnej skupiny už bolo rýchlejšie ako tempo utečencov, stále sa oň starali kolegovia Lampaerta (Quick-Step), ale už aj spolujazdci Künga (FDJ). Traja členovia celodenného úniku si už uvedomovali, že do cieľa na prvých miestach neprídu, čas vpredu chceli ešte nejako zužitkovať. Na druhej rýchlostnej prémii, tentokrát v Tatranskej Lomnici, preto zviedli bitku o plný počet bodov, aj po druhýkrát si ho pripísal Rochas (Delko). Pelotón do tejto destinácie prišiel o päť minút neskôr, takže za tridsať kilometrov dokázal odkrojiť viac ako tri minúty zo svojej straty.
 
 
17
Pelotón sa blížil do Vysokých Tatier (© Igor Stančík)
 
 
Tesne za šprintérskou záležitosťou bola situovaná ďalšia možnosť pre vrchárov, už štvrtá horská prémia v dnešnej etape. Stúpanie Starý Smokovec (4,5 km - 3 %) nenarobilo takú neplechu na ceste ako jeho predchodca. Nikto neodpadol ani z čela a ani z pelotónu. Výsledky na ňom vyzerali totožne ako na posledných dvoch hodnotených kopcoch, teda šesť bodov putovalo do rúk Salmona (Development Team Sunweb), ktorý sa tak ujal vedenia v súťaži o kráľa hôr. Andersen (Uno-X) bol druhý, Rochas (Delko) tretí a Molly (Wallonie) štvrtý. Belgičanovi to už nestačilo, aby si aj do zajtrajšej etapy obliekol dres s červenými bodkami.
 
 
20
Deceuninck - Quick-Step kontroloval priebeh etapy (© Igor Stančík)
 
 
Pred nájazdom na posledný kopec si do auta nastúpil aj Kaňkovský (Elkov). Ťažkosti mal aj Baška (Bora), v prípade Slováka  však išlo o problémy technické. Spadla mu reťaz. Stalo sa mu to už v stúpaní na Štrbské Pleso (9,5 km - 3,2 %), teda v dosť zlom mieste. Povzbudiť cyklistov sem prišli aj Paulína a Ivona Fialkové, slovenské biatlonistky, ktoré priamo od cesty sledovali ako Rochas (Delko) v úniku opäť stráca dych. Na vrchol posledného kopca prišiel s menšou stratou za vedúcim duom. Aj poslednú horskú prémiu vyhral Salmon (Development Team Sunweb), nový líder horskej súťaže. Jeden bod na Štrbskom Plese získal aj Buchmann (Bora).
 
 
sestry Fialkové na Štrbskom Plese
Sestry Fialkové čakajú pelotón (© Ján Melicher)
 
 
Z posledného kopca nasledoval dlhší zjazd, v ktorom už Rochas (Delko) nezalepil vzniknutú medzeru medzi ním a ostatnými dvomi utečencami. Práve naopak, zozadu sa blížilo hlavné pole, ktoré na Štrbskom Plese zostalo pokope. Vôbec nič sa v ňom neudialo, ani jeden pretekár sa nepokúsil nastúpiť, takže všetko nasvedčovalo tomu, že o víťazstvo v etape by sa mali pobiť najrýchlejší muži v ňom. Už nebolo veľa miest, v ktorých by sa mohlo udiať niečo dramatické. Vpredu tak už pokračovali iba dvaja jazdci, ale o ich osude bolo viac-menej rozhodnuté.
 
 
Elia Viviani a pokyny
Elia Viviani krátko pred selekciou na vetre (© Ján Melicher)
 
 
Pokoj zbraniam pokračoval aj naďalej, ale bolo to ticho pred búrkou. Pri vstupe na Liptov sa balík dostal na bočný vietor a Deceuninck - Quick-Step a Bora - hansgrohe rozdelili pelotón na viac skupín, v tej prvej zostalo 25 cyklistov, bol medzi nim aj Arnaud Démare, takže oba celky sa zbavili iba jedného súpera, Alexandra Kristoffa. Aspoň tak to chvíľu vyzeralo. Prekvapujúci útok bol dosť úspešný, v spočiatku mal k dobru skoro pol minútu. Napriek tomu, že už sa začalo poriadne bojovať o etapu, obaja utečenci prišli ešte na poslednú prémiu v čele. Konečne sa k čiastočnému víťazstvu dostal aj Andersen (Uno-X).
 
 
Démare na vetre
Démare a Küng sa nenechali nachytať na vetre (© Ján Melicher)
 
 
Z Liptovského Hrádku, kde sa udeľovali posledné body na prémiách, chýbalo do cieľa prejsť ešte 40 kilometrov. Krátko potom, ako pelotón opustil mesto, sa zas rozpršalo. Naplnila sa tak predpoveď počasia, podľa ktorej záverečné kilometre mal poznačiť dážď. Aj to nakoniec prispelo k tomu, že obe skupiny sa spojili. Preto mohol Sénéchal (Quick-Step) v pokoji vymeniť bicykel. Po spojení bol pelotón veľmi blízko k vedúcej skupine, ale ešte ju nedobehol. Všetci účastníci prestrelky akoby si na chvíľu potrebovali oddýchnuť, takže rýchlosť hlavného poľa sa znížila. Andersen (Uno-X) a Salmon (Development Team Sunweb) tak ešte mohli robiť reklamu svojim sponzorom.
 
 
Kontrola pelotónu
Pohľad na čelo pelotónu  (© Igor Stančík)
 
 
Dlho však už v čele pretekov dvojica utečencov nevydržala. Deceuninck - Quick-Step sa rýchlo sformoval na popredných miestach v pelotóne a za Liptovským Mikulášom už celodenný únik ukončil svoju púť, hlavne kvôli aktivite Belgičanov. Andersen (Uno-X) a Salmon (Development Team Sunweb) sa zaradili do hlavného poľa dvadsať kilometrov pred cieľom. Obaja mohli byť so svojim vystúpením vo štvrtok veľmi spokojní, veď posledný menovaný si  do horskej súťaže pripísal 32 bodov a získal tak dres s červenými bodkami. Nórsky pretekár tiež neobišiel naprázdno, okrem 21 bodov do horskej súťaže potešil aj tímovú kasu, keďže vyhral na poslednej rýchlostnej prémii.
 
 
pohľad na pelotón zozadu
Pelotón prišiel pokope do Ružomberka (© Igor Stančík)
 
 
Do Ružomberka prišiel balík pokope, ani jeden pretekár za ním nezaostával. Koncovka v hlavnom meste Liptova bola z kategórie veľmi náročných. Záverečná pasáž bola technická, pár metrov pred cieľom sa nachádzali štyri prudké zákruty, v ktorých bolo treba byť na správnom mieste. Ešte pred nimi bol krátky a prudký brdok na kockách. Preto v nájazde do Ružomberka prebiehala v pelotóne pozičná bitka a nervozita v týchto okamihoch sa dala krájať. Čelo pochopiteľne okupovali celky Deceuninck - Quick-Step, Tím CCC, Bora - hansgrohe, Groupama - FDJ a UAE Team Emirates.
 
 
posledné metry etapy
Záverečné metre etapy (© Igor Stančík)
 
 
Do ťažkého záveru vstúpili na popredných miestach všetkci veľkí favoriti. Na krátkom kopčeku si dokázal aký-taký odlep vytvoriť Eduard Grosu, za ktorým na námestie vyliezol Erik Baška, lenže už strácal dĺžku dvoch bicyklov. Za jazdcom Bory boli poskladaní ďalší šprintéri. Grosu mal veľkú výhodu na posledných metroch a už ju dokázal zužitkovať na jeden z najväčších úspechov vo svojej kariére. Ostatným súperom nedal šancu, hoci ak by bola páska o pár metrov ďalej, už by o triumf prišiel. Druhý preťal cieľovú pásku Yves Lampaert, tretí bol Arnaud Démare. Pre Erika Bašku zostala opäť štvrtá priečka.
 
 
Grosu finiš
Eduard Grosu sa teší z výhry (© Ján Melicher)
 
 
Rumunský cyklista v službách francúzskeho celku patrí medzi uznávané tváre, na menších pretekoch dokáže vyhrávať šprinty a svoje zuby vie vyceriť aj na kvalitnejších podujatiach. Dodnes však ešte nikdy v šprinte nenechal za sebou také esá ako Arnaud Démare, Alexander Kristoff a Elia Viviani. Je pravda, že poslední dvaja sa do koncovky nedostali, ale poraziť Démara je pre Eduarda Grosu tiež veľký úspech. Grosu tak splnil cieľ a aj svoj sen, s ktorým na Okolo Slovenska cestoval. Na konto si pripísal už 16. víťazstvo v profesionálnej kariére a možno si pootvoril dvierka do vyššej ligy.
 
 
Grosu na podiu
Víťaz etapy so šampanským (© Igor Stančík)
 
 
Druhé miesto vo včerajšej časovke, po ktorej prišlo trpké sklamanie, pretože ho rozhodcovia vyzliekli zo žltého dresu a dali ho inému mužovi. Yves Lampaert v Ružomberku už po tretíkrát na Slovensku pokukoval po etapovom víťazstve, ale ešte sa ho nedočkal. Na tretí pokus, kedy skončil na druhom mieste, sa však konečne dočkal najcennejšieho dresu. Dostal sa k nemu vďaka bonifikačným sekundám. Jazdec Quick-Stepu preto môže byť veľmi spokojný. Ak sa mu zajtra nič nestane, tak v Hlohovci by mohol zas útočiť na etapu, ale dojazd bude ešte náročnejší.
 
 
Lampaert v žltom
Žltý Yves Lampaert (© Igor Stančík)
 
 
Ďalšie miesto v Top 5 získal aj Erik Baška. Oba šprinty, ako včera v Bardejove, tak aj dnes mu vyšli dobre. Šiel na to veľmi odhodlane, na námestie vychádzal hneď druhý za Grosuom, ale dvaja súperi ho dokázali skočiť. No nemusí byť smutný. Celkovo sa posunul do Top 10 a ak by rozhodcovia nechali v platnosti odstupy z 1a. etapy, bol by už by bol štvrtý. Baška aj v kráľovskej etape ukázal, že je skvelo pripravený na špurty a má aj výbornú formu. Samozrejmosťou je zisk dresu pre najlepšieho slovenského pretekára. Dnes si iba upevnil líderskú pozíciu.
 
 
Erik Baška na pódiu
Erik Baška v drese pre najlepšieho Slováka (© Igor Stančík)
 
 
Elia Viviani a Alexander Kristoff sa do šprintu nedostali. Talian bol až šestnásty, Nór dvanásty. Kristoff si však udržal dres s modrými bodkami, ostal v čele bodovacej súťaže, pretože včera víťaz etapy dostával 20 bodov, dnes len 14. Zmena nenastala ani v súťaži mladíkov. Torjus Sleen v kráľovskej etape ubránil prvé miesto v tejto súťaži. Zmena tak nastala okrem celkovej klasifikácie len v horskej súťaži. Do jej čela vyskočil Martin Salmon, ktorý dnes zbieral body ako poľnohospodár kvalitnú úrodu. Len pre doplnenie informácii treba dodať, že najbojovnejším pretekárom dnes bol Idar Andersen
 
 
najlepší vrchár na pódiu
Nový líder vrchárskej súťaže (© Igor Stančík)
 
 
Kráľovská etapa tak ponúkla najočakávanejší priebeh. Dážď, chlad a vietor príliš cyklistom nechutili. V jej úvode sa síce bojovalo o únik, a bojovalo sa dosť dlho, no potom sa jazdci prepli do módu dokončiť etapu. Za úvodnú pasáž si zaslúžia pochváliť Dukla Banská Bystrica a Elkov - Author. Oba celky sa snažili dostať svojho muža do úniku, lenže ich nástupy ešte kontrolovali silné tímy, napríklad UAE Team Emirates. Potom sa vzdialila trojica a bolo vymaľované. Na konci Deceuninck - Quick-Step a Bora - hansghore na vetre skúsili niečo podniknúť, vytúžené ovocie to neprinieslo. Prečítali to ľudia z FDJ, ktorí nezaváhali, no ťahať nechceli, a tak to Belgičania vzdali. Sklamaním bola aj malá aktivita jazdcov na Štrbskom Plese. Po menej záživnom priebehu však nasledovala poriadne dramatická koncovka, ktorú si užilo zaplnené námestie v Ružomberku. Na úzkej ceste na kockách nikto nespadol, takže aj z toho pohľadu to bolo dobré finále. Ešte pred etapou sa totiž Bora stažovala, že to tam môže byť nebezpečné, no nič zlé sa našťastie nestalo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier

 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Eduarda Grosua
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Erika Bašku
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Martina Salmona (líder vrchárskej súťaže)
 
 
Výsledky etapy
1. GROSU Eduard Delko Marseille Provence 5:46:42 14
2. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
3. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 3
4. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
5. LIEPINŠ Emīls Wallonie - Bruxelles 00:00  
6. JULES Justin Wallonie - Bruxelles 00:00  
7. RIABUSHENKO Alexandr UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
8. GRADEK Kamil CCC Team link ikonka 00:00  
9. VAN POPPEL Boy Roompot - Charles 00:00  
10. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:00  
24. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 00:09  
45. ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:09  
49. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:20  
69. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 00:20  
74. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 00:20  
88. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 00:20  
92. BERES Stanislav Slovensko 00:20  
95. LAJCHA Juraj Slovensko 00:20  
97. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 00:20  
104. MALÍK Robert Slovensko 00:47  
107. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 01:02  
112. SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team 01:09  
115. KAŠKO Dávid Slovensko 01:09  
126. COMA Richard Slovensko 01:26  
DNF VARHAŇOVSKÝ Jakub Dukla Banská Bystrica odstúpil  
DNS BABIČ Adrián Slovensko neštart.  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
zlty s
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 9:17:31 3
2. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:03  
3. GRADEK Kamil CCC Team link ikonka 00:13  
4. JUNGELS Bob Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:20  
5. BOHLI Tom UAE Team Emirates link ikonka 00:21  
6. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:22  
7. BRÄNDLE Matthias Israel Cycling Academy 00:24  
8. VAN HOECKE Gijs CCC Team link ikonka 00:26  
9. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:26  
10. BÁRTA Jan Elkov - Author Cycling Team 00:27  
38. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 01:08  
47. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 01:13  
63. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 01:23  
69. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 01:27  
70. ŠTOČEK Matúš Slovensko 01:27  
79. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:34  
87. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 01:45  
97. BERES Stanislav Slovensko 01:56  
107. LAJCHA Juraj Slovensko 02:23  
117. KAŠKO Dávid Slovensko 02:37  
118. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 02:38  
119. MALÍK Robert Slovensko 02:40  
136. SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team 05:25  
139. COMA Richard Slovensko 07:13  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
body s
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 20
2. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 18
3. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 17
4. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 17
5. ROCHAS Rémy Delko Marseille Provence 16
6. ANDERSEN Idar Uno-X Norwegian Development 16
 
 
vrcharsky 2019
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SALMON Martin Development Team Sunweb 32
2. ANDERSEN Idar Uno-X Norwegian Development 22
3. MOLLY Kenny Wallonie - Bruxelles 19
4. ROCHAS Rémy Delko Marseille Provence 14
5. ANTUNES Amaro CCC Team link ikonka 4
6. KIERNER Florian Felbermayr - Simplon Wels 4
 
 
do23 s
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SLEEN Torjus Uno-X Norwegian Development 9:18:11
2. HEINSCHKE Leon Development Team Sunweb 00:01
3. NABERMAN Tim Development Team Sunweb 00:15
4. HVIDEBERG Jonas Iversby Uno-X Norwegian Development 00:26
5. RAJOVIć Dušan Adria Mobil 00:31
6. MÄRKL Niklas Development Team Sunweb 00:32
10. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:43
11. ŠTOČEK Matúš Slovensko 00:47
26. KAŠKO Dávid Slovensko 01:57
27. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 01:58
34. SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team 04:45
35. COMA Richard Slovensko 06:33
 
 
pdf-ikona KOMPLETNÉ VÝSLEDKY ETAPY
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z druhej etapy (© Igor Stančík)
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
Fotografia 1 z 56
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z druhej etapy (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
Fotografia 1 z 128
 
 
Prémie a kopce na trase etapy:
2 20 204,8 km - Obručné: dĺžka 2,8 km; sklon 5,4 % (6-4-2-1)
2 20 161,4 km - Stráňovske sedlo: dĺžka 6,5 km; sklon 2,4 % (6-4-2-1)
sprint 20 modry 148,2 km - Červený Kláštor (pri moste cez rieku) (8-5-3-2-1)
1 20 125,7 km - Magurské sedlo: dĺžka 3,9 km; sklon 5,2 % (10-7-5-3-2-1)
sprint 20 modry 97,8 km - Tatranská Lomnica (pri železničnej stanici) (8-5-3-2-1)
2 20 91,8 km - Starý Smokovec: dĺžka 4,5 km; sklon 3 % (6-4-2-1)
1 20 77,7 km - Štrbské Pleso: dĺžka 9,5 km; sklon 3,2 % (10-7-5-3-2-1)
sprint 20 modry 43,6 km - Liptovský Hrádok (8-5-3-2-1)
ciel Cieľ - Ružomberok (14-10-8-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Druhý deň sa pelotón presunie z Bardejova do Ružomberka cez kopcovitý profil. Kráľovská etapa môže mať niekoľko scenárov, ponúkne poriadny priestor na manévrovanie všetkým účastníkom. Päť horských prémií by sa mohli pokúsiť využiť elitní vrchár alebo klasikári, aby odtrhli najrýchlejších mužov v pelotóne. Najmä posledné stúpanie je dosť dlhé na to, aby sa v ňom dal získať, respektíve stratiť, čas. Elia Viviani, Arnaud Démare, Alexander Kristoff alebo Erik Baška budú dúfať, že balík sa v poslednom kopci nepotrhá, a že na jeho vrchol prídu v hlavnom poli. Ak sa im to podarí, v Ružomberku uvidíme ďalšie pokračovanie ich vzájomného súboja, lenže karty v ňom by už mohli byť rozdelené inak. Kristoff v prvej bitke suverénne vyhral, lenže v časovke spadol a odreniny môžu spôsobiť stratu dominantného postavenia. Tiež Viviani a Démare neprišli na Slovensko predať svoju kožu lacno a nechcú domov odísť naprázdno. Baška tiež vyzeral v Bardejove veľmi dobre. Ďalší scenár favorizuje pomalších pretekárov. Na Štrbskom Plese sa dá očakávať zvýšená aktivita tímov, ktoré v hromadných dojazdoch nemajú dostatočne rýchlych pretekárov. Napríklad Tím CCC, ktorý má na štvrtom mieste v celkovej klasifikácii svojho pretekára. Kamil Gradek nie je až takým dobrým vrchárom, ale jeho kolegovia určite urobia všetko preto, aby sa na svojej pozícii udržal, alebo ju vylepšil. Aj Bora - hansgrohe by mohla vyskúšať urobiť selekcie, veď Emanuel Buchmann a Lukas Pöstlberger majú veľké vrchárske kvality. Otázny je prístup celku Groupama - FDJ, ktorý budú brániť žltý dres a aj sila vetra, ktorý by mohol poriadne skomplikovať priebeh etapy, a to všetkým jej účastníkom. Druhý deň nás preto čaká ďalšia atraktívna etapa, ktorá už poriadne napovie, kto sem prišiel s akými ambíciami.
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Druhá etapa je najdlhšou a aj najnáročnejšou v programe 63. ročníka podujatia. Meria až 227 kilometrov. Práve v nej pelotón navštívi aj slovenské veľhory. Štartovať sa bude v Bardejove, z kade sa cyklisti vydajú do Vysokých Tatier a ďalej na Liptov. Do cesty sa im postaví až päť horských prémií, dve z toho budú kopce prvej kategórie. Stúpania Magurské sedlo (3,9 km - 5,2 %) a Štrbské Pleso (9,5 km - 3,2 %) sú veľmi ďaleko od cieľa, takže pravdepodobne nezohrajú tak dôležitú úlohu, ako keby sa v nich končilo. Tak či tak v nich uvidíme zvýšenú aktivitu, pretože to budú ideálne miesta na to, aby sa udiali selekcie v hlavnej skupine. Dianie na ceste by tak mohlo vyzerať ako pred rokom v tretej etape, kedy boli tiež kopce ďalej pred cieľom, ale do Dubnice nad Váhom prišiel pelotón poriadne preriedený. Zo Štrbského Plesa sa profil etapy zmení, nasledovať bude dlhý zjazd. Záverečných dvadsať kilometrov bude prakticky po rovine, takže opäť v závere dostanú šancu ukázať sa šprintéri. 
 
 
mapa etapa 2
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
dojazd etapa 2
mapa dojazdu etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
itinerar 1a
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop