Okolo Slovenska: V Hlohovci sa medzi víťazov zapísal Démare, Lampaert zostal v žltom

20.9.2019, 10:25 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, L. Timko
skoda okolo slovenska 560x100 top
3. 20.9. zvlnena etapa ciel rovina Ružomberok > Hlohovec 201 km Démare
Etapy tohto 63. ročníka Okolo Slovenska:
1a1b234
 
profil etapa 3 oprava
profil etapy, 2250 nastúpaných metrov (© okoloslovenska.com)
 
 
Technické finále v Ružomberku pripravilo ďalšiu dramatickú koncovku. Ešte ťažší záver však čakal na pretekov dnes, v Hlohovci, kde do cieľa viedol sedemsto metrov dlhý kopec. Ku nemu musel pelotón prejsť presne dvesto kilometrov, takže cyklisti na bicykloch strávili opäť kopec času. Dnešná skúška veľa prekážok na trase neponúkla, tri horské prémie druhej kategórie, lenže posledná z nich bola umiestnená veľmi blízko pred samotným finišom. Už na nej sa dala očakávať zvýšená aktivita.
 
 
Kristoff podpis na dres
Kristoff podpisuje dres pre lídra bodovačky (© Ján Melicher)
 
 
Úvodná polovica etapy mala zvlnený profil, druhá už bola skôr rovina. Samotná koncovka však mala klasikárske parametre, preto sa dnes očakával úspech práve špecialistu na belgické jednorazovky. Žltý Yves Lampaert na Slovensku už štyrikrát skončil druhý, a ani raz nevyhral, takže dnes mohol prelomiť čakanie na víťazstvo. Zároveň si mohol upevniť vedúce postavenie v celkovej klasifikácii. Do skupiny favoritov patril aj Bob Jungels a samozrejme aj šprintéri, Eduard Grosu, Arnaud Démare, Elia Viviani, Alexander Kristoff a Erik Baška.
 
 
autobus Quick Stepu
Tom Steels pred autobusom Deceuninck-Quick-Stepu (© Ján Melicher)
 
 
Ešte pred samotným začiatkom etapy sa na slovenských cestách diali dramatické udalosti. Viaceré tímy boli ubytované v Liptovskom Mikuláši a jeho okolí a do Ružomberka sa presúvali hlavným ťahom, ktorý však už roky trápia zápchy. Inak tomu nebolo ani teraz, dlhé kolóny áut a hlavne dlhé čakanie v nich mohli ohroziť štart dnešnej etapy. Celú situáciu vyriešila polícia, policajné motocykle rozrážali cestu tímom a postarali sa o to, že štart etapy nemusel byť odložený na neskoršiu hodinu, a že na štarte nechýbal ani jeden z 22 celkov. Nielen pretekári, ale aj obyčajní ľudia sa tak mohli cítiť ako vo filme. 
 
 
slávnostný štart
Tesne pred ostrým štartom (© Ján Melicher)
 
 
Presne o pol jednej prebehol slávnostný štart pri Mestskom úrade v Ružomberku, teda na mieste, kde včerajšia previerka končila. Ešte v neutrálnej časti Bajč (Felbermayr) dostal defekt, takže pre neho dnešná etapa nezačala zrovna radostne. Hneď ako pelotón opustil mesto prebehol ostrý štart. Krátko na to sa v kolóne mechanických áut objavil vedúci muž bodovacej súťaže. Kristoff (UAE) sa zastavil a vymenil si celý bicykel. Do dnešnej etapy nenastúpil Fetter (Pannon).
 
 
- inzercia -
os 19 Skoda 560x300
- inzercia -
 
 
Predposledný test začal zhurta, podobne ako včera sa do úniku chcelo prebiť viacero pretekárov. Jeden útok striedal ďalší. O motiváciu mal postarané Juraj Bellan z Dukly Banská Bystrica, pre rodáka z Martina bola trasa dnešnej etapy dobre známa. Bellan sa snažil, dokonca si vytvoril aký-taký náskok pred pelotónom, ale rýchlosť balíka bola veľká a čoskoro bol opäť jeho súčasťou. Za chvíľu sa utrhli štyria pretekári, lenže ani oni nedokázali vytvoriť celodenný únik. Kontinentálni jazdci sa neustále snažili, ale zatiaľ boli odsúdení na neúspech.
 
 
diváci
Diváci za Ružomberkom (© Ján Melicher)
 
 
Ďalším pretekárom z Dukly Banská Bystrica, ktorý sa snažil dostať do čela etapy bol Ján Andrej Cully, na rozdiel od svojho kolegu mal po boku aj ďalších cyklistov. Ale ani im ešte pelotón nedovolil uniknúť. Po dvadsiatich kilometroch tak stále ešte nebol vytvorený únik. Po nich sa odpútať pokúšal Vorobjev (Gazprom), jeho pokus dopadol rovnako neúspešne ako doposiaľ všetky útoky. Katrašnik (Adria), Grabis (Voster) a Urianstad (Uno-X) tiež skúsili, či ich hlavné pole nepustí. Ich atak vyzeral nádejne a preto sa za nimi vydal Molly (Wallonie).
 
 
WT celky stoja
Elitné tímy kontrolovali úvod (© Ján Melicher)
 
 
Vedúce trio vytvorilo doposiaľ najväčšiu medzeru, k dobru mali až 45 sekúnd. Krátko na to sa ku ním pridal aj Molly (Wallonie), takže vpredu bolo kvarteto pretekárov. Tvorba celodenného úniku tak konečne vyzerala nádejne, ich náskok ďalej narastal. Jazdcom Dukly tak opäť nevyšlo dostať sa do úniku, a opäť to vo veľkom skúšali. Najmä Cully. V tomto okamihu svoje vlastné starosti mali Schlegel (Elkov), Van Winden (ICA), prvý menovaný mal defekt na prednom, druhý menovaný na zadnom kolese.
 
 
banner kolekciaOS v3
 
 
Celodenný únik tak vytvorili Gašper Katrašnik z Adria Mobil, Mateusz Grabis z Voster ATS Team, Martin Urianstad z Uno-X Norwegian Development a Kenny Molly z Wallonie-Bruxelles, ktorý včera stratil vrchársky dres, takže jeho ambíciou dnes bolo opäť sa do neho navliecť. Ďalším pretekárom Dukly Banská Bystrica, ktorý vo veľkom atakoval bol ešte Martin Vlčák, bol súčasťou jednej skupiny, lenže na strane slovenského kontinentálneho tímu nestálo aj šťastie, rovnako ako včera, pretože snažili sa, ale nevyšlo im to.   
 
 
Bora jazdec
Viacerí jazdci si boli odskočiť dozadu (© Ján Melicher)
 
 
Balík utečencov ďaleko nepúšťal, zatiaľ im doprial iba dve a pol minúty. Chvíľu pokoja využil Lampaert (Quick-Step) na to, aby si odskočil na malú potrebu, Bajč (Felbermayr) si bol vymeniť bicykel. Slovinec sa onedlho opäť túlal v kolóne mechanických áut, pretože mu technici jeho starý stroj opravili, takže si po neho prišiel. Len pre zaujímavosť, Bajč a Čanecký (Dukla) boli kolegovia v tíme Amplatz - BMC, obaja za neho jazdili od roku 2014 do roku 2017. Ďalším odsupivším pretekárom bol Szabó (Pannon), slovenský cyklista si vyžiadal aj lekárku pomoc.
 
 
Celodenný únik
Štyria utečenci v akcii (© Igor Stančík)
 
 
Medzera medzi oboma skupinami sa pomaly zmenšovala, z dvoch a pol minút boli dve minúty. Prsty v tom mali Vakoč (Quick-Step), Sutherland (UAE) a Juraj Sagan (Bora). Z nejakého dôvodu World Tour celky nedávali úniku veľký priestor, možno len chceli byť čo najskôr v cieli. Počasie dnes nebolo také zlé, ale zima bola stále. Neskôr utečenci zopár sekúnd na svoju stranu získali, ale v hre mačiek so štyrmi myšami mali navrch stále mačky, ktoré si tie sekundy čoskoro zobrali naspäť.
 
 
Quick Step ťahá balík
Quick-Step pracoval na čele balíka (© Igor Stančík)
 
 
Obe skupiny sa pomaly blížili ku prvej prémii, odstup pelotónu bol stále dve minúty. Rýchlosť jazdcov v úniku v prvých dvoch hodinách bola 40 km/h, ak by v rovnakom tempe pokračovali až do cieľa, diváci v Hlohovci by videli koncovku päť minút pred pol šiestou. Ešte pred prvým stúpaním sa zastavil Mörköv (Quick-Step), ktorý riešil technický problém na svojom bicykli. Po krátkom zastavení opäť sadol na sedlo a hnal sa naspäť tam, kde je jeho miesto, do balíka. Tom Steels z Deceuninck - Quick-Step sa tiež ponáhľal na svoje miesto, trošku neohrabane a rozhodcovia mu za to udelili napomenutie.
 
 
- inzercia -
okolo slovenska janom 560x300
- inzercia -
 
 
Potom už bola na programe prvá prémia. Stúpanie Vyšehradné (1,4 km - 5,1 %) nebolo dlhé, ale bolo dosť prudké. Pod neho prišla skupina s náskokom minúty a pol. Po šesť bodov si prišiel Molly (Wallonie), ktorý tak začal plniť úlohu, s ktorou sa vydal do dnešného úniku. Štyri získal Urianstad (Uno-X), dva mal Grabis (Voster) a jeden Katrašnik (Adria). Pred vrcholom v pelotóne dvaja cyklisti riešili svoje problémy. Pelucchi (Androni) dostal defekt a musel si vymeniť poškodené koleso, Barbier (ICA) si zas vymenil vysielačku.
 
 
Sagan pri aute
Juraj Sagan pri svojom športovom riaditeľovi (© Ján Melicher)
 
 
Nasledoval dlhší zjazd, skoro až na prvú rýchlostnú prémiu. Tesne pred ňou sa však cesta mierne zdvihla. Hladné hlavné pole stále išlo tempo a každým metrom sa približovalo k úniku. Tesne pred obcou Lazany náskok klesol až na minútu, potom ale pelotón trochu spomalil. Domestici v jeho čele doslova zvesili nohy a čakali. Lov na utečencov sa zatiaľ skončil. Inak celé štartové pole už prešlo jednu z krízových pasáži, Nedožery - Brezany, kde sa nikomu nič vážne nestalo. Organizátori si tak mohli vydýchnuť. 
 
 
Čelo balíka
Pelotón stiahol náskok na minútu (© Igor Stančík)
 
 
Molly (Wallonie), Urianstad (Uno-X), Grabis (Voster) a Katrašnik (Adria) ponúknutú príležitosť okamžite využili. Pred šprintom v Bojniciach zapracovali a odišli od balíka na celé tri minúty. Potom sa už mohli venovať svojmu vzájomnému boju o plný počet bodov na prémií. Tešil sa z nich Katrašnik, za ktorým preťal čiaru prémie Grabis. Jeden bod bol v hre aj pre pelotóne, ale nikto o neho neprejavil záujem. Zobral ho tak Keisse (Quick-Step), ktorý viedol hlavné pole.
 
 
banner kolekciaCI
 
 
O dva kilometre neskôr utečenci prešli cez druhú vrchársku prémiu. Ani Bojnický vrch (2,4 km - 6,1 %) nebol extra dlhý, ale bol najprudší v programe dnešného dňa. Pokým na rýchlostnej prémii sa bojovalo, tentokrát členovia úniku nechali, nech Molly (Wallonie) zoberie šesť bodov a posunie sa v horskej súťaži na priebežnú druhú pozíciu. K tomu, aby sa po etape objavil na pódiu v drese s červenými bodkami potreboval zabodovať ešte v Hlohovci. Momentálne na lídra strácal bod.
 
 
Balík a slovenská panoráma
Pohľad na pelotón z poľa (© Igor Stančík)
 
 
Na Okolo Slovenska totálnu apokalypsu prežíva maďarský celok Pannon Cycling Team. Do auta si totiž nastúpil už ich piaty jazdec. Bol ním Dániel Dina, takže ďalej pokračovali už iba dvaja ich pretekári, menovite András Forray a Gergő Orosz. Len pre pripomenutie, už v prvej previerke odstúpil Viktor Filutás, počas kráľovskej etapy ho napodobnil Dániel Móricz a dnes sa ku ním pridali ešte Erik Fetter, ktorý nenastúpil ani na štart a v prvej polovici etapy vyhľadal lekársku pomoc Miklos Szabó.
 
 
Boráci na čele
Na čele bola aj Bora - hansgrohe (© Igor Stančík)
 
 
Tesne za predposlednou horskou prémiou pelotón vošiel do bufetu. Asi v strede tejto pasáže sa nachádzala druhá rýchlostná prémia, v Nitrianskom Rudne. Na nej znovu ukázal svoje rýchlostné kvality Katrašnik (Adria), poradie za ním bolo úplne totožné ako v Bojniciach, teda Grabis (Voster), Urianstad (Uno-X), Molly (Wallonie) a Keisse (Quick-Step), ktorý už pritlačil a začal lepiť medzeru medzi oboma skupinami. Už na prémii hlavné pole strácalo iba minútu a pol. 
 
 
únik na prémii
Komunikácia jazdcov v úniku (© Igor Stančík)
 
 
Na začiatku rovinatej pasáže mal dieru na kolese Lampaert (Quick-Step), vedúci muž sa musel zastaviť a vymeniť ho. Iné starosti, výkonnostné, mal Wollenberg (Felbermayr) a Nemec sa zaradil do skupiny cyklistov, ktorí sa do Hlohovca nedostali. Aj on dal zbohom Okolo Slovenska. Potom nasledovala veľmi hluchá časť etapy, vôbec nič sa nedialo. Na čele pelotónu pracovali World Tour celky, v úniku sa ideálne spolupracovalo. Do cieľa však bolo ešte stále ďaleko.
 
 
banner kolekciaOS v2
 
 
Na trase dnešnej etapy boli tri horské a tri šprintérske prémie, dve z každej kategórie už pretekári prešli. Na oboch vrchárskych bral plný počet bodov Kenny Molly z Wallonie-Bruxelles, ktorý sa tak dostal na druhé miesto vo vrchárskej súťaži. Na lídra, Martina Salmona z Development Team Sunweb, však strácal iba jeden bod, takže jeho motivácia udržať sa v čele etapy až do Hlohovca bola veľká. Dve rýchlostné prémie vyhral Gasper Katrašnik z Adria Mobilu, zatiaľ si konto obohatil o šestnásť bodov.
 
 
lampaert na bicykli
Yves Lampaert bol vymeniť prázdne koleso (© Ján Melicher)
 
 
Dlhší čas sa situácia na ceste nezmenila. Utečenci boli pred balíkom o dve minúty, miestami získali pár sekúnd, miestami pár sekúnd stratili. Odstup oboch skupín bol viac-menej rovnaký. Za obcou Hradište ale už pelotón začínal stupňovať svoju rýchlosť.  Pred Topoľčanmi hlavné pole strácalo minútu a pol, bolo tak jasné, že aj na poslednej rýchlostnej prémii ešte budú úradovať muži v úniku. Najväčšie šance získať posledných osem bodov mal Katrašnik (Adria). 
 
 
šprint na prémii
Šprint na rýchlostnej prémii (© Ján Melicher)
 
 
Nestalo sa. Tentokrát plný počet bodov získal Grabis (Voster), ktorý tak dnes pozbieral rovných 20 bodov. Druhý v Topoľanoch, Katrašnik (Adria) bol úspešnejší, o dva body. Na ďalších dvoch pozíciách na poslednej rýchlostnej prémii boli Urianstad (Uno-X) a Molly (Wallonie), posledný bod mal Sutherland (UAE). Pelotón v bode prémie strácal na čelo už iba minútu a v jeho čele boli naskladané okrem UAE Team Emirates aj Deceuninck - Quick-Step a Bora - hansgrohe
 
 
odbočka nováky a quick step
Čelo pelotónu okupovali jazdci Quick-Stepu (© Ján Melicher)
 
 
Dobrou správou pre všetkých pretekárov bolo, že sa neopakoval včerajší deň. Z cieľovej destinácie fanúšikovia hlásili dobrú atmosféru, ale aj pekné počasie. Podobné správy chodili aj z trate. Na konci etapy na cyklistov svietilo slnko a bolo aj celkom teplo, sedemnásť stupňov. Taký luxus pretekári v Ružomberku a jeho okolí nemali. Medzičasom sa medzera medzi oboma skupina zmenšila na tridsať sekúnd. Dalo sa očakávať, že už pred poslednou prémiou bude celodenný únik minulosťou. 
 
 
bora dobieha únik
Boráci na vetre roztrhali balík (© Igor Stančík)
 
 
Tempo pelotónu bolo vysoké a niektorí jazdci s ním začali mať problém. Za hlavným poľom sa objavilo sedem pretekárov, menovite Vlčák (Dukla), Coma a Béreš (obaja Slovenská reprezentácia), Božič (Adria), Orosz a Forray (obaja Pannon) a aj jeden muž z celku Groupama - FDJ. Niektoré zdroje hovorili o tom, že by to mohol byť aj Démare. Túto informáciu dostali do uší asi aj pretekári Bory - hansgrohe, ktorí sa naskladali na čelo balíka a úplne ho roztrhali. Na ceste nastala chaotická situácia.
 
 
Lampaert na svojom mieste
Yves Lampaert selekciu Bory - hansgrohe prežil (© Igor Stančík)
 
 
Útok Bory - hansgrohe zapríčinil, že celodenný únik zmizol a vpredu zostalo 60 cyklistov. Medzi nimi chýbali napríklad Gaudu (FDJ), Keisse (Quick-Step), Haring (Dukla) a Lajcha (Slovenská reprezentácia). V prednej skupine, ktorá mala náskok 20 sekúnd nechýbal líder, Lampaert (Quick-Step) sa držal na svojom mieste a zatiaľ sa mu darilo na výbornú. Po ruke mal stále veľké množstvo svojich kolegov. Vpredu nechýbal ani Baška (Bora), Kristoff (UAE) a ďalší nositelia cenných dresov.
 
 
bora stále tlačí
Boráci zatlačili na pílu (© Igor Stančík)
 
 
Ešte pred veľkým finále cyklisti prešli cez poslednú prémiu, vrchársku. Na vrchole stúpania Hlohovec (2,7 km - 2,7 %) vyšiel ako prvý Salmon (Development Team Sunweb), ktorý si tak poistil dres s červenými bodkami aj do poslednej etapy. Ďalšie body získali Reichenbach (FDJ), Abrahamsen a Sleen (obaja Uno-X). Z vrcholu nasledoval dvojkilometrový zjazd, ktorý priviedol pretekárov do posledných piatich kilometrov, ktoré boli poriadne technicky náročné.
 
 
pohľad na čelo
Ďalší pohľad na vyselektovaný pelotón (© Igor Stančík)
 
 
Pod posledný kopec prišla vedúca skupina spolu. Nasledoval sedemsto metrov dlhý kopec, v ktorom predviedol svoju silu Arnaud Démare. Ten v úplnom závere nechal prehovoriť svoje rýchle nohy a nedal nikomu žiadnu šancu. O dve sekundy za ním finišovalo duo z UAE Team Emirates, a to Alexandr Riabušenko a Alexander Kristoff. Do Top 5 sa prebojovali ešte Stefan Küng a Yves Lampaert, takže v celkovej klasifikácii sa neudiali žiadne zmeny.
 
 
Demare páska
Arnaud Démare na páske (© Ján Melicher)
 
 
Ťažká koncovka v Hlohovci vystrelila k víťazstvu jedného z favoritov. Arnaud Démare nemal problém vystúpať ku zámku, práve naopak. Správal sa ako zviera, všetkých konkurentov doslova prevalcoval a získal to, po čo na Slovensko prišiel. Démare tak načal siedmu desiatku profesionálnych víťazstiev, dnes to bol jeho 61. triumf v profesionálnej kariére. Francúz sa dostal do čela bodovačky a na tretie miesto v celkovej klasifikácii. Démara prišiel pozrieť aj jeho otec, ktorý z Francúzska na Slovensko cestoval na bicykli, trvalo mu to desať dní. Len dnes došiel do Hlohovca a videl víťazstvo svojho syna!
 
 
Démare so synom alebo otcom
Víťaz etapy v náručí svojho otca (© Igor Stančík)
 
 
Pozíciu lídra celkovej klasifikácie ubránil Yves Lampaert. Pre neho bolo dôležité, že počas dňa riešil iba jeden technický problém a prežil aj selekciu Bory - hansgrohe. Potom zaujal defenzívnu taktiku. Na poslednom kopčeku nebol najsilnejší, ale piata pozícia mu stačila, aby aj poslednú etapu strávil v žltom drese. Belgičan v závere sledoval zadné koleso Stefana Künga, ktorý na neho pred dnešnou etapou strácal iba tri sekundy. Rovnaký rozostup medzi oboma zostal aj po piatku. Yves však mal šťastie, že sa Küngovi tesne nepodarilo dostať na tretiu pozíciu, teda nebral bonifikácie. Tretí je už vyššie ospevovaný Arnaud Démare. Z tejto trojice spoznáme aj celkového víťaza 63. ročníka, pretože štvrtý Kamil Gradek po dnešku stráca trinásť sekúnd.
 
 
Lampeart Saková a Lefevere
Yves Lampaert, Patrick Lefevere a Denisa Saková (© Igor Stančík)
 
 
Podľa očakávaní, dnešná koncovka poriadne pomenila celkové poradie, a hlavne rozostupy medzi jednotlivými pretekármi. Na piatu pozíciu sa dostal Tom Bohli, na šiestu priečku sa posunul Matthias Brändle. Posun o jednu priečku zažil aj Gijs Van Hoecke, do najlepšej desiatky sa dostal Lukas Pöstlberger, po dnešnom dni mu patrí ôsma pozícia. Rovnako ako Rakúšan sa medzi desať najlepších dostali aj Alexandr Riabušenko a Torjus Sleen, ktorý si tak udržal vedenie v súťaži do 23 rokov. Naopak, z Top 10 sa porúčali Bob Jungels a Jan Bárta a aj slovenský pretekár.
 
 
Sleen
Najlepší jazdec do 23 rokov Torjus Sleen (© Igor Stančík)
 
 
Erik Baška je momentálne jedenásty, ale aj dnes bol najlepším slovenským cyklistom. Podľa predpokladov Erikovi cieľové stúpanie príliš nechutilo, ale neviedol si v ňom najhoršie. Cieľovú čiaru prešiel na 21. mieste so stratou devätnástich sekúnd na víťaza. Za sebou však nechal všetkých krajanov. Udržal sa tak vo vedení v súťaži o najlepšieho slovenského pretekára a pravdepodobne rozhodol o tom, že túto súťaž aj vyhrá. Druhým najlepším Slovákom dnes bol totiž Juraj Sagan, ktorý finišoval na 35. mieste so stratou jednej minúty a deviatich sekúnd na Démara. 
 
 
Erik Baška v drese
Erik Baška zostal najlepším Slovákom na podujatí (© Igor Stančík)
 
 
Predposledný diel slovenskej skladačky tak napísal príbeh aký očakávali organizátori. Počas dňa sa ukazovali hlavne jazdci v úniku, len pre doplnenie informácii Gasper Katrašnik z Adria Mobil bol vyhlásený za najbojovnejšieho pretekára etapy, záver bol v réžii hviezd svetovej cyklistiky. Ťažké finále malo svojho hrdinu a poriadne upravilo celkovú klasifikáciu. Hore sa udržali tí najsilnejší, naopak, tí slabší sa prepadli. Aj keď koncovka bola náročná a miestami nebezpečná, nikomu sa nič nestalo. Nikto nespadol a to je dobrá známka hlavne pre organizátorov pretekov. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 3. etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
audio ikonkaKratšie audiovyjadrenie Arnauda Démara
 
 
audio ikonkaDlhšie audiovyjadrenie Arnauda Démara
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Yvesa Lampaerta
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Erika Bašku
 
 
Výsledky etapy
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 4:39:09 14
2. RIABUSHENKO Alexandr UAE Team Emirates link ikonka 00:02 5
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:02 3
4. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:05  
5. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:05  
6. PÖSTLBERGER Lukas BORA - hansgrohe link ikonka 00:05  
7. BOHLI Tom UAE Team Emirates link ikonka 00:05  
8. PLANET Charles Team Novo Nordisk 00:05  
9. VAN HOECKE Gijs CCC Team link ikonka 00:05  
10. GRADEK Kamil CCC Team link ikonka 00:05  
21. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:19  
35. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 01:09  
48. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 02:08  
49. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 02:08  
63. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 02:08  
82. ŠTOČEK Matúš Slovensko 02:08  
83. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 02:08  
106. MALÍK Robert Slovensko 02:40  
125. KAŠKO Dávid Slovensko 08:40  
126. LAJCHA Juraj Slovensko 08:40  
128. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:40  
129. BERES Stanislav Slovensko 08:40  
130. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 09:10  
131. COMA Richard Slovensko 09:25  
DNF SZABÓ Miklós Pannon Cycling Team odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


zlty s
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 13:56:45 3
2. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:03  
3. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:07  
4. GRADEK Kamil CCC Team link ikonka 00:13  
5. BOHLI Tom UAE Team Emirates link ikonka 00:21  
6. BRÄNDLE Matthias Israel Cycling Academy 00:24  
7. VAN HOECKE Gijs CCC Team link ikonka 00:26  
8. PÖSTLBERGER Lukas BORA - hansgrohe link ikonka 00:34  
9. RIABUSHENKO Alexandr UAE Team Emirates link ikonka 00:37  
10. SLEEN Torjus Uno-X Norwegian Development 00:40  
11. BAŠKA Erik link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:40  
31. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka 02:17  
56. ČANECKÝ Marek Dukla Banská Bystrica 03:11  
74. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 03:26  
79. CULLY Ján Andrej Dukla Banská Bystrica 03:30  
80. ŠTOČEK Matúš Slovensko 03:30  
88. BELLAN Juraj Dukla Banská Bystrica 03:48  
111. MALÍK Robert Slovensko 05:15  
123. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 10:09  
124. BERES Stanislav Slovensko 10:31  
125. LAJCHA Juraj Slovensko 10:58  
126. KAŠKO Dávid Slovensko 11:12  
127. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 11:43  
135. COMA Richard Slovensko 16:33  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

body s
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 31
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 28
3. KATRAŠNIK Gašper Adria Mobil 21
4. GRABIS Mateusz Voster ATS Team 18
5. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 18
6. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 17
 
vrcharsky 2019
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SALMON Martin Development Team Sunweb 38
2. MOLLY Kenny Wallonie - Bruxelles 31
3. ANDERSEN Idar Uno-X Norwegian Development 22
4. ROCHAS Rémy Delko Marseille Provence 14
5. GRABIS Mateusz Voster ATS Team 6
6. URIANSTAD Martin Uno-X Norwegian Development 6
 
 
do23 s
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. SLEEN Torjus Uno-X Norwegian Development 13:57:25
2. HEINSCHKE Leon Development Team Sunweb 00:01
3. RAJOVIć Dušan Adria Mobil 00:58
4. HORVAT Žiga Adria Mobil 01:43
5. HVIDEBERG Jonas Iversby Uno-X Norwegian Development 02:17
6. NABERMAN Tim Development Team Sunweb 02:18
13. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 02:46
14. ŠTOČEK Matúš Slovensko 02:50
27. KAŠKO Dávid Slovensko 10:32
28. VLČÁK Martin Dukla Banská Bystrica 11:03
31. COMA Richard Slovensko 15:53
 
 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tretej etapy (© Igor Stančík)
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
Fotografia 1 z 74
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tretej etapy (© Ján Melicher)
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
Fotografia 1 z 61
 
 
Prémie a kopce na trase etapy:
2 20 118,7 km - Vyšehradné: dĺžka 1,4 km; sklon 5,1 % (6-4-2-1)
sprint 20 modry 95,8 km - Bojnice (8-5-3-2-1)
2 20 93,1 km - Bojnický vrch: dĺžka 2,4 km; sklon 6,1 % (6-4-2-1)
sprint 20 modry 83,5 km - Nitrianske Rudno (priehradný múr) (8-5-3-2-1)
sprint 20 modry 39,2 km - Topoľčany (pri kostole) (8-5-3-2-1)
2 20 7,1 km - Hlohovec: dĺžka 2,7 km; sklon 2,7 % (6-4-2-1)
ciel Cieľ - Hlohovec (14-10-8-7-6-5-4-3-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Po kráľovskej etape je pre pretekárov pripravená ďalšia dlhšia, viac ako dvesto kilometrov meraná, etapa. Nie je taká náročná, po väčšine dňa. Na jej konci je však pripravená poriadne ťažká trasa, kde sa napíše ďalší dramatický príbeh. Z priebehu druhej etapy sa dá vyčítať, že svoje môžu povedať aj poveternostné podmienky, ale je veľmi pravdepodobné, že balík príde pokope do Hlohovca. V tomto prípade je najväčším favoritom na zisk etapy Yves Lampaert, aspoň to ukázal v Ružomberku, kde mu o niečo jednoduchšia koncovka sedela. Lampaerta bude hnať aj skutočnosť, že na Slovensku ešte nevyhral, ale už štyrikrát bol druhý. Takisto teba počítať s posledným víťazom. Eduard Grosu má veľkú motiváciu a aj dostatočnú formu, aby sa v ťažkých koncovkách mohol rovnať aj s rýchlejšími jazdcami. Spomedzi elitných šprintérov bol v Ružomberku najlepší Arnaud Démare, lenže záver v Hlohovci je komplikovanejší a záverečný kopec o dosť dlhší. Alexander Kristoff a Elia Viviani naposledy v dojazde nefigurovali vysoko. Našetrené sily môžu zužitkovať, bude záležať na ich prístupe. Dobré nohy mal na konci druhej etapy aj Erik Baška. V Hlohovci by mohli preraziť aj ďalší jazdci ako Bob Jungels, Emanuel Buchmann, David Gaudu alebo Sébastien Reichenbach, aj keď najmä poslední traja by potrebovali dlhší kopec. Tak či tak môžu niečo vyskúšať. 
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Tretí deň odštartuje v Ružomberku, z kade pelotón namieri najskôr na severozápad, ale za Kraľovanmi trasa zabočí na juhozápad, a v tomto smere bude pokračovať až do Hlohovca. Na ceste do cieľového mesta bude súťažiacich čakať šesť prémii, tri vrchárske a tri šprintérske. Papierovo najťažším kopcom je Bojnický vrch (2,4 km - 6,1 %), ktorý akoby oddelil zvlnenú časť od tej rovinatej. Z neho až do Dolného Trhovišťa už nebude stáť pretekárom na ceste žiadna prekážka, takže v tejto pasáži budú poctivo pracovať šprintérske tímy, aby dobehli únik včas. Určite to budú chcieť stihnúť ešte pred poslednou vrchárskou prémiou v Hlohovci (2,7 km – 2,7 %), ktorej vrchol bude iba sedem kilometrov pred páskou. Práve tento kopec bude jedným z rozhodujúcich miest v 63. ročníku Okolo Slovenska, pretože je veľmi blízko pri cieli. Podľa parametrov sa dá usúdiť, že sa nejedná o ťažký kopec, ale útočiť sa v ňom bude dať. Po trojkilometrovom klesaní a ďalších troch rovinatých kilometroch bude čakať cyklistov ťažké finále. Posledné stovky metrov budú do kopca, kde sa budú dať očakávať ďalšie ataky. Koncovka tretej etapy môže urobiť ďalšie rozdiely v celkovej klasifikácii.
 
 
mapa etapa 3 oprava
mapa etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
dojazd etapa 3
mapa dojazdu etapy (© okoloslovenska.com)
 
 
itinerar 1a
 
 
kratka sprava ikonkaNaše spravodajstvo z Okolo Slovenska 2019
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop